ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Bestepe Millet Kultur ve Kongre Merkezinde düzenlenen Proje Bazlý Tesvik Sistemi Tanýtýmý ve 2017 Yýlýnda Hazýrlýklarý Tamamlanan Yatýrýmlara Tesvik Belgesi Dagýtým Töreni'ne katýldý.

Törende bir konuþma yapan Erdoðan, teþvik belgelerinin hayýrlý olmasýný diledi.

Firma sahiplerine ve yöneticilere Türkiye'nin büyümesine, hedeflerine doðru ilerlemesine saðladýklarý katkýlarý için þükranlarýný sunan Erdoðan, "Belki biraz tekrar oluyor ama büyüklerimizin geçmiþte sözleri var; '180 kere de tekrar etseniz bu kýymetlidir.' Bu konuyu böyle 23 proje 19 firma teþvik belgesi diye ifade edince sýradan bir hadiseymiþ gibi görünür. Halbuki iþin aslýna baktýðýmýzda bu 23 projenin 135 milyar lira yatýrým bedeli olduðunu görüyoruz. Bu yatýrýmlar sayesinde 34 bin 111 doðrudan, 134 bin de dolaylý istihdam ortaya çýkacak. Bu yatýrýmlar ihracatýmýza 6 milyar 318 milyon dolarlýk katký saðlarken, ithalatýmýzýn da 12 milyar 312 milyon dolar azalmasýný temin edecek. Böylece geçtiðimiz yýl 47 milyar dolara ulaþan cari açýðýmýzda 19 milyar dolarlýk bir iyileþme saðlamýþ olacaðýz." diye konuþtu.

 

- "Büyüyeceðiz, hep birlikte kazanacaðýz"

Türkiye'nin 2023 hedefleri konusunda çok önemli bir adým olarak gördükleri bu teþvik sistemini ve bugün belgelerini daðýtacaklarý uygulamalarýn hayata geçmesinde emeði olan herkesi tebrik eden Erdoðan, "Baþbakanýmýzdan, Ekonomi Bakanýmýza, kanunlaþma ve Bakanlar Kurulu kararlarýnýn alýnmasý sürecine, bütün bu süreçte emeði geçen, bu önemli projenin ülkemize kazandýrýlmasýnda katkýsý olan herkese teþekkür ediyorum." ifadesini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, geçtiðimiz 15 yýlda milli geliri 236 milyar dolardan 860 milyar dolara çýkararak, ülkeyi üç buçuk kattan fazla büyütmeyi baþardýklarýný belirtti. 2003-2017 arasýnda ortalama büyüme oranýnýn yüzde 5,8 düzeyinde gerçekleþtiðine iþaret eden Erdoðan, geçen yýl yüzde 7,4'lük büyüme oranýyla ortalamanýn üzerine çýktýklarýný vurguladý.

 

Erdoðan, þöyle devam etti:

"Ayný þekilde yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Birileri þunu diyorlar; 'Fazla büyüme hayýrlý, isabetli deðildir.' Niye? Kýskançlýk, baþka bir þey deðil. Büyüme olmadýktan sonra ne iþe yarar. Büyüme oranýnýz ne kadar artarsa o kadar güçlü olacaksýnýz. Ýþin aslý bu. Türkiye büyüdükçe, iþ adamýyla, çalýþanýyla, devletiyle hep birlikte kazanýyoruz. Büyüyeceðiz, hep birlikte kazanacaðýz. Mesela, çalýþanlarýmýzýn milli gelirden aldýklarý pay 2002 yýlýnda yüzde 25 iken, bu oran geçtiðimiz yýl yüzde 30,5 düzeyine çýktý. Ayný þekilde 2005 yýlýnda 19 milyon 600 bin düzeyinde olan çalýþan sayýmýz, geçtiðimiz yýl 28 milyon 200 bine yükseldi. Neredeyse 10 milyona yakýn bir istihdam artýþý yaþandý. Kadýnlarýmýzýn ve gençlerimizin iþ gücüne katýlým oranlarý, istihdamdan daha fazla arttýðý için iþsizlik hala yüzde 10'un biraz üzerinde görünüyorsa da inþallah bunu da en kýsa sürede tek haneli rakamlara indireceðiz."

Turizmdeki geliþmelerin, istihdamda da beklenilen baþarýyý getireceðine deðinen Erdoðan, "Türkiye sadece büyümüyor. Ayný zamanda bu büyümeyle ortaya çýkan gelirin, adil bir þekilde daðýlmasýný da saðlýyor. Ýhracatýmýzý yýllýk 36 milyar dolardan, mart ayý itibariyle 160 milyara çýkarmýþ olmamýz da tarihi bir baþarýya iþaret ediyor." dedi.

- "Doðu'yu ihmal etmeyin"

Turizmde, darbe giriþimi ve terör olaylarý sebebiyle meydana gelen gerilemeyi büyük ölçüde telafi ettiklerini aktaran Erdoðan, "Ýnþallah bu sezon hem turist sayýsý hem gelir bakýmýndan yeni rekorlara imza atacaðýz. Burada hemen bir sinyal vereyim. Doðu'yu ihmal etmeyin. Turizmde özellikle Van, Aðrý, Iðdýr, buralarý ihmal etmeyin. Üçlü Zirve'de Sayýn Ruhani de ifade etti. Bakýn, þurada 15 gün içerisinde 169 bin turist geldi. Bizim o bölgedeki doluluk oraný neredeyse yüzde 90'ýn üzerine çýktý." ifadesini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, o bölgelerde altyapýnýn tamamlanmasý gerektiðini belirterek, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Ýran'dan oraya turistler geldiði zaman orada rahatlýkla özellikle Nevruz kutlamalarýný yapabilsinler. Ama orada kalmýyor. Oradan Antalya'ya geçiyor, Ýstanbul ayný þekilde. Bizim bunlarý da kokuyu iyi alýp, nereden kimler geliyor, kimler gelebilir, buna hazýrlýðýmýzý yapmamýz lazým. Hazýr olmamýz gerekiyor. Üstelik bu büyümeyi devletimizi borç bataðýna sürüklemeden önemli ölçüde özel sektörümüzün dinamizmiyle gerçekleþtirdik."

Kamu borçlarýnýn milli gelire oraný 2000 yýlýnda yüzde 60 düzeyindeyken, bu oranýn geçtiðimiz yýl yüzde 8,5'in altýna düþtüðüne dikkati çeken Erdoðan, daha önce vergi gelirlerinin neredeyse tamamýna yakýnýnýn borç faizlerinin ödemesine gittiðini hatýrlattý.

Erdoðan, "2002 yýlýnda 119 milyar lira bütçe gelirine sahip Türkiye, 87 milyar lirasý faiz, 52 milyar lirasý ana para olmak üzere 139 milyar lira borç ödemesi yapýyordu. 2017 yýlýndaysa 630 milyar lira bütçe geliri elde eden Türkiye, 86 milyar lirasý faiz, 57 milyar lirasý ana para olmak üzere toplam 143 milyar lira borç ödemesi gerçekleþtirdi." diye konuþtu.

Bütçe gelirlerinin 5 kattan fazla artarken, borç ödemesinin ayný kaldýðýna belirten Erdoðan, "Ortaya çýkan bu kaynakla da ülkemizi her alanda büyüttük, kalkýndýrdýk, þu andaki seviyeye getirdik." ifadesini kullandý.

Büyümenin yatýrým, yatýrýmýn da istihdam, üretim, ihracat, teknoloji, hizmet ve refah demek olduðuna iþaret eden Erdoðan, "Yeni yatýrýmlara ihtiyacý olan Türkiye'nin bu süreçte aþmasý gereken hem teknik hem de psikolojik bir engel var. O da cari açýk sorunudur." ifadesini kullandý.

Erdoðan, yurt içinde ve yurt dýþýnda Türkiye ekonomisiyle ilgili deðerlendirme yapan herkesin önlerine koyduðu bu sorunu çözmenin yolunun da teknoloji ve sermaye konusunda yeni yaklaþýmlarýn geliþtirilmesinden geçtiðini vurguladý.

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin temelinin atýldýðýný anýmsatan Erdoðan, "Cebimizden para çýkmýyor, 22 milyar dolarlýk bir yatýrým ve inþallah 2023'te bunun ilk etabýnýn açýlýþýný yapacaðýz. Enerjimizin yüzde 10'unu buradan temin etmiþ olacaðýz. Ama birileri bundan rahatsýz oluyor. Ýþte, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ülkemize kazandýrdýðý, ayný zamanda da kalifikasyonu yüksek, kariyeri yüksek gençler. Þimdi bu mühendislerimiz Rusya'da yetiþtiriliyor." diye konuþtu.

Sistem oturduðunda bunu baþka geliþmelerin takip edeceðini belirten Erdoðan, þöyle devam etti:

"3 bin 500 istihdam, iþ inþa safhasý hýzlandýðýnda 10 bine ulaþacak. Bütün bunlar Türkiye'nin nereye gittiðini gösteriyor. Sadece bu deðil, þimdi savunma sanayisinde attýðýmýz adým, S-400 diyoruz ve birileri rahatsýz oluyor. Niye rahatsýz oluyorsun? Türkiye, kendi kaderini kendisi belirleyecek ve bu kaderine ortak paydalar bulabiliyorsa kimse bundan rahatsýz olmasýn. Bu ortak paydada kimler yer almak istiyorsa biz onlarla el ele veririz ama almak istemiyorsa da kusura bakmayýn arkadaþ biz yolumuza devam edeceðiz."

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarýyla enerji tasarrufu konusunda da önemli çalýþmalar yürütüldüðünü vurgulayan Erdoðan, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Biz þimdi S-400'de kalkýyoruz, buradaki hesapta hemen kredi, gayet uygun bir faiz oranýyla bize veriliyor ve biz bununla beraber bu adýmý atýyoruz. Yüzde 3 faiz oranýyla biz bu krediyi alýyorsak, ben artýk bir yerden icazet mi alacaðým? Eðer biz hakikaten baþarýlý bir tüccarsak, baþarýlý bir sanayiciysek, baþarýlý bir siyasetçiysek bunun en uygunu neredense oradan alýrýz ve yaparýz. Þu anda da bu adýmý attýk ve iyi olacak. Enerji atýlýmýmýzý yüksek teknolojiye dayalý ürünlerin ülkemizde geliþtirilmesi ve üretilmesi projeleriyle tamamlayarak cari açýk sorununu kökten çözme irademizi ortaya koyduðumuza inanýyorum."

- "Bugünden tedbirleri almak mecburiyetindeyiz"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "yüksek teknolojiye dayalý yatýrým" denilmesinin çok ciddi sermaye, çok büyük kapasite, etkin araþtýrma, geliþtirme, inovasyon ve bunlarla birlikte ihracat demek olduðunu belirtti.

Bunlar için geçmiþte örneði görülmeyen, daha önce hiç düþünülmemiþ, uygulanmamýþ ve saðlanmamýþ teþviklere ihtiyaç olduðunu aktaran Erdoðan, "Gelecekte cari açýk, yüksek faiz, borç prangasýndan kurtulmak için bugünden bu tedbirleri almak mecburiyetinde olduðumuzu biliyoruz." dedi.

Erdoðan, faiz oranlarýna yönelik, þu görüþlere yer verdi:

"Faiz oranlarýný aþaðý düþürmedikten sonra bu yatýrým yapýlabilir mi? Yatýrým Destekli Teþvik Sistemi diyoruz, burada neyi saðlayacaksýn? Öncelikle bir defa yüksek faizden yatýrýmcýyý kurtaracaksýn. Kurtaracaksýn ki bu yatýrýmlar yapýlabilsin. Yatýrýmlar yapýldýðý zaman istihdam gelecek, istihdam olduðu zaman üretim olacak, üretim olduðunda ise ihracat olacak, baþka türlü bunlar olmaz.

Proje Bazlý Yatýrým Teþvik Sistemi, iþte bu ihtiyacýn neticesi olarak ortaya çýkmýþtýr. Bu teþvik sistemiyle ilgili kanun Eylül 2016'da Mecliste kabul edildi. Uygulama kararý da bir ay sonra yürürlüðe girdi. Ekonomi Bakanlýðýmýz 6 ay boyunca yurt içi ve yurt dýþýnda tanýtým toplantýlarý yaparak, yeni sistemi yatýrýmcýlara anlattý."

Geçen yýlýn 2. yarýsýnda kamunun ve özel sektörün katýlýmýyla ortak bir yatýrým vizyonu oluþturulduðunu vurgulayan Erdoðan, böylece 100 milyon dolarý aþan büyük projeler için hangi desteklerin saðlanacaðýnýn somut olarak ortaya konduðunu söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Ekonomi Bakanlýðýnca düzenlenecek teþvik belgeleriyle yatýrýmcýlara saðlanan imkanlarýn ana baþlýklarýna iliþkin, þu bilgileri verdi:

"Teþvik kapsamýndaki yatýrýmlara gümrük vergisi muafiyeti getirilebiliyor. Bu yatýrýmlarýn makine ve teçhizatlarýyla inþaat harcamalarý için KDV istisnasý uygulanabiliyor. Teþvik belgesi sahiplerine yatýrým tutarýnýn 2 katýna kadar kurumlar vergisi indirimi veya on yýla kadar kurumlar vergisi istisnasý imkaný sunuluyor. Ýstihdam maliyetlerini düþürmek için on yýla kadar sigorta pirimi iþveren hissesi desteði, 5 yýl bürüt aylýk asgari ücretin 20 katýna kadar nitelikli personel desteði, on yýla kadar gelir vergisi stopajý desteði verilebiliyor.

Finansman konusunda ise on yýl boyunca tüketimin yarýsý kadar enerji desteði, on yýla kadar yatýrým kredisi, faiz veya kar payý desteði, yatýrým tutarýnýn yüzde 49'una kadar devlet sermaye katkýsý saðlanabiliyor. Yatýrýmýn yapýldýðý kamu arazisinin 49 yýl süreyle tahsisi yapýlýrken istihdam garantisi þartýyla gerekirse bedelsiz devri yoluna da gidilebiliyor."