CHP'li belediyelerde eþ-dost kýyaðý... Baþkan Erdoðan: Yaþanan atamalar mahþeri vicdanda yara açtý
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliðinin (TOBB), Ýkiz Kuleler'de düzenlenen 80. Genel Kuruluna katýldý.

Genel Kurulun yapýldýðý salonda Türkiye için çarpan vatanperver yüreklerin, Türkiye için üreten, istihdam oluþturan giriþimci ruhlarýn olduðunu dile getiren Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Burada, milletimizin istikbali için çalýþan, ter döken inanmýþ gönüller var. Türkiye Yüzyýlý'nýn inþasý yolunda hiçbir fedakarlýktan kaçmayan millet ve memleket sevdalýsý yol arkadaþlarým var. Türkiye'nin ve Türk ekonomisinin kalbi, bugün bu salonda atýyor. Rabb'im birliðimizi, beraberliðimizi ve muhabbetimizi daim eylesin. Bu vesileyle kuruluþundan bugüne kadar TOBB çatýsý altýnda ülkemizin kalkýnmasýna, geliþmesine, güçlenmesine destek olan her bir kardeþime, þahsým, ülkem ve milletim adýna þükranlarýmý sunuyorum. TOBB üyesi olup da rahmeti rahmana kavuþmuþ iþ dünyamýzýn kýymetli temsilcilerini rahmetle yad ediyorum."

- "TÜRKÝYE'NÝN OTOMOBÝLÝ TOGG'U BÝRLÝKTE HAYATA GEÇÝRDÝK"

Erdoðan, milletin emanetini taþýyan bir siyasetçi olarak Türk ekonomisinin nabzýnýn attýðý TOBB Genel Kurullarýna iþtirak etmeye her zaman önem verdiðini belirterek, burada dile getirilen yapýcý eleþtirilerden faydalanmaya gayret ettiðini söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle devam etti:

"Dünyayý takip eden vizyoner ve ufuk sahibi siz kardeþlerimin katkýlarýnýn, bizim nazarýmýzda daima özel bir yeri oldu. Meselelerimizi sizlerle konuþtuk. Sorunlarýmýza ortak akýlla çözüm aradýk. Engelleri sýrt sýrta vererek birlikte aþtýk. Siz bize yol gösterdiniz, yoldaþlýk ettiniz, zor zamanlarýmýzda yanýmýzda durdunuz. Özellikle son dönemde oda ve borsalarýmýzýn kapasiteleri müthiþ arttý. Dünyanýn en iyi ve en çok hizmet üreten ilk üç oda sisteminden biri haline geldiniz. Biz de bu süreçte size daima destek olduk. Hedeflerinizi ve hayallerinizi gerçekleþtirmeniz için önünüzü açtýk. Geçen sene, milletimizin 60 yýldýr içinde uhde olarak kalan Türkiye'nin otomobili Togg'u birlikte hayata geçirdik. Bugün yollarýmýzý aþýndýran binlerce Togg'da siz kardeþlerimin desteði ve emeði bulunuyor."

- "PROJENÝN KOLUNU, BACAÐINI KIRMAK ÝÇÝN ÇOK UÐRAÞTILAR"

Çeþitli sabotaj giriþimlerine raðmen Türkiye'ye kazandýrýlan TOGG'un ne kadar stratejik bir hamle olduðunun bugün daha iyi anlaþýldýðýný vurgulayan Erdoðan, elektrikli araç piyasasýnýn son bir yýl içerisinde çok büyük bir ivme yakaladýðýný bildirdi.

"Uzak Doðu ülkelerinin piyasaya agresif bir þekilde girdiklerini görüyoruz." diyen Cumhurbaþkaný Erdoðan, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Uzun yýllar sonra bu defa treni ve trendi kaçýrmadýk. Yerli ve milli markamýz TOGG'la hýzla geliþen 'elektrikli araç sektöründe biz de varýz' dedik. Biliyorsunuz o dönem sadece mali zorluklarla mücadele etmedik. Daha ziyade zihinlere kazýnmýþ, öðrenilmiþ çaresizlikle mücadele ettik. Daha emekleme safhasýndan itibaren projenin kolunu, bacaðýný kýrmak için çok uðraþtýlar. Fabrikasýndan tasarýmýna kadar her þeyi eleþtiri konusu yaparak projeyi itibarsýz hale getirmek için her yolu denediler. Bugün Milli Savaþ Uçaðýmýz KAAN ile ilgili neler söyleniyorsa, insansýz hava araçlarýmýza ve üreticilerine hangi iftiralar atýlýyorsa, Türkiye'yi ekonomide bir üst lige taþýyacak hamleleri baltalamak için kimler devreye giriyorsa hepsine ve daha fazlasýna elektrikli araç imalat sürecinde þahitlik ettik. Ama biz bunlarýn hiçbirine kulak asmadýk. 'Baþkalarý yapýyorsa biz niçin yapmayalým' dedik. 'Baþkalarý üretebiliyorsa biz niçin üretmeyelim' dedik. Sizlerin de gayretleriyle elektrikli araç teknolojisinde dünyadaki birçok ülkeye göre yerimizi çok önceden aldýk. Bundan sonra da ülkemizin diðer projelerinde sizlerle birlikte çalýþmaya birlikte yol yürümeye devam edeceðiz."

- "MÝLLETÝMÝZÝN GERÇEK GÜNDEMÝNE DAHA FAZLA KAYNAK AYIRABÝLECEÐÝZ"

Erdoðan, TOBB mensuplarý ile geçen yýl 28 Mayýs seçimlerinden sonra bir araya gelip, hasbihal ettiklerini anýmsatarak, bugünkü genel kurulu da 31 Mart Mahalli Ýdareler Seçimlerini müteakiben gerçekleþtirdiklerini söyledi.

Son bir yýl içinde ardý ardýna yaþanan üç seçimin iþ dünyasýný çok yorduðunu aktaran Cumhurbaþkaný Erdoðan, 2023'ün Türkiye ekonomisi açýsýndan çok meþakkatli bir yýl olduðunu vurguladý.

Erdoðan, "Ülkemiz maalesef seçim atmosferinden bir türlü kurtulamadý. Yine bu dönemde baþta Gazze krizi olmak üzere bölgemizde, ülkemizi de doðrudan etkileyen çatýþmalar patlak verdi. Tek baþýna seçim gündeminin bile bürokrasi, yatýrýmlarý, iþ dünyamýzýn gelecek planlarýný yavaþlattýðý hakikattir. 31 Mart Seçimlerinin de geride býrakýlmasýyla inþallah dört yýllýk seçimsiz döneme girmiþ bulunuyoruz. Bundan sonra asýl meselelerimize daha fazla odaklanabilecek, milletimizin gerçek gündemine daha fazla vakit ve kaynak ayýrabileceðiz." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE OLARAK KÜRESEL EKONOMÝNÝN SEYRÝNDEN OLUMSUZ ETKÝLENÝYORUZ"

Küresel ekonominin son beþ, altý yýldýr fýrtýnalý sulardan geçtiðinin herkes tarafýndan bilindiðine dikkati çeken Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Salgýnýn çok öncesinde baþlayan belirsizlik iklimi, Rusya-Ukrayna savaþý ve diðer bölgesel çatýþmalarla daha da kesifleþti. Dünyada son 50-60 yýlýn zirvelerine çýkan enflasyon, atýlan tüm adýmlara raðmen ekonomiler için endiþe unsuru olmayý sürdürüyor. Amerika ve Avrupa merkez bankalarý enflasyonun ateþinin ne zaman düþeceðine dair halen net bir tarih veremiyor. Türkiye olarak küresel ekonominin genel seyrinden ve bölgemizdeki krizlerden maalesef biz de olumsuz etkileniyoruz. Tabii biz tüm bu dýþ faktörlerin yaný sýra, 6 Þubat tarihinde ekonomimize maliyeti 104 milyar dolara ulaþan asrýn felaketini de yaþamýþ bir ülkeyiz. 6 Þubat depremlerinde 53 bini aþkýn insanýmýz hayatýný kaybederken, 115 bin ticarethanenin aralarýnda olduðu 850 bin baðýmsýz bölüm kullanýlamaz hale geldi. Deprem bölgesinden gelen oda ve borsa baþkanlarýmýz ne kadar devasa bir yýkýmla karþý karþýya kaldýðýmýzý çok daha iyi bilirler. Depremzede illerimizin toparlanmasý için verdiðimiz mücadelenin en yakýn þahidi de yine bu arkadaþlarýmýzdýr."

Burada konuþan Erdoðan, 28 Mayýs 2023'te yapýlan Cumhurbaþkaný Seçimi'nin ikinci tur oylamasýnýn hemen sonrasýnda ekonomide güçlü bir ekip kurduklarýný belirterek, Orta Vadeli Program ve 12. Kalkýnma Planý'yla gelecek 5 yýla ait yol haritalarýný belirlediklerini söyledi.

Son 11 aydýr da bu yol haritasýný harfiyen uyguladýklarýný vurgulayan Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Mahalli Ýdareler Seçimleri'nde pek çok eleþtiriyi göðüsleme, hatta sandýkta bedel ödeme pahasýna kararlý duruþumuzu esnetmedik. Vaatlerin havada uçuþtuðu bu dönemde popülizme meyletmedik. Daha önce de söyledim, þahsi ikbalimiz için ülkemize ve milletimize ilave yük oluþturacak hiçbir adým atmadýk, bundan sonra da atmayacaðýz." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, hükümetlerinin 31 Mart seçim sürecinde sergilediði özverili tavrýn deðerinin gelecekte daha iyi anlaþýlacaðýna inandýklarýna vurgu yaparak, "Bugün bize serzeniþte bulunanlar, inþallah yarýn hayýr dua edeceklerdir." deðerlendirmesini yaptý.

- "EKONOMÝ PROGRAMIMIZIN NETÝCELERÝNÝ ÇEÞÝTLÝ ALANLARDA GÖRMEYE BAÞLADIK"

TOBB ve iþ dünyasýnýn tüm kesimleriyle geliþtirdikleri yakýn diyaloðun ekonomiye de olumlu yansýdýðýný gördüklerini dile getiren Erdoðan, "Ekonomi programýmýzýn neticelerini çeþitli alanlarda görmeye baþladýk. Geçen seneyi yüzde 4,5 gibi tahminlerimizin de üzerinde bir büyümeyle kapattýk. Bu oranla Avrupa'da birinci, OECD ülkelerinde ikinci, G20'de ise dördüncü olduk. 2023'te milli gelirimiz 1 trilyon 119 milyar dolara, kiþi baþýna gelir ise 13 bin 110 dolara çýktý." diye konuþtu.

Dýþ talepteki zayýf görünüme ve depremin etkilerine raðmen ihracatta 255,4 milyar dolara ulaþýlarak Cumhuriyet tarihinin rekorunun kýrýldýðýna dikkati çeken Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Turizmden hamdolsun iyi gidiyoruz. Turist sayýsý yýllýk yüzde 11,1 artýþla 57,1 milyonu, turizm geliri ise yüzde 16,9 artýþla 54,3 milyar dolarý buldu. Böylelikle tüm zamanlarýn en iyi turizm performansýný elde ettik. Bu yýl hedefimiz 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar turizm gelirini yakalamaktýr. Bu rakamlara ulaþma konusunda ümitvarýz. Turizmde yýlýn ilk 3 ayýný rekorlarla tamamladýk. 9 milyonu aþan ziyaretçi sayýmýzdan, yaklaþýk 9 milyar dolar turizm geliri elde ettik. Ýlk 3 aylýk rakamlara baktýðýmýzda 2024 yýlý turizm hedeflerimizle uyumlu gittiðimiz görülüyor. Bizim için hayati öneme haiz baþlýklardan biri de istihdam. Vatandaþýmýzýn iþini, aþýný korumasý temel prensibimizdir. Ekonomimiz istihdam oluþturmaya devam ediyor. Mart ayýnda istihdam 32,6 milyon kiþiye ulaþýrken iþsizlik oraný yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleþti. Ýþsizlik oraný son 11 yýlýn en düþük seviyesine geriledi. Mart verilerinin bir baþka özelliði, 11 aydýr iþsizlik oranýnýn tekli rakamlarda seyretmesidir. Burada yakaladýðýmýz istikrarý inþallah perçinleyerek sürdüreceðiz."

- "ÝSTÝHDAMI ARTIRMAYA YÖNELÝK POLÝTÝKALARA AÐIRLIK VERECEÐÝZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, iþ gücü piyasasýnda ortaya çýkan arz-talep dengesizliðini gidereceklerinin altýný çizerek, genç iþsizliðin yüksek seyrettiði bir ortamda özel sektörün personel bulamamaktan þikayet etmesinin ortada bir sorun olduðunu gösterdiðini aktardý.

Erdoðan, þöyle devam etti:

"Özel sektörümüz eleman eksikliðinden dolayý iþlerini büyütemez hatta daralmaya giderken istihdam kapýsý olarak devlete yüklenilmesi vahim bir hatadýr. Sosyolojik kökleri de olan bu yanlýþtan ülkemizi kurtarmamýz gerekiyor. Siyasetten önce rýzkýný hem iþçi olarak hem de ticaret yaparak kazanmýþ bir kardeþinizim. Rýzkýn onda dokuzunun ticarette olduðu müjdesine kendi þahsi hayatýmda bizzat þahitlik ettim. Gençlerimizin ticarete, sanata, spora, sanatkarlýða, memurluk dýþýnda farklý alanlara yönelmesini her zaman tavsiye ettim. Ayný kanaatimi bugün de koruyorum. Bu konuda mesleki eðitim ve yüksek öðretim baþlýðý olmak üzere nerede sorun üreten bir alan varsa hep beraber çözüme kavuþturacaðýz. Ýþ gücü piyasasýnda ihtiyaç duyulan beceri ve yetkinlikleri geliþtirecek nitelikli istihdamý artýrmaya yönelik politikalara aðýrlýk vereceðiz."

Türkiye'nin geliþmekte olan ülkeler arasýnda güçlü bir hikayeye sahip olduðunu belirten Erdoðan, "Ülkemizin risk primi giderek düþüyor. Bu düþüþ sayesinde iþ dünyamýzýn dýþ finansmana eriþim koþullarý da iyileþiyor. Geçen yýl mayýs ayýnda 97,1 milyar dolar olan rezervlerimiz, bugün 127 milyar dolar seviyesine yükseldi." dedi.

- "ENFLASYONLA MÜCADELEYE GÜÇLÜ DESTEK VERECEÐÝZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, ekonomi programýný güçlendirecek kritik adýmlar attýklarýna vurgu yaparak, mali disiplini sürdürerek para politikasýnýn etkinliðini artýracak ve enflasyonla mücadeleye güçlü destek vereceklerini söyledi.

Programýn güçlendirilmesinde üç temel öncelikleri olduðunun altýný çizen Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Kamuda harcama, kontrol ve kesintileriyle tasarruflarý artýrýyoruz. Bütçedeki yatýrým ödeneklerini gýda, tarým, yeþil ve dijital dönüþüm gibi öncelikli alanlara yönlendireceðiz. Ayrýca yapýsal reformlarý hýzlandýrýyoruz. Þu gerçeði hepimizin kabullenmesi gerekiyor. Türkiye hem üreterek büyümek hem de tasarruf ederek kaynaklarýný en verimli biçimde kullanmak zorunda olan bir ülkedir. Bizim son dönemde keþfettiklerimiz dýþýnda etrafýmýzdaki ülkeler gibi öyle çok büyük yer altý zenginliklerimiz yok. Alýn terimizden ve kendi bileðimizin gücünden baþka hiçbir þeye umut baðlayamayýz. Gelirlerimizi artýrmak için çalýþmak, daha çok çalýþmak, daha fazla üretip ihraç etmek mecburiyetindeyiz. Atalarýmýz, 'Ýþten artmaz, diþten artar' demiþlerdir."

Tasarruf kültürünü ve verimliliði artýrmak için talimat verdiðini ve ekonomi yönetiminin bu konuda kapsamlý bir çalýþma yaptýðýný belirten Erdoðan, "Biz tüyü bitmemiþ yetimin hakký olan kamu malýnýn korunmasýna son 21 yýlda daima ihtimam göstermiþ bir hükümetiz. Mali disiplinden taviz vermeyerek, ortalama bütçe açýðýnýn milli geliri oranýný yüzde 2,4 seviyesinde tutarak bu hassasiyetimizi ispat ettik. Þimdi bunu bir üst seviyeye taþýyoruz." ifadesini kullandý.

Erdoðan, kamu kurumlarýnýn millete ve iþ dünyasýna tasarruf kültüründe de örnek olmasýný, rehberlik etmesini hedeflediklerine dikkati çekerek, þunlarý aktardý:

"Birincisi, bu paket kamuda verimliliði artýrarak tasarrufu saðlamayý amaçlýyor. Ýkincisi, bu paketle birlikte çok güçlü bir uygulama modelini hayata geçiriyoruz. Üçüncü ve son olarak tedbirler bütün kamuyu kapsýyor. Yani merkezi idareler, yerel yönetimler, kamu iktisadi teþebbüsleri, döner sermayeler ve fonlar bu paketin kapsamýndadýr. Bu çerçevede tasarruf tedbirlerine istisnasýz olarak tüm kamu idarelerimiz ve personeli uymak zorundadýr. Harcanan her kuruþun hesabýný soran bir bakýþ açýsýný egemen kýlýyoruz. Böylece ülkemizin kaynaklarýný çok daha verimli ve öncelikli alanlarda kullanabileceðiz. Tasarruf kültürü yaygýnlaþtýkça ve toplum tarafýndan sahiplenildikçe cari açýktaki iyileþmede hýz kazanacak. Yerli üreticiler inþallah bundan olumlu etkilenecek. Kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin sadece üç yýllýk bir hedef olarak görülmemesi gerektiðine inanýyorum. Kamuda tasarruf kültürünü kurumsal bir niteliðe kavuþturarak bu konudaki farkýndalýðýn sürekli yüksek kalmasýný saðlayacaðýz."

- "KÝMSE BÝZDEN KUL HAKKININ YENÝLMESÝNE SESSÝZ KALMAMIZI BEKLEYEMEZ"

Kamu malý ve kamu görevinin milletin emaneti olduðunu belirten Erdoðan, görevi layýkýyla yapmamanýn ve kamu malýna el uzatmanýn emanete ihanet etmek olduðunu dile getirdi.

Erdoðan, þöyle devam etti:

"Kimse bizden kul hakkýnýn yenilmesine sessiz kalmamýzý bekleyemez. Burada bir noktayý özellikle vurgulamak durumundayým, 31 Mart'tan sonra özellikle muhalefet belediyelerinde yaþanan eþ, dost, hýsým, akraba atamalarýnýn mahþeri vicdanda nasýl yaralar açtýðýný hepimiz görüyoruz, ibretle takip ediyoruz. Adalet terazisi son derece hassas olan gençlerimiz, iyice zývanadan çýkan bu kayýrmacýlýk vakalarýndan ciddi anlamda rahatsýz oluyor. Gençlerimizin kamu kurumlarýna ve yöneticilerine olan güvenlerini sarsan bu skandallara artýk bir 'dur' denilmesi gerekiyor. Bir göreve seçilmiþ olmak kimseye orayý bir akraba çiftliðine dönüþtürme hakký vermez. Atanarak ve seçilerek gelinen her konumun sahibi milletimizin ta kendisidir. Buralar, affýnýza sýðýnarak söylüyorum, birileri için arpalýk deðil, ülkeye ve millete hizmet vasýtalarýdýr. Nepotizm meselesini yakýndan takip etmeyi sürdüreceðiz. Gerek kamuda tasarruf tedbirlerinin uygulanmasý gerekse nepotizmin engellenmesi noktasýnda muhalefetin de sorumluluk almasýný bekliyoruz."

Erdoðan, esnaf, çiftçi, memur, iþçi, sanayici, tüccar fark etmeksizin herkesin Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaþý olduðunu kaydederek, "Bu devlet bizim devletimiz, bu vatan bizim son sýðýnaðýmýz, hangi siyasi görüþe, kökene, meþrebe mensup olursak olalým hepimiz Türkiye gemisinin yolcularýyýz. Bu gemiyi fýrtýnalý sulardan sahili selamete çýkarmak ortak görevimizdir. Her kim geminin tabanýnda delik açmaya yeltenirse ona engel olmak da yine müþterek menfaatimizedir. Meselelerimiz ortak olduðuna göre çözüme de ortak akýlla, ortak iradeyle birlikte varmalýyýz." diye konuþtu.

Bu anlayýþla çalýþýldýðý sürece baþarýnýn topyekun herkese ait olacaðýný ifade eden Erdoðan, baþta kamu kurumlarý ve görevlileri olmak üzere herkesi tasarruf paketini uygulamaya davet etti.

Erdoðan, Türkiye'nin ekonomide yeni baþarý hikayeleri yazmaya devam edeceðine yürekten inandýðýný, bundan kimsenin þüphe etmemesini söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, ödül takdim töreni sýrasýnda yeþil pasaporta iliþkin, "Bu 20 yýllýklar bizi çok heyecanlandýrdý. Bu heyecan sebebiyle de pasaport olayýný Dýþiþleri Bakaný'mýzla da görüþtük. Ýnþallah yaklaþýk 365 yanýlmýyorsam oda-borsa baþkanlarýna bu yeþil pasaporttan verilecek. Hayýrlýsý olsun, görevde olduklarý süre içerisinde yeþil pasaportu kullanma imkanýna sahip olacaklar." ifadelerini kullandý.

- NOTLAR

Konuþmalarýn ardýndan, Cumhurbaþkaný Erdoðan, TOBB üyesi 58 kiþiye "Hizmet Þeref Belgesi" takdim etti.

TOBB Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu'nun ev sahipliðindeki programa, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan, Gençlik ve Spor Bakaný Osman Aþkýn Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, AK Parti Genel Baþkanvekili Efkan Ala ve davetliler katýldý.