Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, '24 Kasým Öðretmenler Günü' nedeniyle Cumhurbaþkanlýðý Beþtepe Sergi Salonu'nda düzenlenen yemekte, 81 ilden katýlan öðretmenlerle bir araya geldi. Erdoðan, burada yaptýðý konuþmada, Ýstiklal Caddesi'ndeki terör saldýrýsýnda hayatýný kaydeden Arzu Özsoy ile Karkamýþ'ta roketli saldýrýda yaþamýný yitiren Ayþenur Alkan baþta olmak üzere teröre kurban verilen tüm öðretmenleri rahmetle andýðýný söyleyerek, "Biz öðretmenlerimizle var olduk, bugünlere geldik, biz onlarla buralara týrmandýk. Eðer cumhurbaþkaný olduysak bunun tohumlamasýný yapan öðretmenlerimizdir. Durup dururken olmadý. Bir hocama öðrencisinin mektubundaki giriþ cümlesi çok önemliydi, 'Varlýk sebebim muhterem hocam'. Ýþte burasý çok önemli. Bugün hatýra ormaný içinde açýlýþý yapýlan þehitler anýtý ve abidesini öðretmenlerimize þükran borcumuzun mütevazý bir ifadesi olarak görüyorum. Sergiledikleri fedakarlýklarla milli eðitim tarihimize adlarýný þanla þerefle yazdýran 192 kahramanýn hiçbirinin unutulmasýna izin vermeyeceðiz. Ayný þekilde öðretmenlerimizin canýna kasteden alçaklara döktükleri her damla kanýn hesabýný misliyle sormaya devam edeceðiz" dedi.
Türk Silahlý Kuvvetleri'nin, Irak'ýn ve Suriye'nin kuzeyine düzenlediði hava harekatlarýyla saldýrýlarýn planlandýðý ve gerçekleþtirildiði terör yuvalarýný darmadaðýn ettiðini kaydeden Erdoðan, "Þu anda parlamentomuzda bundan rahatsýz olan ne idüðü belirsiz birileri var. Bundan rahatsýzlar, neden rahatsýzlar; Milli Ýstihbarat, Silahlý Kuvvetler, Polis Teþkilatý neden kalkýp da bu insanlarla uðraþýyorlarmýþ? Nerede bir terörist varsa bu milletin güvenlik teþkilatý orada olacak. Bunu bugün söylemiyoruz; Gabar'da da olacaðýz, Cudi'de de olacaðýz, Tendürek'te de olacaðýz, nerede varsa orada olacaðýz. Bizim öðretmenimize eli kalkanýn biz her þeyini darmadaðýn ederiz. Bu bundan sonra da böyle gidecek. Ülkemize yönelik terör tehdidi tamamen sona erene kadar bu mücadelemizi kesintisiz sürdüreceðiz" diye konuþtu.
Eðitime yönelik yatýrýmlara deðinen Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý söyledi:
"Bizim kültürümüzde öðretmen, sadece bilgiyi aktaran deðildir. Öðretmen bir kuyumcu titizliðinde öðrencisinin içindeki o cevheri iþleyen, öðrencisine deðer katan, terbiye eden bir gönül iþçisidir. Bilgisiyle birlikte tecrübesi ve irfanýyla da çocuklarýmýzý geleceðe hazýrlayan öðretmen, ayný zamanda örnek alýnacak, izinden gidilecek bir rol modeldir. Öðretmenlerimiz eðitim- öðretim sistemimizin temel yapý taþlarý olmalarý yanýnda, karakterimizin de mimarlarýdýr. Anaokuluyla birlikte 13 yýl boyunca sabýrla emek vererek evlatlarýmýzý üniversite kapýsýna veya hayata atýlma safhasýna getiren öðretmeni dýþlayan sistemin baþarýlý olma þansý yoktur. Türkiye bizden önce bunun sancýsýný derinden yaþayan bir ülkedir. Son 20 yýlda öðretmenlerimizin görevlerini gönül huzuruyla yapabilmeleri için tarihi nitelikte pek çok adým attýk. Ben 75 kiþilik sýnýfta okudum, 120 kiþilik sýnýflarýn olduðu okullarýmýz vardý ama þimdi sayý 20'nin altýna indi. Bu durup dururken olmadý. Bu bir azmin, gayretin neticesinde oldu. Bizim çektiðimiz çileyi bu nesil çekmesin istedik. Ýstedik ki bu yavrularýmýz en ideal þekilde yetiþsin ve öðretmen baþýna düþen öðrenci sayýsýný ilköðretimde 28'den 15'e indirdik. 750 bin yeni öðretmen atamasý yaparak eðitim ordumuzu güçlendirdik. Görev baþýndaki 100 öðretmenden 75'inin atamasýný biz yaptýk. Her yýl olduðu gibi bu yýl da bütçede aslan payýný eðitime ayýrdýk. 20 yýl önce eðitime ayrýlan bütçe yalnýz 7,5 milyar liraydý, 304 milyar liraya çýkardýk. Halihazýrda görüþmeleri devam eden önümüzdeki yýl için eðitim bütçemizi 651 milyar lira olarak belirledik."
Eðitime iliþkin her reformu, her kararý uzun istiþareler sonucunda ve artýsýný- eksisini iyi hesap edip tasarladýklarýný kaydeden Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle konuþtu:
"Öðretmenlerimizin 60 yýllýk hayali olan 'Öðretmenlik Meslek Kanunu'nu da bu yaklaþýmýn bir hasýlasý olarak ortaya çýkardýk. Kanun yürürlüðe girer girmez, daha önüne arkasýna getirdiði kazanýmlara bakmadan birileri öðretmenlerimizi kýþkýrtmaya baþladý. Tamamý yalan veya yanlýþ bilgilerle devletimizle öðretmenlerimiz arasýna fitne sokmaya çalýþtýlar. Boykot çaðrýlarý yaparak kanunun getirdiði haklardan öðretmenlerimizin faydalanmasýna mani olmak istediler ama öðretmenlerimiz bu kirli oyuna gelmedi. Devletimizin kendilerine sunduðu tarihi fýrsata sahip çýkan öðretmenlerimiz siyaset simsarlarýna da gereken cevabý vermiþlerdir. Þartlarý taþýyan öðretmenlerimizi yüzde 95'i kariyer sistemine baþvurmuþtur. Baþvuranlarýn yüzde 99'u sýnava girmiþtir. Kariyerlerine ve geleceklerine sahip çýkan tüm öðretmenlerimize teþekkür ediyorum. Kanun kapsamýnda uzman ve baþöðretmen unvaný almaya hak kazanan öðretmen sayýlarýný sizlerle paylaþmak istiyorum. Uzman öðretmenlik sýnavýnda 422 bin 368 öðretmenimiz baþarýlý oldu. Muaf tutulanlarla birlikte toplam 516 bin 974 öðretmenimiz uzman öðretmen olma hakký kazandý. Baþöðretmenlik sýnavýnda, 66 bin 422 öðretmenimiz, sýnavda baþarýlý oldu. Muaf tutulanlarla 66 bin 679 uzman öðretmenimiz baþöðretmen olma hakkýný kazandý. Milli Eðitim Bakanlýðý'mýzý da öðretmenlerimizin kazanýmlarýna kazaným katacak bu süreci, suretle ve baþarýlý þekilde yürüttüðü için kutluyorum. Önümüzdeki dönemi inþallah 'Türkiye Yüzyýlý' yaparak evlatlarýmýza daha huzurlu bir ülke býrakacaðýz."