Cumhurbaþkaný Erdoðan Kabine sonrasý duyurdu! Yeni destek paketleri geliyor
ABONE OL

Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki Kabine Toplantýsý'nýn ardýndan yaptýðý millete sesleniþ konuþmasýnda, geçtiðimiz haftaya organize sanayi bölgelerinde kurulan mesleki eðitim merkezlerinin ortak açýlýþ töreni ile baþladýklarýný anýmsattý.

En büyük zararý 28 Þubat'ýn verdiði mesleki eðitim sistemini yeniden ayaða kaldýrma çabalarýnýn bu "en son ve en verimli adýmý"yla ülkenin önemli bir meselesini daha hal yoluna koyduklarýna inandýðýný ifade eden Erdoðan, hem iþverenlerin ihtiyaç duyduðu nitelikli personel ihtiyacýný karþýlayacak hem gençlerin donanýmlý bir þekilde hayata katýlmalarýný ve geleceklerini görebilmelerini saðlayacak yeni mesleki eðitim merkezleri modelinin ülkeye hayýrlý olmasýný diledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin yatýrým, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüyerek dünyanýn ilk 10 ekonomisi arasýna girmesini hedefledikleri bir dönemde böyle bir projenin gerçekleþtirilmiþ olmasýnýn ayrýca önemli olduðunu belirtti.

Bu törende bir araya geldikleri sanayicilerin hedeflere ulaþma konusundaki inancýna ve gayretine bizzat þahit olduklarýný anlatan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki yýl bu zamanlar bambaþka bir Türkiye fotoðrafýyla milletimizin huzuruna çýkacaðýz. Ýþte o zaman kimi inanmadýðý kimi istemediði için ülkemizin takip ettiði büyük ve güçlü Türkiye'nin inþasý hedefini karalamaya çalýþanlarýn mahcubiyetlerini hep beraber göreceðiz.

Yine geçtiðimiz hafta iþtirak etmekten memnuniyet duyduðumuz bir diðer önemli program Yaþayan Ýnsan Hazineleri Geleceðe Aktarýlan Mirasýn Temsilcileri Ödül Töreni'ydi. Türkiye BM'ye baðlý UNESCO tarafýndan hazýrlanan somut olmayan kültürel miras listesine en çok deðer kaydettiren ülkeler arasýnda yer alýyor. Yaþayan Ýnsan Hazineleri ödüllerimiz Anadolu'nun bereketli kültür mirasýnýn dünyaya tanýtýlmasý bakýmýndan önemli bir envanter çalýþmasýdýr. Bu kapsamda 2021 yýlý için belirlenen 21 sanatçýmýz ile mehteran birliðimize, marifet sahiplerine hak teslimi olarak gördüðümüz ödüllerini takdim ettik."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, geçen çarþamba yaptýklarý Savunma Sanayii Ýcra Komitesi toplantýsýnda mevcut projeleri gözden geçirme yanýnda önümüzdeki dönemde öncelik verecekleri hususlarý deðerlendirdiklerini ve karara baðladýklarýný söyledi.

Erdoðan, perþembe günü Avrupa Birliði (AB) büyükelçileri ile bir araya gelerek Türkiye ile AB arasýndaki iliþkilerin geçmiþten bugüne muhasebesini yaptýklarýný, týkanan noktalarý ve çözüm yollarýný kendileriyle paylaþtýklarýný aktardý.

Cuma günü ülkenin ilk istihbarat gemisi UFUK'un hizmete girme töreni vesilesiyle bu alandaki güçlerini ve kararlýlýklarýný bir kez daha ortaya koyduklarýný kaydeden Erdoðan, cumartesi günü Aydýn'da gerçekten çok güzel bir dizi programa katýldýklarýný dile getirdi.

Söke'de toplamda 1 milyar dolarlýk bir proje olan Kipaþ Kaðýt Fabrikasý'nýn 550 milyon dolarlýk bir yatýrýmla hayata geçirilen ilk etabýný hizmete açtýklarýný belirten Erdoðan, þunlarý paylaþtý:

"Bu fabrika ithalatýmýzý azaltarak ve ihracatýmýzý artýrarak ülkemiz cari dengesine yýlda 450 milyon dolarlýk olumlu katkýda bulunacaktýr. Aydýn'da toplu açýlýþ töreni vesilesiyle hem oradaki kardeþlerimizle hasret giderdik hem de kendileriyle samimi bir hasbihal yaptýk. On binlerin katýldýðý bu törende coþku, heyecan tamamýyla oraya hakimdi. Ayný günün akþamý rahmetli Menderes'in hayatýnýn son günlerinde Çine Çayý'nýn kenarýnda oturup söðüt aðaçlarýnýn altýnda serinliðinin saadetini tatmak istediði yerde inþa edilen Adnan Menderes Müzesi'nin açýlýþýný gerçekleþtirdik. Müzede Menderes ailesi, gençlerimiz ve diðer katýlýmcýlarýn iþtirakiyle yaptýðýmýz ufuk açýcý demokrasi sohbeti de hem geçmiþin hatýrlanmasýna hem de geleceðimize umutla bakmamýza vesile oldu. Özellikle de bu vesileyle Aydýn'daki programýmýzda, çizdikleri güzel resimleri 'Seni çok seviyorum Tayyip amca' notuyla bize ileten Hatice ve Nisa evlatlarýmýza da selamlarýmý iletiyorum."

- BALKAN DÝPLOMASÝSÝ

Erdoðan, önceki gün Arnavutluk'a hem açýlýþ törenleri hem de resmi görüþmeler vesilesiyle ziyaret gerçekleþtirdiðini, öncelikle Laç þehrinde 2019 depreminin yol açtýðý yýkýmýn telafisi için TOKÝ vasýtasýyla inþa ettirdikleri 522 konutun teslim töreninde Arnavut vatandaþlarýyla bir araya geldiklerini anýmsattý.

Ardýndan Baþbakan Edi Rama ile baþ baþa ve heyetler arasý görüþmeler gerçekleþtirerek farklý alanlarda 7 anlaþma imzaladýklarýný, daha sonra ise Arnavutluk Meclisinde milletvekillerine hitap etme imkaný bulduðunu dile getiren Erdoðan, son olarak da Tiran'da restorasyonu TÝKA tarafýndan yapýlan, Osmanlý döneminde inþa edilen en önemli eserlerden biri ve günümüze ulaþan tek yer olan Ethem Bey Camisi'nin açýlýþ törenine katýldýklarýný hatýrlattý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Arnavutluk'a ayak basýþlarýndan ayrýlýþlarýna kadar þahsýna ve heyetine gösterilen teveccühün Balkan coðrafyasýndakilerle aradaki gönül baðýnýn gücünü göstermeye tek baþýna yeterli olduðunu vurguladý.

Yine Tiran'da Türkiye tarafýndan yapýlan, þu anda bitmek üzere olan yaklaþýk 3 bin 250 cemaat kapasiteli muhteþem caminin çalýþmalarýný yerinde görmek istediklerini, camiyi gezdiklerini anlatan Erdoðan, yetiþirse camiyi ramazan sonuna kadar bitireceklerini ve açýlýþýný gerçekleþtireceklerini aktardý.

Erdoðan, dün de yine Balkanlar'dan önemli bir misafiri, Sýrbistan Cumhurbaþkaný Aleksandar Vucic'i aðýrladýklarýný anýmsatarak, þunlarý kaydetti:

"Kendisiyle Bosna Hersek'teki son geliþmeler baþta olmak üzere bölgeye ve ülkelerimizin ikili iliþkilerine dair kapsamlý fikir alýþveriþinde bulunduk. Bugün ise kabine toplantýmýzýn özellikle öncesinde ülkemizin dört bir yanýndan muhtarlarýmýzla bir araya geldik. Yaklaþýk 1500 civarýnda muhtarýmýzýn da katýldýðý yemekli sohbet toplantýsýný kendileriyle gerçekleþtirdik. Koronavirüs salgýný sebebiyle ara verdiðimiz muhtar buluþmalarýmýzýn bu ilk toplantýsý her zamanki gibi yine coþkulu ve samimi bir atmosferde geçti. Tabii bu programlarýn yanýnda hemen her gün kabine üyelerimizle ve kurumlarýmýzýn yöneticileriyle çok sayýda dar kapsamlý görüþmeler yaparak, ülkemizin ve milletimizin gündemindeki konularla ilgili istiþarelerde bulunduk, kararlar aldýk."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, dünyanýn yakýn tarihin en büyük saðlýk ve ekonomik krizini yaþadýðý bir dönemde hem Türkiye'yi bu fýrtýnadan sahil-i selamete çýkartmak hem de önlerine gelen fýrsatlarý en iyi þekilde deðerlendirmek için daha çok çalýþacaklarýný ifade etti.

Ýstikrar ve güven iklimini güçlendirerek, programlarý kararlýlýkla uygulayarak ekonomideki hedeflerine ulaþmalarýný engellemek isteyenlere aradýklarý ortamý vermeyeceklerini dile getiren Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Bu ülkenin boþ teneke gürültüsünden öte anlamý olmayan, insanýmýzýn önüne herhangi bir vizyon ve umut koymayan; polemiklerle, kavgalarla, itiþ kakýþlarla kaybedecek vaktinin ve enerjisinin olmadýðý bilinciyle yolumuza devam edeceðiz." dedi.

- "HEDEFLERÝMÝZDEN KOPMADAN YOLUMUZA DEVAM EDEBÝLÝYORUZ"

Türkiye'nin son 20 yýlda kurduðu güçlü altyapý üzerinde küresel sýnamalara hiç olmadýðý kadar hazýrlýklý girdiði bir dönemden geçtiðini vurgulayan Erdoðan, þöyle devam etti:

"Bugünün Türkiye'si ne 1970'li yýllarýn ne de 1994 ve 2001 krizlerinin kýrýlganlýðýyla maluldür. Siyasetinden ekonomisine kadar tüm unsurlarýyla küçük iç sarsýntýlar ve dýþ baskýlarla yerle yeksan olan Türkiye fotoðrafý hamdolsun artýk geride kalmýþtýr. Ülkemizin Gezi olaylarýndan beri yaþadýðý her hadise bu gerçeði bize tekrar tekrar göstermiþtir. Milletimizin birliðinin, beraberliðinin, kardeþliðinin gücü devletimizin altyapýsý ve makro dengeleriyle geldiði seviyenin desteði sayesinde kendi hedeflerimizden kopmadan yolumuza devam edebiliyoruz. Bunun son örneði geçtiðimiz aylarda yaþadýðýmýz ekonomimizin gerçekleriyle uyumlu olmayan, daha ziyade belli kesimlerin oluþturduðu suni bir panik halinin etkisiyle ortaya çýkan döviz kuru dalgalanmasýnda hep birlikte þahit olduðumuz konudur."

- "163 MÝLYAR LÝRALIK MEVDUAT, KUR KORUMALI SÝSTEME GEÇTÝ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, kendi içerisinde dinmesini bekledikleri bu dengesizlik halinin devam etmesi üzerine, serbest piyasa ekonomisi kurallarý çerçevesinde 20 Aralýk'ta açýkladýklarý tedbir paketiyle panik havasýný daðýtmak mecburiyetinde kaldýklarýný ifade ederek, "Her þey bitip kur yeniden dengeye oturduðunda görüldü ki aslýnda ortaya böyle bir sert çýkýþ yaþanmasýný gerektirecek hiçbir sebep, hiçbir tehdit, hiçbir tehlike mevcut deðildir. Açýkladýðýmýz tedbir paketindeki unsurlardan biri olan Kur Korumalý Türk Lirasý mevduatýna bireylerin ve yatýrýmcýlarýn ciddi ilgi gösterdiðini görüyoruz. Þu ana kadar 163 milyar liralýk mevduat, kur korumalý sisteme geçmiþtir." diye konuþtu.

Katýlým finans kuruluþlarýný da sisteme dahil ederek bu imkanýn cazibesini artýrdýklarýna dikkati çeken Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Döviz ve altýn cinsi hesaplardan bu mevduata dönüþleri, zorunlu karþýlýktan muaf tuttuk. Tüzel kiþilerin döviz ve altýn hesaplarýndan bu sisteme geçiþini teþvik etmek için stopaj oranýný sýfýrladýk. Türk Lirasý hesaplarýna Hazine desteðinin hukuki altyapýsýný oluþturacak kanun teklifi Meclis Genel Kurulunda görüþülmektedir. Merkez Bankamýz da dýþ ticaret firmalarýna Türk Lirasý vadeli döviz satým ihaleleri düzenleyerek kendi paramýzýn istikrarýna katkýda bulunuyor. Devlet iç borçlanma senetlerine olan talebi artýrmak için burada da stopajlarý sýfýra indirdik, ayný þekilde temettü gelirlerine uygulanan stopajý 5 puanlýk indirimle yüzde 10'a çektik."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, yastýk altý altýnlarý ekonomiye kazandýrmaya yönelik çalýþmalarýn sürdüðünü dile getirerek, "Bu çerçevede hurda altýn deðerleme sisteminin iþlerliðini ve sürdürülebilirliðini saðlamak için milyem deðerlerinde deðiþiklik yaptýk. Bankalarýn, darphanenin ve altýn rafinerilerinin içinde yer aldýðý bir mekanizmayla vatandaþlarýmýzýn altýnlarýný sisteme sokmalarýný temin edeceðiz. Ýsteyen vatandaþlarýmýzýn bu sisteme verdikleri altýnlarýný veya darphane altýný bazýnda açtýklarý hesaplarýndaki birikimlerini fiziki altýn olarak alabilmelerini de saðlayacaðýz." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlýðýnýn altýn tahvili ve altýna dayalý kira sertifikasý ihracýný farklý alternatiflerle sürdürdüðünü belirten Erdoðan, tutarý 250 milyar lirayý, katýlýmcý sayýsý 13,2 milyon kiþiyi bulan Bireysel Emeklilik Sistemindeki devlet katkýsýný yüzde 25'ten yüzde 30'a çýkartan kanun teklifinin de Meclis Genel Kurulunda olduðunu ifade etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Giriþimci Sermayesi Yatýrým Fonu katýlma paylarýyla giriþimci sermayesi yatýrým ortaklýklarýnýn hisse senetlerinden elde edilen kazançlarý kurumlar vergisinden istisna tutuyoruz. Bunun yanýnda çeþitli fonlardan elde edilen kar paylarýnýn iþtirak kazançlarýný da bu kapsama alýyoruz. Kamu iktisadi teþebbüslerinden elde edilen ve bütçeye aktarýlan gelir paylarýna endeksli kamu borçlanma senetleri çýkartarak yatýrýmcýlarýmýza Türk Lirasý bazlý yeni alternatifler sunuyoruz. Kamu bankalarýnýn kredilerinin belli bir oranýný her yýl önceden ilan edilecek sektörlere þeffaf bir þekilde kullandýrmalarýný temin ediyoruz. Kredi Garanti Fonu desteðiyle istihdamý koruma ve geliþtirme öncelikli iþletme ve yatýrým kredileri vermeye yönelik paketin hazýrlýðý da bitmek üzeredir."

Finansal istikrar ve güveni temin için sermaye artýrýmlarýný teþvik ettikleri bankalarýn kredi tahsisi ve izlemesini uluslararasý standartlara uygun sistemlerle yapabilmelerini saðlayacak bir altyapý kurduklarýný söyleyen Erdoðan, böylece proje odaklý bankacýlýðý yaygýnlaþtýrmayý amaçladýklarýný ifade etti.

Ýhracat ve imalat sektörlerindeki sanayi þirketlerinin kurumlar vergilerini 1 puan indiren düzenlemenin de Mecliste görüþüldüðüne iþaret eden Erdoðan, Katma Deðer Vergisi'nde etkinliði, adaleti ve basitleþtirmeyi saðlayacak çalýþmanýn da tüm taraflarla görüþülerek hazýrlandýðýný bildirdi.

- "AÇGÖZLÜLÜK YAPANLARA HAREKET ALANI BIRAKMAMAKTA KARARLIYIZ"

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Finansal Ýstikrar Komitesi ve Fiyat Ýstikrarý Komitesi gibi yapýlarý etkin þekilde çalýþtýrdýklarýný vurgulayan Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde hazýrlýklarýný sürdürdüðümüz çalýþmalarý ilgili taraflarla beraber olgunlaþtýrarak kamuoyuyla paylaþmayý ve hayata geçirmeyi sürdüreceðiz. Ülkemizin bir daha geçtiðimiz aylardakine benzer dalgalanmalar yaþamamasý için gereken her türlü tedbiri alýyoruz. Kendi ülkesinin ve ekonomisinin felaketi pahasýna açgözlülük yapanlara hareket alaný býrakmamakta kararlýyýz. Kýsýr hesaplarla hareket ederek içinden geçtiði kritik süreçte ülkemize zarar verenleri, kusura bakmasýnlar affetmeyeceðiz. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inþasý yolunda sabrýyla, fedakarlýðýyla, gayretiyle, emeðiyle, üretimiyle, dirayetiyle bize destek veren her bir vatandaþýma þükranlarýmý sunuyorum.

Nice büyük mücadelelerden alnýnýn akýyla çýkan, nice aþýlmaz gözüken engelleri geride býrakan, nice olmaz denilenleri gerçekleþtiren bir millet olarak inþallah bu ekonomi programýmýzý da baþarýya ulaþtýracaðýz. Türkiye'yi çift paralý bir ülke olmaktan çýkartarak dýþ ticaretle iþtigal edenler dýþýnda herkesin iþini de tasarrufunu da Türk Lirasýyla yaptýðý bir yer haline getirmek için herkesten destek istiyoruz. Ülkemizde döviz mevduat hesaplarý hala oldukça yüksek seviyelerdedir. Vatandaþlarýmýzý, kurumlarýmýzý, yatýrýmcýlarýmýzý saðladýðýmýz imkanlardan faydalanarak dövizden kendi paramýza ve kendi paramýzla yürütülen finansal enstrümanlara geçmeye davet ediyoruz."

Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Geçtiðimiz yýl sadece milletimize daha uygun fiyatlarla doðal gaz, elektrik ve akaryakýt vermek için yaptýðýmýz fedakarlýðýn tutarý 165 milyar liradýr. Bu tutarýn bütçenin neredeyse onda biri kadar olduðunu hatýrlatmak istiyorum. Yýlbaþýndan itibaren bu ürünlerin fiyatlarýnda yaþanan artýþlar da mümkün olabilecek en alt seviyede yapýlmýþtýr. Bir baþka ifadeyle devlet bu alanlarda fedakarlýk yapmayý sürdürmektedir. Yaný baþýmýzdaki Avrupa ülkeleri baþta olmak üzere dünyayý takip eden herkes bu gerçeði teslim edecektir. Üstelik tüm bunlarý salgýndan tabii afetlere kadar yaþadýðýmýz nice badireye raðmen baþardýk. Ayný þekilde asgari ücretten memur ve emekli maaþlarýna kadar çalýþanlarýmýzýn gelirlerinde yaptýðýmýz artýþlarý da bütçe imkanlarýný sonuna kadar zorlayarak gerçekleþtirdik. Amacýmýz ülkemizi yatýrým, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyütmek, böylece ortaya çýkacak artý deðeri tekrar insanlarýmýzýn hizmetine vermektir.

Dünyadaki deðiþimlerin ekonomide de yeni yaklaþýmlarý, yeni çözümleri, yeni politikalarý gerektirdiði gerçeðini ilk gören ülkelerden biriyiz. Türkiye'nin izlediði bu yol þimdi birçok ülke tarafýndan konuþulmakta, deðerlendirilmekte, yavaþ yavaþ uygulanmaya baþlanmaktadýr. Bir asýrlýk, yarým asýrlýk çözümleri, ülkemize tek hakikat, tek kurtuluþ yolu olarak dayatanlar da elbette bir gün efsunlu uykularýndan uyanacaklardýr. Biz o güne kadar inþallah ülkemizi her alanda olduðu gibi ekonomide de hak ettiði seviyeye getirmiþ olacaðýz."

- "SAÐLIK SÝSTEMÝMÝZ HER TÜRLÜ ÝHTÝYACI KARÞILAMAYA YETECEK KAPASÝTEYE SAHÝP"

Dünyanýn koronavirüs salgýnýnýn yeni dalgasý altýnda sýkýntýlý günler geçirmeyi sürdürdüðünü vurgulayan Erdoðan, Avrupa ve Amerika baþta olmak üzere pek çok coðrafyanýn Omicron varyantýnýn etkisi altýnda kývrandýðýný belirtti.

Türkiye'nin salgýnýn her safhasýnda olduðu gibi bu süreçte de hem vatandaþlarýnýn saðlýðýný gözeten hem de günlük hayatýn kendi akýþýnda temin eden bir yaklaþýmla yoluna devam ettiðini bildiren Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Hamdolsun saðlýk sistemimiz hastane ve yoðun bakýmýndan aþýya kadar salgýnla mücadele için gereken her türlü ihtiyacý karþýlamaya yetecek kapasiteye sahiptir. Ülkemizin bilim insanlarýnýn geliþtirdiði ve yine ülkemizdeki tesislerde üretimine baþlanan TURKOVAC aþýmýz sayesinde artýk kendimize daha güvenle bakýyoruz. Aþý geliþtirme ve üretimi konusunda devam eden çalýþmalarýmýzla inþallah yakýn gelecekte Türkiye bu alanda dünyanýn önde gelen merkezlerinden biri haline dönüþecektir. Salgýnýn yayýlmasý, istihdam ve üretim tarafýnda þu ana kadar kayda deðer bir soruna, kesintiye yol açmamýþtýr. Eðitim-öðretim baþta olmak üzere hiçbir alanda insanlarýmýzýn maðduriyetine neden olacak bir açýða, aksaklýða, gereksiz kýsýtlamaya meydan vermedik, vermeyeceðiz. Bu son dalganýn koronavirüsü öncelikle tehdit olmaktan çýkartarak rutin salgýnlar seviyesine geriletmesini umuyoruz. Vatandaþlarýmýzdan bu dönemde de temizlik, mesafe, maske kurallarýna uymayý, aþýlarýný yaptýrmayý veya tamamlamayý ihmal etmemelerini istiyoruz. Bilhassa 60 yaþ üzeri vatandaþlarýmýzýn saðlýklarý için hatýrlatma dozlarý önemlidir. Yeni varyantta maske kullanýmýnýn etkin sonuçlar verdiði bilinmektedir. Ýnþallah bu badireyi de geride býraktýktan sonra, salgýnla birlikte zorunlu olarak odak deðiþtiren saðlýk sistemimizi vatandaþlarýmýza daha etkin ve kaliteli hizmet sunacak þekilde geliþtirmeye yöneleceðiz.

Ülkemizi geçtiðimiz 20 yýlda þehir hastaneleri ve onlarý aratmayan devlet hastanelerimizle, özel kuruluþlarýmýzla dünyanýn en üst düzeyde saðlýk hizmeti veren kurumlarýna kavuþturduk. Doktorlarýmýz, hemþirelerimiz, destek personellerimizle sayýlarý artýk 1 milyon 200 bine ulaþan saðlýkçýlarýmýza þükranlarýmýzý sunuyoruz... Son dönemde vatandaþlarýmýzdan gelen serzeniþleri biliyoruz. Bunlarýn çözümü için gereken hazýrlýklarý yapýyoruz. Milletimiz müsterih olsun, geçtiðimiz 20 yýlda olduðu gibi bugün de yarýn da bu ülkenin ve insanlarýnýn çözülmedik hiçbir sorununu býrakmayacaðýz."

- "AFGANÝSTANLI KARDEÞLERÝMÝZÝ YALNIZ BIRAKMAMAKTA KARARLIYIZ"

Erdoðan, 2021'deki yangýn ve sel afetlerinde zarar gören vatandaþlara 2 bin 90 iþ yeri, 2 bin 338 araç ve muhtelif ev eþyasý yardýmý kapsamýnda toplam 354 milyon lira ödeme yapýldýðýný bildirerek, "Ayrýca, tarým ürünleri zarar gören vatandaþlarýmýza da 133 milyon lira ödeme gerçekleþtirilmiþtir. Þimdi de tarým ürünleri zararlarýnýn karþýlanmasý konusundaki eksikleri tamamlamak için AFAD üzerinden 200 milyon liralýk bir kaynak daha ayýrýyoruz. Bu meblað da en kýsa sürede Antalya, Artvin, Aydýn, Bartýn, Kastamonu, Mersin, Muðla, Osmaniye, Rize, Sinop ve Van'daki hak sahiplerine daðýtýlacaktýr." dedi.

Türkiye ile Afganistan arasýnda kadim tarihi ve kültürel baðlar bulduðunu, Türkiye'nin Afganistan'daki sýkýntýlara bigane kalamayacaðýný vurgulayan Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Uzun yýllardýr süren iç çatýþmalar, dýþ yardýmlarýn kesilmesi, kuraklýk ve sert hava þartlarý sebebiyle milyonlarca Afganlý kardeþimiz çok zor þartlarda hayata tutunma mücadelesi vermektedir. Ülkede 13 milyonu çocuk olmak üzere 19 milyona yakýn kiþinin acil gýda sýkýntýsýnýn olduðu bilinmektedir. Türkiye olarak bu zor dönemlerinde Afganistanlý kardeþlerimizi yalnýz býrakmamakta kararlýyýz. AFAD koordinasyonunda 10 sivil toplum kuruluþumuzun desteðiyle bu ülkeye 700 ton gýda, giyim, saðlýk, malzeme olarak söylüyorum acil ihtiyaç ürünleri taþýyan bir iyilik treni göndermeye hazýrlanýyoruz. Sivil toplum kuruluþlarýmýz ve vatandaþlarýmýz tarafýndan temin edilecek bu ihtiyaç maddeleri Devlet Demiryollarýmýzýn bir treniyle Afganistan'a ulaþtýrýlacaktýr. Ýmkaný olan vatandaþlarýmýzý bu iyilik trenine katkýda bulunmaya davet ediyoruz."

"ÇÝFTÇÝLER ÝÇÝN ÝMKANLARIMIZI SEFERBER EDECEÐÝZ"

Pancar üreticilerine verilecek avans, kota tamamlama primi ve posa bedellerinde yüzde 100'e varan oranlarda artýþ yaptýklarýný aktaran Erdoðan, "Pancar alým fiyatýný da kilogramda 42 kuruþtan 80 kuruþa çýkardýk. Böylece prim ve posa desteðiyle birlikte önümüzdeki dönem için üreticilerimize ton baþýna 875 liralýk bir pancar bedeli ortaya çýkýyor. Hasat döneminde elbette bu rakamlar tekrar deðerlendirilecektir. Çiftçilerimizin 2022 hasat dönemindeki üretimini desteklemek için imkanlarýmýzý seferber etmeyi sürdüreceðiz." diye konuþtu.

"DOÐAL GAZ VE ELEKTRÝK DESTEÐÝNDEN YAKLAÞIK 4 MÝLYON HANE YARARLANACAK"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, elektrik tüketim desteði programý kapsamýnda yapýlan ödemelere iliþkin de þunlarý kaydetti:

"Bu kapsamda ülkemizde son 3 senede yýllýk ortalama 2,1 milyon haneye toplamda 6,4 milyar lira kaynak tahsis edilmiþtir. Elektrik desteði programýnýn kapsamýný, kronik hastalýðý sebebiyle cihaz kullanan, maddi imkaný yetersiz vatandaþlarýmýzýn elektriðe eriþiminde sýkýntý yaþamalarýnýn önüne geçecek þekilde geniþletiyoruz. Bu þekilde 50,4 milyon liralýk ilave kaynakla 20 bin aileyi daha elektrik desteði kapsamýna alýyoruz. Kömür yardýmý alan hanelerden isteyenlerin bunu doðal gaz olarak da kullanabilmelerini saðlayacak düzenleme tamamlandý. Doðal gaz desteðinden yaklaþýk 4 milyon hane yararlanacak. Sosyal destek yelpazesini geniþleten bir baþka çalýþmayý da bitirmek üzereyiz. Tüm bu hususlarýn da milletimize hayýrlý olmasýný diliyorum."