CHP'nin anketinden çıkan ilginç sonuç
ABONE OL
CHP, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Trabzon ve Niğde illerinde kapatılacak ilçe ve belde belediyelerinde referandum yaptı. 14 Ekim 2012 Pazar günü 98 beldede yerel referandumlar yapıldı. Ortalama katılım oranı ise yüzde 54.

Bazı beldelerde içlerinde AK Parti ve MHP'nin de bulunduğu parti teşkilat başkanlarının da sandık kurulu üyesi olduğu seçimlerde toplam 123 bin 608 vatandaş oy kullandı. Alınan sonuçlara göre seçmenlerin 121 bin 561'i belde belediyelerinin kapatılmaması, bin 840'ı kapatılması yönünde tercihte bulundu. 207 oy da geçersiz sayıldı.

Sonuçları değerlendiren Yerel Yönetimlerden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, "Bu sonuçlar, halkın iradesinin yüzde 98 oranında 'belediyelerime dokunma' şeklinde ortaya çıktığını göstermektedir." dedi.

"Bu sonuçlardan sonra AKP, belediyeleri dayatmacı bir anlayışla kapatma inadını sürdürecek midir?" diye soran Günaydın, şunları söyledi: "AK Parti'nin Büyükşehir Yasa Tasarısı ile Türkiye'de 2 bin 950 belediyeden bin 582'sini dayatmacı bir anlayışla kapatma kararına karşılık, Cumhuriyet Halk Partisi halkın iradesine saygı duyan bir yaklaşımla Yerel Referandum sürecini başlatmıştır. 98 beldede yerel referandumlar yapılmış; ortalama katılım oranı yüzde 54 olurken, bu oran bazı beldelerde yüzde 80-90'lara ulaşmıştır. Seçim döneminin dışında bir referandum uygulamasının, böylesine yüksek katılımla gerçekleşmesinin, demokrasimiz adına umut verici olduğunu değerlendirmekteyiz. Büyükşehir Tasarısı'nın demokratik teamüllere uygun olmayan bir hızda Parlamento'ya sevki ve Komisyon'da görüşülmeye başlaması nedeniyle yerel referandum süreci de aynı hızla uygulamaya sokulmak zorunda kalınmıştır. 21 Ekim 2012 tarihinde, çok daha fazla beldede yerel referandum süreçleri devreye sokulacaktır. Bu sonuçlardan sonra soruyoruz: Türkiye'nin altına imza koyduğu Avrupa Yerel Yönetimler Şartı'nın 5'inci maddesi, belediye kapatılmasını yerel referandumlarla halkın iradesinin sorulmasıyla yapılabileceğini öngörürken, Anayasa'nın 90'ıncı maddesi usulüne uygun imzalanmış uluslararası sözleşmeleri iç hukukun üstünde sayarken; halkın yüzde 98'i belediyelerinin kapatılmaması yolunda irade ortaya koyarken, kapatma inadına sürdürülecek mi?"