Türkiye-Sýrbistan Ýþ Forumu... Cumhurbaþkaný Erdoðan: Ticaret hacmimiz rekor kýrdý
ABONE OL

BELGRAD (AA) - Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, "Türk þirketlerinin Sýrbistan'da istihdam oluþturan yatýrýmlarý her geçen gün artýyor. Sýrbistan'da Türk sermayeli yaklaþýk 850 yatýrýmcýmýz mevcut. Bu þirketlerin ürettiði katma deðer son 12 yýlda 1 milyon dolardan 405 milyon dolar seviyesine çýktý." dedi.

Sýrbistan'daki bir otelde düzenlenen Türkiye-Sýrbistan Ýþ Forumu'nda bir konuþma yapan Erdoðan, Sýrbistan Cumhurbaþkaný Aleksandar Vucic'e teþekkür ederek, bakanlarýn, iþ dünyasýnýn farklý sektörlerinden temsilcilerin yer aldýðý geniþ bir heyetle gerçekleþtirdikleri bu ziyaretin Sýrbistan'la iþbirliðine verdikleri önemin açýk bir göstergesi olduðunu dile getirdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye-Sýrbistan Ýþ Forumu'nun iki ülke ve iþ adamlarý için hayýrlara vesile olmasýný temenni ettiðini, ülkeler arasýndaki iþbirliðini tarihi ve kültürel baðlardan ilham alarak daha da geliþtirme gayretinde olduklarýný söyledi.

Bölgede istikrar ve refahýn hüküm sürmesi için Sýrbistan'la birlikte çalýþtýklarýný, bunu yaparken de güçlü ekonomiler inþa ettiklerini belirten Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Ýþ dünyamýzýn ufkunu, ticaret diplomasimizin siz kýymetli temsilcileriyle dünyanýn her yerinde yenilikçi ve etkili giriþimlerle geniþletmek için durmaksýzýn mesai harcýyoruz. Sýrbistan, deðerli dostum liderliðinde her alanda olduðu gibi ekonomide de ciddi reformlarý hayata geçiriyor. Sýrbistan'ýn ekonomik yükseliþini biz de yakýndan ve ilgiyle takip ediyoruz. 2023 senesinde bölgeye yönelik yabancý yatýrýmlarýn yüzde 60'ýndan fazlasýnýn 4,5 milyar avroyla Sýrbistan'a yapýlmýþ olmasý bu nedenle þaþýrtýcý deðildir. Ekonomik ve ticari iþbirliðimizi ikili iliþkilerimizin lokomotifi olarak görüyoruz."

- "SIRBÝSTAN'DA TÜRK SERMAYELÝ YAKLAÞIK 850 YATIRIMCIMIZ MEVCUT"

Erdoðan, Türkiye ile Sýrbistan arasýndaki ticaret hacmine iþaret ederek, "Ýki ülke olarak kýsa sürede çok önemli mesafe aldýk. Ticaret hacmimiz 2 yýl üst üste rekor kýrarak 2 milyar dolarý aþtý." dedi.

Bu senenin ilk 9 ayýnda geçen senenin rakamýný yakalamanýn, güçlenen ivmenin iþareti olduðuna deðinen Erdoðan, "Tabii bizim asýl hedefimiz 5 milyar dolar. 5 milyar dolarlýk ticaret hacmi hedefine ulaþmak için gayretlerimizi Sýrbistan makamlarýyla birlikte sürdürüyoruz. Burada þunu büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim; Türk þirketlerinin Sýrbistan'da istihdam oluþturan yatýrýmlarý da her geçen gün artýyor. Sýrbistan'da Türk sermayeli yaklaþýk 850 yatýrýmcýmýz mevcut. Bu þirketlerin ürettiði katma deðer son 12 yýlda 1 milyon dolardan 405 milyon dolar seviyesine çýktý." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, Türk firmalarýnýn Sýrbistan'da ayrýca yaklaþýk 9 bin 600 kiþiye istihdam saðladýðýný, müteahhitlerin ise 95 adet projeyle 1 milyar dolarý aþan iþ hacmini yakaladýklarýný söyledi.

- "HALKBANK'IN BURADAKÝ FAALÝYETLERÝ, SIRBÝSTAN EKONOMÝSÝNÝN GELECEÐÝNE OLAN GÜVENÝMÝZÝN DELÝLÝ"

Sýrbistan'da 842 firmanýn faaliyetlerini sürdürdüðünü kaydeden Erdoðan, "Fabrikalarýmýzýn sayýsý 20'nin üzerinde. Halkbank'ýn buradaki faaliyetleri, Türkiye olarak Sýrbistan ekonomisinin parlak geleceðine olan güvenimizin delilidir. Bu baþarýlarýn elde edilmesinde, yatýrýmcýlarýmýzdan desteðini hiçbir zaman esirgemeyen, firmalarýmýzýn sorunlarýyla bizzat ilgilenen, iþ insanlarýmýza kapýsýný her daim açýk tutan deðerli dostum Cumhurbaþkaný Sayýn Vucic'in hiç þüphesiz büyük katkýlarý bulunuyor." diye konuþtu.

Erdoðan, Vucic'in bu samimi ve güçlü desteðinin önümüzdeki süreçte artarak devam edeceðine yürekten inandýðýný, bugün Vucic ile yaptýðý görüþmelerde, iþ dünyasýna nasýl daha fazla katkýda bulunacaklarýný enine boyuna deðerlendirdiklerini ifade etti.

Türkiye ile Sýrbistan iþ çevreleri arasýnda çok geniþ bir iþbirliði imkaný olduðu hususunda Sýrbistan Cumhurbaþkaný Aleksandar Vucic ile mutabýk olduklarýný aktaran Erdoðan, "Bu potansiyeli hakkýyla deðerlendirmek için daha fazla çalýþacaðýz. Saðlýk, enerji, bilgi ve iletiþim teknolojisi alanlarýnda da önemli potansiyele sahibiz. Bu alanlardan daha çok faydalanmalýyýz. Özellikle savunma sanayiine yönelik de önemli adýmlarý birlikte atmak her iki ülkenin de menfaatine olacaktýr." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, ortak basýn toplantýsýndaki konuþmasýný hatýrlatarak, "Bilhassa savunma sanayi alanýndaki diyaloðumuzu artýrmamýzýn çok önemli olduðuna inanýyorum. Avrupa Yeþil Mutabakatý ve Dijital Avrupa kapsamýndaki projelerde de Sýrbistan'la birlikte çalýþmaya hazýr olduðumuzu belirtmek istiyorum." dedi.

- TURÝZMDE REKOR BEKLENTÝSÝ

Ýki ülke arasýndaki iliþkilerde ulaþýlan yüksek seviyenin bir diðer tezahürünün de turizm alanýnda tesis edilen yakýn iþbirliði olduðunu söyleyen Erdoðan, sözlerine þöyle devam etti:

"Ülkelerimiz arasýnda turizm sektörünün geliþimi hem ekonomilerimize hem halklarýmýz arasýndaki baðlara önemli katkýlar sunuyor. Bu senenin sonunda Sýrbistan'dan Türkiye'ye gelen turist sayýsýnýn, 360 bin olan 2022 yýlýndaki rekoru aþacaðýný ümit ediyorum. Türk vatandaþlarýnýn da Sýrbistan'ý ziyaret eden turistler arasýnda ilk sýraya yerleþmesi bizi ayrýca memnun ediyor. Kimlikle seyahat protokolünün onaylanmasýný müteakip bu sayýlarda tabiatýyla kayda deðer bir artýþ yaþanmasýný bekliyoruz."

Mevkidaþý Vucic'le gündemlerindeki konularý yapýcý ve samimi bir atmosferde tüm yönleriyle ele aldýklarýný belirten Erdoðan, farklý alanlarda imzalanan 11 yeni anlaþmayla iliþkilerinin ahdi zeminini güçlendirdiklerini kaydetti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Türkiye ile Sýrbistan arasýndaki iþbirliðinin pekiþtirilmesi için saðlam bir iradenin bulunduðunu bir kez daha görmüþ olduk. Kýymetli dostumun Türkiye'ye, Türkiye ile yakýn münasebetlere ve Türk iþ dünyasýna verdiði önemi ve deðeri ben çok iyi biliyorum. Bugün iki ülke iliþkilerinde ulaþtýðýmýz müstesna seviyede Sayýn Vucic'in þahsi gayretlerinin çok büyük payý var." diye konuþtu.

Ortak çalýþmalardan alýnan güzel sonuçlarýn ve örneklerin sayýsýný artýrmaya devam etmeleri gerektiðini kaydeden Erdoðan, "Deðerli dostum Sayýn Vucic'le birlikte bu süreçte üzerimize düþeni yapmaya her zaman hazýrýz. Sýrbistan'dan ülkemize yatýrým yapacak müteþebbislere de kapýmýz sonuna kadar açýktýr. Türk firmalarýnýn Sýrbistan'da bulduðu samimi ve güvenli ortamý Sýrp yatýrýmcýlarýn da Türkiye'de tecrübe edeceðinden kimsenin þüphesi olmasýn." ifadelerini kullandý.

- FORUMA TÜRKÝYE'DEN 150, SIRBÝSTAN'DAN 180 KATILIMCI

Ýþ Forumu'nun yeni kapýlarýn açýlmasýna, ortaklaþa gerçekleþtirilecek yeni projelere ve yatýrýmlara vesile olmasýný dileyen Erdoðan, forumun düzenlenmesinde emeði geçenlere teþekkürlerini iletti.

Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu Baþkaný Nail Olpak da forumda Türkiye'den 150, Sýrbistan'dan 180 katýlýmcýnýn yer aldýðýný kaydetti.

Yeþil ve dijital dönüþüm konusuna dikkati çeken Olpak, bu konuda iki ülkenin ortak adýmlar atabileceðini belirtti.

Foruma Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, Gençlik ve Spor Bakaný Osman Aþkýn Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Cumhurbaþkaný Dýþ Politika ve Güvenlik Baþdanýþmaný Akif Çaðatay Kýlýç, Yükseköðretim Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy ile Sýrbistan Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Marko Cadez de katýldý.