Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü çocuk katillerine terk etmeyeceğiz
ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Sivas 6. Olağan Kongresi, toplu açılış töreni ve ‘Anadolu’nun Moğollar Tarafından İşgali Uluslararası Şurası’na katıldı. Merkezinde Türkiye’nin yer aldığı coğrafyanın kasvetli günler yaşağını anlatan Erdoğan “Bir sorunu çözmeden yenisiyle, bir badireyi atlatmadan daha büyüğüyle karşılaşıyoruz” dedi. 

SESSİZ KALAMAYIZ

Kudüs’te yeni bir provokasyonun sahnelendiğini kaydeden Erdoğan “Türkiye barış, istikrar ve güvenlik için çalıştıkça birileri de çatışma ve savaş için gayret gösteriyor. Biz akan kanı durdurmak için imkanlarımızı seferber ederken birileri de İslam dünyasını gözyaşına boğmak için uğraşıyor” diye konuştu. Erdoğan, şunları söyledi: “Sözde ileri demokrasinin beşiği ülkelerde, ne yazık ki en temel hak ve özgürlükler fütursuzca katlediliyor. Bizden, bu tabloya sessiz kalmamızı istiyorlar. Çocukların kanları üzerine inşa ettikleri zulüm düzenine rıza göstermemizi bekliyorlar. Teslimiyeti seçmemizi talep ediyorlar. Kardeşlerim, Müslüman, hele de bu Müslüman, Türk ise cesur insandır, bu böyle biline. Biz, ‘Kim var’ diye seslenilince sağına ve soluna bakmadan, fert fert ‘Ben varım’ diye haykırmayı, hayatının merkezine yerleştirmiş insanlarız. Bizim için zalimin de mazlumun da kim olduğunun önemi yoktur.”

İsrail’e seslenen Erdoğan, 1492 yılında Yahudiler İspanya’dan göçe zorlandığında onlara Osmanlı’nın kapısını açtığını vurguladı. Osmanlı’ya Yahudi göçlerinin bu tarihlerle sınırlı olmadığını ifade eden Erdoğan, 19. yüzyılda Yahudiler’in Rusya’da yaşadıkları baskılar karşısında yine kurtuluşu Osmanlı’ya sığınmakta bulduğunu dile getirdi. 

   İkinci Dünya Savaşı’nda zulümden kaçanlara Türkiye’nin kucak açtığını anlatan Erdoğan, “Bu konuda bir Alman seyyah, ‘Yeryüzünde Yahudiler herhangi bir memleketten kovuldular mı doğru Türkiye’ye sığınıyorlar’ tespitinde bulunuyor.Ey İsrail, Bu milletin geçmişinde asla holokost, soykırım yoktur. Bu milletin tarihinde etnik temizlik, katliam, zulüm, işkence yoktur. Bu devletin mazisinde sömürgecilik, işgal ve talan yoktur. Bu millet tavrını birilerinin cüssesine göre belirlemeyecek kadar cesur bir millettir. Biz, birilerinin tehditlerinden yılacak, şantajlarına boyun eğecek bir millet değiliz. Olamayız.” dedi.      

YOK HÜKMÜNDE

Yürüttüğü yoğun diplomasi trafiği hakkında bilgi veren Erdoğan, yaphılanan evanjelist bir provokasyon olduğunu söyledi. İstanbul’da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü zirvesinde “bu kararın hayata geçirilmesinin hiç de kolay olmadığının” gösterileceğini kaydetti. Erdoğan “Trump’un açıklaması bizim için zaten bir yok hükmündedir. Orayı başkent olarak ilan etmenizin, büyükelçilik binanızı oraya taşımanızın bizim nezdimizde bir kıymetiharbiyesi yoktur. Yok hükmündedir” diye konuştu. Erdoğan, bir kez daha herkese çağrıda bulunarak, “Kudüs bizim gözümüzün nurudur. Kudüs’ü çocuk katili bir ülkenin insafına terk etmeyeceğiz. Kudüs’ü işgal ve yağmadan başka hiçbir değeri olmayan bir devletin vicdanına da bırakmayacağız. Hukuk ve demokrasi içerisinde mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz” diye konuştu.       

FİLİSTİN MAZLUM, MAĞDUR

Günlük siyasetteki farklılıkları bir yana bırakarak, tek vücut olarak Kudüs’e sahip çıkan tüm vatandaşlara özellikle teşekkür eden Erdoğan, 1947’den bugüne kadar geçen sürede İsrail’in neler yaptığını ekrana yansıtılan harita üzerinde tek tek göstererek, şunları söyledi: “Bu Filistin, mazlum, mağdur. İsrail, tam bir işgal devleti. Dünyanın, BM başta olmak üzere, almış olduğu hiçbir kararı İsrail tanımamıştır. Şimdi de bakın Amerika ve İsrail 1980 Birleşmiş Milletler kararı, 478 sayılı karar... Amerika ile İsrail’in dışında buna, bunların dışında uymayan yok. Tanımıyor.”

İSRAİL TERÖRİST İŞGAL DEVLETİDİR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu fotoğrafı gösterek şunları söyledi: “ İsrail, tam bir işgal devleti. Şu hainliği görüyor musunuz? Bu İsrail, terör devletidir, terör. 14 yaşındaki çocuğu, gözleri bağlı olarak bu teröristler bakın ne halde sürüklüyorlar? Ondan sonra görüştüğümüz bazı İsrailliler, ‘Böyle demeseydiniz.’ Ne diyecektik? Ne yapacağız?”

Erdoğan, “Çocuğun gözlerinin kapatılarak 20’ye yakın İsrailli alçak terörist ne hale getirmişler. Bu ne vicdansızlıktır, bu ne kahpeliktir. 14 yaşında bir çocuk ve 20’ye yakın adeta terör estiren polis veya asker. Maalesef, Müslüman sıfatı taşıyıp da safları gayet açık olan bu mücadelede, hala zalimlerin yanında yer alanların olması bizi çok üzüyor” diye konuştu.        

‘TRUMP EMLAK MI ALIP SATIYORSUN?’

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada da Kudüs üzerindeki oyunlara asla müsade etmeyeceklerini söyledi. Kudüs kararının bir kışkırtma olduğunu vurgulayan Erdooğan şunları belirtti: “1980 yılında 478 sayılı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı ve altında Amerika’nın imzası olan belgeye göre, İsrail’in Kudüs’ü başkent ilan etme kararı geçersizdir. Ey Trump, sen 1980’de alınan 478 sayılı bu kararı, tek başına nasıl yok farz ediyorsun? Senin böyle bir yetkin var mı? Sen kendin tek başına bir emlak mı alıp satıyorsun? 

KARMAŞA ÇIKARMA

Büyük bir devlete yakışan nedir? Barışı sağlamaktır, çatışmasızlıktır, karmaşa çıkarmak değildir. Bu kadar bu bölgedeki hassasiyetler bilindiği halde nasıl oluyor da böyle bir şey yapıyorsun? Buna yetkin yok. İsrail bir işgalci devlettir, İsrail bir terör devletidir. Ey Trump senin düştüğün bu yanlışa biz düşemeyiz. Trump’ın ‘ben yaptım oldu’ demesiyle olmuyor. Sadece İsrail yaptıklarıyla kalır, Amerika’da aldığı bu adaletsizce kararıyla baş başa kalır. Bu hukuk tanımaz bir adımdır. Hukuk tanımaz bir kararı bizim kabul etmemiz mümkün değil. Biz beklerdik ki bu düşünceni önce bizimle paylaş.”

ACZE DÜŞMEYECEĞİZ 

İsrail’in Filistinlilere yıllardır akla hayale gelmeyecek baskılar yaptığına dikkati çeken Erdoğan “Ey Trump, Ey Netanyahu! Siz bunları yapsanız da biz sizin düştüğünüz bu acze, duruma düşmeyeceğiz. Biz çünkü daha vakur, onurluyuz. Biz haklıyız onun için de güçlüyüz ama ABD, herhalde pazılarına güveniyor, ‘Benim pazım var onun için güçlüyüm.’ Hayır değilsin. Çünkü haksızsın” diye konuştu.   

Rumların hayali asla gerçekleşmeyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan To Vima gazetesine verdiği mülakatta, Rumların Kıbrıs’ı bir ‘Elen Adası’ olarak görmeye devam ettiklerini belirterek “Rumların bu hayalleri asla gerçekleşmeyecektir. Kıbrıslı Türkler, asla Kıbrıslı Rumların arzu ettiği şekilde bir ‘azınlık’ konumuna indirgenmeyecektir” dedi. 

İKİ TARAFTA DA SEÇİM VAR

Erdoğan Rumlar’da Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini temel alan bir zihniyet değişikliği olmadığı sürece çözüm müzakerelerinin sonuçsuz kalmaya mahkum olduğunu söyledi. Rumların çözümden kaçan taraf olduğunu vurgulayan Erdoğan “Halihazırda BM Genel Sekreteri’nin taraflara çağrısı doğrultusunda değerlendirme süreci içindeyiz. Ada’da iki tarafta 2018 yılı başında yapılacak seçimlerin ardından Kıbrıs konusunda nelerin konuşulabileceği de daha net ortaya çıkacaktır” değerlendirmesinde bulundu. 

TÜRKİYE LOZAN’A BAĞLIDIR

Lozan Anlaşması’nın Türkiye’nin Yunanistan ve diğer bazı ülkelerle ilişkilerini belirleyen temel anlaşma olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Türkiye, diğer tüm anlaşmalarına ve yükümlülüklerine olduğu gibi Lozan’a da bağlıdır ve saygılıdır. Başta azınlıklar olmak üzere de bugüne kadar anlaşmayı hassasiyetle uygulamıştır. 

Öte yandan, zaman zaman gerek ikili anlamda gerek diğer meselelerde sıkıntılarla, sorunlarla ve uygulama yanlışlarıyla karşılaşabiliyoruz.”    

Taha Akgül ilebirlikte selamladı

Açılışı yapılan tesisler arasındaki yeni kapalı spor salonunun adını açıklayan Erdoğan “Şimdi bu kapalı spor salonumuzun adını da buradan ilan ediyorum. Gururumuz. Kim olabilir. Referandumu yaptık. Kamuoyu araştırmamızı yaptık. Çıkan sonuç şu, kapalı spor salonumuzun adı Taha Akgül” diye konuştu. Milli güreşçi Taha Akgül’ü yanına çağıran Erdoğan, ondan yeni olimpiyat ve dünya şampiyonlukları beklediğini belirtti.