Erdoðan, Osmaniye Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptýðý konuþmada, Osmaniyeli vatandaþlar ile tüm depremzedelere geçmiþ olsun dileklerini iletti.
Hatay merkezli 6,4 ve 5,8 gücündeki iki depreme dün Kahramanmaraþ'ta yakalandýklarýný ifade eden Erdoðan, bu depremde de maalesef can kayýplarý ve yaralýlar olduðunu söyledi.
Erdoðan, 6 Þubat'tan bu yana ardý ardýna yaþanan depremler nedeniyle yüreklerine düþen ateþi anlatmakta kelimelerin yetersiz kaldýðýný belirtti.
Enkaz kaldýrma çalýþmalarýnda sona geldikçe acý ile kayýplarýn da sayýsýnýn da arttýðýný vurgulayan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Son tespitlerimize göre deprem bölgesinde hayatýný kaybedenlerin sayýsý 41 bini geçerken 115 bin insanýmýz da yaralý olarak kurtarýldý. Osmaniye'de 1030 vatandaþýmýz defnedilirken 2 bin 606 vatandaþýmýz yaralandý. Depremde vefat eden kardeþlerimize Allah'tan rahmet, yakýnlarýna baþsaðlýðý, yaralýlara acil þifalar niyaz ediyorum. Bilim insanlarý, 6 Þubat Pazartesi günü maruz kaldýðýmýz deprem felaketini dünyada, karada meydana gelen en þiddetli deprem olarak tarif ediyorlar. Depremin 3. günü ve sonrasýnda bölge illerimize yaptýðýmýz ziyaretlerimizde yýkýmýn þiddetini bizzat yerinde görme imkaný bulmuþtuk. Dün Hatay ve Kahramanmaraþ'ý tekrar ziyaret ettik. Her ne kadar birileri önemsizleþtirmek istese de sadece ülkemizin deðil, insanlýk tarihinin en büyük tabii afetlerinden biriyle karþý karþýya olduðumuz bir gerçektir."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, þartlarýnýn zorluðuna bakmadan, devlet ve millet olarak yaralarý sarmaya, hayata çok daha sýký bir þekilde yeniden tutunmaya çalýþtýklarýný ifade etti.
Gerek depremin etkilediði bölgenin geniþliði gerekse çetin kýþ koþullarý ilk etapta çalýþmalarý zorlaþtýrmýþ olsa da deprem anýndan itibaren tüm imkanlarý þehirler için seferber ettiklerini anlatan Erdoðan, þunlarý söyledi:
"Afet bölgesinin tamamýna ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, greyder, vidanjör gibi toplam 13 bine yakýn iþ makinesi sevk ettik. Her ne kadar ana muhalefetin baþýndaki ve yanýndakiler 'devlet yok, iktidar yok' diyorlarsa da bunlarýn gören gözü kör, duyan kulaðý saðýr, kalpleri mühürlenmiþ. Ýlk günden itibaren, devlet, polisiyle, askeriyle, jandarmasýyla, tüm güvenlik güçleriyle 11 ilimizde yerini almýþtýr. Arama kurtarmadan destek, yardým, güvenliðe kadar tüm hizmetler için 271 bin görevlimizle vatandaþlarýmýzýn imdadýna koþtuk. Yardýmlarýn ulaþtýrýlmasý, yaralýlarýmýzýn sevki, vatandaþlarýmýzýn tahliyesi ve asayiþ hizmetlerinin temini için elimizdeki tüm imkanlarý kullandýk. Bu süreçte farklý kurumlarýmýza ait 38 gemi, 77, uçak, 120 helikopter, 45 insansýz hava aracýndan bilfiil istifade ettik."
Depremzedelerin yeme içmeye ihtiyaçlarýnýn giderilmesi amacýyla gereken tedbirleri aldýklarýný aktaran Erdoðan, "Ama terbiyesiz, terbiyesizliðini býrakmaz. Ýþte çýkmýþ bir tanesi 'Kýzýlay nerede? Ne çadýrýný, ne yemeðini gördük.' diyor. Be ahlaksýz, namussuz, adi. Günde yaklaþýk 2,5 milyona bu Kýzýlay yemeðini ulaþtýrýyor. Böyle vicdansýzlýk olur mu? Yani, bir ülkede kendi kurum ve kuruluþuna bu denli ahlaksýzca yaklaþmak, yenilir yutulur bir þey deðildir." dedi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, enkaz kaldýrma ve hasar tespit çalýþmalarý yürütülürken geçici barýnma merkezlerinin hýzla devreye alýndýðýný vurguladý. Bir taraftan çadýrlarýn ve bir taraftan konteynerlerin yerleþtirilmesine devam edildiðine dikkati çeken Erdoðan, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Bölgeye sevk edilen 300 bin çadýrýn kurulumu ile toplam 3 milyon 265 bin battaniyenin, 310 bin ýsýtýcýnýn daðýtýmý gerçekleþtirildi. Kulaklarýnýz duyuyor mu acaba? Ýnanýn bunlarýn kulaklarý var ama duymaz, gözleri var ama görmez. Çünkü bunlar kördür, saðýrdýr. Halihazýrda 865 bin vatandaþýmýz çadýrda. 23 bin 500 vatandaþýmýz konteynerlerde. Ýþte burada þimdi önünden geçtik. Konteynerlerimiz yerleþtiriliyor ve kýsa zamanda inþallah bunlar yerleþecek ve çadýrlardaki vatandaþlarýmýzýn belli bir kýsmý buralara yerleþmiþ olacak. 376 bin vatandaþýmýz ise Milli Eðitim Bakanlýðý ile Gençlik ve Spor Bakanlýðýmýza baðlý yurtlarda ikamet ediyor. Diðer illere gitmek isteyen vatandaþlarýmýza yardýmcý oluyoruz. Osmaniye'de 14 bin 450 personelle arama kurtarma, yardým ve destek çalýþmalarýný yürüttük. Þehrimizde 132 arama kurtarma aracý, 74 ambulans, 408 iþ makinesi görev yaptý, hala yapýyor. Osmaniye'den 4 bin 500 vatandaþýmýzý baþka illere tahliye ettik. Þehrimizdeki 27 bine yakýn vatandaþýmýzý çadýr kentlerde, 19 bini aþkýn vatandaþýmýzý da Milli Eðitim Bakanlýðýmýza baðlý binalarla, yurtlarda barýndýrýyoruz. Halen alt yapý çalýþmalarý süren konteyner kentimiz de yakýnda hizmete girecek."
Erdoðan, sýcak yemekten kumanya ve gýda paketi daðýtýmýna kadar tüm ihtiyaçlarýn karþýlandýðýný dile getirdi.
Çiftçilerin tarým ve hayvancýlýk faaliyetlerini yürütebilmeleri için kendilerine her türlü desteði verdiklerini kaydeden Erdoðan, "Kalýcý konutlarýn inþasýyla ilgili adýmlarý atmaya baþladýk. Daha önce de söyledim. Bize 1 yýl müsaade edeceksiniz. Bir yýl içerisinde bu kalýcý konutlarý Allah'ýn izniyle yetiþtireceðiz ve vatandaþlarýmýzý da bu konutlara yerleþtireceðiz." dedi.
Erdoðan, Osmaniye Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptýðý konuþmada, Kahramanmaraþ merkezli depremlerde zarar gören bölgelerde yapýlan çalýþmalara iliþkin bilgi verdi.
Depremden etkilenen 11 ile gönderilen binlerce uzman personelin, hasar tespit çalýþmalarýný tamamlamak üzere olduðunu belirten Erdoðan, "Þimdiye kadar deprem bölgesindeki illerimizde 4 milyon 223 bin baðýmsýz bölümden oluþan 1 milyon 123 bin binanýn incelemesi yapýldý. Bunlardan 139 bin binadaki 458 bin baðýmsýz bölümün 'yýkýk, acil yýkýlacak ve aðýr hasarlý' olduðu tespit edildi." ifadesini kullandý.
Osmaniye'de de 5 bin 175 binadaki 14 bin 724 baðýmsýz bölümün "yýkýk, acil yýkýlacak ve aðýr hasarlý" olduðunun görüldüðünü aktaran Erdoðan, Osmaniyelilerin tüm bu raporlara, e-Devlet üzerinden kimlik numaralarýyla ulaþabileceðini bildirdi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, aðýrýna, hafifine bakmadan þehirleri bütünüyle yeniden inþa edecek bir yaklaþýmla hareket ettiklerini vurgulayarak, dün Hatay'da mart ayýnda temelini atarak iþe baþlayacaklarý ilk 200 bin konutun müjdesini verdiklerini hatýrlattý.
Osmaniye'de de 9 bin 550 konutla iþe baþlayacaklarýný dile getiren Erdoðan, "Ayrýca ilimizin elektrik, su, doðal gaz hatlarý gözden geçirilmiþ, kontrollü bir þekilde altyapý hizmetleri verilmeye baþlanmýþtýr. Yollarýmýzýn tamamý da ulaþýma açýktýr." bilgisini paylaþtý.
"Bu kapsamda ilk etapta Osmaniye'de 1361, Adana'da 701, Adýyaman'da 8 bin 21, Diyarbakýr'da 2 bin 927, Elazýð'da 386, Hatay'da 14 bin 141, Kahramanmaraþ'ta 12 bin 135, Kilis'te 1002, Malatya'da 17 bin 990, Þanlýurfa'da 2 bin 54, Gaziantep'te 9 bin 130 olmak üzere, toplamda 70 bin köy evimizi, ahýrýyla, bahçesiyle, parkýyla, kendi özgün mimarisine uygun þekilde yaparak, hak sahiplerine teslim edeceðiz. Böylece sadece mart ayýnda 200 bini konut ve 70 bini köy evi olmak üzere, toplam 270 bin vatandaþýmýzý, ailesiyle birlikte ev sahibi yapmak için 'Bismillah' demiþ olacaðýz. Ýlerleyen günlerde, diðer konutlarýmýzla ilgili müjdeleri, milletimizle paylaþmayý sürdüreceðiz."
Erdoðan, depremle ilgili detaylý bir muhasebeyi, gerek siyaset kurumu, gerek bilim insanlarý, gerekse milletin gelecek günlerde yapacaðýna iþaret ederek, "Yaþadýðýmýz afetten, 85 milyon olarak hepimizin çýkarmasý gereken dersler olduðu açýktýr. Geçmiþteki tecrübelerin ýþýðýnda eksiklerimizi gidermemiz, güçlü yanlarýmýzý tahkim etmemiz büyük önem arz ediyor." diye konuþtu.
Bu süreçte, özellikle 17 Aðustos Marmara depremi sonrasýnda atýlan adýmlarýn ne kadar doðru ve isabetli olduðunun tecrübe edildiðini belirten Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Kentsel dönüþüm projeleriyle... Ýþte, Adana'da bir tanesi çýkmýþ, 'Kentsel dönüþüme biz karþýyýz' diyor. Kim bu? CHP'den bir belediye baþkaný. Ben, belediye baþkanlýðý yaptým. Ýstanbul'da kentsel dönüþüm denilen olay, olmazsa olmazdýr. Ýþte onun bedellerini ödüyoruz. Ben diyorum ki vatandaþlarýma, ne olur bize yeni yeni bedeller ödetmeyin. Bu kentsel dönüþümü muhakkak yapmamýz lazým. Bunu gerçekleþtirmemiz lazým ki yataklarýmýzda huzurlu bir þekilde uyuyabilelim. Bütün ailelerimiz, çocuklarýmýz huzurlu bir þekilde uyuyabilsin. Kentsel dönüþüm projeleriyle, TOKÝ vasýtasýyla yürütülen toplu konut hamlelerinin önemini bir kez daha idrak ettik.
Hamdolsun, depreminin etkilediði bölgelerde tek bir TOKÝ binasý dahi yýkýlmadý. Ülkemizin dört bir yanýndaki milyonlarca vatandaþýmýz, TOKÝ'nin inþa ettiði konutlarda artýk kendilerini daha güvende hissediyor. Ayný þekilde, çeþitli engelleme giriþimlerine raðmen kentsel dönüþümünü gerçekleþtirdiðimiz binalarda yaþayan insanlarýmýz, bizlere dua ediyor. Bundan sonraki süreçte her iki konuda da daha kararlý davranacaðýz. Gerekirse tüm yasal altyapýyý oluþturacak ve ona göre de adýmlarýmýzý atacaðýz. Þimdi bu baþarýyý, deprem bölgesinden baþlayarak tüm ülkemize teþmil etmeyi hedefliyoruz. Þehirlerimizin tarihi, kültürel ve sosyolojik dokusunu koruyarak inþallah kýsa sürede hepsini yeniden ayaða kaldýracaðýz."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, söz verdikleri gibi deprem bölgesindeki vatandaþlara konutlarýný bir yýl içerisinde teslim etmeye baþlayacaklarýný dile getirdi.
Yatay mimari prensibi çerçevesinde, konutlarýn hiçbirinin zemin artý 3 veya 4 katý geçmeyeceðini aktaran Erdoðan, þöyle devam etti:
"Köylerimizdeki ihya çalýþmalarýný da eviyle, ahýrýyla, bahçesiyle, parkýyla kendi özgün mimarisine göre gerçekleþtireceðiz. Vatandaþlarýmdan, bizlere bir yýl müsaade etmelerini istirham ediyorum. Kayýplarýmýzý geri getiremesek de devletimiz yýkýlanýn yerine daha iyisini, daha güzelini, daha dayanýklýsýný yapmaya muktedirdir. Osmaniyeli kardeþlerime çaðrým þudur, devlet ile millet arasýna fitne sokmaya çalýþanlara lütfen prim vermeyin. Depremi bahane ederek açýkça Türkiye düþmanlýðý yapanlara asla kulak asmayýn. Yasýmýza, acýmýza, toprak altýnda yatan canlarýmýza hürmeti olmayan fýrsatçýlarýn, sizi karamsarlýða sürüklemesine lütfen müsaade etmeyin. Nasýl daha önceki depremlerde, sellerde, yangýnlarda hiçbir insanýmýzý aç, açýkta býrakmadýysak, devletimiz, depremzedelerimizin de yanýndadýr. Yaþanan can kayýplarýnda ihmali, kusuru veya kastý olanlar varsa bunlarýn hesabýný hukuk önünde sormak da boynumuzun borcudur. Bu konuda kimsenin gözünün yaþýna bakmayacaðýz. Osmaniyeli kardeþlerimden müsterih olmalarýný, gönüllerini ferah tutmalarýný, devletlerine güvenmeye devam etmelerini bekliyorum. Rabb'im yar ve yardýmcýmýz olsun. Rabb'im, ülkemizi ve milletimizi muhafaza buyursun diye dua ediyorum."
Osmaniye'ye geçmiþ olsun dileklerini ileten Erdoðan, hayatýný kaybedenler için "Fatiha" okudu.
MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli de felaketin izlerini ortadan kaldýrmak, yeni bir hayatý tekrar inþa etmek amacýyla gayret gösterildiðini belirtti.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, deprem bölgesindeki illere ikinci defa geldiðini ve yerinde incelemelerde bulunduðunu anýmsatan Bahçeli, "Bugün de Osmaniye'de ikinci kez bulunuyor. Sayýn Cumhurbaþkanýmýza ve yönetimdeki tüm arkadaþlarýmýza gayretlerinden dolayý þükranlarýmý sunuyorum. Þehitlerimizi rahmetle anýyorum, yaralýlarýmýza acil þifalar diliyorum." sözlerini sarf etti.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, daha sonra Afet Koordinasyon Merkezi'nde, kentte yapýlan çalýþmalar ve son duruma iliþkin yetkililerden bilgi aldý.
Erdoðan ile Bahçeli, Osmaniye'de depremzedeler için kurulan çadýr kentte de incelemelerde bulundu.