Cumhurbaþkaný Erdoðan müjdeleri peþ peþe verdi
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki Kabine Toplantýsý'nýn ardýndan millete seslendi.

Erdoðan, son Kabine Toplantýsý'ndan bu yana geçen üç haftalýk sürede, ülke ve millet için eser ve hizmet üretmeye devam ettiklerini belirtti.

Yeni eðitim öðretim yýlý açýlýþýný, Ýstanbul Sancaktepe'de öðretmenler, öðrenciler ve velililerle gerçekleþtirdiklerini dile getiren Erdoðan, bu vesileyle eðitimde 20 yýlda ülkeye kazandýrdýklarý hizmetleri tekrar hatýrlama imkaný bulduklarýný söyledi.

Bugünün ve geleceðin dünyasýna dair kýsa bir ufuk turu yaptýklarý gençlerle "oku, düþün, uygula, neticelendir" prensiplerini bir kez daha paylaþtýklarýný ifade eden Erdoðan, öðretmen atamalarýndan derslik sayýsýna, altyapýdan teknolojiye kadar eðitimdeki önceliklerinin neticelerini görmekten büyük memnuniyet duyduðunu kaydetti.

- ÝLK EVÝM ÝLK ÝÞYERÝM PROJESÝ'NDE TEMEL 25 EKÝM'DE ATILACAK

Türkiye'nin 81 ilinde ve ilçelerinde vatandaþlarý ev sahibi yapmak için yürüttükleri konut projelerini yeni bir kampanyayla taçlandýrma müjdesinin ayrýntýlarýný 13 Eylül'de kamuoyuna açýkladýklarýný hatýrlatan Erdoðan, "Adýný, 'Ýlk Evim Ýlk Ýþyerim' olarak koyduðumuz bu kampanya, toplamda 500 bin sosyal konutu, 250 bin konut arsasýný ve 50 bin iþ yerini kapsýyor. Kampanyanýn ilk etabýnda 250 bin konutu, 100 bin konut arsasýný ve 10 bin iþ yerini 2 yýl içinde bitirerek hak sahiplerine teslim etmeyi planlýyoruz. Talep toplama süreci önümüzdeki ay sonuna kadar devam edecek projenin, 5 bin konutluk ilk diliminin temelini 25 Ekim'de atýyoruz." dedi.

Baþvuru sayýsý þimdiden 5 milyona dayanan kampanyanýn, Türkiye'nin bugüne kadar yapýlmýþ en büyük sosyal konut atýlýmý olacaðýna dikkati çeken Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Geçtiðimiz 20 yýlda 1 milyon 170 bin konutu inþa etmiþ bir hükümet olarak 2 yýl içinde 250 bin sosyal konutu tamamlayacak, ardýndan da süratle bunu 500 bine çýkartacak bu projeyi söz verdiðimiz þekilde hayata geçirmekte kararlýyýz. Milletimiz sosyal konut kampanyamýza çok büyük bir teveccüh göstermiþtir. Gençlerimize, emeklilerimize, engellilerimize, þehit yakýný ve gazilerimize özel kontenjanlar ayýrdýðýmýz 'Ýlk Evim Ýlk Ýþyerim' kampanyasýnýn bir kez daha ülkemize ve milletimize hayýrlý olmasýný diliyorum."

AK Parti hükümetiyle eser ve hizmette yarýþamayanlarýn yalan, yanlýþ ve iftira üzerine kurduklarý hezeyanlarýyla ilk günden itibaren kampanyayý karalamaya çalýþmalarýný üzüntüyle takip ettiklerini dile getiren Erdoðan, "Hep söylediðimiz gibi biz 20 yýldýr eser ve hizmette yarýþacaðýmýz bir muhalefetin özlemini çektik. Görünüþe göre uzunca bir süre daha ayný arayýþý sürdüreceðiz." dedi.

- "TÜRKÝYE'NÝN YÜKSEKÖÐRENÝM YURDU KAPASÝTESÝ, AVRUPA ÜLKELERÝNÝN ÇOÐUNUN TOPLAMINDAN DAHA FAZLADIR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, üniversitelerin açýlmaya baþlamasýyla öðrencilerin yurt taleplerini karþýlayacak yeni adýmlarý da devreye alacaklarýný, yurt kapasitesini 182 bin yataktan 850 bin yataða çýkartarak hiçbir gencin barýnma sorunu yüzünden eðitiminden mahrum kalmamasýný saðlamanýn gayreti içinde olduklarýný vurguladý.

Geçmiþte, baþvuran öðrencilerin çok cüzi bir kýsmý yurda yerleþtirilebilirken bunu yüzde 90'lar seviyesine çýkardýklarýný aktaran Erdoðan, bu anlayýþla 14 Eylül'de 105 yeni yurt binasýnýn daha açýlýþýný yaptýklarýný hatýrlattý.

Artan kapasite sayesinde ilk yerleþtirmede dahi yüzde 80'lik bir talep karþýlama oranýný yakaladýklarýný belirten Erdoðan, "Ýnþallah bu oran, zamanla daha da artacaktýr. Bugün, Türkiye'nin yükseköðrenim yurdu kapasitesi, Avrupa ülkelerinin çoðunun toplamýndan daha fazladýr. Dolayýsýyla öðrencilerimizin barýnma sorunlarýný siyasi istismar aracý haline getirmek isteyenlerin dünyadan da Türkiye'den de haberleri olmadýðý açýktýr." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, ayný þekilde kredi ve kurs konusunda da Türkiye'nin, dünyanýn en ileri sosyal devlet uygulamasýna sahip ülke olduðunu, baþvuran her öðrencinin kredi, þartlarý tutan her öðrencinin burs alabildiðini kaydetti.

- "AMACIMIZ YURTLARIMIZDA KALÝTELÝ VE DOYURUCU YEMEK SUNMAYA DEVAM ETMEK"

Erdoðan, müjdesini daha önce paylaþtýðý kredi ödemelerinin sadece anapara üzerinden yapýlabilmesine ve geçmiþteki ilave borçlarýn silinmesine iliþkin düzenlemenin, ekim ayýnda Meclis gündemine de geleceðini belirtti.

Geçmiþte her eðitim öðretim yýlý açýlýþýnda gerginlik sebebi olan üniversite harçlarýný da kendilerinin kaldýrdýðýný dile getiren Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Bu vesileyle üniversite öðrencilerimize bir de müjde vermek istiyoruz. Ek yerleþtirmelerin devam ettiði ve fiyatlarýný deðiþtirmediðimiz yükseköðrenim yurtlarýmýzda kalan öðrencilerimize vermiþ olduðumuz beslenme yardýmýný günlük 25 liradan 60 liraya çýkartýyoruz. Böylece beslenme yardýmýný 2,5 katlýk bir artýþla aylýk 1800 liraya yükseltiyoruz. Amacýmýz üniversite öðrencilerimize, yurtlarýmýzda kaliteli ve doyurucu yemek sunmaya devam etmektir. Yeni beslenme yardýmý rakamýnýn gençlerimize hayýrlý olmasýný diliyorum."

- "GENÇLERÝMÝZE GÜVENMEYE, ONLARI HER ALANDA DESTEKLEMEYE DEVAM EDÝYORUZ"

Geçen hafta sonu Sakarya'da önce toplu açýlýþ töreni vesilesiyle vatandaþlarla, ardýndan da seçimlerde ilk defa oy kullanacak gençlerle bir araya geldiklerini anlatan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Özellikle gençlerimizle gerçekleþtirdiðimiz buluþmada, onlarýn haklarýna, özgürlüklerine, geleceklerine sahip çýkma iradelerini 2023'te sandýkta gösterme konusundaki kararlýlýklarýný görmekten memnuniyet duyduk. Birileri sabah akþam evlatlarýmýza sadece umutsuzluk aþýlarken, biz istikbalimizin teminatý olarak gördüðümüz gençlerimize güvenmeye, onlarý her alanda desteklemeye devam ediyoruz."

Pazar günü, Ýstanbul Ticaret Odasýnýn 140'ýncý kuruluþ yýl dönümü ödül töreninde iþ dünyasýyla bir araya geldiklerini dile getiren Erdoðan, bu toplantýda hem Ýstanbul Ticaret Odasýnýn ve Oda Baþkaný Þekib Avdagiç'in çalýþmalarýný deðerlendirme hem de ekonomi programlarýný tekrar ele alma fýrsatý bulduklarýný ifade etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Uluslararasý kuruluþlar, küresel ekonominin ve geliþmiþ ülkelerin büyüme beklentilerini sürekli aþaðý yönlü revize ederken Türkiye'nin büyüme oranýný ise tam tersine sürekli yükseltiyor. Sadece bu bile ülkemizin potansiyelinin ve gücünün büyüklüðünü göstermeye yeterli bir iþarettir." dedi.

Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki Kabine Toplantýsý'nýn ardýndan millete seslenen Erdoðan, dünyanýn ekonomik krizden savaþlara ve siyasi çalkantýlara kadar pek çok sorunla boðuþtuðunu, Türkiye'nin ise hem içeride hem dýþarýda güçlü bir duruþ sergilediðini söyledi.

Küresel krizleri önceden görerek, gerekli tedbirleri alma, mekanizmalarý oluþturma, dayanýklýlýðý tahkim konusunda artýk herkesin takdir ettiði birikime ve dirayete sahip olduklarýný ifade eden Erdoðan, "Son 8-9 yýldýr kesintisiz yaþadýðýmýz saldýrýlar, maruz kaldýðýmýz oyunlar, önümüze kurulan tuzaklar, bizi böyle bir erken uyarý sistemi oluþturmaya ve etkin þekilde çalýþtýrmaya mecbur býrakmýþtýr. Bu sayede, salgýnla baþlayýp, Ukrayna-Rusya Savaþý'yla süren küresel krizler döneminde, geliþmiþ ülkeler dahi ne yapacaklarýný bilemez þekilde savrulurken, biz hedeflerimize doðru yürümeyi sürdürebildik." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, asla paniðe ve korkuya kapýlmadan, son asrýn en büyük saðlýk kriziyle mücadelede, kendi özgün programlarýný oluþturup uyguladýklarýný anlattý.

Rusya-Ukrayna Savaþý'nda, her iki tarafla diyaloðu sürdürerek, tahýl sevkiyatýndan esir takasýna kadar pek çok diplomatik baþarýya imza attýklarýný aktaran Erdoðan, þöyle devam etti:

"Þu an itibarýyla 5 milyon tonun üzerinde tahýl ihracatýný gerçekleþtirdik. Ülkemizi ýsrarla bölgesel ve küresel karar alma mekanizmalarýnýn dýþýnda býrakmaya çalýþanlara raðmen, her sürecin itibarlý, güvenilir, diyaloglarý kolaylaþtýrýcý ve sorunlara çözüm geliþtirici baþat aktörü olduk. Ülkemizi, kendi çýkarlarýnýn bekçisi olarak görenler, bu yeni durumdan rahatsýz olsa da biz süreci Türkiye merkezli olarak yönetiyoruz.

Hükümet olarak iç siyasette olduðu gibi dýþ politikada da dayatmalarý kabul etmiyoruz. Türkiye'nin kazanýmlarýný daha ileriye taþýmak için üç kýtayý birleþtiren stratejik konumumuza mütenasip þekilde, farklý bölgesel kuruluþlarla iliþkilerimizi geliþtiriyoruz. Ne Batý için Doðu'ya sýrtýmýzý dönüyor ne de kuzey ülkeleriyle baðlarýmýzý güçlendirirken Orta Doðu ve Afrika'yý ihmal ediyoruz. Týpký Mevlana hazretlerinin, pergel metaforunda olduðu gibi, bir ayaðýmýzý ülkemize sabitlerken diðeriyle de bölgemizden baþlayarak tüm dünyayý kuþatýyoruz. Tarihi, beþeri, kültürel, kadim baðlarýmýz olan Balkanlarýn güvenlik ve huzurunu kendi ülkemizden ayrý görmüyoruz."

-"ÞANGHAY ÝÞBÝRLÝÐÝ TEÞKÝLATI ÝLE ÝLÝÞKÝLERÝMÝZÝ ÇOK DAHA DERÝNLEÞTÝRMEYÝ ÝSTÝYORUZ"

Erdoðan, kritik bir dönemde, Bosna Hersek, Sýrbistan ve Hýrvatistan'da yaptýklarý ziyaretlerin, hem bu ülkelerle iliþkilerin ilerletilmesi hem de istikrar ortamýnýn korunmasý açýsýndan faydalý sonuçlar doðurduðu deðerlendirmesinde bulundu.

Özbekistan ve Amerika Birleþik Devletleri'nde yaptýklarý temaslarýn da Türkiye'nin geniþleyen dýþ politika vizyonunu ortaya koyduðuna iþaret eden Erdoðan, Þanghay Ýþbirliði Teþkilatý Zirvesi'nde de bu anlayýþla oldukça verimli temaslar gerçekleþtirdiklerini anlattý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Toplam 3,2 milyar insanýn yaþadýðý, 20 trilyon dolar milli gelir üreten, 2012 yýlýndan bu yana diyalog ortaðý olduðumuz Þanghay Ýþbirliði Teþkilatý ile iliþkilerimizi çok daha derinleþtirmeyi istiyoruz. Bu niyetimizi, zirve kapsamýnda yaptýðýmýz temaslarda muhataplarýmýza açýkça ifade ettik." diye konuþtu.

Zirvede, ev sahibi Özbekistan Cumhurbaþkaný Þevket Mirziyoyev'in yaný sýra Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev, Pakistan Baþbakaný Þahbaz Þerif, Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping, Moðolistan Cumhurbaþkaný Ukhnaagiin Khurelsukh, Hindistan Baþbakaný Narendra Modi, Rusya Federasyonu Devlet Baþkaný Vladimir Putin ve Ýran Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi ile bir araya geldiklerini anýmsatan Erdoðan, bu liderlerle hem ikili münasebetleri tüm yönleriyle ele aldýklarýný, hem de bölgesel meseleler konusunda görüþ alýþveriþinde bulunduklarýný bildirdi.

-BÝRLEÞMÝÞ MÝLLETLER 77'NCÝ GENEL KURULU TEMASLARI

Þanghay Ýþbirliði Teþkilatý Zirvesi'nin ardýndan Birleþmiþ Milletler 77'nci Genel Kurulu Genel Görüþmeleri'ne katýlmak üzere New York'a geçtiklerini aktaran Erdoðan, Kovid-19 salgýný sebebiyle 2 yýl sonra ilk kez yüz yüze yapýlan genel kurul görüþmelerinin, son derece yoðun, verimli ve bereketli geçtiðini söyledi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Amerika'daki vatandaþlarýmýzdan Türk sivil toplum kuruluþ temsilcilerine, farklý kesimlerden insanlarýmýzla bir araya gelerek hasret giderdik. Ayrýca Amerikan düþünce kuruluþu temsilcileri, iþ çevreleri müteþebbisler, ülke siyasetinin önde gelen isimleriyle kapsamlý istiþareler gerçekleþtirdik. Birleþmiþ Milletler bünyesindeki Eðitimin Dönüþtürülmesi Zirvesi'nde, Türkiye'de son 20 senede, eðitim öðretimde yaþanan geliþmeleri ve gelecek vizyonumuzu, liderlerle paylaþtýk.

Genel Kurula görüþmelerin ilk gününde hitap ettim. Buradaki konuþmamýzda, Rusya-Ukrayna krizi baþta olmak üzere uluslararasý barýþ ve güvenliði ilgilendiren meseleler hakkýndaki görüþlerimizi tüm dünyaya tekrar anlattýk. Göç krizinden tahýl sevkiyatýna kadar pek çok örnekle, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada oynadýðý ara bulucu role dikkat çektik."

Zirvede, terörle mücadeleden, Doðu Akdeniz ve Ege'deki geliþmelere, ekonomik dengesizliklerden Birleþmiþ Milletlerin yönetim yapýsýna uzanan çok geniþ bir yelpazede, Türkiye'nin yaklaþýmlarýný açýk yüreklilikle dile getirdiklerini aktaran Erdoðan, yaptýklarý toplantýlarda ve ikili temaslarda, özellikle Rusya ile Ukrayna arasýnda barýþý tesis etmeye yönelik gayretlerinin takdirle karþýlandýðýný müþahede ettiklerini söyledi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, ziyaret vesilesiyle, Birleþmiþ Milletler Genel Sekreteri'nin yaný sýra bazý devlet ve hükümet baþkanlarýyla da ikili görüþmeler gerçekleþtirdiklerini bildirdi. Erdoðan, görüþmelerine iliþkin þunlarý kaydetti:

"Devlet Baþkaný düzeyinde, Ürdün Kralý, Libya, Guatemala, Finlandiya, Kýrgýzistan, Avusturya, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti ve Polonya liderleriyle bir araya geldik. Gürcistan, Almanya, Ýspanya, Japonya, Lübnan ve Ýngiltere baþbakanlarýný kabul ettik. Genel Kurul hitabýmýzýn ardýndan ayný binada Katar Emiri ile Kazakistan, Finlandiya ve Güney Kore Cumhuriyeti cumhurbaþkanlarý ile Bangladeþ Baþbakanýyla sohbet ettik. New York'ta, Ýngiltere, Japonya, Ýsrail ve Guatemala liderleriyle ilk kez yüz yüze görüþme fýrsatý bulmuþ olduk. Ayrýca Amerikan Kongresi'nin üç ayrý üyesini, FIFA Baþkaný ve Dünya Yahudi Kongresi Baþkaný'ný kabul ettik."

-"TÜRKEVÝ, KÜRESEL DÝPLOMASÝNÝN KALBÝNÝN ATTIÐI MERKEZLERDEN BÝRÝSÝ HALÝNE DÖNÜÞTÜ"

Açýlýþý geçen yýl yapýlan Birleþmiþ Milletlerin tam karþýsýndaki Türkevi binasýnýn görüþmelere ev sahipliði yaptýðýný belirten Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Bu sene Birleþmiþ Milletlerin yaný sýra Türkevi de küresel diplomasinin kalbinin attýðý merkezlerden birisi haline dönüþtü. Muhataplarýmýzýn hemen hepsi, savunma sanayi ve enerji baþta olmak üzere ülkemizle iþ birliðini güçlendirmeye hazýr olduklarýný söyledi. Özellikle tahýl koridorunun açýlmasýyla yakalanan diplomatik baþarýnýn, esir takasýyla devam ettirilmesi, ülkemiz adýna gurur verici bir geliþme olmuþtur. Türkiye'nin bu konuda gösterdiði gayret ve üstlendiði sorumluluklar, iþin zorluðunu bilenlerin gerçekten takdirle karþýladýðý seviyededir."

Türkiye'nin çabalarýna verdikleri destek için Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'e ve Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy'e teþekkür eden Erdoðan, "Hedefimiz, iki lideri en kýsa sürede bir araya getirerek, daha fazla can kaybý ve yýkým olmadan, bu savaþý sonlandýrmaktýr." dedi.

Konuþmasýnda "Biz, dünyada savaþlarý, krizleri, gerilimleri sonlandýrmak için samimi gayret sarf ederken, komþumuz Yunanistan'ýn her tarafý buram buram tahrik ve provokasyon kokan politikalarýný ibretle takip ediyoruz." ifadesini kullanan Erdoðan, Yunanistan'ýn siyasi, askeri ve ekonomik olarak Türkiye'nin muhatabý ve dengi olamayacaðýný vurguladý.

Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yunan siyasetçileri kýþkýrtarak üzerimize salanlarýn asýl niyetlerinin, ülkemizin vaktini, enerjisini ve dikkatini daðýtarak büyük ve güçlü Türkiye'nin inþasý programýmýzý engellemek olduðunu gayet iyi biliyoruz. Ancak bu hem Yunan siyasetçiler hem Yunan devleti hem Yunan halký hem de onlarý kukla gibi kullananlar bakýmýndan tehlikeli bir oyundur. Daha geçtiðimiz aðustos ayýnda 100. yýl dönümünü kutladýðýmýz zaferlerimizin, Yunan halkýna ve yöneticilerine ödettiði bedelleri hatýrlatmakta fayda görüyorum. Kýsýr siyasi hesaplarý uðruna ülkesini siyasi, askeri ve ekonomik olarak iþgale uðratan Yunan yöneticiler, bunun hesabýný er geç en baþta kendi halkýna vermek mecburiyetinde kalacaktýr.

Türk askerinin süngüsünün önünden kaçtýðý günleri unutturmaya çalýþýp, bebekleri, çocuklarý, kadýnlarý ve yaþlýlarý hunharca öldürdüðü Tripoliçe Katliamý gibi hadiseleri zafer günü olarak kutlayanlar henüz tarih önünde bunlarýn hesabýný vermediler. Ayný zihniyetin bugün Akdeniz'de, Ege'de botlarýný batýrarak, her þeylerini soyup dýþarý atarak ölüme terk ettiði, hatta taammüden katlettiði çocuklarýn ve tüm masumlarýn hesabý da elbet bir gün sorulacaktýr. Birilerinin etekleri altýna saklanarak özgürlük de olmaz, kalkýnma da olmaz, onurlu duruþ da sergilenemez."

- YUNANÝSTAN'IN DOÐU EGE ADALARINDAKÝ FAALÝYETLERÝ

Yunanistan'ýn dört bir yanýna yapýlan iþgal görünümlü yabancý askeri yýðýnaklarýn Türkiye'yi deðil, asýl Yunan halkýný rahatsýz etmesi gerektiðini vurgulayan Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Yunanistan'ýn gelecek çeyrek asrýný ipotek altýna alan, bedeli mutlaka ödetilecek ekonomik ve siyasi angajmanlar bizi deðil, asýl Yunan halkýný tehdit etmektedir. Türkiye olarak biz bu filmi geçmiþte seyrettik, çözdük, o defteri kapattýk ve kendimize yeni bir yol çizdik. Þimdi Yunanistan'ýn göz göre göre benzer bir felakete sürüklenmesinden bir komþu sýfatýyla samimiyetle üzüntü duyuyoruz. Ne o askeri yýðýnaklar ne o siyasi ve ekonomik destekler Yunanistan'ý bizim seviyemize çýkarmaya yetmez. Ama bu yanlýþ adýmlar Yunanistan'ý her anlamda bataða sürüklemeye kafi gelir. Netice itibarýyla her alanda yakýndan takip etmeyi sürdürdüðümüz Yunanistan'a karþý gerektiðinde ülkemizin hak ve menfaatlerini, elimizdeki tüm imkanlarý kullanarak savunmaktan geri kalmayýz, bu da iyi biline. Ama bunu yaparken kendi siyasi ve ekonomik hedeflerimizden, kendi kalkýnma programlarýmýzdan zerre kadar taviz vermeyeceðimizi de açýkça belirtiyoruz."

- "ULAÞTIRMA YATIRIMLARIYLA SADECE ÜLKE ÝNSANININ HAYATLARINI KOLAYLAÞTIRMADIK"

Erdoðan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaþmasýnda, 2053 vizyonunu güçlü þekilde oluþturmasýndaki ulaþtýrma altyapýsýnýn önemine iþaret ederek, bugün uygulanan yatýrým, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyümeyi esas alan ekonomik programýn üzerinde yükselttikleri altyapýlardan birinin de ulaþtýrma olduðunu söyledi.

Kara, hava, demir ve deniz yollarýndaki ulaþtýrma yatýrýmlarýyla sadece ülke insanýnýn hayatlarýný kolaylaþtýrmakla kalmadýklarýný dile getiren Erdoðan, þöyle devam etti:

"Bu projelerle Avrupa'dan Asya'ya bölgemizin tamamýnýn hýzlý, konforlu, ekonomik þekilde buluþmasýný saðlýyoruz. Londra'dan Çin'e kadar kesintisiz demir yoluyla gidilebiliyorsa, ülkemizde inþa ettiðimiz demir yollarý, köprüler, tüneller sayesindedir. Karadeniz kýyýlarýmýzdan Asya'nýn ve Afrika'nýn derinliklerine kadar oluþturduðumuz lojistik hatlarýmýz sayesinde dünya, tahýl krizi baþta olmak üzere pek çok sorunun üstesinden gelebiliyor. Ýstanbul Havalimaný'ndan neredeyse her dakika havalanan uçaklar sayesinde 3-4 saatlik bir uçuþla dünya nüfusunun yarýsýna eriþilebiliyor."

- OSMANGAZÝ VE ÇANAKKALE KÖPRÜLERÝNDEKÝ GEÇÝÞLER ARAÇ GARANTÝSÝNÝN ÜZERÝNE ÇIKTI

Erdoðan, bu noktaya kolay gelmediklerini, finansmanýndan projesine pek çok sorunu çözmek için çalýþýrken bir de muhalefetin "takoz koyma" çabalarýyla uðraþmak mecburiyetinde kaldýklarýný belirterek, yaptýklarý her projeyi engellemek için yürütülen karalama kampanyalarýný, söylenen yalanlarý ve atýlan iftiralarý unutmadýklarýný vurguladý.

Geldikleri noktada millete söz verdikleri her projeyi yaptýklarýný, çoðunu tamamlayýp hizmete açtýklarýný ve bir kýsmýnýn da inþasýný hýzla sürdürdüklerini anlatan Erdoðan, þu bilgileri paylaþtý:

"Bunlardan biri de Ýzmir-Körfez geçiþini de içeren Ýstanbul-Ýzmir Otoyolu'dur. Feribotla bir saati, yoðun vakitlerde araçla 1,5 saati bulan Ýzmit Körfez geçiþini Osmangazi Köprüsü'yle 5 dakikaya indirdik. Ýstanbul'dan Ýzmir'e de otoyoldan 7-7,5 saatte gidilirken, þimdi 3,5 saatte gidilebiliyor. Sadece bu ayýn ilk 22 gününde Osmangazi Köprüsü'nü günde ortalama, Bay Kemal burayý iyi dinle, 51 bin araç kullandý. Köprünün ve otoyolun araç garantisi oraný yüzde 116'ya, yani garanti rakamýnýn çok üstüne çýkmýþ durumdayýz.

Çanakkale Köprüsü ile iki kýta arasýndaki geçiþte yaþanan feribot çilesine son vererek 6 dakikada ulaþým saðlýyoruz. Ýþte modern olmak, medeni olmak bu Bay Kemal. Öyle 'Ana muhalefetim' demekle bir yere varamazsýn. Bu ayýn ilk 22 gününde Çanakkale Köprüsü'nün günlük araç ortalamasý 8 binin üzerine çýktý. Geçmiþteki tecrübelerimiz bize milletimiz bu hizmetin konforuna alýþtýkça araç geçiþ sayýsýnýn her geçen gün artacaðýna iþaret ediyor. Giderdik 24 saat beklerdik. Ne olacak? Feribot gelecek, bizi alacak, bizi boþaltacak, ondan sonra tekrar dönecek. 24 saat yine bekle. Bugünleri yaþadýk."

- YAVUZ SULTAN SELÝM KÖPRÜSÜ'NÜN ARAÇ GEÇÝÞ ORTALAMASI

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün boðaz araç geçiþ trafiðine ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun da Ýstanbul trafiðine çok büyük rahatlama getirdiðine iþaret eden Erdoðan, þu bilgileri verdi:

"Bu köprüde günlük araç geçiþi ortalamasý 113 binin üzerine çýktý. Hani ne diyorlardý? 'Ne gerek var? Bunlara ne gerek var?' Ýþte bunlar geçmiþin CHP'si. Menderes, Vatan Caddesi'ni yaptýðý zaman CHP, 'Buraya uçak mý indireceksiniz?' diyorlardý. Ayný kafa, deðiþen bir þey yok. Bana dedikleri þey þu, 'Adýný niye Yavuz Sultan Selim Köprüsü koydunuz? Ne koyacaktýk? 'Kendi adýný koysaydýn...' 'Ben öldükten sonra siz koyarsýnýz' dedim. Bunlar bu kadar zavallý. Biz tarihimizle iftihar ediyoruz, tarihimizle gurur duyuyoruz. Onlar tarih yazdýlar. Ondan sonra gelen büyüklerimiz, Kanuni'si, Fatih Sultan Mehmet'i, hepsi tarih yazdýlar. Sultan Abdülhamid 33 sene gram yer kaybetmeden Osmanlý'yý yönetti. Gel gör ki þimdi utanmadan, sýkýlmadan tarihçiyim diyenler filan maalesef þecaat arz ederken sirkatin söylüyorlar."

Havalimanlarýndaki yolcu sayýlarýna deðinen Erdoðan, þu bilgileri paylaþtý:

"Ülkemizin dünyadaki en prestijli markalarýndan biri haline gelen Ýstanbul Havalimaný bu ayýn ilk 22 günü toplam 30 bin 970 uçuþla seyahat eden 5 milyondan fazla yolcuyu aðýrladý. Mesele bu, eþek ölür kalýr semeri, insan ölür kalýr eseri. Biz bu eserlerle övüneceðiz. Sen ne yaptýn, ne? Onu söyle. Öyle Ýstanbul'da gidip bir çeþmenin musluðunu çevirmekle açýlýþ olmaz. Bak bu kadar büyükþehir belediyeleri kazandýnýz, bu büyükþehir belediyeleriniz ne yaptý ya bunlarý söyleyin. Bir yol yapmaktan acizsiniz. Yapamazsýnýz çünkü medeni olmak baþka bir þeydir ama gayrimedeni olmak bambaþka bir þeydir.

Biz 'Yol medeniyettir' diyoruz, 'Su medeniyettir' diyoruz ama siz gelirken suyu çok çok ucuzlatacaðýnýzý söylemiþtiniz ama þimdi suya zam üstüne zam yapýyorsunuz. Ne oldu? Neden? Ben vatandaþlarýma bunu anlatmak istiyorum. Ýþte Ýstanbul'un Belediye Baþkaný olduðum zaman sizler suyun ne anlama geldiðini gayet iyi biliyordunuz. Sular akýyor muydu? Yok. Biz bütün bu iþleri hallettik mi, hallettik. Suyu gayet ucuz fiyata biz Ýstanbul halkýna verdik. Ne zaman? 94'te. Bizden önce yine CHP vardý ama onlarla maalesef suyu bulmak hak getire, yoktu."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Antalya Havalimaný'nýn 20 bin 235 uçuþla 3,6 milyonu aþkýn yolcuya hizmet verdiðini belirtti.

Türkiye'nin dünya ile yarýþtýðýna iþaret eden Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Sabiha Gökçen... Bay Kemal televizyon televizyon dolaþýyordu 'Sabiha Gökçen için ne gerek var, ihtiyacýmýz yok ki' böyle konuþuyordu. Ya þu anda Sabiha Gökçen'den ayný dönemde 13 bin 200 uçuþ ve 2,2 milyon yolcuyla, o da bu kervana katýldý. Ya anlamaz bunlar anlamaz. Ben sevgili vatandaþlarýma sesleniyorum, diyorum ki 'Bak þimdi biz ikinci pisti de yapýyoruz.' Ýnþallah mayýsta ikinci pistimiz bitiyor ve bir diðer taraftan yeni terminal binasýný da yapacaðýz Sabiha Gökçen'e ve Malezyalýlar 'Býrakýn biz yapalým' diyorlar. Daha önce çýkmak istiyorlardý ama baktýlar ki burasýnýn maþallahý var, pist pýrýl pýrýl, inþallah mayýsta bitiyor. Bir taraftan da þu anda terminalin yapýmý ile alakalý çalýþmalarýn kararýný vereceðiz. Malezyalýlarla ortak mý yaparýz, yoksa salt Malezyalýlara mý býrakýrýz, bütün bunlarýn hepsi hesap kitap iþidir. Bay Kemal bu iþlerden anlamazsýn. Biz ülkemizin hayrýna ne varsa bunlarý yapacaðýz. Avrupa'dakiler baþta olmak üzere dünya havacýlýðý çok ciddi sorunlarla boðuþurken hamdolsun bizim havalimanlarýmýz rekordan rekora koþuyor. Konfor var, ikram.. Hiçbir havalimanýnda ve havayollarýnda bizimkiler kadar kalite, ikram yok."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, geçen cumartesi günü Sakarya'da hizmete açýlan Kaynarca-Karasu yolunun 49 kilometrelik kýsmýnýn bölgedeki yoðun trafiði önemli ölçüde rahatlatacaðýný kaydetti.

Ulaþtýrma projelerinin açýlýþlarýný kesintisiz sürdürdüklerini, bu hafta da açýlýþ olacaðýný ve Kaz Daðlarý bölgesinde 4,6 milyar liralýk bir yatýrým bedeli ile inþa edilen, içinde 5,7 kilometreyi bulan Assos ve Troya tünellerinin de yer aldýðý toplamý 9,6 kilometre olan Ayvacýk-Küçükkuyu yolunun açýlýþa hazýr hale getirildiðini vurgulayan Erdoðan, Kaz Daðý'nýn artýk yangýnlarla anýlmamasýný istediklerini belirtti ve "Ýþte buralardan araçlar bu tünellerden rahatlýkla geçsin." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Diyarbakýr'da Güney Batý Çevre Yolu'nu 29 kilometreyi aþan uzunluðu, köprülü kavþaklarý ve köprüleri ile 1 milyar lira maliyetle tamamladýklarýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Malatya'da yatýrým bedeli 2,6 milyar lira olan Malatya-Hekimhan yolunu üzerindeki 8 tüneli, 16 köprüsüyle hizmete almaya hazýrlanýyoruz. Ya bir de sen kalk de ki ya 'Böyle böyle, biz þurada þöyle metro yaptýk', 'Þöyle tünel yaptýk'. Ya anlamaz, bilmez bu iþleri. Bol bol yalan söyler. Dürüstlük yok, üretim yok. Gaziantep'te güzergahý 25,5 kilometreyi bulan 16 istasyonlu, günlük 358 bin yolcuya hizmet verecek Gaziray'ý bitirdik. Ýstanbul'da Kadýköy-Pendik metro hattýnýn devamý niteliðindeki 7,4 kilometre uzunluða sahip günlük 1,2 milyon yolcu kapasiteli Pendik-Sabiha Gökçen metro hattýnýn inþasýný nihayete erdirdik, o da bitti. Tüm bu projeleri ekim ayý içinde inþallah hizmete açmayý planlýyoruz. Bu eser ve hizmet þöleninin açýlýþýný önümüzdeki pazar günü, 2 Ekim'de Pendik-Sabiha Gökçen metro hattýyla yapýyoruz. Ülkemize bugüne kadar 183 milyar dolarlýk ulaþtýrma ve haberleþme altyapýsý nasýl kazandýrdýysak, inþallah 2053'e kadar 198 milyar dolarlýk ilave ulaþtýrma ve altyapý yatýrýmýyla da buluþturacaðýz."

Eserleri milletin hizmetine sunmayý sürdürdüklerini vurgulayan Erdoðan, en büyük saðlýk yatýrýmlarýndan birisi olan Ankara'nýn 2. þehir hastanesi Etlik Þehir Hastanesinin 28 Eylül Çarþamba törenle hizmete açýlacaðýný söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, önümüzdeki hafta sonu ülke genelindeki cemevlerinin temel atma ve toplu açýlýþ töreninin gerçekleþtirileceðini kaydetti.

Kabine toplantýsýnda yaptýklarý bazý deðerlendirmeler sonucu çeþitli müjdeler açýklayacaðýný belirten Erdoðan, tarým sektörüne verdikleri destekleri geniþlettiklerini söyledi.

Çiftçilerin en önemli gider kalemleri arasýnda yer alan elektrik faturalarýndaki KDV oranýný, mart ayýnda yüzde 18'den yüzde 8'e düþürerek üreticilere yýllýk 3 milyar lira destek saðladýklarýný hatýrlatan Erdoðan, tarýmsal sulamada kullanýlacak güneþ enerjisi santrallerinin kurulumunu teþvik ederek hem kendi ihtiyaçlarýný karþýlamalarýnýn hem de üretim fazlasýný ulusal sisteme satabilmelerinin yolunu açtýklarýný kaydetti.

- ÇÝFTÇÝLERE ELEKTRÝK FATURASI MÜJDESÝ

Erdoðan, bugün de yine çiftçilere, elektrik faturalarýyla ilgili yeni bir düzenlemenin müjdesini vereceklerini belirterek, "Bundan sonra elektrik faturalarý aylýk ödenmek yerine hasat sonunda yani ürünler satýlýp gelir elde edildiðinde ödenebilecek. Ziraat Bankamýz bu imkandan yararlanmak isteyen çiftçilerimizin elektrik borçlarý için açacaðý faizsiz kredinin tahsilini hasat dönemi sonunda yapacak, maliyetinin bedelini de Hazineden alacak." dedi.

Ayrýca çiftçilerin önceki dönemlerden kalan elektrik borçlarý için de yine Ziraat Bankasý vasýtasýyla bir kolaylýk getirdiklerini bildiren Erdoðan, "Çiftçilerimiz geçmiþ dönem elektrik borçlarýný 5 yýla varan vadeyle ve faizsiz geri ödeme imkanýyla kapatabilecek. Elektrik daðýtým þirketleriyle önceki dönem borçlarýnýn gecikme cezasý uygulanmadan ve hatta anaparanýn da bir kýsmýndan feragatle tahsili hususunda mutabakata varýldý. Amacýmýz çiftçilerimizin üretim þevkini artýrarak gýda fiyatlarýndaki dengesiz yükseliþlerin önüne geçmektir. Enerji maliyetleriyle ilgili bu kolaylýklarýn çiftçilerimize hayýrlý olmasýný diliyorum." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, dün Ýstanbul Ticaret Odasýnda hem iþverenleri hem de çalýþanlarý ilgilendiren üç ayrý düzenlemenin müjdesini kamuoyuna verdiklerini anýmsatarak, þöyle devam etti:

"Çalýþanlara nakden ödenen yemek ücretinin vergi istisnasýný 51 liraya çýkartan ve nakdi ödemeyi de ayný kapsama alan, yine çalýþanlara ödenen elektrik ve doðal gaz desteklerinin 1000 liraya kadar olan kýsmýna vergi muafiyeti getiren, yurt dýþýndaki inþaat projelerinde çalýþtýrýlan iþçilere ödenen ücretleri gelir vergisinden istisna tutan bu üç düzenlemenin de hayýrlý olmasýný diliyorum."

- SOSYAL YARDIM ALAN VATANDAÞLARA MÜJDELER

Sosyal yardým alan vatandaþlar için de müjdeleri olduðunu aktaran Erdoðan, yardým programlarý için 2022'de ayýrdýklarý bütçeyi 6 milyar liradan 11,5 milyar liraya çýkardýklarýný ifade ederek, "Bu çerçevede, prefabrik ev yapýmý yardýmýný 40 bin liradan 150 bin liraya, betonarme ev yapým yardýmýný 70 bin liradan 200 bin liraya, ev onarým yardýmýný 25 bin liradan 75 bin liraya, öksüz-yetim yardýmýný 300 liradan 600 liraya, eþi vefat eden kadýnlara yapýlan yardýmý 500 liradan 1000 liraya, çoklu doðum yapan muhtaç aile desteðini 215 liradan 400 liraya, þartlý saðlýk yardýmýný 55 liradan 100 liraya yükselttik." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, sosyal desteklerin sadece yoksullara deðil, hak ve ihtiyaç sahibi tüm vatandaþlara verildiði bir anlayýþla sistemi sürekli geliþtirdiklerini belirterek, þöyle devam etti:

"Mesela bu kapsamda getirdiðimiz yeniliklerden biri de doðal gaz tüketim desteðidir. Þubat ayýndan itibaren baþvurularý alýnmaya baþlanan bu desteðin ilk ödemelerini 311 bin haneye yapmýþtýk. Yeni baþvuru döneminde ev sahipleri yanýnda kiracýlarý da doðal gaz desteði kapsamýna aldýk. Destek tutarýný da hane baþý 900 lira ile 2 bin 500 lira arasýnda olacak þekilde artýrdýk. Doðal gaz desteði alma hakký olup da kronik hastasý veya yaþam destek cihazý bulunan hanelere yapýlan ödemeye yüzde 5 ilave edilecektir. Bu dönemde 3 milyar liralýk doðal gaz desteði vererek, vatandaþlarýmýzý karda kýþta sýcak bir yuvanýn huzuruna kavuþturmakta kararlýyýz."

- TÜRKÝYE AÝLE DESTEK PROGRAMI'NIN BÜTÇESÝ 40 MÝLYAR LÝRAYA YÜKSELTÝLDÝ

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye Aile Destek Programý'nýn kapsamýný geniþlettiklerini ifade ederek, þu bilgileri verdi:

"Bütçesini de 25 milyar lira ilave ile 40 milyar liraya yükseltiyoruz. Böylece bu programý, ülkemizdeki toplam hane sayýsýnýn yaklaþýk 10'da 1'ine ulaþacak etkinliðe kavuþturmuþ oluyoruz. Sosyal yardým sistemimize kayýtlý hanelerde yaþayan çocuklarýmýz için ilave destekler getiriyoruz. Elektrik tüketim desteðinden Türkiye Aile Desteði Programý'na dahil olan haneler de yararlanabilecek. Program kapsamýndaki insanlarýmýzýn bireysel ihtiyaçlarý için faydalandýklarý yardýmlarý artýk hane geliri hesabýna dahil etmiyoruz."

Bu yeni uygulamalarýn vatandaþlara hayýrlý olmasýný dileyen Erdoðan, konuþmasýný, "Türkiye kazandýkça unutmayýn, milletimiz de kazanacak, milletimiz kazandýkça devletimiz de güçlenecek. Sosyal devlet ilkesiyle, ülkemizin sahip olduðu refahý toplumun tüm kesimleriyle paylaþacak programlarý daha etkin þekilde uygulamaya devam edeceðiz." sözleriyle tamamladý.