Cumhurbaþkaný Erdoðan: Oyun kuranlarýn oyunlarýný baþlarýna geçireceðiz
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Ýstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen SAHA EXPO 2024 Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayii Fuarý'nda yaptýðý konuþmada, katýlýmcýlarý hürmet ve muhabbetle selamladýðýný dile getirdi.

Savunma, havacýlýk ve uzay sektörlerinin yýldýzlarýnýn buluþtuðu SAHA EXPO 2024'te olmaktan dolayý büyük memnuniyet duyduðunu ifade eden Erdoðan, kendi alanýnda giderek marka haline gelen SAHA EXPO'nun ülke, sektör ve katýlýmcý firmalar için hayýrlara vesile olmasýný diledi.

Erdoðan, "Fuarýn düzenlenmesinde emeði geçen tüm kurumlarýmýzý, firmalarýmýzý, sponsorlarýmýzý kutluyor, ürünleriyle fuarýmýzda yer alan tüm þirketlerimizi ayrý ayrý tebrik ediyorum. Yurt dýþýndan güzel Ýstanbul'umuzu ve SAHA EXPO'yu ziyaret eden tüm misafirlerimize 'Hoþ geldiniz' diyorum. Fuara katýlan firmalara ve fuarda gerçekleþtirilen etkinliklere destek veren herkese þükranlarýmý sunuyorum." ifadelerini kullandý.

Önceki gün TUSAÞ'ýn Kahramankazan'daki yerleþkesine menfur bir terör saldýrýsý düzenlendiðini hatýrlatan Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Öncelikle bu kalleþ ve alçak terör saldýrýsýnda þehit olan kahramanlarýmýza Cenabý Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Þehitlerimizin acýlý ailelerine, sevenlerine ve TUSAÞ'ýmýzýn mensuplarýna baþ saðlýðý diliyorum. Þehitlerimizin fedakarlýklarýný daima þükranla hatýrlayacaðýz. Ýnancým ve duam odur ki, milletimiz de þehitlerimizin aziz hatýralarýný sonsuza kadar yaþatacaktýr. Ayný þekilde saldýrýda yaralanan kardeþlerimize de Mevla'dan acil þifalar temenni ediyorum." diye konuþtu.

- "ÝSTÝKLAL MARÞI'MIZDAKÝ O ASÝL RUHA BÝR KEZ DAHA ÞAHÝT OLDUK"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, burada öncelikle bir hususun bilinmesini istediðini ifade ederek þöyle devam etti:

"Her ne kadar þehitlerimiz sebebiyle acýmýz büyük olsa da Türkiye Yüzyýlý ülkümüze kasteden alçaklarla mücadele azmimiz çok daha büyüktür. Bu tarz kalleþliklerle bize geri adým attýracaklarýný zannedenlerin tepesine binmeye, inlerini baþlarýna geçirmeye devam edeceðiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bekasýna yönelik tüm tehditleri kaynaðýnda bertaraf etme gücüne, kapasitesine ve kararlýlýðýna sahiptir. Türkiye 85 milyon vatandaþýnýn topyekun kenetlenmesiyle her türlü tuzaðý bozacak basireti de hamdolsun ziyadesiyle haizdir. Þu gerçeði herkes yakýnda görecektir; milletimizin huzur ve güvenliðini hedef alan her türlü saldýrý, akim kalacak baþarýsýz olacak, en sonunda dönüp kandan beslenen terör baronlarýný vuracaktýr."

TUSAÞ'taki terör eylemini düzenleyen bölücü terör örgütü üyesi hainlerin 2'sinin de ölü olarak ele geçirildiðini hatýrlatan Erdoðan, "Hava Kuvvetlerimiz ve MÝT Baþkanlýðýmýz bu alçak saldýrýya cevabýmýzý, Suriye ve Irak'taki terör hedeflerini yok ederek katbekat fazlasýyla vermiþ, þehitlerimizin mübarek kanlarýný yerde býrakmamýþtýr." dedi.

Erdoðan, savunma sanayisi çalýþanlarýnýn da saldýrýdan hemen sonra "Hainlere inat daha fazla çalýþacaðýz, daha fazla üreteceðiz" diyerek bu milletin nasýl yenilmez bir iradeye, nasýl sarsýlmaz bir imana sahip olduðunu gösterdiðini vurguladý.

"Ýstiklal Marþý'mýzdaki o asil ruha bir kez daha þahit olduk." diyen Erdoðan, Ýstiklal Marþý'nýn "Garbýn afakýný sarmýþsa çelik zýrhlý duvar/Benim iman dolu göðsüm gibi serhaddim var/Ulusun, korkma! Nasýl böyle bir imaný boðar/'Medeniyet' dediðin tek diþi kalmýþ canavar?" dizelerini okudu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, teröre meydan okuyan TUSAÞ personelinin, bu milletin yenilmeyeceðini, yýkýlmayacaðýný, alçaklarý yurduna asla uðratmayacaðýný, dost düþman herkese bir kez daha ilan ettiðini dile getirdi.

"Bakýnýz burada þu gerçeðin altýný önemle çiziyorum." diyen Erdoðan, "Biz bu kalleþliklerin arkasýndaki niyetin ne olduðunu çok net görebiliyoruz. Biz kiralýk katil sürülerinin emellerinin ne olduðunun da gayet farkýndayýz. Ayný þekilde, basiret ve feraset sahibi milletimizde bölücü canilerin kanlý eylemlerinin hangi amaca hizmet ettiðinin bilincindedir." dedi.

Erdoðan, dünkü güvenlik toplantýsýnda hain terör saldýrýsýný ve atacaklarý adýmlarý detaylýca ele aldýklarýný belirterek, "85 milyonun kardeþçe, barýþ ve huzur içinde yaþadýðý terörsüz Türkiye hedefimizle aramýza kimsenin girmesine müsaade etmeyeceðiz." diye konuþtu.

- "TUZAÐA DÜÞMEYECEÐÝZ, HEDEFLERÝMÝZDEN KOPMAYACAÐIZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, hiçbir hasmane terör saldýrýsýnýn bu milletin ezeli ve ebedi kardeþliðini bozamayacaðýný, Türkiye Yüzyýlý'nýn inþasýna engel olamayacaðýný, büyük ve güçlü Türkiye idealinin önüne set çekemeyeceðini vurguladý.

Türkiye düþmanlarýnýn ülkeyi karanlýða sürüklemesine izin vermeyeceklerini belirten Erdoðan, "Türkiye Cumhuriyeti sadece tüm terör örgütlerinden deðil, bu cinayet þebekelerini üzerimize salan emperyalist çetelerden de daha büyüktür, daha güçlüdür, daha dirayetlidir." diye konuþtu.

Erdoðan, Türkiye'nin, oyun kuranlarýn oyunlarýný tek tek baþlarýna geçirecek köklü devlet tecrübesine sahip olduðunu ifade ederek, "Bugüne kadar terörle mücadeleyi daima çok katmanlý, elimizin altýndaki tüm araçlarý, bütün imkanlarý kullanarak yürüttük. Ýnþallah bundan sonra ayný stratejik akýlla mücadelemizi sürdüreceðiz. Tuzaða düþmeyeceðiz, hedeflerimizden kopmayacaðýz." ifadelerini kullandý.

Kardeþlikten, birlik ve beraberlikten taviz vermeyeceklerini söyleyen Erdoðan, "Ortada hiçbir sebep yokken aylar öncesinden Türkiye için iç karýþýklýk senaryolarý yazan müstevlilerin heveslerini yine kursaklarýna koyacaðýz. Terör eylemi akabinde milletimizin yaný sýra muhalefet dahil siyasi partilerimizin benimsediði müþterek duruþu takdirle karþýlýyoruz. Çaðrýmýza uygun þekilde kardeþlik ekseninde birbirine kenetlenen tüm vatandaþlarýma teþekkür ediyorum." þeklinde konuþtu.

- "MEDYAMIZ, KÖTÜ BÝR SINAV VERÝYOR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, burada bir üzüntüsünü ifade etmek istediðini belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Terörün gayesi sadece kan dökmek, masumlarý katletmek deðildir. Terörün asýl amacý toplumda tedhiþ ve korku ortamý oluþturmak. Ülkemizde kimi çevreler maalesef bilerek veya bilmeyerek terörün bu hedefine ulaþmasýna bir nevi aracýlýk yapmaktadýr. Bakýnýz, hiçbir otokontrolün, hiçbir ahlaki deðerin ve denetimin olmadýðý sosyal medya mecralarýný bir tarafa býrakýyoruz. Çünkü orasý zaten söz konusu Türkiye olduðunda terör eyleminin eksik kalan yanlarýný tamamlayan bir operasyon aygýtýna dönüþmüþ durumda. Batýda bir terör eylemi gerçekleþtirildiðinde gösterdikleri hassasiyetin, ülkemize gelince esirgendiðini þimdiye kadar defalarca tecrübe ettik. Artýk onlardan tutarlý, ahlaklý, ilkeli, vicdanlý bir duruþ beklemiyoruz. Bizi asýl üzen böyle meselelerde çok daha sorumlu, çok daha titiz yayýn yapmasýný beklediðimiz yazýlý ve görsel medyamýzdýr. Son dönemde medyamýz bu tür hadiselerde çok kötü bir sýnav veriyor."

Herkesi yaralayan menfur cinayetlerde sergilenen sorumsuzluðun bir benzerinin TUSAÞ'taki terör eyleminde de tekrarlandýðýný gördüklerini belirten Erdoðan, bunun kabul edilebilir ve makul görülebilir hiçbir yanýnýn olmadýðýný ifade etti.

- "BU GÖRÜNTÜLERÝ SERVÝS EDENLER DE TELAFÝSÝ ZOR ZARARLAR VERMEKTEDÝR"

Erdoðan, þöyle devam etti:

"Milletin, memleketin, devletimizin güzide kurumlarýnýn hak ve çýkarlarýnýn reyting yarýþlarýna feda edilmemesi gerekiyor. Tabii görüntüleri filtresiz bir þekilde milletin huzuruna boca edenler ne kadar büyük yanlýþýn içindeyse, bu görüntüleri servis edenler de devletimizin ve kurumlarýmýzýn güvenliðine telafisi zor zararlar vermektedir. Bundan sonra bu tür sorumsuzluklarýn üzerine daha kararlý gideceðiz. Medyamýzdan ve siyasetçilerimizden teröre karþý yürütülen mücadelenin topyekun ve çok boyutlu bir mücadele olduðunu her zaman göz önünde bulundurarak hareket etmelerini bekliyoruz."

Þehitlere bir kez daha rahmet dileyen Erdoðan, "SAHA Ýstanbul bundan 9 sene önce savunma ve havacýlýk sektörümüzün lokomotifi olma hedefiyle kuruldu. Yerlilik oranýný arttýrmayý kritik teknolojileri, ülkemize kazandýrmayý, uluslararasý rekabet gücümüzü yükseltmeyi amaçlayan Saha Ýstanbul, kuruluþundan bu yana geçen sürede çok büyük mesafe katettik. SAHA Ýstanbul bugün 52 farklý sektörden üyeye,1200'ü aþkýn þirkete, 29 üniversite ve 45 þehre yayýlmýþ geniþ bir aða özellikle ulaþmýþtýr." ifadelerini kullandý.

- "SAHA EXPO, TÜRK ÞÝRKETLERÝNÝ KÜRESEL PAZARLA BULUÞTURAN BÝR KÖPRÜ"

Erdoðan, kýsa sürede ulaþýlan bu geniþ ve yaygýn savunma ekosistemini çok kýymetli bulduklarýný vurgulayarak, þunlarý söyledi:

"Saha EXPO'nun ise Türk þirketlerinin küresel pazarla buluþturan bir köprü vazifesi üstlendiðine tanýk oluyoruz. 2018'de ilki düzenlenen SAHA EXPO fuarýyla ülkemiz firmalarýnýn iþ geliþtirme ve ihracat çabalarýný samimiyetle destekliyoruz. Rakamlar SAHA EXPO'nun sektörde geldiði seviyeyi ortaya koymaktadýr. 150 binden fazla ziyaretçi 300'ün üzerinde delegasyon, 150'den fazla alýcý delegasyonu, 120'yi aþkýn ülkeden üst düzey katýlým 1400'den fazla þirket iþtiraki ile SAHA EXPO, memnuniyetle belirtmek isterim ki savunma sektöründe önemli bir platform haline gelmiþtir."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, fuar boyunca 4,6 milyar dolarý ihracat sözleþmesi olmak üzere toplam 6,2 milyar dolarlýk anlaþmalarýn imzalanacak olmasýnýn da dikkate deðer olduðunu söyledi.

Geçen yýl savunma ve havacýlýk sektörünün toplam 5,6 milyar dolarlýk ihracatý yakaladýðýný anýmsatan Erdoðan, SAHA EXPO'da da neredeyse bu tutara yakýn ihracat sözleþmelerine imza atýlacaðýný kaydetti.

Türkiye'ye önemli baþarýlarý yaþatan SAHA EXPO ile tüm katýlýmcý firmalarý tebrik eden Erdoðan, "Görüyoruz ki Türkiye global savunma sanayisi sektöründe güçlü bir oyuncu olma yolunda emin adýmlarla ilerliyor. Bu baþarý, teknolojiyi tasarlama, geliþtirme ve üretme yanýnda stratejik iþbirlikleri ve uluslararasý projelerle de perçinleniyor. Bununla ne kadar iftihar etsek inanýn azdýr." diye konuþtu.

Bazý güncel ve çarpýcý verileri paylaþmak istediðini dile getiren Erdoðan, þöyle devam etti:

"2002'de savunma ihracatýmýz 248 milyon dolarý ancak buluyordu. Biz bunu aldýk, biraz evvel de ifade ettiðim gibi 5,6 milyar dolara çýkardýk. Sadece geçen yýl 185 ülkeye 230'dan fazla savunma ürünü ihraç ettik. Savunma ve havacýlýk ihracatýmýz bu yýl eylül ayýnda, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 32 oranýnda yükseldi. Ýlk 9 aydaki ihracatýmýzda da geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 12,2'lik artýþ oldu. Son 12 ayda gerçekleþen ihracatýmýz ise yüzde 10,4'lük artýþla 6 milyar 15 milyon dolara ulaþtý. Sadece 2024 yýlý içerisinde savunma sanayisi þirketlerimiz 178 farklý ülkeye ürün ihraç ederek ciddi bir rekora imza attý."

- "SON 22 YILDA, SAVUNMA SANAYÝSÝ ALANINDA TAM ANLAMIYLA BÝR DESTAN YAZDIK"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Bayraktar TB2, Akýncý, ANKA, AKSUNGUR gibi insansýz hava araçlarýnýn dünyada büyük yanký uyandýrdýðýný ve "oyun deðiþtirici" olarak nitelendirildiðini belirterek, "Önümüzdeki dönemde buna insansýz savaþ uçaklarýmýz KIZILELMA ve ANKA III'ü de eklemeyi planlýyoruz. Bu asimetrik savunma ürünlerimizin de envantere girmesiyle Türkiye bu alandaki hakimiyetini daha da tahkim edecektir. Savunma sanayisinde yerlilik oranýmýzý hamdolsun yüzde 80'in üzerine çýkarmýþ durumdayýz." bilgisini verdi.

Artýk sadece kendi ihtiyaçlarýnýn ezici çoðunluðunu teminle kalmayýp, dost ve müttefik ülkelerin güvenliðine de güçlü destek saðladýklarýný kaydeden Erdoðan, þu ifadeleri kullandý:

"Þunu bugün burada büyük bir gururla söylemek istiyorum. Önümüze çýkarýlan tüm engellere, maruz kaldýðýmýz gizli açýk ambargolara, içimizdeki ihanet þebekelerinin sabotajlarýna, müttefiklik hukukunu ayaklar altýna alan kýsýtlamalara raðmen son 22 yýlda savunma sanayisi alanýnda tam anlamýyla bir destan yazdýk. Bu gerçeði muhalif-muvafýk, dost-düþman herkes görüyor. Kabul ediyor. Türkiye'nin baþarýlarýný kendilerine örnek alýyor. Bilhassa 2002 öncesi yýllarda teröre karþý mücadele eden paþalarýmýz, askerlerimiz, güvenlik kuvvetlerimiz, Türk savunma sanayisinin nasýl bir baþarý hikayesine imza attýðýný çok iyi biliyor."

Askerin ve polisin ihtiyaç duyduðu en basit malzemelerin bile yurt dýþýndan tedarik edildiði, kendilerine yakýþmayan o eski Türkiye tablosuna son verdiklerine iþaret eden Erdoðan, "Terör örgütlerine karþý yürüttüðü meþru operasyonlarda dahi baþka ülkelerin silahýna, aracýna, gerecine muhtaç olan bir ülkeyi savunma hamlelerimiz neticesinde dýþa baðýmlýlýktan büyük oranda kurtardýk. Sistemler sistemi Çelik Kubbe ile Çelik Kubbe'nin uzun menzil hava savunmadaki gücü SÝPER ve diðer pek çok projemizle kendimizi sürekli geliþtirmeye çalýþýyoruz. Birilerinin Demir Kubbe'si olabilir, bizim de Çelik Kubbe'miz var." diye konuþtu.

- "ÝMECE ÝLE ARTIK DÜNYANIN HER YERÝNDEN HERHANGÝ BÝR KISITLAMAYA TABÝ OLMADAN GÖRÜNTÜ ALMA ÝMKANINA SAHÝBÝZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, uzun menzilli füze yeteneklerini güçlendirdiklerini, bunlara yönelik adýmlarý da kararlýlýkla attýklarýný kaydetti.

Uydu teknolojilerinde de devamlý atýlým halinde olduklarýna dikkati çeken Erdoðan, "Tüm bunlarla birlikte uydu teknolojilerinde de devamlý bir atýlým halindeyiz. Ülkemizi kendi uydularýný geliþtirebilen, üretebilen, test edebilen bir konuma çýkardýk. Geçtiðimiz yýl uzaya fýrlattýðýmýz, Türkiye'nin ilk yerli ve milli gözetleme uydusu ÝMECE ile artýk dünyanýn her yerinden herhangi bir kýsýtlamaya tabi olmadan görüntü alma imkanýna sahibiz. TÜRKSAT 6A projesiyle de haberleþme uydularýnýn üretimi alanýnda kendi uydusunu yapabilen sayýlý ülkeler arasýna girdik. TÜRKSAT 6A ve ÝMECE projelerinde edindiðimiz kabiliyetleri ay misyonumuzun hazýrlýk ve gerçekleþtirme süreçlerinde de kullanacaðýz." ifadelerini kullandý.

Bölgede yaþanan kritik geliþmelerin kendilerine savunma, havacýlýk ve uzay teknolojilerinde hiçbir alaný ihmal etmemeleri gerektiðini hatýrlattýðýný söyleyen Erdoðan, gerek Gazze'de 50 bin masumun acýmasýzca katledildiði soykýrýmda gerekse Lübnan'a yönelik saldýrýlarda Türk savunma sanayisinin her açýdan güçlü olmak zorunda olduðunu gördüklerini dile getirdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle devam etti:

"Sadece kendi vatandaþlarýmýzýn güvenliði için deðil, bölgemizde huzur ve istikrarýn temini için de caydýrýcýlýðýmýzýn zirvede olmasý zarurettir. Þayet bugün kimseden icazet almadan, kimseden çekinmeden, zalimlere en güçlü tepkiyi gösterebiliyorsak bunun arkasýnda savunma sanayimizin 22 yýlda elde ettiði göz kamaþtýran baþarýlar bulunuyor. Ýnþallah bu baþarý grafiðimiz yükselmeye devam edecek. Þundan tüm milletimiz emin olsun. Türkiye'nin savunma sanayisindeki baðýmsýzlýk yürüyüþü sadece ülkemiz için deðil, mazlumlarla birlikte tüm dünya için yeni bir dönemin habercisidir."

Türkiye Yüzyýlý'nýn hem içeride hem de dýþarýda barýþýn, huzurun, adaletin, refahýn ve ekonomik kalkýnmanýn hakim olduðu bir asýr olacaðýný kaydeden Erdoðan, "Ne eli kanlý caniler ne de bu canileri üzerimize salanlar ülkemizin kutlu yürüyüþünü engelleyemeyeceklerdir. Tüm saldýrýlara, tüm provokasyonlara raðmen yürüyüþümüz hýzlanarak devam edecek." deðerlendirmesini yaptý.

SAHA EXPO'nun mücadelelerinde kendilerine destek olacaðý ve Türk savunma sanayisi ürünlerinin tanýtýmýna katký sunacaðýndan emin olduðunu belirten Erdoðan, fuarýn baþarýlý geçmesini temenni edip, organizasyonda görev alan herkese teþekkür etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, herkesi SAHA EXPO'daki ürünleri yakýndan görmeye davet etti.

- PROGRAMDAN NOTLAR

Saygý duruþunda bulunulmasý ve Ýstiklal Marþý'nýn okunmasýnýn ardýndan programda, Kur'an-ý Kerim tilaveti yapýldý.

Dualar da edilen programda, TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ ile Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler konuþma yaptý.

SAHA EXPO'nun tanýtým filminin izletildiði törende, Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Haluk Görgün ile Baykar Genel Müdürü ve SAHA Ýstanbul Yönetim Kurulu Baþkaný Haluk Bayraktar tarafýndan Erdoðan'a KIZILELMA maketi takdim edildi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, daha sonra katýlýmcýlarla aile fotoðrafý çektirdi.

Programda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, MÝT Baþkaný Ýbrahim Kalýn, Cumhurbaþkaný Dýþ Politika ve Güvenlik Baþdanýþmaný Akif Çaðatay Kýlýç, Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Metin Gürak, Ýstanbul Valisi Davut Gül, AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkaný Osman Nuri Kabaktepe, Baykar Yönetim Kurulu Baþkaný Selçuk Bayraktar ve kuvvet komutanlarý da yer aldý.