Çin'in Ankara Büyükelçisi Liu'dan Filistin için iki devletli çözüme destek
ABONE OL

Liu, Büyükelçilik konutunda, "Çin'in ekonomik durumunu" ve "Gazze'de yaþananlarý" ele alan basýn toplantýsýnda gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Uluslararasý durumun günden güne deðiþtiðine dikkati çeken Liu, ülkesi ve Türkiye'nin Ukrayna'daki durum ve Filistin meselesi gibi konularda "daha iyi bir rol oynanmasý" konusunda görüþtüðünü kaydetti.

Liu, bu durumlarýn Çin ve Türkiye'nin ortak sorumluluðunda olduðunu aktararak, bu konudaki beklentilerin çok yüksek olduðunu aktardý.

Çin ve Türkiye'nin "her alanda iþbirliðini" güçlendirmesi gerektiðini vurgulayan Liu, "stratejik iþbirliðinin" önemine deðindi.

- GAZZE'DEKÝ DURUM

Liu, Filistin meselesi ile ilgili deðerlendirmesinde, Gazze'deki durumun "gerçekten endiþe verici" olduðunu kaydetti.

Gazze'deki çatýþmalarýn büyük kayýplara yol açtýðýnýn altýný çizen Liu, durumun "çaðdaþ dünyada hiç görülmemiþ" olduðunu söyledi.

Liu, "Uluslararasý toplumun da acilen harekete geçmesi gerekiyor. Þu an en önemli þey en kýsa süre içerisinde bu çatýþmalarda ateþkes saðlanmasý ve savaþýn sonlanmasý. Bu her þeyden öncelikli bir görev." dedi.

Ýnsani yardýmlarýn "istikrarlý ve kesintisiz" bir þekilde Gazze'ye ulaþtýrýlmasý gerektiðini vurgulayan Liu, bunun sorumluluk olduðunu belirtti.

Büyükelçi Liu, "çatýþmanýn olumsuz etkileri"nin bölge dýþýna veya baþka taraflara yayýlmasýnýn önlemesi gerektiðini aktararak, "Son dönemde Ýran-Ýsrail arasýnda yükselen tansiyon Gazze'deki çatýþmanýn yayýldýðýný gösteriyor. Ýlgili taraflarý itidalli kalmaya ve durumlarýný daha da kötüleþmesini engellemeye çaðýrýyoruz." diye konuþtu.

Filistin halkýnýn "adaletsizlik" yaþadýðýný ve bunun deðiþtirilmesi gerektiðinin altýný çizen Liu, "Bu da Gazze çatýþmalarýnýn temel çözümüdür. Filistin halkýna adalet vermeliyiz, iki devletli çözüm uygulamalýyýz. Siyasi çözümle her tarafýn kaygýlarýný çözmeliyiz. Bu, Ýsrail-Filistin çatýþmalarýný çözmek için temel çözümdür." ifadelerini kullandý.

Ülkesinin Filistin'e desteðine deðinen Liu, "Filistin halkýnýn kendi meþru haklarýna kavuþturulmasýna yönelik adil davayý kararlý bir þekilde destekleyeceðiz." dedi.

- FETÝH VE HAMAS'IN ÇÝN'DEKÝ GÖRÜÞMELERÝ

Liu, Filistinli gruplar Fetih ve Hamas'ýn Pekin'deki görüþmelerine iliþkin, "Filistin'deki farklý taraflarýn diyalog ile kendi iç birliðini, barýþýný gerçekleþtirmesini destekleyeceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.

Taraflarýn Filistin'in "iç birliðini ve barýþýný ilerletmek için derin ve samimi bir görüþme yaptýðýný" söyleyen Liu, "Ýki taraf da diyalog yöntemiyle bu barýþý gerçekleþtirmekle ilgili siyasi anlatýlar ifade ettiler. Birçok somut konular üzerine fikir alýþveriþinde bulundular, olumlu ilerlemeler kaydettiler." deðerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçi Liu, Çin ile Filistin arasýnda "geleneksel bir dostluk" olduðuna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Filistin'in en kýsa süre içinde Birleþmiþ Milletler (BM) üyesi olmasýný destekliyoruz. Filistin halkýnýn baðýmsýz bir ülke kurmasý, Filistinliler tarafýndan yönetilmesini destekliyoruz. Daha büyük ölçekli, daha verimli uluslararasý barýþ toplantýsý düzenlenmesi için çaðrý yapýyoruz. Ýki devletli çözümle ilgili yol haritasý oluþturmaya çaðýrýyoruz. Filistin meselesinin en kýsa süre içinde adil ve kapsamlý þekilde yürütülmesi için çaba göstereceðiz."

- ÇÝN EKONOMÝSÝ

Liu, ülkesinin ekonomisiyle ilgili deðerlendirmesinde de Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping'in, "Çin ekonomisinin saðlýklý ve sürdürülebilir" olduðu vurgusu yaptýðýný hatýrlatarak, bazý medya organlarýnýn "Çin ekonomisi artýk dibe vurdu" algýsýna sahip olduðunu ve bu algýlarýn doðruyu yansýtmadýðýný söyledi.

Ekonomilerin iniþli çýkýþlý olabileceðini belirten Liu, ülkesinin istikrarlý bir þekilde ilerlemeyi hedeflediðini kaydetti. Liu, ülkesinin ekonomisinin saðlam, dayanýklý ve büyük potansiyelli olduðunun altýný çizerek, Çin hükümetinin yeni sektörlere güçlü bir destek sunduðuna dikkati çekti.

Türkiye ile Çin'in ticaret hacminin son yýllarda arttýðýný aktaran Liu, iki ülkenin 50 milyar dolar ticaret hacmine sahip olduðunu bildirdi.

- RUSYA-UKRAYNA SAVAÞI

Liu, Rusya-Ukrayna Savaþý konusunda ise ülkesinin "açýk ve þeffaf" olduðunu belirterek, "barýþ diyaloglarýnýn" önemine deðindi.

Krizin týrmanma riski bulunduðuna iþaret eden Liu, "Çatýþmalar diyalog masasýnda bitiyor, savaþla bitmiyor. Adalet ve eþitliðe de baðlý kalmalýyýz." dedi.