Missouri Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Max Gillman, ABD baþkanlýk seçimlerini kazanan Donald Trump'ýn uygulayacaðý olasý politikalara deðinerek, "Bu, Türkiye'nin ekonomik büyüme ve ticarette küresel bir canlanma ve daha bol enerji içinde geniþlemesine izin vererek büyük ölçüde fayda saðlayacaktýr." dedi.
Trump'ýn yeniden seçilmesinin küresel ekonomideki çekiþmeleri artýracaðýný dile getiren uzmanlar, özellikle ABD ile Çin arasýnda devam eden ticaret savaþýný tekrar gündemin üst sýralarýna taþýyacaðýný öngörüyor.
Uzmanlar Trump yönetiminin yeni dönemde uygulayacaðý olasý yeni gümrük vergilendirilmelerinin olumsuzluklarýna vurgu yaparken, bunun yaratacaðý olumsuzluklarýn diðer ülkeleri de etkileyeceðini belirtiyor.
Trump'ýn yeniden baþkan seçilmesi Türkiye ile ABD arasýndaki ekonomik iliþkiler, özellikle de 100 milyar dolarlýk ticaret hacmi hedefinde ise ilerleme kaydedilmesi için bir fýrsat olarak görülüyor.
Türkiye ve ABD arasýnda 100 milyar dolar ticaret yapýlmasýna iliþkin hedef Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Donald Trump'ýn 2018 Aralýk ayýnda yaptýklarý görüþme sonrasý gündeme gelmiþti.
AA muhabirinin sorularýný yanýtlayan Missouri Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Max Gillman, Trump'ýn, 2017'de yürürlüðe koyduðu Vergi Ýndirimi Yasasý'nýn süresinin yakýnda sona ereceðini belirterek, gelir vergisi oraný indirimlerini yasalaþtýrarak, vergi oranlarýný daha da düþüreceðini ve düzenlemeleri azaltacaðýný söyledi.
Trump'ýn Keystone Boru Hattý gibi projelere ve daha fazla petrol ve gaz çýkarma faaliyetine izin vereceðini dile getiren Gillman, ABD'nin enerji baðýmsýzlýðýný teþvik ederek ekonomik büyümeyi destekleyeceðine inandýðýný kaydetti.
Gillman, "Bu büyüme politikalarý dünya enerji maliyetlerini düþürürken, daha yüksek küresel ekonomik büyümeye olanak saðlayacak. Bu, Türkiye'nin ekonomik büyüme ve ticarette küresel bir canlanma ile daha bol enerji içinde geniþlemesine izin vererek büyük ölçüde fayda saðlayacaktýr. Bu tür artan ekonomik büyümenin, Türkiye'yi NATO ile iþbirliði ve AB entegrasyonu dahil olmak üzere Batý'nýn ekonomik geniþlemesine daha fazla katýlmaya teþvik etmesini ve Türkiye-ABD iliþkilerini olumlu yönde etkileyen ana faktör olmasýný bekliyorum." diye konuþtu.
Ayrýca, yeni dönemde Rusya'nýn Ukrayna'daki askeri gerginliði azaltmasýný ve Trump'ýn da savaþý durdurmasýný beklediðine vurgu yapan Gillman, bu durum gerçekleþirse Türkiye'nin kaynaklarý üzerinde çok daha az baský olacaðýný anlattý.
- "TRUMP DÖNEMÝNDE TÜRKÝYE'DE DAHA FAZLA BÜYÜME GÖRMEYÝ BEKLÝYORUM"
Max Gillman, Trump yönetiminde Ukrayna ve Orta Doðu'da daha fazla küresel büyüme ve barýþ beklediðini ifade etti.
Gillman, "Türkiye'de daha fazla büyüme görmeyi bekliyorum. Bu, Türkiye'nin NATO'daki Batýlý müttefikleriyle ve Orta Doðu'yla baðlarýný güçlendirecektir. Türkiye'de daha fazla doðrudan yabancý yatýrým bekliyorum ve Türk hükümetini ve endüstrilerini bu tür faaliyetler için ABD ve AB'nin ilgisini çekme faaliyetlerini artýrmaya teþvik ediyorum. Türkiye'nin ihracatýna daha fazla talep bekliyorum." dedi.
Trump'ýn olasý Asya ve Avrupa yaklaþýmýna da deðinen Gillman, Trump'ýn özellikle Çin'e ithalat tarifeleri uygulayacaðýna iþaret etti.
Gillman, birçok ekonomistin bu politikalarý adil bulduðunu dile getirerek, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Çin'deki çoðu ekonomik iþletmeye sahip olduðunu anýmsattý.
Çin'in uzun süredir uymak zorunda olduðu ancak uymayý reddettiði Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarýna aykýrý davrandýðýna dikkati çeken Gillman, "(Þirketleri) Hükümet aracýlýðýyla doðrudan ve dolaylý olarak sübvanse ediyor. Neredeyse tüm Batýlý ekonomistler Çin'in son 20 yýldýr ABD ve Türkiye de dahil olmak üzere Batý endüstrisinin zararýna DTÖ anlaþmalarýný ihlal ettiðini düþünüyor. Bu tarifeler Çin'deki ekonomik faaliyeti azaltacak, küresel büyümeyi azaltacak ancak son yýllarda hepimizin gördüðü artan Çin militarizminin finansmanýný da azaltacaktýr." deðerlendirmelerinde bulundu.
- "TRUMP'IN SEÇÝLMESÝ ABD'NÝN EKONOMÝ POLÝTÝKASINDA ÖNEMLÝ DEÐÝÞÝKLÝKLER GETÝRECEK"
Uluslararasý Ýþbirliði Platformu (UÝP) Ýcra Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Ýlter Turan, Trump'ýn henüz ne yapacaðýnýn tahmin edilemediðini belirtti.
Trump'ýn baþkan olduðu dönemdeki politikalarýný anýmsatan Turan, "Trump'ýn geçmiþteki tecrübelerinden yola çýkýlacak olursa bazen beyanlarýný Amerika'daki güç merkezleriyle görüþtükten sonra yeniden þekillendirdiðine de þahit oluyoruz. Onun için peþinen doðru bir tahmin yapmak pek mümkün gözükmüyor. Þu anlaþýlmaktadýr ki Amerikan halkýna vaat edilen 'Amerika'yý tekrar büyük yapacaðým' düþüncesi aslýnda gümrükler yoluyla Amerikan piyasasýný korumayý öngörmektedir." açýklamasýnda bulundu.
Bunun Amerika'nýn ticaretinde önemli deðiþiklikler meydana getireceðini aktaran Turan, uluslararasý ticarete de etkileri olacaðýna deðindi.
Turan, "Bu deðiþikliklerin önemli bir bölümü hem Avrupa'yla hem de Çin'le olan Amerikan ticaretini olumsuz yönde etkileyecek istikamettedir." dedi.