Baþkan Erdoðan provokasyon peþinde koþanlarý uyardý: Bedelini aðýr öderler
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Arnavutluk-Sýrbistan ziyaretleri dönüþünde uçakta aralarýnda Akþam Gazetesi yazarý Hikmet Genç ve 24 TV Program Müdürü Zeynep Türkoðlu'nun da bulunduðu gazetecilerin sorularýný cevaplandýrdý, deðerlendirmelerde bulundu.

GENEL DEÐERLENDÝRME

Arnavutluk ve Sýrbistan'a gerçekleþtirdiðimiz iki günlük ziyaretimizi þu an itibarýyla tamamlamýþ bulunuyoruz. Her iki ziyaretimiz de son derece verimli ve baþarýlý geçti. Mevkidaþlarýmla zaten iyi düzeyde olan iliþkilerimizi daha da güçlendirme yollarýný aradýk. Ayrýca iþgal edilmiþ Filistin topraklarý ve Gazze'deki Ýsrail mezalimi baþta olmak üzere Balkanlardaki son geliþmeler ile küresel meseleler hakkýnda fikir teatisinde bulunduk.

Ziyaretimizin ilk duraðý olan Arnavutluk'taki kardeþlerimize aziz milletimizin ve Türkiye'deki akrabalarýnýn selamlarýný götürdük. Deðerli dostum Baþbakan Sayýn Edi Rama ile Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyimizin ikinci toplantýsý vesilesiyle kapsamlý istiþarelerimiz oldu. Ortak bildiriye ilaveten yükseköðretim, tarým, halkla iliþkiler ve medya alanlarýnda imzaladýðýmýz belgelerle Türkiye-Arnavutluk dostluðunun sarsýlmaz niteliðini teyit ettik. Görüþmelerimizde ayrýca FETÖ baþta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadele konusundaki kararlýlýðýmýzý bir kez daha vurguladýk. Ziyaretim kapsamýnda Arnavutluk Cumhurbaþkaný Sayýn Bayram Begay'la siyasi ve askeri alanlardaki iliþkilerimizi deðerlendirdik. Bu görüþmelerimizin ardýndan Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýmýz ve Diyanet Vakfýmýz tarafýndan Tiran'da inþa edilen Balkanlarýn en büyük camisi olan Namazgah Camii'nin açýlýþýný deðerli dostum Arnavutluk Baþbakaný Sayýn Edi Rama'yla birlikte gerçekleþtirdik. Namazgah Camii, bir yandan Müslüman kardeþlerimizin ibadetlerini ifa etmeleri için ilave imkan saðlarken, diðer yandan da bir kültür merkezi iþlevi görecektir. Mimarisiyle, konumuyla, 8 bin kiþilik kapasitesiyle ve diðer müþtemilatýyla her açýdan sembol bir eser olan camimizin açýlýþýnda emeði geçen herkese, tüm kurumlarýmýza tekrar teþekkür ediyorum. Bu vesileyle Arnavutluk'ta da Sayýn Baþbakan Edi Rama ile savunma sanayiine yönelik konularý etraflýca görüþme fýrsatýmýz oldu. Savunma sanayii alanýnda Türkiye ile Arnavutluk arasýnda bir adýmý atma fýrsatýmýz oldu.

Ziyaretimizin ikinci ayaðýnda Sýrbistan Cumhurbaþkaný deðerli dostum Aleksandar Vucic'in daveti münasebetiyle Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyimizin dördüncüsünü Belgrad'da gerçekleþtirdik. Bu vesileyle Sýrbistan ile mevcut iþ birliðimizi her alanda daha da geliþtirme iradesini teyit ettik. Ýliþkilerimizi daha da ileriye taþýyacak 11 anlaþma imzaladýk. Ýkili ticaretimizde ortak hedefimiz olan 5 milyar dolarý yakalamak için yapýlabilecek çalýþmalarý ele aldýk. Özellikle müteahhitlik alanýnda Türk iþ insanlarýnýn Sýrbistan'da önemli yatýrýmlar gerçekleþtirmeleri bizim için gurur vesilesi olmuþtur. Sýrbistan'ýn firmalarýmýza saðladýðý destekten dolayý deðerli dostum Sayýn Sýrbistan Cumhurbaþkaný Vucic'e memnuniyetimi ifade ettim. Halklarýmýz arasýndaki münasebetlerin her geçen gün artýyor olmasý ayrýca sevindiricidir. Geçtiðimiz yýl 200 bini aþkýn vatandaþýmýz Sýrbistan'ý ziyaret ederken, 400 bine yakýn Sýrbistan vatandaþýnýn da ülkemizi tercih etmiþ olmasýndan memnuniyet duyuyoruz. Üzerinde çalýþtýðýmýz kimlikle seyahat imkanýyla birlikte karþýlýklý turist sayýlarýný daha da artýrmayý hedefliyoruz.

Sayýn Vucic'le görüþmelerimizde Sancak bölgesinin iki ülke iliþkilerindeki özel konumuna da deðindik. Belgrad-Priþtine diyalog sürecine desteðimizi bu vesileyle bir kez daha vurguladýk. Balkanlar'da kalýcý istikrar ve huzurun saðlanmasý konusunda da üzerimize düþeni yapmaya hazýr olduðumuzu ifade ettim. Bu düþünceyle Türkiye, Bosna Hersek, Sýrbistan üçlü danýþma mekanizmasýna verdiðimiz önemi de teyit ettim. Gerek Arnavutluk gerek Sýrbistan ziyaretimizde yaptýðýmýz görüþmelerimizin ve aldýðýmýz kararlarýn hayýrlara vesile olmasýný temenni ediyorum.

SORU: Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýna paralel, Türkiye'de de toplumsal fay hatlarýna yönelik saldýrýlar gerçekleþiyor. Yürütülen kirli kampanyalarla sokak eylemleri tetiklenmek isteniyor. Bu konuda istihbarat birimlerimizin tespitleri var mý? Karþý tedbirlere iliþkin bir çalýþma söz konusu mu?

Ýsrail'in bu saldýrganlýðý kulak ardý edilemez. Þu anda biz istihbarat teþkilatýmýzla A'dan Z'ye Ýsrail'in Türkiye'ye yönelik attýðý veya atabileceði her türlü adýmý tabii ki kontrol altýnda tutuyoruz. Ýsrail, sadece saldýrdýðý Filistin ve Lübnan'ýn istikrarýný hedef almýyor. Oradaki yangýnýn çevreye etkilerinin olmasý için de uðraþýyor. Bunlarý bizim göz ardý etmemiz mümkün deðil. Biz bütün bunlarýn farkýndayýz. Elimiz kolumuz da baðlý durmuyoruz. Elbette toplumu tehdit eden her türlü riske karþý hükümetimizin tespit ve bertaraf etme çalýþmalarý var. Provokasyon peþinde koþanlar, kaos iþtahý ile hareket edenler bugüne kadar hep karþýsýnda bizi buldu. Bundan sonra da bulacak. Yalaný yok etmenin yolu doðrularý býkmadan, usanmadan söylemektir. Maalesef bazý siyasetçiler de birtakým politik çýkarlar uðruna bu algý operasyonlarýna dahil olabiliyor. Hangi yola baþvururlarsa vursunlar karþýlarýnda baþta istihbaratýmýz olmak üzere her an hükümetimizi, bizleri bulacaktýr. Bunlara karþý eli kolu baðlý duran bir hükümet yok. Bunu benim milletim gayet iyi bilmelidir. Vatandaþlarýmýz sosyal medya baþta olmak üzere birçok mecradaki organize yalanlara karþý son derece dikkatli olmalýdýr. Her duyduklarýna inanmamalý, resmî açýklamalara odaklanýlmalýdýr. Hep söylediðim gibi, iç cepheyi saðlam tutmak önemli. Bizim iç cephemize saldýran ve her maskeyi takabilen yapýlara karþý birliðimizi müdafaa etmemiz son derece mühim. Milletimiz bunlara karþý sapasaðlam durduðu müddetçe biz bunlarýn tümüyle evelallah mücadele ederiz. Sokaklarý karýþtýrmaya teþebbüs edenleri buradan bir kez daha uyarýyorum, böyle bir hata yapmasýnlar, bedelini aðýr öderler.

SORU: Gazze'deki soykýrýmýn yýldönümü vesilesiyle bir video paylaþtýnýz, insanlýk adýna tarihin doðru tarafýnda duramamýþ olanlarýn taþýyacaðý vebale ve utanca dikkat çektiniz. Ýletiþim araçlarýný doðru kullanma konusunda da önemli bir mesaj verdiniz. Dünyaca ünlü müzisyen Roger Waters videoyu paylaþtý. Sizin nasýl geri dönüþler aldýðýnýzý merak ediyorum.

Ýnsanlýðý katledenleri durdurabilmek, bunun yanýnda toplumlarýn vicdanlarýný harekete geçirmek için ne kadar geniþ kitlelere eriþebilirsek o kadar iyi. Videomuzu paylaþarak hissiyatýmýza ortak olan Ýngiliz müzisyen Roger Waters, Yunanistan eski ekonomi bakaný Yanis Varufakis gibi isimlere de teþekkür ediyorum. Gazze'deki soykýrým herkesin önünde gerçekleþmiþ ve insanlýðýn tarihi utançlarý arasýndaki yerini almýþtýr. Bu utancýn izlerini bugün Ýsrail denen Siyonist terör örgütünün yanýnda duranlar, nesiller boyunca taþýyacaktýr. Bizim en son millete sesleniþte yaptýðýmýz konuþmadaki bazý baþlýklar hemen Ýsrail yayýn organlarýnda yer aldý. Çok rahatsýz olmuþlar. Benimle ilgili Ýsrail gazeteleri hemen manþet atmýþ. Biz onlardan izin alacak deðiliz tabii ki. Gereðini yaptýk, Allah tesirini halk etsin. Biz evlatlarýný yitiren annelerin feryatlarýný duyuyoruz. Ama Siyonist Ýsrail'in böyle bir derdi yok. Onlar soykýrýma devam edecekler. Biz de Siyonist Ýsrail'in iþledikleri suçlarý dünyanýn gözüne soka soka anlatacaðýz. Gururla söylemeliyim ki, ülkemde terör devletinin yaptýklarýna karþý elhamdülillah büyük bir bilinç oluþtu. Bunu kalýcý kýlmak için ne gerekiyorsa yapacaðýz. Batýlý ülkelerde de bu anlayýþý geliþtirmemiz þart. Bizler de Ýsrail soykýrýmýnýn hesabýný sormak için hukuk ve diplomasi zemininde ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceðiz. Durmak yok, bu konuda yola devam diyoruz. Ýletiþimin tüm mecralarýný kullanýyoruz. Bunu da yine baþta Ýletiþim Baþkaným olmak üzere yapmaya, iletiþim mecralarýný etkin þekilde kullanmaya devam edeceðiz.

SORU: Sayýn Cumhurbaþkaným, þu anda Ýsrail Lübnan'ý bombalýyor, Beyrut'u da bombalýyor, Þam'ý da bombalýyor. Ama açýk açýk Lübnan'dan sonra Þam'ý iþgal edeceklerini söylüyorlar. Þam'ýn iþgali demek, Ýsrail askerlerinin Türkiye sýnýrýna gelmesi demek, Suriye haritasýnýn tamamen parçalanmasý demek. Biz buna karþý ne yapabiliriz?

Ýsrail, Þam'ý iþgal ettiði anda Suriye'nin kuzeyine dediðiniz gibi gelmiþ olacak. Ýsrail'in, birtakým hesaplarý olabilir ama en büyük hesap sahibi Allah'týr. Rabbimizin hesabý da muhakkak bu hesaplarýn üzerinde bu da tecelli edecektir. Yani ayet-i kerimede Rabbimiz ne buyuruyor? En büyük hesap edici O'dur. Onlar hesaplarý yaparlar ama Allah'ýn hesabýný hiçbir zaman tutturamazlar. Netanyahu ve çetesinin gördükleri rüyalar kabusa dönüþecek. Filistin özgür olacak, Lübnan özgür kalacak. Kanlý ellerini uzattýklarý her toprak parçasýnda, vatanlarýný savunan yiðitlerin haklý ve soylu direniþi ile karþýlaþacaklar. Zafer muhakkak sabredenlerin olacak. Suriye çok acýlar çekti. Onlara yenilerinin eklenmesine insanlýk karþý çýkmalýdýr. Suriye'deki iç savaþýn baþýndan beri, Suriye'nin toprak bütünlüðüne saygýlý olduðumuzu dile getirdim. Suriye'nin egemenliðini korumak için diplomatik yollarýn tümünü kullandýk. Türkiye'nin attýðý her adým, bölgedeki gerilimi azaltmaya, çözüm arayýþlarýna zemin hazýrlamaya yönelik oldu. Bugün de diplomatik kanallarýn etkin kullanýmý çatýþmanýn týrmanmasýný engelleyebilir. Barýþý ve huzuru katleden bir canavara dönüþen Ýsrail, karþýsýnda insanlýðý bulmalýdýr. Biz Suriye'nin birliðini yeniden saðlamasý, barýþa ve huzura ulaþmasý için çalýþmaya devam edeceðiz. Suriye'de adil, onurlu, kalýcý ve kuþatýcý bir barýþ ikliminin oluþmasý için çabalarýmýzý artýracaðýz. Biz, her yerde olduðu gibi Suriye'de de acil ve kalýcý bir barýþý savunacak, barýþýn yanýnda duracaðýz.

Ýsrail, bölgesel ve küresel barýþa yönelik en somut tehdittir. Bu tehdidi dünya barýþýný koruma görevini üstlenenler sonlandýrmalý ve barýþý muhafaza etmelidir. Suriye'deki iç savaþýn baþýndan beri Rusya'nýn atacaðý adýmlarý dikkatle takip ediyoruz. Çünkü Rusya, Suriye'yle müþterek hareket ediyor. Ýran'la ilgili konuda da Rusya, Ýran, Suriye, bütün bu üçlü mekanizma birlikte hareket ediyor. Diðer tarafta ise Amerika, Ýngiltere, Almanya'dan oluþan koalisyon güçleri bulunuyor. Koalisyon güçleri PKK/YPG terör örgütünü hamiliðine soyunmuþ durumda. Suriye'nin toprak bütünlüðüne karþý en büyük tehdit oluþturan bu duruma karþý Rusya, Ýran ve Suriye'nin daha etkili tedbirler almasý elzemdir. Benzer þartlar Irak'da da yaþanmaktadýr. Bu nedenle, bir yanda Ýsrail'in savaþý tüm bölgeye yayma çabalarý, diðer yanda terör örgütlerinin bölücü ve yýkýcý faaliyetleri ortadayken, küçük çýkar hesaplarýný bir kenara býrakarak dayanýþma içinde bölgeyi kurtarmamýz lazým. Yükümüz aðýr, iþimiz çok.

SORU: Sayýn Cumhurbaþkaným, Yunanistan Baþbakaný Miçotakis deniz yetki alanlarýnýn belirlenmesi için fýrsat doðduðunu ve cesur adýmlar atýlmasý gerektiðini söyledi. Belki Dýþiþleri Bakanýmýzýn onlarýn Dýþiþleri Bakanýyla da bu konuda görüþmeleri olabilir. Siz özellikle Mýsýr'la devam eden görüþmeler, bu görüþmelerin yanýna Yunanistan'da da böyle bir sürecin eklenme olasýlýðýný nasýl deðerlendiriyorsunuz?

2023 seçimleri sonrasý Yunanistan ile Türkiye arasýndaki mevcut kronik sorunu nitelikli bir müzakere yoluyla çözebilir miyiz diye bir anlayýþ baþladý. Yunanistan Baþbakaný Kiriakos Miçotakis'le birlikte bu sürece siyasi destek verdik ve Dýþiþleri Bakanlýðýmýz bu konuyla ilgili kapsamlý bir çalýþma baþlattý. Sorunlarýn tanýmlanmasý, içeriðinin çizilip ortaya konmasý, belli çözümlerin bulunmasý konusunda iki tarafta da irade olmasý önemli. Dýþiþleri Bakanýmýz Hakan Fidan Yunanistan'a gidecek, bu konularla ilgili görüþmeler yapacak. Tüm bu konularý, Ege ile ilgili bütüncül yaklaþýmýmýz temelinde görüþeceðiz. Türkiye ile Yunanistan tarihsel baðlarý bulunan iki komþu ülkedir. Ýyi komþuluk esasý iki ülkeye de kazandýracak formülün anahtarýdýr. Türkiye ile Yunanistan iliþkileri, bu esas ekseninde inanýyorum ki daha güzel günlere doðru ilerliyor. Biz, baþýndan beri iki ülkenin gündemindeki meselelere çözüm odaklý yaklaþýyoruz. "Çözüm iradesini iki ülke ortaya koyabilir ve sorunlarý geride býrakabilir" diyoruz. Deniz ve hava sahasý yetki alanlarýnýn uluslararasý hukuka uygun olarak belirlenmesini öteden beri istiyoruz. Bölge ülkeleri olarak ancak diyalog ve iþ birliðiyle güvenlik ve istikrarý artýrabilir, çatýþma risklerini azaltabiliriz. Biz hakkaniyetin peþindeyiz. Kimsenin topraðýnda gözümüz olmadýðý gibi, hakkýmýzý sonuna kadar muhafaza etme kararlýlýðýmýz da tamdýr.

SORU: MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli'nin DEM Parti Eþ Baþkanlarýnýn elini sýkmasýndan sonra dediniz ki, "Cumhur Ýttifakýnýn uzattýðý bu elin deðerinin muhataplarý tarafýndan anlaþýlmasýný isteriz. Ülke meselelerini geniþ mutabakatla çözme arzusundayýz." Mesajýnýzýn odaðýnda yeni Anayasa mý yer alýyor? "DEM Parti'den somut adým gelirse müzakereye de diyaloða da açýðýz" sözlerine "yeþil ýþýk yakýldýðý, yeni bir sürecin baþlayabileceði" yorumlarýna ne yanýt verirsiniz?

Ortada net ve kararlý bir biçimde uzatýlan bir el var. Biz Sayýn Bahçeli'nin ortaya koyduðu tavrý ülkemizin demokrasi mücadelesi için olumlu ve anlamlý buluyoruz. Sayýn Bahçeli, Türkiye'nin siyasi yapýsýnda uzlaþma ve diyalog çaðrýsýnýn önemine burada bir vurgu yapýyor. Dolayýsýyla Sayýn Bahçeli'nin bu attýðý adým, bir kenara konulamaz. Biz yýllardýr bunu dile getiriyoruz. Sayýn Bahçeli'nin özellikle attýðý bu adým bana göre çok çok önemli bir adýmdýr. Sayýn Bahçeli'den böyle bir adým beklemeyenler olabilir. Ama biz kýdemli bir siyasetçi olarak Sayýn Bahçeli'nin böyle bir adýmý atmasýný garipsemedik. Önemli bir adým olarak gördük. Temennimiz odur ki bundan sonraki süreçte de bu adýmlarý atanlarýn sayýsý çoðalsýn. Bu adýmlarý atanlarýn sayýsý çoðaldýkça da inþallah yeni Anayasa konusunda toplumsal mutabakatýn tabanýný geniþletebiliriz. Siyasetimizin temelinde, ülke meselelerinin geniþ bir mutabakatla çözülmesi, toplumun farklý kesimlerinin de sürece dahil edilmesi yatýyor. Bunu yýllardýr dile getiriyoruz. Türkiye'de terör yöntemleri ile bir yere varýlamayacaðý çok nettir. Artýk herkesin bunu anlamýþ olmasý gerekir. Bölgemizdeki geliþmelere bakýldýðýnda, ülkemizdeki huzur ve barýþ iklimini tahkim etmek, herkes için en hayýrlýsýdýr. Terör örgütleriyle çevrelenmiþ bir coðrafyada, Irak'ta gerilimlerin, Suriye'de iç savaþýn yaþandýðý, Ýsrail'in vahþileþtiði bir dönemde içeride barýþýn tesisi önem kazanýyor. Biz Türkiye'de demokratik siyasetin alanýný geniþletmek için bugüne kadar tüm engellemelere, sabotajlara, haince planlara raðmen köklü adýmlar attýk. Ülkemizde demokrasiyi güçlendiren her adýma desteðimiz tamdýr.

Buna raðmen "biz irademizi demokrasi dýþý odaklara teslim ediyoruz, her adýmýmýzý bu anlayýþla atýyoruz" demek yapýcý bir yaklaþým olarak görülmez. Terörün her türlüsüyle mücadele eder ve karþýsýnda yer alýrýz. Meseleleri terör dýþý yöntemlerle ortadan kaldýrmaya ise her zaman varýz. Çünkü biz siyaseti, ülkemizin huzur ve birliðini güçlendirmek, milletimize hak ettiði kaliteli hizmetleri sunmak için yapýyoruz. Yeni anayasa çaðrýmýz da bunun içindir. Türkiye'nin ayaðýna darbecilerin taktýðý prangalarý söküp atmanýn yolu kapsayýcý, adil, sivil, özgürlükçü bir anayasa yapmaktan geçiyor.

SORU: Kosova'da týrmandýrýlmak istenen etnik gerilim söz konusu. Sýrbistan da bölgedeki yüksek gerilimin taraflarýndan biri. Bosna Hersek içindeki Sýrp Cumhuriyeti de zaman zaman ayrýlýkçý tansiyonu yükseltiyor. Balkanlarda yeni bir Ortadoðu senaryosu yaþanmamasý için Türkiye'nin rolünü deðerlendirir misiniz?

Her þeyden önce bu seyahatimiz zaten onun en güzel örneði. Üstleneceðimiz rol her an vardýr. Gerek Arnavutluk gerek Sýrbistan'da, bugün basýn toplantýsýnda da Sýrbistan Cumhurbaþkaný Aleksandar Vucic'le birlikte ortaya koyduðumuz tavýr ve açýklamalar bunun zaten en güzel örneðini teþkil etti. Dikkat ederseniz ifademde özellikle kullandýðým þu cümleler sýradan deðil. "Biz birilerinden bazý müsaadeleri almak suretiyle cümle kuramayýz ve kurduðumuz cümlelerle ilgili de izin alarak adým atmayýz. Biz cümlemizi kurduðumuz zaman tam hedefe odaklanarak kurarýz." Nitekim mevkidaþým Sayýn Vucic de ayný karakterde bir insan. Bu konularda kararlý duruþlarý olan bir insan. Bölgede özellikle örnek bir insan. Belki gözlerinizden kaçmýþ da olabilir. Bizim savunma sanayiiyle ilgili müþterek atacaðýmýz adým da bunun bir ifadesidir. Dýþiþleri Bakaným, savunma sanayiiyle ilgili bakan arkadaþlarým bu çalýþmayý yapacaklar. Balkanlar'daki etnik gerilimler, tarihi ve siyasi dinamikler açýsýndan oldukça karmaþýk bir tablo sunuyor. Türkiye de Balkan ülkeleriyle derin tarihsel, kültürel ve siyasi baðlara sahip. Bu baðlar, Türkiye'nin bölgede barýþ ve istikrar saðlamada daha aktif bir rol üstlenmesini gerektiriyor.

SORU: Partinizin son toplantýsýnda çok önemli açýklamalarda bulundunuz. Son günlerde yaþanan þiddet olaylarýna deðiniz. Hatta "týkanýklýk varsa neþter vuracaðýz, kriminal tiplerin aramýzda dolaþmasýndan rahatsýzýz" ifadelerini kullandýnýz. Tabii önemli adýmlar da atacaðýnýzý söylediniz. Nasýl bir yol haritasý izlenecek bu konuda?

Bir devlet öncelikle vatandaþlarýnýn güvenliðini, adalet ve ekonomik refahý temin etmelidir. Bunun için 22 yýldýr ne gerekiyorsa yaptýk, yapmaya devam ediyoruz. Þiddetin her türlüsü ile mücadele bizim görevimiz ve bunun için elimizden gelenin ötesinde adýmlar atýyoruz. Mücadelede aksayan yönler ortaya çýktýðýnda ise hiç vakit kaybetmeden gerekli tedbirleri alýyoruz. Son dönemde yaþanan kimi cinayetler ve hadiseler milletimizin kendini güvende hissetme ve adalete olan inancýný zedeleme eðiliminde. Ýnsanýmýz rahat olsun, toplumun huzurunu bozan, güvenliði tehdit eden kim olursa olsun cezasýný çekecektir. Yaptýðýmýz derin analizlerde þiddet olaylarýný önlemede gerek iþlevsel, gerek yapýsal eksikliklerin tespiti halinde oraya müdahaleden çekinmeyiz. Bu noktada toplumumuzda cezasýzlýk algýsýna müsaade edemeyiz. Cezalarýn ýslah edici ve caydýrýcý olmasý noktasýnda sorunlu alanlara neþter vuracak yasal düzenlemeler yapacaðýz. Hangi kurumda, hangi sistemde bir zafiyet varsa nokta atýþlarýyla sorunu gidereceðiz. Emniyet, yargý, medya konularýnda atýlacak adýmlar olduðunu görüyoruz. Suça meyilli kiþilerin tutuklu yargýlanmasý esas olacak ve yargýlamada da bu kiþilerin bu durumlarý esas alýnarak infaz iþlemleri yürütülecek. Ceza infaz sisteminde yapacaðýmýz deðiþikliklerle suç iþleyen cezaevine mutlaka gireceðini bilecek. Bu konuda teknik çalýþmalarý gerek Adalet Bakanlýðý gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi grubumuz yapacak. Yapýsal sorunlarla ilgili de incelemeler yapýyoruz. Suçla en etkin mücadeleyi saðlayacak yapýsal deðiþikliklere de ihtiyaç duyulmasý halinde onlarýn da adýmýný atacaðýz. Suç tiplerine göre daha net ve caydýrýcý ceza politikalarý uygulayacaðýz. Toplumda oluþturulmak istenen "suçlular cezasýz kalýyor, yapanýn yanýna kar kalýyor" anlayýþýnýn doðru olmadýðýný vatandaþlarýmýz görecektir. Yargýnýn hýzlanmasý için yýllardýr attýðýmýz adýmlar ortada. Burada mesafe aldýk ancak "geç gelen adalet adalet deðildir" anlayýþý ile çalýþmaya devam edeceðiz.

SORU: Sayýn Cumhurbaþkaným Tarým Bakanlýðý'nýn baþlattýðý bir mücadele var. Zehirli gýdalar, taðþiþ, millete domuz eti falan yediren müesseseler var. Bunlar ifþa ediliyor Tarým Bakanlýðý tarafýndan. Bu mücadeleyi siz nasýl karþýlýyorsunuz? Ýkincisi de bir köfteci zinciri var. Önce "Kollanýyor" denildi, sonra ifþa edildi. Þimdi de "Haksýzlýk yapýlýyor" filan deniyor. Tam bir tartýþmanýn göbeðinde o köfteci zinciri. O tartýþmalarý da izliyor musunuz? Ne düþünüyorsunuz?

Türkiye'de 724 bin gýda iþletmesi var. Bunlar üretenler, satanlar, daðýtanlar. Bunlar her yýl Tarým ve Orman Bakanlýðý tarafýndan mutlaka bir kez denetlenir. Bu yýl denetimlerin sayýsý 1 milyona yaklaþtý. Tarým ve Orman Bakanlýðýmýz bir sýkýntý tespit edildiði anda bunlarý elektronik olarak anlýk takip edilebilecek bir hale getirdi. Sözünü ettiðiniz köftecideki denetimde Ankara'da iki þubede uygunsuz gýda tespiti yapýlýyor. Savcýlýða suç duyurusunda bulunuluyor. Ýtiraz süreçleri oluyor. Mahkeme Tarým Bakanlýðýmýzýn kararýný önce iptal ediyor, Bakanlýk tarafýndan bu karara itiraz edildiðinde bu kez itirazlar kabul ediliyor. Yargý süreci tamamlandýðýnda ve kesinleþtiðinde de bu denetim raporu yayýmlanýyor. Bakanlýðýmýzýn yapmýþ olduðu idari iþlemler de yargýsal denetim altýndadýr. Herkesin de kendini savunma hakký bulunuyor. Netice itibarýyla mahkeme nihai kararý veriyor, Bakanlýk da denetimin sonucunu yayýmlýyor. Bu denetimlerimiz devam edecek, devam ediyor. Sonuç itibarýyla gýda konusu hakikaten ciddiye alýnmasý gereken bir husus.

SORU: Sayýn Cumhurbaþkaným AK Parti'de bir deðiþim süreci var ve siz de defaatle bir yenilenme olacaðýný söylüyorsunuz. Peki deðiþim sadece kadrolarda mý olacak, yoksa parti programýnda, parti tüzüðünde bir deðiþim de görür müyüz?

Bizim parti programý zaten sürekli olarak hep deðiþime tabidir. Ama bunun yanýnda da tabii idari mekanizmalarda, partimiz içerisinde bazý deðiþiklikler olabilir. Genel Baþkan Yardýmcýlarýnda ayný þekilde deðiþiklikler olabilir. Kabinemizde biliyorsunuz iki arkadaþýmýz deðiþime tabi oldu. Þimdi bu yeni süreçte de hem Genel Baþkan Yardýmcýlarýnda bazý deðiþiklikler olabileceði gibi ayný þekilde kabinede de duruma göre deðerlendirmelerimizi yaparýz. Orada da bazý deðiþiklikler olabilir.