Erdoðan, 30 Aðustos 1922-2022 Büyük Zafer'in 100. Yýlý Etkinlikleri Kütahya Toplu Açýlýþ Töreni'nde yaptýðý konuþmada, Kütahya'nýn bugün kendine yakýþaný farklý bir þekilde Büyük Taarruz'un yýl dönümünde yerine getirdiðini kaydetti.
"2023 taarruzuna hazýr mýyýz?" diye soran Erdoðan, Kütahya'da 2019 Mart'ýnda yüz yüze kucaklaþtýklarýný hatýrlattý. Salgýn nedeniyle 3,5 yýl aradan sonra Kütahyalýlarla bir araya geldiklerini belirten Erdoðan, Dumlupýnar Zaferi'nin 100. yýlý vesilesiyle Kütahya'ya gelerek hem hasret gidermek hem zafer sevincini paylaþmak hem de tamamlanan eser ve hizmetlerin açýlýþýný yapmak istediklerini ifade etti. Erdoðan, bu eserlerin bazýlarýnýn açýlýþ ve temel atmalarýný canlý baðlantý yoluyla gerçekleþtireceklerini söyledi.
Erdoðan, geçen perþembe günü Ahlat'ta, cuma da MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli'yle birlikte Malazgirt'te olduklarýný hatýrlatarak, Sultan Alparslan'ýn Bizans hükümdarý Diyojen'in sayýca üstün ordusunu yenerek Anadolu'nun kapýlarýný millete Malazgirt'e açtýðýný anlattý. Erdoðan, þöyle devam etti:
"Milli Mücadele'yle asýrlardýr bitip tükenmeyen bir kin ve hýrsla bizi bu topraklardan söküp atmak isteyenlere Anadolu'nun ebedi vatanýmýz olduðunu bir kez daha ilan ettik. Selçuklu ve Osmanlý'nýn mirasýný devralan Cumhuriyetimizin kuruluþuna giden yol da ter ve kanla döþenmiþtir. Birinci Dünya Savaþý'nda, dört bir yandan yedi düvele karþý savaþan, Çanakkale'den Kut'ül Amare'ye kadar pek çok yerde zaferler kazanan Osmanlý, Ýstanbul'un iþgali ve Sevr dayatmasýyla adeta dermansýz býrakýlmýþtýr. Vatan topraklarýný dört bir yandan iþgale baþlayan düþman Adana, Antep, Maraþ direniþleriyle pabucun pahalý olduðunu görünce sinsi amaçlarýnýn taþeronluðunu Yunan'a býrakmýþtýr. Ýstiklal mücadelesini Gazi Mustafa Kemal'in önderliðinde Anadolu'ya taþýyan milletimiz, varýný yoðunu ortaya koyarak hazýrladýðý ordusuyla Kocatepe ve Dumlupýnar'da yeni bir destanýn girizgahýný yapmýþtýr. Samsun'da baþlayýp Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nin açýlýþýyla dünyaya resmen ilan edilen bu sürecin her aþamasý küllerinden, yeniden doðan bir milletin uyanýþýnýn sembolüdür. "
Erdoðan, oldukça zor ve zahmetli bir sürecin ardýndan Türk ordusunun yine bir cuma günü 25 Aðustos'ta nihai zafer için son hazýrlýklarýný tamamladýðýný anýmsatarak, "Birliklerin tertiplendiði cephelerde o gece ezanlar okundu, namazlar kýlýndý, dualar edildi, son sýcak yemekler yendi ve ertesi sabah gün aðarýrken hücum emri verildi. Kocatepe'den baþlayýp Dumlupýnar'a, oradan Ýzmir'e kadar süren Büyük Taarruz epeydir savunmada olan Türk ordusunun uzunca bir aradan sonra yaptýðý ilk büyük saldýrý harekatýydý. Düþmanýn belki makinelisi, topu, kamyonu, arabasý, uçaðý bizden çoktu ama bizim askerimizin iman dolu yüreði bu eksiklerin hepsini fazlasýyla telafi ediyordu." ifadelerini kullandý.
Yunan ordusunun çekilirken 200 bin kiþilik kuvvetinin yüzde 65'ini Afyon-Kütahya hattýnda zayiat olarak býraktýðýný anlatan Erdoðan, þunlarý kaydetti:
"Ýmandýr o cevher ki ilahi ne büyüktür, imansýz olan paslý yürek sinede yüktür. Evet bu millet o imanlý yürekleriyle imansýzlarý Ýzmir'den denize döktü. Aþaðý yukarý ayný sayýya sahip Türk ordusunun bu savaþtaki kaybý ise sadece yüzde 6,5 civarýndadýr. Büyük Taarruz ve akabindeki çatýþmalar dünya askeri tarihine en baþarýlý topyekun savaþ örneði olarak geçmiþtir. Türk'ün ölüm fermaný olarak tedavüle sokulan Sevr'i milletimiz iþte bu topraklarda diþiyle, týrnaðýyla, kanýyla, canýyla yýrtarak müstevilerin suratýna çarpmýþtýr. Türk'ün esir edilemeyeceðini, Türk'e kefen biçilemeyeceðini, 26 Aðustos'ta Afyon'da baþlayýp, 9 Eylül'de Ýzmir'de sona eren bu kýyamla tüm dünyaya ilan ettik. Milletimiz ebedi vatanýn Anadolu'daki istiklaline ve istikbaline sahip çýkmakta kararlý olduðunu bir kez daha dosta, düþmana göstermiþtir."
Gençlerin "AK gençlik burada liderinin yanýnda" sloganlarý üzerine Erdoðan, "Gençler unutmayýn lideriniz de gençliðini býrakmaz." dedi.
Alandakilere ana kademesiyle, kadýn kollarýyla, gençlik kollarýyla 2023'e hazýr olup olmadýklarýný soran Erdoðan, "Kapý kapý inþallah yeni bir fethe hazýr mýyýz? " diye sordu.
Büyük Taarruz öncesini anlatmaya devam eden Erdoðan, "Bu dönemde Ýslam dünyasýnýn dört bir yanýndan kendileri de bin bir yokluk ve zulüm altýnda yaþayan dostlarýmýzdan da ülkemize yardým yaðmýþtýr. Büyük Taarruz öncesinde týpký bugün olduðu gibi ülkenin askeri gücünden mali kaynaklarýna kadar tüm imkanlarýný sorgulayarak, bu iþin olmayacaðýný söyleyenler vardý. Ama sonuçta mücadelenin sadece silahla, sadece parayla deðil; asýl imanla, inançla, azimle, kararlýlýkla kazanýldýðýný herkes gördü. Gençler þunu unutmayýn, Hindistan Müslümanlarýnýn ciddi fedakarlýklarýyla toplayarak gizlice Ankara'ya gönderdiði 600 bin altýn, Büyük Taarruz için gereken ekonomik kaynaðýn nüvesini teþkil etmiþtir." diye konuþtu.
Erdoðan, Büyük Taarruz öncesi 100 bin kiþilik bir kuvveti, düþmana hissettirmeden cephenin gerisine ulaþtýrma baþarýsýnýn bile baþlý baþýna dünya harp tarihine girecek bir taktik olduðuna iþaret ederek, þöyle konuþtu:
"Mehmetçiklerimiz Allah Allah nidalarýyla baþlattýklarý hücumla iki gün içinde Afyon çevresindeki tüm cepheleri yerle bir etmiþlerdir. Akþama doðru, þehrin semalarýnda yükselen sala sesleri, Yunanlýlar tarafýndan yakýlýp yýkýlan Afyon þehrinin kurtuluþunun müjdesini veriyordu. Ayný muhteþem tablo Türk birliklerinin þehre girmesiyle 30 Aðustos günü Kütahya'da yaþanmýþ, yani burada yaþanmýþtýr. Yunan ordusu 4 gün içinde komutanlarýnýn da esir düþmesiyle tamamen daðýlmýþ ve Türk kuvvetleri karþýsýnda bozguna uðramýþtý. Bir yandan Ýzmir'e doðru ilerleyen ordumuz, diðer yandan da Yunan ordusunun Eskiþehir'in kuzeyine doðru kaçan birliklerini kovalamayý sürdürmüþtür. Bu amansýz takip 9 Eylül'de Ýzmir'in kurtuluþuyla nihai amacýna ulaþmýþtýr. Düþmanýn geri çekilirken geçtiði tüm þehirlerimizi yakýp yýkmasýný ise kendi alçak karakterinin bir ispatý olarak görüyoruz. Aynen bugün olduðu gibi."
Erdoðan, þair Mehmet Faruk Gürtunca'nýn "Bu aðustos günü tarihte hayat, þan günüdür/ Bu aðustos günü hürlük günüdür, tan günüdür/ Bu aðustos günü bir kurtuluþun ilk güneþi/ Bu aðustos günü bir hürriyetin ilk ateþi/ Bu aðustos günü dünyalara bildirdik ki yurt sokmaz arslan doðuran topraða bir yýrtýcý kurt." dizelerini hatýrlatarak, "Ýþte bu aðustos gününün yüzüncü yýl dönümü vesilesiyle Büyük Taarruz'u zaferle sonuçlandýran ordumuzu, Baþkomutan Mustafa Kemal Paþa'yý, Genelkurmay Baþkaný Mareþal Fevzi Çakmak Paþa'yý, Batý Cephesi Komutaný Ýsmet Paþa'yý, Birinci Ordu Komutaný Sakallý Nurettin Paþa'yý, Ýkinci Ordu Komutaný Yakup Þevki Paþa'yý, Beþinci Suvari Kolordusu Komutaný Fahrettin Altan Paþa'yý, subayýndan erine her bir kahraman askerimizi rahmetle þükranla yad ediyorum." ifadelerini kullandý.
Milletin son iki asrýnýn kayýplarla, yeniden ayaða kalkmalarla, varlýðýna ve ruhuna yönelik saldýrýlara karþý direnmekle geçtiðini belirten Erdoðan, 6 asýrlýk cihan devleti Osmanlý'yý tarihin tozlu raflarýna uðurlarken de Cumhuriyet'i yeniden kurarken de vesayetle, darbelerle, krizlerle yoðrulurken de hep inançlarýný kavi, umutlarýný diri tuttuklarýný ifade etti.
Erdoðan, Milli Mücadele'yi kazanan milletin, Cumhuriyet'in kuruluþunun ardýndan hayal ettiði geliþmiþ, kalkýnmýþ, müreffeh Türkiye'ye ulaþmak için epeyce beklemek mecburiyetinde kaldýðýna iþaret ederek, uzunca bir süre kalkýnma hamleleri, demokrasi giriþimleri, sanayileþme gayretlerinin önünün kesildiðini, milli ve manevi deðerleri tehdit eden her türlü geliþmenin önünün sonuna kadar açýldýðýný belirtti.
Ýkinci Dünya Savaþý sonrasý Türkiye'den daha zor þartlarda kalkýnma ve demokrasi mücadelesine giren ülkeler kýsa sürede yol alýrken, Türkiye'nin her 10 yýlda bir yaþadýðý darbelerle sürekli patinaj yaptýðýný anlatan Erdoðan, "Hiç þüphesiz bu, sadece kendi eksiklerimizden, hatalarýmýzdan kaynaklanan bir durum deðildi. Türkiye'nin her alanda geri kalmasý için kurulan o mekanizmalar öylesine güçlüydü ki iyi niyetli kimi giriþimler bunun üstesinden gelmeye yetmiyordu. Bu süreçte rahmetli Menderes'in ve rahmetli Özal'ýn gösterdiði kalkýnma çabalarýný, rahmetli Erbakan'ýn ve rahmetli Türkeþ'in sergilediði yerli, milli duruþu hep takdirle anýyoruz." diye konuþtu.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, hükümete geldiklerinde, iki asýrdýr altyapýsý ihmal edilmiþ, demokrasisi zayýf, ekonomisi güdük býrakýlmýþ, siyasi ve askeri gücü sürekli törpülenmiþ bir Türkiye'yi devraldýklarýný belirterek, þunlarý söyledi:
"Hemen kollarý sývadýk. Türkiye'nin asýrlýk altyapý eksiklerini 20 yýlda tamamlayacak bir büyük kalkýnma hamlesi baþlattýk. Eðitimden saðlýða, güvenlikten adalete, ulaþtýrmadan enerjiye, sanayiden tarýma her alanda ülkemizi Cumhuriyet'in hedefi olan muasýr medeniyet seviyesinin üzerine çýkardýk. Kalkýnma hamlemizin önemi ve gücü, salgýn dönemiyle onu takip eden küresel güvenlik ve ekonomik krizi sýrasýnda çok daha iyi anlaþýlmýþtýr. Geliþmiþ ülkeler dahil tüm dünyanýn dengeleri altüst olurken, biz hedeflerimize doðru yürüyüþümüze asla ara vermedik. Ayný þekilde demokraside de her kesimden vatandaþýmýzýn hak ve özgürlük alanlarýný geniþleterek, sosyal gerilimlere ve terör örgütlerinin zemin bulmasýna fýrsat veren tüm çarpýklýklarý ortadan kaldýrdýk."
Gabar, Cudi, Tendürek, Bestler Dereler ve diðer bölgelerde yapýlan terör operasyonlarýný hatýrlatan Erdoðan, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Bütün terör inlerini bunlarýn kafalarýna kafalarýna geçirdik mi? Yurt içinde, yurt dýþýnda bunu baþardýk mý? Bundan sonra da baþarmaya aynen devam edeceðiz. Bu mücadele elbette kolay gerçekleþmedi. Attýðýmýz her adýmda dýþarýdan ve içeriden kaynaklanan nice engellerle karþýlaþtýk. Nice kavgalar verdik, nice bedeller ödedik ama hamdolsun Allah'ýn yardýmý ve milletimizin desteðiyle hepsinin de üstesinden geldik."
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, millete kazandýrdýklarý eser ve hizmetlerin yaný sýra küresel ve bölgesel geliþmelerde, Türkiye'yi her bakýmdan dünyanýn en stratejik ülkelerinden biri haline getirdiklerini söyledi. Erdoðan, þöyle devam etti:
"Bugün Türkiye'yi dünyanýn en büyük 10 ülkesi arasýna girmeyi hedefleyen bir vizyona kavuþturduysak, bunu, son 20 yýlda kurduðumuz altyapýya ve verdiðimiz mücadeleye borçluyuz. Son dönemde milletimizin canýný yakan bazý sýkýntýlar... Ama bu dünyanýn da sorunu. Siz bakmayýn Avrupa'sýndan Amerika'sýna kadar tüm geliþmiþ ülkelerin, sanki böyle bir sorunlarý yokmuþ gibi davrandýðýna. Emin olun onlarýn baþýndaki kara bulutlarýn taþýdýðý felaket yaðmurlarý, bizim yaþadýklarýmýzla mukayese bile edilmez. Bak doðal gaz bulamýyorlar. Þu anda marketlerin raflarý Avrupa'da boþ. Þimdi biz Tarým Kredi Kooperatifleri'yle vatandaþýmýza daha ucuza ürünlerimizi satmaya baþladýk ve bu artarak devam edecek. 1300 tane marketi süratle 2 bin, 2 bin 500, 3 bine çýkartacaðýz ve benim vatandaþým Tarým Kredi Kooperatifleri'nden ucuz ürün almaya devam edecek.
Türkiye, yýllar önce tercihini istihdam ve üretimden yana yaparak ekonomik modelini deðiþtirdiði için bu küresel fýrtýnadan en az kayýpla çýkacaktýr, öyle de oluyor. Ýnþallah yýlbaþýndan sonra, aldýðýmýz tedbirlerin, uyguladýðýmýz politikalarýn, vatandaþlarýmýzýn günlük hayatlarýndaki olumlu yansýmalarýný daha iyi göreceðiz. Hep söylediðim gibi kardeþlerim, biraz sabýr ve daha çok destek istiyorum. Çünkü bizim en büyük gücümüz, birliðimiz, beraberliðimiz, kardeþliðimizdir. Ýnsanlarýný güvenlik ve refah þemsiyesi altýnda yaþamaya alýþtýrmýþ ülkelerin asýl krizi ise daha yeni baþlýyor. Üretim ve tedarik kanallarýndaki bozulmayý, finans alanýndaki dalgalanmayý, iþsizlikle birlikte sosyal çalkantýlar izlemeye baþladýðýnda hepsinin de nasýl çaresizce saða sola yalpaladýðýný göreceðiz. Biz ise kimi küçük sarsýntýlara raðmen mücadeleyi býrakmadan, istikameti bozmadan yolumuza devam ediyoruz."
11 yýl önce 2023 hedeflerini ilan ettiklerinde, birilerinin dalga geçtiðini, yaþanýlan onca hadiseye raðmen hedefleri adým adým hayata geçirdiklerini ve eksikleri süratle tamamlamaya çalýþtýklarýný anlatan Erdoðan, "Þimdi 2023 hedeflerimizden aldýðýmýz güçle 2053 vizyonumuzu oluþturuyoruz ardýndan 2071 idealimiz gelecek. Hep söylediðimiz gibi içinde bulunduðumuz asrý, Türkiye yüzyýlý haline getirmekte kararlýyýz." diye konuþtu.
AK Parti hükümetlerinde Kütahya'ya yapýlan yatýrým, inþa edilen eser ve getirilen hizmetlere iliþkin verileri paylaþan Erdoðan, son 20 yýlda Kütahya'ya 26 milyar lira deðerinde yatýrým yapýldýðýný söyledi.
Erdoðan, Kütahya'ya 2 bin 685 yeni derslik yapýldýðýný, Kütahya Saðlýk Üniversitesinin kurulduðunu, yükseköðrenim yurt yatak kapasitesinin 12 bin 493'e ulaþtýrýldýðýný aktararak, þu bilgileri verdi:
"Sosyal yardýmlarda Kütahyalý ihtiyaç sahiplerine toplam 1,7 milyar lira tutarýnda kaynak aktardýk. Toplam 1057 yataklý 11 hastaneyle 43 saðlýk tesisi inþa ettik. 610 yataklý Kütahya Þehir Hastanemiz ile Domaniç Entegre Ýlçe Hastanemizin inþaatý sürüyor. Çevre ve þehircilikte Kütahya'da TOKÝ kanalýyla 10 bin 783 konutun yapýmýný tamamlayýp hak sahiplerine teslim ettik, 2 bin 189 konutun yapýmý devam ediyor. Þehrimizde 6 millet bahçesi projemiz var. Bunlardan birini tamamlayýp hizmete sunduk, 2'sinin yapýmý, 3'ünün de proje çalýþmalarý devam ediyor.
Kütahya, Afyonkarahisar, Uþak ve Eskiþehir illerimizi kapsayan Frigya Vadisi'ni Anadolu'nun açýk hava müzesine dönüþtürüyoruz. Bu bölgede kültür ve termal turizme dayalý olarak turizmin geliþtirilmesi için kapsamlý çalýþmalar yapýyoruz. Ulaþtýrmada Kütahya'da 24 kilometreden devraldýðýmýz bölünmüþ yol uzunluðunu 317 kilometre ilaveyle toplam 341 kilometreye çýkardýk. Halen yapýmý süren çok sayýdaki yol çalýþmasýnýn bir kýsmýný önümüzdeki yýl, bir kýsmýný da sonraki yýl tamamlýyoruz. Ýl sýnýrlarý içindeki tüm demiryollarýný sýfýrdan yapmýþçasýna yeniledik."
Tarým ve ormanda Kütahya'ya 20 baraj, 6 gölet inþa ettiklerini, 7 baraj ile 2 gölet daha yapacaklarýný belirten Erdoðan, "Son 20 yýlda inþa ettiðimiz sulama projeleri ile Kütahya'da 168 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtýk. Yapýmý devam eden 13 sulama tesisimiz ile toplam 130 bin dekar araziyi daha sulamaya açacaðýz. Kütahyalý çiftçilerimize Bay Kemal diyor ya 'ne verdin' diye, Bay Kemal, çiftçilerimize toplamda 1,5 milyar lira tutarýnda tarýmsal destek verdik." dedi.
Sanayi ve teknolojide Kütahya'da 3 yeni organize sanayi bölgesi, 1 teknopark, 9 araþtýrma geliþtirme merkezi ve 3 tasarým merkezi kurduklarýný belirten Erdoðan, Çavdarhisar, Emet, Gediz, Hisarcýk, Kuruçay, Simav ve Tavþanlý'ya doðal gazý getirdiklerini, gelecek yýllarda Altýntaþ, Çitgöl, Demirci, Domaniç, Eskigediz, Seyitömer ve Tunçbilek'e de doðal gaz arzý saðlamayý hedeflediklerini ifade etti.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Görüldüðü gibi özetin özeti olarak bile anlatsak, Kütahya'ya yaptýklarýmýzý saymaya vakit yetmiyor. Bugün de burada Kütahya'da son yýllarda yapýmý tamamlanan tam 344 ayrý projenin resmi açýlýþýný yapýyoruz. Bakanlýklarýmýza ve belediyelerimize ait bu yatýrýmlarýn tutarý güncel rakamla 5,5 milyar lirayý buluyor." diye konuþtu.
Eðitimden saðlýða, ulaþýmdan altyapýya, enerjiden güvenliðe geniþ bir alana yayýlan bu yatýrýmlarýn ve temeli atýlan tesislerin þehre hayýrlý olmasýný dileyen Erdoðan, Kütahya'nýn geliþmesine, büyümesine, kalkýnmasýna katkýda bulunan bu yatýrýmlarý gerçekleþtiren bakanlýklarý, kurumlarý, belediyeleri ve özel sektörü tebrik etti.
Büyük Taarruz'un ve Kütahya'nýn düþman iþgalinden kurtuluþunun 100. yýl dönümünü kutlayan Erdoðan, "Anadolu'yu ebedi vatanýmýz olarak bir kez daha tescilleyen þehitlerimize ve gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ordularýmýzýn baþkomutaný Gazi Mustafa Kemal baþta olmak üzere bu zaferde emeði geçen herkesi, þehitlerimiz, gazilerimiz hepsini þükranla yad ediyorum." ifadesini kullandý.
Alana, "Bu þehri Kütahya ki Domaniç'te kurtuluþa oba oldu, Dumlupýnar'da kurtuluþa mühür vurdu. Ne zaman önüne bir sandýk gelse milletin adamýnýn yanýnda durdu", "Baþkomutan emir verdi yerli, milli teknoloji hainleri ininde vurdu", "Tek parti faþizmi özleyenlere, baþbakanlýk hayali görenlere, daðdan inenlere, davasýndan dönenlere, seni yedirmeyiz Reis.", "Ýster 6'lý olun, ister 16'lý topunuz bir olsanýz, Reisinin yanýnda Kütahya" yazýlý pankartlar asýldý.
Programa, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay, Ýçiþleri Bakaný Süleyman Soylu, Tarým ve Orman Bakaný Vahit Kiriþçi, AK Parti genel baþkan yardýmcýlarý ile bazý milletvekilleri katýldý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Güral Seramik Fabrikasý Açýlýþý için Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Bilgin, Dumlupýnar Diorama Müzesi Temel Atma Töreni için Ýçiþleri Bakaný Süleyman Soylu, NG Kütahya Seramik Fabrikasý Açýlýþý için Ticaret Bakaný Mehmet Muþ, Tulu Seramik Fabrikasý Açýlýþý için Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Adil Karaismailoðlu ile canlý baðlantý yaptý.
Açýlýþlarý yapýlan tesislerin bulunduðu yerlerde kurdelelerin kesilmesi ve Dumlupýnar Diorama Müzesi'nin temelinin atýlmasýnýn ardýndan, Cumhurbaþkaný Erdoðan ve beraberindekiler, kurdele keserek tüm eserlerin toplu açýlýþýný yaptý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'a Kütahyaspor formasý hediye edildi. Alanda, Jandarma Genel Komutanlýðý Mehteran Birliði de gösteri düzenledi.