Cumhurbaþkaný Erdoðan: Bu saldýrý Türkiye'nin kararlýlýðýný perçinledi
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, BRICS Zirvesi kapsamýnda düzenlenen "Geniþletilmiþ BRICS+ Oturumu"nda konuþtu.

Burada olmaktan duyduðu memnuniyeti dile getiren Erdoðan, misafirperverliði ve daveti için Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'e teþekkür etti ve kendisini baþarýlý ev sahipliði dolayýsýyla kutladý. Erdoðan, ocak ayý itibarýyla dönem baþkanlýðýný üstlenecek Brezilya'ya þimdiden baþarýlar diledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Dün Ankara'da gerçekleþtirilen hain terör eylemi nedeniyle taziyelerini ileten tüm dostlarýmýza gösterdikleri dayanýþma nedeniyle teþekkür ediyorum. Bu alçakça saldýrý Türkiye'nin terörü bertaraf etme azmini ve kararlýlýðýný daha da perçinlemiþtir." diye konuþtu.

- "FEVKALADE ÝSABETLÝ BULUYORUZ"

Erdoðan, ekonomiden güvenliðe, küresel adaletsizliklerden iklim deðiþikliðine her alanda etkileri hissedilen ciddi meydan okumalarla karþý karþýya olunduðunu belirterek, zirve için belirlenen "adil küresel kalkýnma ve güvenlik için çok taraflýlýðýn güçlendirilmesi" temasýný bu nedenle fevkalade isabetli bulduklarýný söyledi.

Sosyoekonomik kýrýlganlýklarýn arttýðý ve güç dengelerinin deðiþtiði bugünün þartlarýnda ikinci dünya savaþý sonrasýnýn ürünü olan siyasi ve mali mekanizmalarýn kendilerinden bekleneni veremediðini vurgulayan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Türkiye olarak böylesi bir ortamda 'daha adil bir dünya mümkündür' þiarýyla hareket ediyoruz. Çok taraflý platformlarda dostlarýmýzla bir araya gelmeye ve hepimizi ilgilendiren ortak sorunlara müþterek akýlla çözüm bulmaya ehemmiyet veriyoruz. BRICS'in küresel ticaretin geliþimine, ekonomik büyümeye ve sürdürülebilir kalkýnma hedeflerine hizmet ederek daha adil bir küresel düzenin inþasýna eþsiz katkýlar sunduðuna inanýyoruz.

Türkiye, Avrupa Konseyinden Türk Devletleri Teþkilatýna kadar pek çok uluslararasý kuruluþ ile Geliþen Sekiz Ülke (D8), Ekonomik Ýþbirliði Teþkilatý ve Karadeniz Ekonomik Ýþbirliði Teþkilatý gibi bölgesel kuruluþlarýn kurucu üyesidir. G20'nin ve MIKTA'nýn da aktif üyesiyiz. Afrika Birliði ve ASEAN'la ortaklýklarýmýzýn yaný sýra Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluðuyla iþbirliði mekanizmalarýmýz her geçen gün daha da geliþmektedir. Türkiye olarak karþýlýklý saygý ve kazan kazan temelinde yakýn münasebetler geliþtirdiðimiz BRICS ailesiyle de diyaloðumuzu ilerletmekte kararlýyýz."

- "MEZALÝMÝ DAHA DA ÝLERÝYE TAÞIMIÞTIR"

Küresel bir adil düzen ve kalkýnmanýn ancak sýnýrlar ötesinde huzur ve güvenliðin tesisiyle mümkün olabileceðini dile getiren Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Orta Doðu'da akan kan durdurulmadýkça gelecek için ne adaletten ne barýþtan ne de kalkýnmadan söz edilebilir. Ýsrail'in bütün bölgeyi ateþe atma pahasýna sürdürdüðü saldýrgan tutum, hukuk, vicdan baþta olmak üzere her türlü sýnýrý çoktan aþmýþtýr. Filistin halký, Gazze'de soykýrýma uðramaktadýr. Ýsrail, Lübnan'a da saldýrmak suretiyle mezalimi daha da ileriye taþýmýþtýr. 21. yüzyýlda yaþanan bu insanlýk dramýný göz ardý etmek hiç kimseyi sorumluluktan kurtaramaz. 1967 sýnýrlarý temelinde baþkenti Doðu Kudüs olan baðýmsýz, egemen ve coðrafi bütünlüðü haiz bir Filistin Devleti'nin kurulmasý bölgede kalýcý ve adil bir barýþýn olmazsa olmazýdýr. Bu vesileyle Filistin'i tanýmayan ülkeleri bu doðrultuda adým atmaya davet ediyorum. Ýsrail'e yönelik kayýtsýz þartsýz silah ve mühimmat desteðinin sürmesi, bu ülkeyi saldýrýlarýnda daha da pervasýz hale getiriyor. BM nezdinde Ýsrail'e silah atýþýnýn durdurulmasýna yönelik bir giriþim baþlattýk. Siz deðerli dostlarýmýn bu hususta saðlayacaklarý desteðe güveniyorum. Hep beraber el ele vererek coðrafyamýzdaki katliamlarý ve gözyaþlarýný bir an önce durduralým diyorum."

Toplantýnýn insanlýk için hayýrlara vesile olmasýný dileyen ve zirvenin düzenlenmesinde emeði geçenlere teþekkür eden Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, sözlerini Rusça teþekkür ederek tamamladý.

Oturum öncesinde Erdoðan, diðer liderlerle aile fotoðrafýnda yer aldý. Erdoðan, platforma geliþi sýrasýnda devlet baþkanlarýný selamlarken, ön sýrada yer alan Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Baþkaný Þi Cinping, Mýsýr Devlet Baþkaný Abdülfettah el-Sisi, Güney Afrika Devlet Baþkaný Cyril Ramaphosa ve Moritanya Devlet Baþkaný Muhammed Ould Ghazouani ile tokalaþtý.

CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN, TATARÝSTAN'DAN AYRILDI

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, BRICS Zirvesi'ne katýlmak üzere geldiði Rusya'ya baðlý Tataristan Cumhuriyeti'nin baþkenti Kazan'dan ayrýldý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ý, Uluslararasý Kazan Havalimaný'ndan, Tataristan Baþbakaný Birinci Yardýmcýsý Rustem Nigmatulen, Kazan Belediye Baþkaný Ýlsur Metþin, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç ile Moskova Büyükelçiliði ve Kazan Baþkonsolosluðu yetkilileri uðurladý.

Erdoðan ile eþi Emine Erdoðan ve beraberlerindeki heyet de Tataristan'dan ayrýldý.

  • Cumhurbaþkaný Erdoðan
  • BRICS
  • Rusya