Cumhurbaþkaný Erdoðan duyurdu: TL mevduatlarýna yeni düzenleme
ABONE OL

Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki Kabine Toplantýsý'nýn ardýndan millete seslendi.

Geçtiðimiz hafta Ýstanbul'da çok geniþ bir katýlýmlý Türkiye-Afrika Ortalýk Zirvesi'ni gerçekleþtirdiklerini anýmsatan Erdoðan, daha önce 2008'de Ýstanbul'da, 2014'te Malabo'da yaptýklarý iki zirvenin ardýndan Afrikalý liderleri bir kez daha ülkede misafir ettiklerini belirtti.

Birlikte kalkýnma ve refah için güçlendirilmiþ ortaklýk temasýyla düzenledikleri 3. Türkiye-Afrika Otaklýk Zirvesi'nin de öncekiler gibi son derece baþarýlý ve verimli geçtiðini ifade eden Erdoðan, zirvede Afrikalý mevkidaþlarýyla ikili iliþkileri ve bölgesel meseleleri deðerlendirdiklerini söyledi.

Erdoðan, iki gün boyunca kýtanýn farklý ülkelerinden 15 devlet ve hükümet baþkaný ile baþ baþa görüþmeler gerçekleþtirdiklerini, bakanlarýn iþtirakiyle düzenlenen oturumlarda, ilerleyen 5 yýlda kýtanýn eðitim, saðlýk, güvenlik, tarým ve insan kaynaklarý kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik adýmlarý konuþtuklarýný dile getirdi.

- Afrika ile ticaret

Salgýn þartlarýna raðmen baþarýyla icra ettikleri bu zirveyle Türkiye-Afrika ortaklýðýnda artýk yeni bir döneme girdiklerine inandýðýný vurgulayan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Afrika ile ticaretimizi 5,4 milyar dolardan bu senenin ilk 11 ayýnda 30 milyar dolara çýkardýk. Þimdi hedefimiz ticaretimizi önce 50 milyar dolara, ardýndan da inþallah 75 milyar dolara taþýmaktýr. Þirketlerimiz, Afrika genelinde toplam deðeri 78 milyar dolarý geçen 1686'dan fazla proje üstlendi. Biz ülkemizdeki ve Batý'daki kimi oryantalistler gibi Afrika'yý bir sorun ve tehditler yumaðý olarak görmüyoruz. Bilakis kýtayý, uluslararasý sistemde aðýrlýðý giderek artan 21. yüzyýla damga vuracak yükselen bir güç olarak deðerlendiriyoruz. Tarihinde sömürgecilik ayýbý olmayan bir millet olarak kazan-kazan ve eþit ortaklýk temelinde iþ birliðimizi daha da güçlendirmeye çalýþýyoruz. Kritik bir dönemde gerçekleþtirdiðimiz 3. Türkiye-Afrika Ortaklýk Zirvesi'nin hayýrlara vesile olmasýný temenni ediyorum. Zirvenin düzenlenmesinde emeði geçen ve katýlan herkese ülkem ve milletim adýna teþekkür ediyorum."

- 2022 bütçesi

Erdoðan, TBMM Genel Kurulu'ndaki görüþmeleri geçen cuma günü tamamlanarak kabul edilen 2022 bütçesinin ülkeye ve millete hayýrlý olmasýný diledi.

Meclis'teki bütçe maratonunun 15 Ekim'de baþlayýp 17 Aralýk'ta sona eren oldukça uzun, zorlu ve yüksek tansiyonlu bir süreç olduðunu dile getiren Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý adýna Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay'ýn nezaret ettiði 225 kamu idaresinin bütçelerinden oluþan bu yýlki görüþmelerin toplamda 385 saati aþtýðýný ifade etti.

Bütçenin üzerine oturtulan 67 stratejik programla Türkiye'yi yatýrým, istihdam, üretim, ihracat yoluyla büyütme hedeflerine katký saðlayacaðýný anlatan Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Gelecek projeksiyonlarýmýzýn odaðýný oluþturan 2053 vizyonumuzun ilk ve en iddialý hedefi olan yeþil kalkýnma devrimine uygun adýmlarý da içeren bütçemiz, yenilikçi ve çevreci yönleriyle öne çýkmaktadýr. Bugüne kadar olduðu gibi 2022 bütçesini de belirlediðimiz gelir ve gider tablolarý çerçevesinde ülkemizin hedeflerine ve milletimizin refahýna hizmet edecek þekilde hayata geçireceðiz. Rakamlarla ifade edecek olursak 2022 bütçemizin giderleri bir önceki yýla göre yüzde 30 artýþla 1 trilyon 751 milyar lira, gelirleri 1 trilyon 473 milyar lira olarak öngörülmüþtür. Buna göre faiz dýþý açýk 38 milyar lira olarak hesap edilmektedir. Bütçenin 425 milyar lirasý personel, 69 milyar lirasý sosyal güvenlik kurumlarýna devlet primi katkýsý, 128 milyar lirasý mal ve hizmet alýmlarý, 290 milyar lirasý sosyal güvenlik sistemi için olmak üzere 657 milyar lirasý cari transferler, 150 milyar lirasý mahalli idare payý olarak belirlenmiþtir. Yine bütçede tarýmsal desteklere 26 milyar lira, kurumlara verilecek görev giderlerine 23 milyar lira, yatýrým harcamalarýna 148 milyar lira kaynak ayrýlmýþtýr."

Erdoðan, kalkýnma planýnda öncelik verilen sektörlere tahsis edilen ödeneklerin, ortalama bütçe artýþlarýnýn üzerinde tutulduðunu aktardý.

Bütçe hazýrlýk sürecinde emeði geçen kurumlar ile bütçenin yasama safahatýnda teklifleri, tenkitleri, deðerlendirmeleriyle sürece katký veren milletvekillerine teþekkür eden Erdoðan, 2022 bütçesinin ülkeye ve millete hayýrlý olmasýný diledi.

- "2021'i de çift haneli rakamlara dayanan büyümeyle kapatacaðýz"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin geçtiðimiz 19 yýlda ortalama yüzde 5,1'lik büyüme baþarýsý göstermiþ bir ekonomiye sahip olduðunu vurguladý.

Küresel finans krizinin etkisiyle 2009 yýlýnda yaþadýklarý yüzde 4,8'lik küçülme dýþýnda her yýl ekonomiyi büyüterek Cumhuriyet tarihinde görülmemiþ bir baþarýya imza attýklarýný söyleyen Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Salgýnýn tüm dünyayý kasýp kavurduðu 2020 yýlýnda herkes küçülürken biz yüzde 1,8 büyüdük. Ýnþallah 2021'i de çift haneli rakamlara dayanan büyümeyle kapatacaðýz. Hükümetlerimiz döneminde ülkemizin nüfusu 65 milyondan 84 milyona çýkmasýna raðmen istihdamýmýzý 19 milyondan 29 milyona yükseltmek suretiyle milletimizin iþ ve aþ sahibi olmasýný saðladýk. Ülkemizin her karýþ topraðýný kapsayacak þekilde yaptýðýmýz 3,5 trilyon dolarlýk altyapý ve üstyapý yatýrýmý sayesinde bölgesinde ve dünyada yýldýzý parlayan bir Türkiye inþa ettik. Eðitimde, saðlýkta, adalette, emniyette, ulaþýmda, enerjide, tarýmda, dýþ politikada velhasýl tüm dünyada her alanda önemiyle gerçekten herkese dudak ýsýrtacak adýmlarý attýk.

Bu süreçte attýðýmýz her adýmda hangi engellerle karþýlaþtýðýmýzý en iyi aziz milletimiz biliyor. Vesayetin tuzaklarýndan darbe giriþimlerine, terör saldýrýlarýndan uluslararasý ambargolara kadar nice engeli aþarak ülkemizi bugünkü seviyesine getirdik. Þimdi de Türkiye'yi dünyanýn en büyük 10 ekonomisi arasýna sokarak küresel geliþmiþlik liginin en üstüne çýkarmanýn mücadelesini veriyoruz. Biz her hesabýn üzerinde bir hesap olduðuna, medeniyetimizden ve tarihimizden aldýðýmýz güçle üstesinden gelemeyeceðimiz hiçbir mesele bulunmadýðýna, üstünlüðümüzün de buradan kaynaklandýðýna inanan insanlarýz."

Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki Kabine Toplantýsý'nýn ardýndan millete seslenen Erdoðan, demokraside, kalkýnmada, güvenlikte, diplomaside hak ettiði yere getirdikleri Türkiye'yi ekonomide de ayný baþarýya ulaþtýrmakta kararlý olduklarýný söyledi.

Ekonominin rasyonel iþleyiþiyle uzaktan yakýndan ilgisi olmayan finans hareketlerinin ve buna baðlý fahiþ fiyat artýþlarýnýn yol açtýðý sýkýntýlarýn herkesin canýný yaktýðýný söyleyen Erdoðan, "Ýnancý, onuru, vataný ve onlar kadar aziz bildiði deðerleri uðruna gerektiðinde hayatýný bile ortaya koyan bir millet olarak bu konjonktürel sýkýntýlarla baþa çýkabilecek iradeye biz sahibiz." diye konuþtu.

Hükümet olarak bu çerçevede gereken adýmlarý attýklarýný belirten Erdoðan, stokçuluk ve fahiþ fiyatla milletin günlük hayatýný zorlaþtýranlar hakkýnda bakanlýklarýn ve ilgili kurumlarýn harekete geçtiðini ifade etti.

TBMM'nin de stokçuluk yapanlara verilen cezalarý artýran bir kanunu geçen hafta kabul ederek bu mücadeleye katký saðladýðýný ifade eden Erdoðan, "Çalýþanlarýmýzý hayat pahalýlýðý altýnda ezdirmeme sözümüzü yerine getiriyoruz. Asgari ücrette yüzde 50'nin üzerinde artýþ yaparak en düþük gelir rakamýný 4 bin 250 liraya çýkardýk. Asgari ücretten alýnan gelir vergisini ve damga vergisini kaldýrarak iþverenlerimizin yükünü de 450 lira azalttýk." dedi.

Yeni asgari ücretin hayýrlý olmasýný dileyen Cumhurbaþkaný Erdoðan, üretimi ve istihdamý desteklemek için çeþitli baþlýklar altýnda çok sayýda paketi hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Kurdaki dalgalanmayý durdurarak nispi bir istikrarý saðlamak için serbest piyasa ekonomisi kurallarý çerçevesinde yeni araçlarý devreye aldýklarýný belirten Erdoðan, hayata geçirecekleri yeni tedbirler hakkýnda bilgi vereceðini, daha sonra ilgili kurumlarýn bu konularla ilgili detaylý bilgileri kamuoyuyla paylaþacaklarýný ifade etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Tasarruflarýný deðerlendirirken kurdaki yükseliþten kaynaklanan kaygýlarýný gidermek isteyen vatandaþlarýmýza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Dövizin muhtemel getirisine Türk lirasý varlýklarda kalarak ulaþýlabilmesini saðlayacak bu yeni araç þöyle iþleyecektir; insanlarýmýzýn bankadaki Türk lirasý varlýðýnýn mevduat kazancý kur artýþýndan yüksekse bu getiriyi elde edecek ama kur getirisi mevduat kazancýnýn üstünde kalýrsa aradaki fark doðrudan vatandaþýmýza ödenecek. Üstelik bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak. Ayrýca Türk lirasý varlýklarýnýn yeni bir döviz talebi oluþturmayacak þekilde deðerlendirilmesini temin edecek araçlarý devreye alacaðýz. Dolayýsýyla bundan sonra hiçbir vatandaþýmýzýn 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatýný Türk lirasýndan dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak."

Bir müjdelerinin de ihracatçýlara olduðunu dile getiren Erdoðan, þöyle devam etti:

"Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçý firmalarýmýza doðrudan Merkez Bankasý aracýlýðýyla ileri vadeli kur rakamý verilecek. Bu iþlem sonunda ortaya çýkabilecek kur farký ise Türk lirasý olarak ihracatçý firmamýza ödenecek. Fon büyüklüðü 250 milyar liraya ulaþan Bireysel Emeklilik Sistemimizin cazibesini artýrmak için devlet katkýsý oranýný yüzde 5 daha artýrarak yüzde 30'a çýkartýyoruz. Halihazýrda Eurobond faiz gelirlerinde stopaj geliri yüzde sýfýr iken devlet iç borçlanma senetlerinde bu oran yüzde 10 olarak uygulanmaktadýr. Devlet iç borçlanma senetlerine talebi artýrmak için buradaki stopajý da yüzde sýfýra indiriyoruz. Kurum kazançlarý üzerindeki vergi yükünü azaltarak uluslararasý rekabeti desteklemek ve yatýrýmý teþvik etmek amacýyla ihracat ve sanayi þirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlýk indirim planlýyoruz."

Katma deðer vergisini etkinliði, adaleti ve basitleþtirmeyi saðlamak amacýyla yeniden düzenlediklerini belirten Erdoðan, "Bu adýmla amacýmýz kayýt dýþý ekonomiyi azaltmak, iþ ve yatýrým ortamýný iyileþtirmek, ihracatý özendirmek ve firmalarýmýzýn KDV iadesi yoluyla finansmana hýzlý eriþimini saðlamaktýr." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, kar payý üzerinden yapýlan vergilendirme ve bu gelirin beyanýnýn, yatýrýmcýlar açýsýndan caydýrýcý bir mahiyet arz eder hale geldiðini dile getirerek, "Bu sýkýntýyý ortadan kaldýrmak için þirketler tarafýndan yapýlacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajý yüzde 10'a indiriyoruz. Yatýrým fon ve ortaklýklarýnýn kazançlarý kurumlar vergisinden istisna olmasýna karþýlýk diðer fon ve ortaklýklardan elde edilen kar paylarýnýn iþtirak kazançlarý istisna kapsamý dýþýndaydý. Bu farklýlýðý da ortadan kaldýrýyoruz." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Kamu iktisadi teþebbüslerinden elde edilen ve bütçeye aktarýlan gelir paylarýna endeksli kamu borçlanma senetleri çýkartýlarak yatýrýmcýlarýn Türk lirasý bazlý varlýklara yönelimleri teþvik edilecektir. Ülkemizde yastýk altýnda 280 milyar dolar deðere sahip 5 bin ton altýn bulunduðu bilinmektedir. Bu altýnlarýn finansal sisteme dahil edilerek ekonomiye kazandýrýlmasý için piyasa paydaþlarýyla birlikte yeni araçlar geliþtirilecektir." dedi.

Kamu bankalarýnýn toplam kredilerinin belli bir oranýný, þeffaf bir þekilde her yýl ilan edilecek öncelikli sektörlere kullandýrmasýný saðlayacak bir yapýnýn kurulacaðýna iþaret eden Erdoðan, "Kredi Garanti Fonu desteðiyle uzun vadeli istihdamý koruma ve geliþtirme öncelikli iþletme kredileri verilecektir. Proje bankacýlýðý konusunda atýlan adýmlar hýzlandýrýlacaktýr. Evet, ülkemizdeki istikrar ve güven iklimini güçlendirecek tüm bu tedbirleri ilgili kurumlarýmýzla Meclisimizle birlikte süratle hayata geçireceðiz." diye konuþtu.

Tedbirlerin hayýrlý olmasýný dileyen Erdoðan, "Türkiye'yi geçmiþte defalarca olduðu gibi küresel ekonominin yeniden yapýlanma sürecinin dýþýnda býrakmaya yönelik hiçbir oyuna, hiçbir tuzaða itibar etmedik, etmeyeceðiz. Hedeflerimiz doðrultusunda azimle cesaretle kararlýlýkla yolumuza devam ediyoruz." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, bir müjde de memurlara vermek istediðini belirterek, "Bilindiði gibi asgari ücretin gelir vergisi ve damga vergisinden muaf olmasý uygulamasýný tüm çalýþanlarýmýzý da kapsayacak þekilde geniþletmiþtik. Böylece aldýðý ücret ne olursa olsun tüm çalýþanlarýn asgari ücret miktarý kadarki kazancýnýn gelir vergisi ve damga vergisinden muaf olmasýný temin etmiþtik. Memurlarýmýzý da bu kapsama dahil ederek fiilen aldýklarý ücretlerin artmasýný saðlýyoruz. Bu kararýn memurlarýmýza hayýrlý olmasýný diliyorum." diye konuþtu.

Ekonomi programlarýna yönelik her eleþtiriyi dikkatle dinleyip, inceleyip, önüne, arkasýna baktýklarýný belirten Erdoðan, kurdaki dalgalanmadan ve fahiþ fiyat artýþlarýndan caný yandýðý için söylenen vatandaþlarý anladýklarýný, iyi niyetle yapýlan her eleþtiriyi saygýyla karþýladýklarýný, hayýrhahlýkla yapýlan her teklifi de samimiyetle deðerlendirdiklerini aktardý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan þöyle konuþtu:

"Bununla birlikte sureti haktan görünerek, Türkiye'nin siyasette, diplomaside ve güvenlikte olduðu gibi ekonomide de hak ettiði konuma gelmesinin önünü kesmeye yönelik sinsi çelmelere eyvallah etmiyoruz, etmeyeceðiz. Ülkenin ve milletin hayrýna yapýlan hiçbir iþe destek vermemiþ, desteði bir kenara býrakalým þöyle yarým aðýz bir takdir ifadesi kullanmamýþ olanlarýn, insanýmýzýn derdiyle dertleniyor edasýyla yaptýklarý riyakarlýðýn bizim nezdimizde hükmü yoktur.

Geçmiþte gazete ilanlarýyla hükümet devirip, hükümet kurmayý alýþkanlýk haline getirenlerin 'genel kabul görmüþ iktisat bilimi kurallarýna hýzla dönülmeli' diyerek sergilediði karýn aðrýsýnýn sebebini gayet iyi biliyoruz. Ayný þekilde ülkenin içinden geçtiði tarihi dönüþüm sürecine destek vermesi gerekirken 'piyasalarýn ivedilikle istikrara kavuþmasýný saðlayacak acil önlemler alýnmasý' çaðrýsýyla olumsuzluðu körükleyerek safýný þaþýranlarý da yakýndan takip ediyoruz. Yine Merkez Bankasýnýn faiz indirimi kararýyla dövizdeki akýl dýþý yükseliþi önlemek için yaptýðý müdahaleleri ayný paranteze alarak kendilerince cinlik yapanlarý dikkatle izliyoruz. Kambiyo rejimi türü tartýþmalar açarak ülkesini ve milletini sýrtýndan hançerlemeye çalýþanlarýn hangi sinsilikler peþinde koþtuklarýnýn farkýndayýz. Swap anlaþmalarýnýn önceden belirlenmiþ kur düzeyinden yapýldýðý dedikodularýný ortaya yayanlarýn hangi alçak hesaplara hizmet ettiðini de biliyoruz. Açýklamalarýyla, analiz adý altýnda dolaþýma soktuklarý art niyetli yorumlarýyla milletimizi, ülkeleri, yönetimleri, gelecekleri konusunda kötümserliðe sürüklemek isteyenleri dikkatle not ediyoruz. Ýnþallah bir süre sonra dengeler yerine oturup, ülkemiz hedeflerine bir adým daha yaklaþtýðýnda bu felaket tellalý muhterislerin her sözlerini, her beyanlarýný alýnlarýna yaftalayacaðýz."

Her zaman milletin ne dediðine, ne istediðine baktýklarýný dile getiren Erdoðan, "Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük bir geri adým atmaya ne niyeti vardýr ne de böyle bir ihtiyacý vardýr. Biz, bu oyunu kendi kurallarýyla oynayarak hedeflerimize ulaþacaðýz. Aksini iddia eden veya düþünen dönüp kendini sorgulamalýdýr." diye konuþtu.

- "Biz, dün bu ülkede yönetime gelmedik"

Bunca zamandýr faizlerin yükseltilmesinden baþka tek bir çözüm teklifi sunamayanlarýn, Türkiye'yi de dünyayý da doðru okuyamadýklarýnýn ortada olduðunu ifade eden Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Amerika'ya, tüm Batý'ya baksýnlar. Þu anda onlarýn faiz politikalarý nasýl çalýþýyor, onu izlesinler. Çin'e, Hindistan'a baksýnlar. Onlarýn faiz politikalarý nasýl çalýþýyor, onu görsünler. Görecekler ki Amerika baþta olmak üzere, sýfýr faiz, eksi, bu tür faizler var. Öbür tarafta bakýyorsunuz, Çin, Hindistan buralarda 6, 7, 8 faiz politikalarý var. Ve biz, þu anda faizdeki indirimle beraber, evelallah zaman bunu gösterecek, birkaç ay sonra enflasyon nasýl düþmeye baþlayacak, bunu hep beraber yaþayacaðýz. Türkiye'nin geçtiðimiz 19 yýl nereden nereye geldiðini ve artýk böyle bir ekonomik dönüþüme hazýr olduðunu her fýrsatta teorik çerçevesiyle, verileriyle, örnekleriyle anlatýyoruz. Biz, dün bu ülkede yönetime gelmedik. 19 yýl önce göreve geldiðimizde faiz neredeydi, enflasyon neredeydi ve biz faizi nereden nereye indirdik, enflasyonu nereden nereye çektik lütfen þöyle bir geçmiþi incelesinler, baksýnlar. Ve bunu da hangi yönetim yaptý görsünler. Biz yaptýk. Ve þimdi yine aynýsýný biz yapacaðýz. Ve biz burada kalkýp da ülkedeki ekonomi nedir, bundan anlamayanlarýn aðzýna bakacak halimiz yok. Biz yaþadýk, biz uyguladýk ve yaþayýþýmýzla da uygulayýþýmýzla da faizi de enflasyonu da nereden nereye çektiðimiz ortada."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, millete söz verdikleri þekilde, Türkiye'yi eðitimden saðlýða, güvenlikten adalete, ulaþýmdan enerjiye, spordan sosyal yardýmlara kadar her alanda bugünler için hazýrladýklarýný söyledi.

- "Küresel güçler ekonomik kavga veriyor"

Türkiye'de durum buyken dünyadaki vaziyete dikkati çeken Erdoðan, dünya ekonomisinin yüzde 80'ini oluþturan küresel güçlerin yakýn tarihin en büyük ekonomik kavgasýný verdiðini vurguladý.

Küresel finans krizinin yaþandýðý 2008'den bu yana tüm büyük ekonomilerin tek amacýnýn kendi ülkelerindeki istihdamý korumak olduðuna iþaret eden Erdoðan, çok güçlü finans yapýlarýna sahip olmalarýna raðmen, sürekli parasal geniþlemeye giden geliþmiþ ülkelerin kendi aralarýndaki görünmez savaþýn sebebinin bu olduðunu ifade etti.

Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki Kabine Toplantýsý'nýn ardýndan yaptýðý "Millete Sesleniþ" konuþmasýnda, enflasyonlarý ile faiz oranlarý arasýnda 10 kata varan farklar bulunan ülkeleri görmezden gelerek, Türkiye'deki tabloyu bir "felaket habercisi" olarak anlatanlarýn niyetlerini sorgulamanýn kendilerinin de hakký olduðunu belirtti.

Salgýn döneminde yaþadýðý saðlýk krizine ve toplumsal kýrýlmalara karþý yetersiz kalan siyasi ve ekonomik sorunlara çözüm bulmakta zorlanan bir sisteme umut baðlayanlarý, tüm bu hakikatleri görmeye davet ettiðini ifade eden Erdoðan, "Mesela Hazinemizin borçlanma faizlerini belirleyen risk primlerinin yüksekliðinin Türk ekonomisinin gerçekleriyle hiçbir ilgisinin olmadýðýný vicdan sahibi her iktisatçý teslim ediyor." ifadesini kullandý.

Dünya ekonomisinin önündeki riskler artarak sürerken Türkiye'nin önündeki fýrsatlarýn deðerlendirilmesini engelleyecek yaklaþýmlardan herkesin kaçýnmasý çaðrýsýnda bulunan Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Küresel ekonominin deðiþen yapýsý içinde üretim, inovasyon, yeþil dönüþüm, dijital dönüþüm gibi konular öne çýkarken, hala eski dünyanýn kalýplarýyla ülkemizi deðerlendirenler önce kendilerini yenilemelidir. Biz zamanýn ruhunu okuyarak milletimize yeni bir vizyon teklif ediyoruz. Yegane malzemesi istemezükçülük olanlarýn milletimize teklif ettiði tek þey ise eski Türkiye'yi geri getirmektir. Biz milletimize eski Türkiye alýþkanlýklarý deðil, 2023 hedefleri, 2053 vizyonu Türkiye'si doðrultusunda hizmet etmeyi sürdüreceðiz. Elimizdeki imkanlara bakacaðýz, potansiyelimize bakacaðýz, gerçekleþmelere bakacaðýz, verilere bakacaðýz, dünyaya bakacaðýz, ihtiyaçlara bakacaðýz. Tüm bunlarýn ýþýðýnda politikalarýmýzý sürekli geliþtirerek yolumuza devam edeceðiz."

- "Sevgili milletim; biz sizi seviyoruz, size inanýyoruz"

Döviz kurunu da bu þekilde istikrara kavuþturacaklarýný, enflasyonu da bu þekilde dizginleyeceklerini, hedeflerine de bu þekilde ulaþacaklarýný söyleyen Erdoðan, "Sevgili milletim; biz sizi seviyoruz, size inanýyoruz. Siz bize inanýn. Bugüne kadar inandýnýz, güvendiniz ve 19 yýl Türkiye'nin alt yapýsýyla, üst yapýsýyla nereden nereye geldiðini gayet iyi biliyorsunuz, biliyoruz." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, küresel ekonomide bir süredir yaþanan geliþmelere dikkati çekerek, dünyadaki para bolluðunun önce maliyetleri sonra da fiyatlarý artýrmaya baþladýðýný belirtti. Amerika ve Avrupa'nýn yakýn tarihlerinde görmedikleri enflasyon rakamlarý ile yüzleþtiðini anlatan Erdoðan, þöyle devam etti:

"Buna raðmen hiçbir ülke Türkiye'ye teklif edildiði, hatta dayatýldýðý þekilde faiz düzeyini enflasyonun üzerine çýkarmýyor. Küresel metal, enerji ve gýda ham maddelerinin fiyatlarýnda son dönemde gözlenen aþýrý artýþlar, para bolluðunun yol açtýðý tehditlerden kaçýnma refleksinin üründür. Bizim ekonomide de 'dünya 5'ten büyüktür' dememizin sebebi tüm bu sorunlarýn merkezinde kendilerini büyük olarak tarif eden ülkelerin yer almasýdýr. Sözde büyük ekonomiler kendi aralarýndaki kavganýn faturasýný diðer ülkelere kesmek istiyorlar. Biz iþte bu oyuna gelmeyeceðini söylüyoruz. Bunun için yatýrým diyoruz, bunun için istihdam diyoruz, bunun için üretim diyoruz, bunun için ihracat diyoruz, bunun için cari fazla diyoruz, bunun için cari fazlayla büyüme diyoruz. Türkiye Cumhurbaþkaný olarak ülkemizde yatýrýmlarý durduracak, istihdamý azaltacak, üretimi düþürecek, ihracatý engelleyecek hiçbir adýmýn atýlmasýna izin vermeyeceðimi buradan bir kez daha ilan ediyorum."

- "Artýk bu ülke, ekonomisini ve siyasetini dýþarýya rehin veren bir ülke olmayacak"

Artýk bu ülkenin yüksek faizle parasýna para katanlarýn cenneti olmayacaðýnýn altýný çizen Erdoðan, "Artýk bu ülke ithalat cenneti olmayacak, artýk bu ülke kendi alýn teriyle elde ettiði kazancýyla baþkalarýnýn istihdamýný, refahýný finanse eden bir ülke olmayacak. Artýk bu ülke IMF programlarý yoluyla ekonomisini ve siyasetini dýþarýya rehin veren bir ülke de olmayacak." dedi.

Erdoðan, göreve geldiklerinde Türkiye'nin IMF'e borcunun 23,5 milyar dolar olduðunu ve 2013 haziranýnda bu borcu sýfýrladýklarýný hatýrlatarak, "Bizim þu anda IMF'e borcumuz yok. Bay Kemal; hadi bakalým, nereden aldýk biz bu borç yükünü? Sizlerden aldýk. Merkez Bankamýzýn döviz rezervi neydi? 27,5 milyar dolar. Hamdolsun þimdi 120 milyar dolar civarýndayýz. Baþbakanlýðým döneminde 135 milyar dolara kadar da çýkmýþtýk. Bu ara malum bir düþüþ var ama biz yine o 135'leri, 150'leri yakalayacaðýz. Biz buna inanýyoruz, buna güveniyoruz. Bizim bu gücümüz, bu imanýmýz var." diye konuþtu.

Türkiye'nin artýk sýcak para hülyasýyla avutulup, ekonomisinin asýl ihtiyaç duyduðu atýlýmlardan uzak tutulan bir ülke olmayacaðýný belirten Erdoðan, "Bunun yerine kaynaklarýmýzý, yatýrýmcýmýzýn, sanayicimizin, turizmcimizin, giriþimcimizin, çalýþanlarýmýzýn emrine vereceðiz. Bak buradan sesleniyorum; bütün yatýrýmcýlarýmýz lütfen, kamu bankalarý onlarýn her zaman yanýndadýr, emrindedir ama kamu bankasýndan krediyi alýp, bunu bir baþka yere aktarmak suretiyle paradan para kazanma yoluna, yöntemlerine baþvuranlarýn da alnýný karýþlarýz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "Ýnþallah bu kötü alýþkanlýklarýn sonunu da getireceðiz"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, projeye baðlý her türlü yatýrýma destek vermeye hazýr olduklarýný dile getirerek, "TÜSÝAD, hadi gidin yatýrýmlarýnýzý yapýn bakalým? Biz önünde miyiz, yoksa destekçi miyiz? Bunlarý da göreceksiniz. Üretimimizin bir kýsmý ithalata baðýmlý olduðu için sanayimizin ve tarýmýmýzýn henüz arzu ettiðimiz esnekliðe ulaþamadýðýný biz de biliyoruz. Ýnþallah adým adým bunlarý da çözeceðiz. Tabii bu topyekun bir inanmýþlýðý, topyekun bir mücadeleyi, topyekun bir fedakarlýðý gerektirir." dedi.

Türkiye'de bir kesimin hala döviz kurundan kazanç elde etme peþinde koþtuðunu üzüntüyle takip ettiklerini aktaran Erdoðan, "Onun için de baþta tabii Hazine ve Maliye Bakanýmýz buralarý gayet iyi takip ederek, dün akþam da toplantýsýný bu iþin geç saatlere kadar yaptýk, buradan taviz vermeyeceðiz. Yeter ki yatýrýmcý karþýmýza bu tür spekülatif adýmlar atmak için gelmesin. Samimi olarak projesiyle gelsin ve biz bu proje bazlý adýmlara destek vermekte her an hazýrýz. Ýnþallah bu kötü alýþkanlýklarýn sonunu da getireceðiz." diye konuþtu.

- "Ey TÜSÝAD, bak Türkiye nerede?"

Körfez sermayesi baþta olmak üzere çeþitli kaynaklarla çok ciddi rakamlarda yatýrým ve finans iþ birlikleri yaptýklarýnýn bilgisini veren Erdoðan, sözlerine þöyle devam etti:

"Son dönemde sadece iki ülke ile yaptýðýmýz yatýrým anlaþmalarý, 30 milyar dolarlýk bir hacme sahiptir. Yerli ve uluslararasý yatýrýmcýlar, milyar dolarlarla ifade edilen projeleri hayata geçiriyor. Bunun son örneði geçtiðimiz günlerde yapýlan kamu özel iþbirliði ile gerçekleþtirilecek Antalya Havalimaný kapasite artýrýmý ihalesidir. Yapým süresi 36 ay, iþletme süresi 25 yýl olan bu ihaleyi evet, buradan milletime sesleniyorum; 8 milyar 555 milyon avro ile en yüksek teklifi veren giriþim grubu kazanmýþtýr. Türkiye burada, Türkiye çökmedi ya. Ey TÜSÝAD, bak Türkiye nerede? Ve bu ihalenin içinde yerlisi var, Fransa'sý var, Almanya'sý var. Siz hala 'Acaba biz bu iktidarý nasýl indiririz' diye bunun hesabýný yapýyorsunuz. Bir taraftan da utanmadan, sýkýlmadan Bay Kemal ile bir araya gelip hala erken seçim konuþuyorsunuz. Boþuna sayýklamayýn, bunlar rüyadýr, rüya. Haziran 2023'ü bekleyeceksiniz."

Söz konusu ihale rakamýn KDV'siyle birlikte 2 milyar 138 milyon avroyu bulan yüzde 25'inin 90 gün içinde peþin olarak ödeneceði bilgisini veren Erdoðan, Türkçedeki karþýlýðý "Kamu Özel Sektör Ortaklýðý" olan, Ýngilizce "Public Private Partnership" ifadesinin kýsaltmasý "PPP"yi kullanarak, "Bay Kemal diyor ki bu nedir? Bize bunu niye açýklamýyorlar? Öðren ya, hani senin ekonomistlerin vardý, sor onlara ya, bu PPP ne, bu yap-iþlet-devret ne, öðren onlardan." dedi.

- "CHP'nin iktidarlarý döneminde niçin bu tür þeyleri yapamadýnýz?"

Ülkeyi bugünlere böyle getirdiklerini vurgulayan Erdoðan, "Bugün birçok yerde havalimanlarýmýzdan tutunuz, tüm otobanlarýmýza, otoyollarýmýza varýn biz bunlarý bu sistemle yaptýk. Ve hala da bu þekilde yapmaya devam ediyoruz. Yoksa bunlar Hazine'deki parayla, hazýr para, al kullan, bunlarý o zaman siz yapsaydýnýz ya. CHP'nin iktidarlarý döneminde niçin bu tür þeyleri yapamadýnýz. Niye? Aklýnýz o iþlere ermez de onun için." deðerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Antalya'da düzenlenen G20 Zirvesi'nde de liderlerin "Siz bu 'PPP' ile ne yaptýnýz, bize bunu bir anlatýn." dediklerini, kendisinin de bütün liderlere "yap-iþlet-devret"in ne olduðunu örnekleriyle anlattýðýný dile getirerek, "Çünkü öyle para hazýr gelmiyor. Kaynak üreteceksiniz, kaynak. Para kaynaklarýný ne yapacaksýnýz, çeþitlendireceksiniz. Eðer lider olarak bu para kaynaklarýný çeþitlendiriyorsanýz netice alýrsýnýz." diye konuþtu.

Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki Kabine Toplantýsý'nýn ardýndan yaptýðý "Millete Sesleniþ" konuþmasýnda, þehir hastanelerinin yapýlmasýna muhalefetin karþý çýktýðýný, yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Proje safhasýnda olanlar ile 5, 6 þehir hastanesinin yapýmýna devam edildiðini kaydeden Erdoðan, "Ayný þekilde alt yapý ile ilgili þu anda 5 havalimaný var önümüzde. Bunlar da yapýlýyor, daha yapacaðýmýz çok þeyler var ama bunlarý siz hazýr kasadan yapmaya kalkarsanýz, orada týkanýrsýnýz. Ama biz bu konuda kaynaklarý çeþitlendirerek yol alýyoruz ama buna muhalefetin aklý ermez. Ýþ bilenin kýlýç kuþananýndýr. Birileri yatýrýmcýlarý tehdit ederken, biz iþte bu tür projelerle ülkemize yeni eserler kazandýrmanýn mücadelesini veriyoruz." ifadesini kullandý.

Geçen günlerde Türkiye'nin uzaydaki aktif 8'inci uydusu olarak Türksat 5B'nin semadaki yolculuðuna uðurlandýðýný, böylece Türkiye'nin son bir yýlda uzaya 2 uydu fýrlatan bir ülke haline geldiðini belirten Erdoðan, Türksat 5B'nin karasal olarak ulaþtýrýlmasý mümkün olmayan hava, deniz, kara, internet ve iletiþim alt yapýsýna kesintisiz eriþimi saðlayarak, Orta Doðu'dan Güney Afrika'ya kadar geniþ bir alana hizmet vereceðini ifade etti.

Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Ýþte Türkiye bu, modern Türkiye bu. Biz bunun alt yapýsýný oluþturduk, oluþturuyoruz. Görüldüðü gibi, Türkiye ne patinaj yapýyor, ne geriliyor, tam tersine sürekli yeni ataklarla hedeflerine doðru ilerliyor. Kurdaki dalgalanmanýn yol açtýðý belirsizlik, ülkemizin gerçek görünümünü yansýtmýyor. Her þeyden önce vatandaþlarýmýzýn ve firmalarýmýzýn bankalarda yüzlerce milyar dolarlýk mevduatý bulunuyor. Yastýk altýndaki dövizi saymýyoruz bile. Yani aslýnda ülkemizde döviz kýtlýðý deðil, döviz bolluðu var. Sorun ekonomik gerekçelere dayanmayan, kimi kýsa vadeli kazanç gayesi güden, kimi daha farklý amaçlar taþýyan döviz taleplerinin dönemsel yükseliþidir. Halihazýrda böyle bir süreç yaþýyoruz. Döviz alýmýna yönelik psikolojik eðilim ortadan kalktýðýnda, hep birlikte bu bolluðun nimetlerini görmeye baþlayacaðýz. Yine ülkemizde belli kesimlerin dövizdeki yükseliþi bahane ederek, ne kurdaki ne küresel mal fiyatlarýndaki artýþla orantýlý olmayan fiyatlandýrmalar yapmak suretiyle haksýz kazanç peþinde koþtuðunu görüyoruz. Birilerinin özellikle canýný yakma pahasýna, bunlarýn da önünü keseceðiz. Dün vesayetle mücadele ederken, darbecilere karþý koyarken, terör örgütlerinin baþýný ezerken nasýl kimsenin gözünün yaþýna bakmadýysak, þimdi de ekonomide ayný yöntemi izleyeceðiz.

Buradan açýkça ilan ediyorum. Her kim kur spekülasyonuyla, fahiþ fiyat oyunuyla, faiz baskýsýyla dünyadaki geliþmeleri tersyüz ederek ülkemizi artýk geçerliliði kalmamýþ ekonomi modellerine yönlendirerek, bizi yolumuzdan döndürebileceðini sanýyorsa yanýlýyor. Bu yoldan dönüþ yok. Ýþte görüyorsunuz, yatýrýmlar artýyor. Parasý, finansa eriþimi olan herkesi yatýrýma, üretime davet ediyorum. Ýstihdamýmýz artýyor. Sanayisiyle, tarýmýyla, turizmiyle, hizmetler sektörü ile her alanda istihdamý güçlü þekilde destekliyoruz. Üretimimiz artýyor, fabrikalarýmýz harýl harýl çalýþýyor. Ýhracatýmýz artýyor, açýk söylüyorum, ekranlarý baþýnda bizi izleyen milletime sesleniyorum. Araçlarýnýzla Anadolu'ya giderken, herhalde otobandaki týrlarý görüyorsunuz deðil mi? Bu týrlar nereye gidiyor, ne taþýyor, ne getiriyor? Ýþte bunlarýn hepsi ihraç ürünlerini taþýyor ve yollarýmýz týrlarla dolu. Geçmiþte tenhaydý bu yollar ama þimdi durum farklý. Yollardaki, gümrük kapýlarýndaki, kamyon ve týr trafiði kargo uçaklarý, yük trenleri mal taþýmaya yetiþemiyor."

Cari açýðýn azaldýðýný, gelecek yýl cari fazlaya geçileceðini belirten Erdoðan, kamu maliyesinin gücünü koruduðunu, bütçe disiplininde ve gerçekleþmelerinde en küçük bir sapma olmadýðýný kaydetti. Bankacýlýk sektörünün sapasaðlam bir yapýya sahip olduðunu söyleyen Erdoðan, hedeflere ulaþma konusunda umutlu olmak için her þeye sahip olunduðunu ifade etti.

Erdoðan, þöyle devam etti:

"Ülkemizi asýrlardýr bir cendereye hapsederek yerinde saydýranlar, tarihi bu defa tekerrür ettiremeyecekler. Gazi Mustafa Kemal'in 1923 Ýzmir Ýktisat Kongresi ile baþlattýðý kalkýnma atýlýmýnýn ömrü ancak 6 yýl sürmüþtü. Rahmetli Menderes'in büyük bir þevkle giriþtiði kalkýnma hamlesi 10 yýl sonra darbe duvarýna çarpmýþtý. Rahmetli Özal'ýn ülkemize çað atlatmak için hayata geçirmeye çalýþtýðý dönüþüm 10 yýla kalmadan siyasi istikrarsýzlýk bataklýðýna saplanmýþtý. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bizim dönemimizde 20 yýla yakýn süren kesintisiz bir kalkýnma hamlesi yaþandý. Ýnþallah bu baþarýyý, ekonomideki büyük deðiþimle taçlandýrarak nihai hedefimize ulaþacaðýz. 'Bu iþler seçime yakýn zamanda olmaz' diyerek, aba altýndan bize sopa gösterenler olduðunu müþahede ediyoruz. Bunlar Türkiye'nin bugün hamle yapmazsa, yeniden çeyrek asýrlýk, yarým asýrlýk bir kayýp yaþayacaðýný ya bilmiyorlar ya da özellikle böyle olmasýný istiyorlar. Biz de diyoruz ki, Türkiye ekonomide sýnýf atlayacaksa harekete geçmenin tam vaktidir."

Türkiye'nin ve milletin çýkarlarýnýn, hesaplarý seçime kadar deðil, 2053 vizyonuna göre yapmayý gerektirdiðini ve öyle davrandýklarýný belirten Erdoðan, þöyle devam etti:

"Dünyanýn dengelerinin, küresel finans krizi ve ardýndan salgýn krizi ile altüst olduðu, ülkemizin alt yapýsýnýn en uygun þartlara sahip bulunduðu bir dönemde bu hamleyi yapmayacaksak ne zaman yapacaðýz? Her alanda inþa ettiðimiz güçlü alt yapýyla, geniþ siyasi etki alanýmýzla, terörü yenerek saðladýðýmýz güvenlik ortamýyla, bu atýlýmýn tam vaktidir. Cumhuriyet ile temelini attýðýmýz uzun demokrasi ve kalkýnma yolculuðunda cefasýný çektiðimiz son 19 yýlda, özenle geliþtirip, büyüttüðümüz aðacýmýzýn artýk meyvelerini toplama vaktidir. Ýleride keþke dememek için þimdi risk alýyoruz. Milletin sancýsýný, sýkýntýsýný, derdini küresel para baronlarýnýn çýkarlarýna meze etmeye çalýþanlara aldýrmadan yolumuza devam edeceðiz, çalýþacaðýz, mücadele edeceðiz, sabredeceðiz ve Allah'ýn izniyle baþaracaðýz. Sabreden kimse zafere ulaþacaktýr."

- "Evlatlarýmýzdan tek beklentimiz, ailelerine, ülkelerine hayýrlý birer insan olarak yetiþmeleridir"

Erdoðan, üniversite öðrencilerine de müjde vererek, Türkiye'nin dünyada devlet eliyle verilen en kapsamlý burs ve kredi sistemine sahip olduðunu, bu yýl 449 bin 355 öðrenciye burs, 1 milyon 32 öðrenciye kredi verildiðini, her yýl ortalama 150 bin yeni öðrencinin burs almaya hak kazandýðýný belirtti.

Bu yýl yüzde yirmi artýþla 180 bin gencin ilk defa burs imkanýndan faydalanacaðýný kaydeden Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu ülkede üniversite harçlarýný kim kaldýrdý? Biz kaldýrdýk, biz. Hatýrlayýn o günleri, harçlardan dolayý yapýlan eylemleri hatýrlayýn. Biz harçlarý kaldýrdýk. Þu anda var mý harç? Yok. Burs, kredi 45 liracýk burs veriyorlardý, 45 liracýk. Biz onlardan aldýk bu iktidarý. Sosyal devlet anlayýþýmýz gereðince, þehit ve gazi çocuklarýna, yüzde 40 ve üzeri engelli gençlerimize, anne ve babasý vefat etmiþ evlatlarýmýza, milli sporcularýmýza, Sevgi Evleri ve Darüþþafaka'da büyüyen çocuklarýmýza, koruma altýndaki öðrencilerimize öncelikli burs veriyoruz. Bunun yanýnda üniversiteye yerleþtirme puanlarýnda ilk 100'e giren öðrencilerimizle, milli sporcularýmýza aylýk tutarýn 3 katý kadar burs saðlýyoruz. Kredi alan tüm öðrencilerimizin bunun geri ödemesini mezuniyet sonrasý, 2 yýl erteleme hakký vardýr. Hatta bu süre gençlerimizin sigortalý bir iþe girdiði tarihe kadar da uzatýlabiliyor. Geçtiðimiz yýl lisans öðrencilerine 650 lira, yüksek lisans öðrencilerine 1300 lira, doktora öðrencilerine 1950 lira burs veya kredi vermiþtik. Önümüzdeki yýl bu rakamlarý lisans öðrencilerinde 850 liraya, yüksek lisans öðrencilerinde 1700 liraya, doktora öðrencilerinde 2 bin 550 liraya çýkartýyoruz. Üniversite harcý ödemeyen, kredi ve burs imkanýndan faydalanan, barýnma ihtiyacýný yurtlarýmýzdan karþýlayan evlatlarýmýzdan tek beklentimiz, kendilerine, ailelerine, ülkelerine hayýrlý birer insan olarak yetiþmeleridir. Yeni burs ve kredi rakamlarýnýn öðrencilerimize ve ailelerine hayýrlý olmasýný diliyorum."