Macaristan ile imzalar atıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedef 6 milyar dolar
ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Budapeşte'de bulunmanın bahtiyarlığını yaşadığını, bugün aynı zamanda diplomatik ilişkilerin de tesis edildiği Türkiye-Macaristan dostluk anlaşmasının imzalanmasının 100'üncü yıl dönümü olduğunu belirtti.

Tarihi bağlar ve kültürel yakınlıkları güç aldıkları Macaristan'la dostane ilişkilerinin esasen bir asrın çok daha ötesine uzandığını kaydeden Erdoğan, bu yıl karşılıklı gerçekleştirilen çok sayıda üst düzey ziyaretle kapsamlı işbirliğiyle dostluğu pekiştirdiklerini ifade etti.

Erdoğan, Macar mevkidaşı Katalin Novak'ın mart ayında ülkeye resmi ziyarette bulunduğunu, Başbakan Orban'ı ise haziran ayında Ankara'da misafir ettiğini söyledi.

Orban'ı aynı zamanda mart ayında Ankara'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi kapsamında da ağırladıklarını belirten Erdoğan, "Bu vesileyle Macaristan'ın gözlemci üye olduğu Türk Devletleri Teşkilatına katkılarından duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isterim. Ben de Macaristan Devleti'nin kuruluş günü kutlamaları ve Dünya Atletizm Şampiyonası etkinliklerinin bir bölümüne iştirak etmek üzere ağustos ayında Budapeşte'yi ziyaret ettim." diye konuştu.

- "TİCARET HACMİNİ 6 MİLYAR DOLARLIK HEDEFE ULAŞTIRMAKTA KARARLIYIZ"

Erdoğan, üst düzey temas ve istişarelerin ikili münasebetlere olumlu yansıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yılın ilk 11 ayı itibarıyla ticaret hacmimiz geçtiğimiz yılı geride bırakarak 4 milyar dolara yaklaştı, 6 milyar dolarlık müşterek hedefimize ulaşmakta kararlıyız. Bu çerçevede mevcut karma ekonomik komisyon mekanizmasına ilaveten ekonomi ve ticaret ortak komitesini tesis ettik. Ortak komitenin ilk toplantısını önümüzdeki aylarda Türkiye'de düzenleyerek ticaret ve yatırımlarımıza ivme kazandıracağız. Karşılıklı yatırımları teşvik ediyor, firmalarımızın gerek Macaristan'da, gerek Türkiye'de, gerekse üçüncü ülkelerde işbirliğini destekliyoruz. Halihazırda verimli bir işbirliğine sahip olduğumuz savunma sanayii ve enerji gibi alanlarda bağlarımızı daha da güçlendirmeyi planlıyoruz."

Orban ile başkanlık ettikleri Konsey Toplantısı'nda ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirdiklerini dile getiren Erdoğan, iş birliğinin daha da güçlendirilmesi için ilave adımlar ele aldıklarını söyledi.

- "TÜRK VE MACAR HALKLARI BİRBİRLERİNE DAHA DA YAKINLAŞACAKTIR"

Erdoğan, ziyaret vesilesiyle imzaladıkları anlaşmaların, münasebetlerin sağlamlaşmasına yardımcı olacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orban ile önce akdettiğimiz ortak siyasi bildiriyle stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkilerimizi, geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine taşıdık. Bu aynı zamanda geleceğe yönelik vizyonumuzun da bir göstergesidir. 2024 boyunca idrak edeceğimiz Türkiye-Macaristan Kültür Yılı'nın açılış törenini bu akşam Cumhurbaşkanı Sayın Novak'ın da katılımıyla Sayın Başbakan ile birlikte gerçekleştireceğiz. Bir yıl boyunca sürecek etkinlikler Türk ve Macar halklarını birbirlerine daha da yakınlaştıracaktır."

Erdoğan, ikili görüşmelerde Türkiye, Avrupa Birliği ilişkileri, Ukrayna ve Gazze'deki gelişmeler dahil olmak üzere güncel meseleleri ele aldıklarını söyledi.

Erdoğan, 2024 yılının ikinci yarısında Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenecek Macaristan'ın, Türkiye'nin birliğe tam üyeliğine desteğini güçlü bir şekilde tekrar vurgulamasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Macaristan'a dönem başkanlığında şimdiden başarılar diliyorum. Filistin'de ve Ukrayna'da savaşın, şiddetin çözüm olmadığı noktasında Macar dostlarımızla hemfikiriz." dedi.

- "GAZZE'DE İSE İSRAİL VAHŞETİNİN SONA ERMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Ukrayna'da diplomatik çözüm odaklı çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini en başından bu yana seslendirdiklerini, Türkiye olarak, taraflardan talep olması halinde yarım kalan İstanbul sürecini tekrar canlandırmaya hazır olduklarını söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Gazze'de ise İsrail vahşetinin bir an evvel sona ermesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Acil ateşkesin tesisi ve çatışmaların yayılmasının önlenmesi için Türkiye olarak ilk günden beri yoğun diplomatik çaba harcıyoruz. Son gelişmelerle birlikte, 1967 sınırlarında bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne haiz Filistin Devleti'nin tesisinin artık kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gördük. Uluslararası toplumun, İsrail'e doğru mesajların verilmesi ve yaşanan katliamın sona erdirilmesi noktasında asli bir sorumluluğu bulunuyor. Bu bağlamda, dostumuz Macaristan'ın da gereken katkıyı sağlamaktan geri durmayacağına gönülden inanıyorum."

Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ve Başbakan Viktor Orban başta olmak üzere tüm Macar dostlara samimi misafirperverlikleri için teşekkür ederek, istişarelerin ve alınan kararların hayırlara vesile olmasını diledi.

ORBAN: ÖNÜMÜZDEKİ YÜZYIL SİZİN OLACAK

Macar Başbakan, ülkesi ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin önemine işaret ederek, "Bugün ilişkilerimizi kapsamlı stratejik işbirliğine yükselttik. Bundan ötesi, daha yükseği var mı bilmiyorum. Diplomatik dilde bunun dostluk ve kardeşlik olarak en güçlüsü olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Orban, Türkiye'nin gelecek yüzyıl için ortaya koyduğu projelerin önemine atıfta bulanarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ithafen, "Önümüzdeki yüzyıl için çok büyük bir proje ortaya koydunuz. Önümüzdeki yüzyıl sizin olacak. Buna inandık, anlaşmalar yaptık." ifadelerini kullandı.

Başbakan Orban, yaptığı konuşmada, iki ülke arasında imzalanan mutabakatlara ilişkin "İlişkileri Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık düzeyine yükselttik. Ötesi var mı bilmiyorum. Diplomaside bu, dostluk ve kardeşlik açısından en güçlüsüdür." görüşünü paylaştı.

Türkiye ve Macaristan'ın yapabileceği sıkı işbirliğinin önemine işaret eden Orban, iki taraf arasında varılan mutabakatların gerçekleştirilmesinin ciddi bir sorumluluk yüklediğini söyledi.

Orban, geçmiş yüzyılı kaybeden Macarların, bu yüzyılı kazanmak istediğini, birlikte kazanabilmek için müttefikler aradıklarını dile getirdi.

Resmi olarak 21'inci kez görüştüklerini belirten Orban, iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki katına çıkartıldığını ve Türkiye'den Macaristan'a yatırımların arttığını vurguladı.

Orban, özellikle demir yolu geliştirme ve savunma sanayi alanında önemli projelere imza attıklarını aktardı.

"Türkiye olmadan Macaristan'ın güvenliği yok. Macaristan'ı tehdit eden göç tehdidi, Türkiye'siz durdurulamaz." ifadesini kullanan Orban, "Ukrayna ve Rusya savaşından tek bir ülke sonuç alabildi. Tahıl anlaşması ile (tek sonuç alabilen) Türkiye oldu." görüşünü paylaştı.

Orban, İki ülke arasındaki ticaret hacmi için 6 milyar dolar hedef koyduklarını, bunun 4 milyar dolarının başarıldığını dile getirerek, "Vize serbestisi konusunda da Türkiye'yi destekliyoruz. Milli yetkilerimiz içerisinde verebileceğimiz her konuda desteğimizi veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Üniversiteler arasında işbirliğinin geliştirildiğini kaydeden Orban, ikili ilişkilerde 100 yılı geride bıraktıklarını ve 2025 yılını "Macar-Türk Ortak Bilim ve İnovasyon Yılı" ilan ettiklerini ifade etti.

Orban, Macaristan'ın Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesini desteklediğini sözlerine ekledi.