Cumhurbaþkaný Erdoðan: ''Bürokratik oligarþinin'' devlet tasavvurumuzda yeri yoktur
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki 109. Dönem Kaymakamlýk Kursu Kura Töreni'nde yaptýðý konuþmada, kursunu baþarýyla tamamlayanlarý tebrik etti. 14'ü kadýn 97 genç kaymakam adayýnýn görev yerlerinin belirleneceðini ifade eden Erdoðan, Türkiye'deki 81 vilayete baðlý 922 ilçenin tamamýnýn deðerli, önemli, birinci sýnýf hizmeti almaya layýk olduðunu söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Görev yapacaðýnýz ilçelerimiz arasýnda asla uzak-yakýn, küçük-büyük, geliþmiþ veya geri kalmýþ ayrýmýna gitmemenizi hassaten rica ediyorum. Ayrýca hangi kökene, meþrebe, kimliðe, inanca, görüþe mensup olursa olsun milletimizin her bir ferdi, devletimizin eþit vatandaþýdýr. Asýrlardýr kimliðine bakmadan zalimlerin karþýsýnda, mazlumlarýn yanýnda durmuþ hamiyetperver bir milletin mensuplarý olarak, ülkemize sýðýnan biçarelere kardeþlik görevimizi ifa etmek de vazifemizdir." diye konuþtu.

Erdoðan, düþene vurmanýn, ezilene zulmetmenin, maðdurlarýn feryadýna kulak týkamanýn Türk milletine ve Türkiye Cumhuriyeti devletine asla yakýþmayacaðýný vurgulayarak, þöyle devam etti:

"Þahsýmý temsilen ilçelerimizde görev yapan siz kaymakamlarýmýzdan, bu noktada özellikle hassasiyet ve özveri bekliyorum. Eðitim hayatýnýz süresince þu gerçeðe bizzat þahit oldunuz; devletimiz, unvanýnýza uygun vasýflarla mücehhez olmanýz için her türlü gayreti göstermiþtir.

Yurt dýþý stajýyla birlikte toplam 42 ay süren yoðun, kapsamlý ve çok boyutlu bir eðitim programýný bugün alnýnýzýn akýyla tamamladýnýz. Bu zaman zarfýnda tecrübe paylaþýmýndan çalýþma ziyaretlerine, mevzuat bilgisinden inceleme gezilerine, iletiþimden protokol kurallarýna varýncaya kadar görevinizi icra ederken ihtiyaç duyacaðýnýz her konuda en üst düzeyde eðitim aldýnýz. Çünkü vatandaþa layýkýyla hizmet etmek, onlarýn dertlerine derman olmak, þehirlerimizin kalkýnmasýna destek vermek, bir mülki idare amiri için büyük bir misyondur, manevi mesuliyeti fevkalade aðýr bir görevdir."

- "HER BÝR VATANDAÞIMIZIN DERDÝYLE DERTLENMEK EN BÜYÜK SORUMLULUÐUNUZDUR"

Devleti, millet için hizmet üreten bir sisteme kavuþturmanýn yolunun, milletin derdiyle dertlenmekten, milletin gönlüne girmekten geçtiðinin altýný çizen Erdoðan, koltuða oturmanýn, resmi plakalý araçlara binmenin bir yöneticiyi, bir mülki idare amirini, saygýdeðer bir devlet adamý yapmayacaðýný söyledi.

Erdoðan, milletin adamý olunmadan, milletin gönlüne girilmeden, milletin takdirini, teveccühünü, duasýný kazanmadan hakiki manada devlet adamý olunmayacaðýný dile getirdi.

Ýlçelerinde cumhurbaþkanýný ve devleti temsil eden kaymakamlarýn devletin millete uzanan eli, duyan kulaðý, gören gözü olduðunu ifade eden Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Her bir vatandaþýmýzýn derdiyle dertlenmek en büyük sorumluluðunuzdur. Bu bakýmdan ilçe sýnýrlarý içindeki her türlü iþten, çalýþmadan, hizmetten, eksikten, sorundan ve elbette baþarýdan sorumlu olan kaymakamlarýmýz, görevlerini ne kadar etkin icra ederse, devletimiz de o derece güçlüdür. Sizlerden bu misyonun hakkýný vermenizi, görev yapacaðýnýz her yerde millete hizmet için samimiyetle koþturmanýzý istiyorum. Her birinize görev bölgelerinizde ve meslek hayatýnýz boyunca Mevla'dan üstün baþarýlar diliyorum."

Erdoðan, Derik Kaymakamý Muhammet Fatih Safitürk ile birlikte ülkeye ve millete hizmet yolunda topraða düþen tüm idarecileri, tüm þehitleri rahmetle yad etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Buradaki her bir genç kardeþimin de gerektiðinde vataný, milleti, devleti, bayraðý ve baðýmsýzlýðýmýzýn timsali olan ezaný uðruna ayný fedakarlýkta bulunacak iradeye ve adanmýþlýða sahip olduðunu görüyorum. Ýnþallah her biriniz meslek büyüklerinizin açtýðý yolda sabýrla ilerleyecek, adýnýzý görev yaptýðýnýz her yerde milletimizin kalbine yazdýracaksýnýz. Bundan en küçük bir þüphe duymuyor, bizleri mahcup etmeyeceðinize, ailelerinize ve sizleri yetiþtiren hocalarýnýza mahcup olmayacaðýnýza tüm kalbimle inanýyorum." diye konuþtu.

- "MÝLLET OLARAK TARÝH BOYUNCA NÝCE BÜYÜK DEVLETLER KURDUK"

Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Biz, millet olarak tarih boyunca nice büyük devletler kurduk. Asya bozkýrlarýndan Afrika'nýn kýzgýn çöllerine Akdeniz'in bir ucundan Hint Okyanusu'na kadar milyonlarca kilometrekarelik alaný atlarýmýzýn nal sesleriyle inlettik.

Sýnýrlarý bir dönem Afrika'dan Avrupa'nýn ve Asya'nýn ücra köþelerine uzanan devletlerimizde, himayemiz altýnda yaþayan farklý inançlardan milyonlarca insaný barýþ, huzur ve esenlik içinde yönettik. Tarihte kurduðumuz devletlerin iki taþýyýcý sütunu oldu. Bunlardan ilki mülkün temeli olan adalet, diðeri de merhametti. Ayný durum bugün de geçerlidir.

Türkiye bir hukuk devletidir, medeniyetimiz de bir merhamet medeniyetidir. Adaleti yücelttiðimiz ölçüde devleti yüceltir, merhametle muamele ettiðimiz ölçüde insanýmýzla devletimiz arasýndaki baðý saðlamlaþtýrýrýz. Devlet ile millet arasýndaki mesafe açýlýrsa, o zaman da kamu olarak yaptýðýmýz hizmetlerin hiçbir anlamý olmaz. Biz, her iki tecrübeyi de yakýn tarihinde yaþamýþ bir ülkeyiz."

Erdoðan, devletle millet arasýnda duvarlar ören, devletle milleti farklý konumlara yerleþtiren elitist zihniyetin Türkiye'ye çok büyük zararlarý olduðunu söyledi.

Milli iradenin askýya alýndýðý dönemlerde devletin vatandaþlarýnýn bir kýsmýný tehdit kaynaðý olarak gördüðünü, dýþ görünüþüyle, kýlýk kýyafetiyle, kadýnlarýn baþörtüsü, erkeklerin saçý ve sakalýyla çok uðraþtýðýný belirten Erdoðan, "Ýrticacý, takunyalý, tarikatçý, cemaatçi, laik-antilaik, ilerici-gerici diyerek insanlarýmýzý birbirine düþürmeye çalýþtýlar. Sýrf inancýný özgürce yaþamak istediði için sýrf anasýnýn dilini konuþtuðu için milyonlarca vatandaþýmýz ötekileþtirildi, ötelendi, maalesef haksýzlýða ve hukuksuzluða maruz býrakýldý. Bunun bedelini ise demokrasimiz, devletimiz ve milletimiz ödedi. Bir gerçeði sizlere burada tekrar hatýrlatmak istiyorum. Vatandaþýna üstten bakan, vatandaþlarýn bir kýsmýný tehdit kaynaðý gören bürokratik oligarþinin devlet tasavvurumuzda yeri yoktur. Devlet, milletinin hizmetindedir, kamu görevlisi de milletin hizmetkarýdýr." diye konuþtu.

- "MÝLLETLE DEVLETÝ YAKINLAÞTIRMAK, KUCAKLAÞTIRMAK, KAYNAÞTIRMAK SÝZLERÝN ÖNCELÝKLÝ VAZÝFESÝDÝR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, devlet yönetiminde rehber ve pusulalarýnýn "Ýnsaný yaþat ki devlet yaþasýn" ilkesi olduðunu belirterek, Osmanlýyý 6 asýr boyunca ayakta tutan temel ilkenin bu olduðunu söyledi.

Devletin taþýyýcý kolonu olan bu ilkeden en küçük bir tavize, en küçük bir sapmaya izin vermeyeceklerini vurgulayan Erdoðan, þöyle seslendi:

"22 yýldaki tüm çabalarýmýza raðmen, görev yapacaðýnýz yerlerde halen buna mugayir uygulama varsa deðiþtirmek, milletle devleti yakýnlaþtýrmak, kucaklaþtýrmak, kaynaþtýrmak sizlerin öncelikli vazifesidir. Hatýrlatmak isterim ki bulunduðunuz makam, devletin sadece otoritesini, sadece gücünü deðil ayný zamanda 'Kerim' vasfýný da göstermenizi gerektiriyor. Dolayýsýyla atandýðýnýz her yerde devletin þefkatli, merhametli, adaletli, gülümseyen yüzü, müþfik eli olmanýzý sizlerden özellikle bekliyorum. Benim vatandaþýma hiçbir zaman 'devlet nerede' dedirtmeyeceksiniz. Ýhtiyacý olan vatandaþýn gelip sizi bulmasýný da beklemeyeceksiniz. Siz gidip benim maðdur vatandaþýmý bulacaksýnýz."

Konuþmasýnda Hazreti Ömer'in hayatýndan örnek veren Erdoðan, kadýn ve erkek kaymakamlarýn birlikte çalýþarak, devranýn nasýl deðiþtiðini ihtiyaç sahiplerine göstereceðini söyledi.

- "KÝBÝR ASLA SÝZÝN SEMTÝNÝZE UÐRAMAYACAK"

Kaymakamlarýn ihtiyaç sahibini, mazlumu, maðduru ve garip-gurebayý bulup, derdiyle hemdert, hemhal olmalarý gerektiðini söyleyen Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Görev yaptýðýnýz mahalde sosyal, kültürel ve ekonomik kalkýnmayý koordine edecek, vatandaþýn talep ve þikayetlerine 24 saat kapýnýzý açýk tutacaksýnýz. Bu çok önemli. Kibir asla sizin semtinize uðramayacak. Ýnsanýmýzý devletinden uzaklaþtýracak veya soðutacak geliþmelere karþý sýfýr toleransla yaklaþacaksýnýz. Þu noktaya özellikle dikkat etmenizi sizlerden rica ediyorum. Halktan kopuk, sokaktan kopuk, ilçesindeki esnaftan, iþ adamýndan, köylüden, çiftçiden kopuk idareci profiline tahammülümüz yoktur.

Kýþýn soðuðunda ah benim kaymakam kardeþlerim, yeri gelecek kamyonu, kamyoneti alacaksýnýz, kömürü, odunu dolduracaksýnýz, nerede kömürü olmayan, odunu olmayan var onlara bunu siz bizzat götüreceksiniz. 'Yok, gelsin de gönderelim', hayýr, arayacaksýn, bulacaksýn ve götüreceksin. Ayný þekilde sorumluluðu altýndaki personeli, makamýnýn gücünü de kullanarak ezen mütekebbir idareci tipine de tolerans göstermeyiz. Devlet sistemimiz içerisinde koltuðuna güç ve itibar kazandýrmak yerine koltuðundan güç devþiren, bununla da kalmayýp hukuk dýþý, etik dýþý, adap ve edep dýþý yollara tevessül edenlere müsamahayla bakamayýz. Bu konuda, sizlerin de çok yüksek bir hassasiyet düzeyiyle hareket edeceðinize inanýyorum."

Erdoðan, "22 yýlý devlet yönetiminde olmak üzere yarým asrý bulan siyasi hayatýmýzda elde ettiðimiz tüm baþarýlarý, milletimize kulak verdiðimiz ve milletimizin saðduyusuna güvendiðimiz için elde ettik." ifadelerini kullandý.

Kaymakam adaylarýndan da millet ile gönül baðlarýný, irtibat ve muhabbetlerini daima güçlü tutmalarýný beklediklerini belirten Erdoðan, yönetim anlayýþlarýna göre mevcudu korumanýn gerilemek demek olduðunu kaydetti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Dünyada yaþanan hýzlý geliþme ve baþ döndürücü dönüþüm, her alanda eskiye göre çok daha hýzlý olmamýzý, daha çok çalýþmamýzý, kaybedilen onlarca seneyi telafi etmemizi kaçýnýlmaz kýlýyor." diye konuþtu.

- "SÝZLER, DEVLETÝ TEMSÝL GÝBÝ ÞEREFLÝ BÝR SORUMLULUK ÜSTLENDÝNÝZ"

Türkiye'nin her alanda girdiði atýlým sürecine en büyük desteðin, yerinden kalkýnma çabalarýnýn baþarýya ulaþmasýndan geleceðini vurgulayan Erdoðan, kaymakam adaylarýna hitaben þunlarý söyledi:

"Sizlerin yerel çaptaki vizyoner her projesi, Türkiye'nin bir bütün halinde çok daha hýzla kalkýnmasýný kolaylaþtýracaktýr. Görev yapacaðýnýz yerin ekonomik, sosyal, kültürel ve tarihi dokusunu ve derinliðini iyi bilerek hareket etmeniz bu süreçte sizlere yardýmcý olacaktýr. Görev ve sorumluluk sahanýzda yaþayanlarý aileniz kabul edecek, ailenizin istikbalini nasýl düþünüyorsanýz, vatandaþýn geleceðini da ayný hassasiyet ve fedakarlýkla planlayacak, emanete sýký sýkýya sahip çýkacaksýnýz."

Kaymakam adaylarýna "Unutmayýn sizler, mülki idare amirisiniz. Sizler, devleti temsil gibi þerefli bir sorumluluk üstlendiniz" ifadeleriyle seslenen Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Sizler nasýl olursanýz; maiyetinizde görev yapanlar da size göre kendilerini, çalýþma tarzlarýný, vatandaþla münasebetlerini ayarlayacaktýr. Çalýþma arkadaþlarýnýza örnek olacaksýnýz. Bununla da yetinmeyecek onlarý motive ederek, varsa sorunlarý çözerek, vatandaþa bir bütün halinde, tam bir uyum ve heyecan içerisinde hizmet götürülmesini temin edeceksiniz. Ortaya koyacaðýnýz projeler ve hizmetlerle, Türkiye Yüzyýlý hedeflerine çok daha hýzlý bir þekilde ulaþacaðýmýza yürekten inanýyorum."

- "ESERLERÝMÝZLE ANADOLU'NUN MAKUS TALÝHÝNÝ DEÐÝÞTÝRDÝK"

Yavuz Bülent Bakiler'in "Ben Anadoluyum" þiirini de okuyan Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmasýna þöyle devam etti:

"Son 22 yýlda bu kötü hafýzayý; güzelliklerle, hizmetlerle, yatýrým ve eserlerle deðiþtirmek için gerçekten çok çalýþtýk. Hizmet ve yatýrým siyasetimizin niþaneleri olan eserlerimizle Anadolu'nun makus talihini deðiþtirdik. Sizin gayretleriniz ve çalýþmalarýnýzla bu acý hatýralarý tamamen mazide býrakacak, Türkiye'yi muasýr medeniyetler seviyesinin de üstüne sizlerle birlikte çýkaracaðýz. Göreviniz aðýr, mesuliyetiniz büyüktür. Ailelerinizle birlikte milletimiz de sizden çok baþarýlý hizmetler bekliyor. Her birinizin bunu baþaracak yeteneðe, iradeye, güce sahip olduðunuzu biliyorum. Hocalarýnýz ve meslek büyükleriniz size nasýl güveniyorsa, þahsen ben de ayný þekilde sizlere güveniyorum. Rabb'im yar ve yardýmcýnýz olsun diyorum. Her birinizi ayrý ayrý tebrik ediyor, çalýþmalarýnýzda baþarýlar diliyorum."

- NOTLAR

Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmasýnýn ardýndan, 109. Dönem Kaymakamlýk Kursu dönem birincisi, ikincisi ve üçüncüsüne sertifikalarýný takdim etti.

Daha sonra kaymakamlarýn görev yerlerinin belirlendiði kura çekildi.

Programda, 109. Dönem Kaymakamlýk Kursu dönem birincisi Mikail Ersöz de konuþma yaptý.

  • Cumhurbaþkaný Erdoðan
  • Dönem Kaymakamlýk Kursu
  • tören