Cumhurbaþkaný Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Dolmabahçe Ofisi'nde Almanya Baþbakaný Olaf Scholz ile düzenlediði ortak basýn toplantýsýnda, ülkeler arasýndaki dostluk anlaþmasýnýn 100. yýl dönümünü kutladýklarýný dile getirdi.
Almanya Cumhurbaþkaný Frank-Walter Steinmeier'in de nisan ayýnda Türkiye'yi ziyaret ettiðini hatýrlatan Erdoðan, "Bugün de Sayýn Þansölye'yi ve kýymetli heyetini ülkemizde aðýrlamanýn memnuniyetini yaþýyoruz. NATO müttefikimiz Almanya ile iki büyük devlet arasýnda olabilecek her alanda yoðun iliþkilere sahibiz. Son dönemde ülkelerimiz arasýnda gerçekleþen üst düzeyli ziyaretler bu durumun açýk tezahürüdür. Bu iliþkilerin lokomotifi, beþeri baðlarýmýz ve ortak menfaatlerimizdir." diye konuþtu.
Erdoðan, Almanya'da nüfusu 3,5 milyonu geçen Türk toplumunun yaþadýðýný, her yýl Türkiye'yi 6 milyonu aþkýn Alman turistin ziyaret ettiðini söyledi.
Bu sayýlarýn artmasýný temenni eden Erdoðan, "Bugünkü görüþmelerimizi bu zengin gündem üzerine inþa ettik. Ülkelerimiz arasýndaki iliþkileri tüm boyutlarýyla kapsamlý þekilde ele aldýk. Ýkili ticaretimiz 50 milyar dolara ulaþtý. Hedefimiz ise 60 milyar dolara ulaþmak. Bu hedefi gerçekleþtirmek için gayretlerimizi artýrmýþ bulunuyoruz." ifadesini kullandý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Þansölye Scholz ile üzerinde durduklarý önemli konu baþlýklarýndan birinin savunma sanayi alanýndaki iþbirliði olduðunu belirterek þöyle devam etti:
"Savunma sanayi ürünlerinin tedariki baðlamýnda geçmiþte yaþanan bazý sýkýntýlarý artýk geride býrakarak iþbirliðimizi geliþtirmeyi arzu ediyoruz. Bu konuda deðerli dostum Scholz'un gayretlerini takdirle karþýladýðýmý bugün bir kez daha ifade etmek istiyorum. Görüþmelerimizin gündeminde Almanya'daki Türk toplumu da tabiatýyla yer aldý. Ýslam düþmaný ve yabancý karþýtý aþýrý saðcý akýmlar Avrupa'da yükseliyor. Birçok ülkede iktidar ortaðý olacak güce ulaþan akýmlar bilhassa yurt dýþýnda yaþayan kardeþlerimizi de tedirgin ediyor. Alman hükümetinin izlediði birleþtirici tutum üzerinde özellikle durduk. Almanya'nýn kamu güvenliði bakýmýndan da ciddi tehdit teþkil eden PKK ve FETÖ baþta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadelenin önemine ve birlikte terörle mücadele kararlýlýðýna ulaþtýk."
Bu alanda somut adým atýlmasýna dair beklentiyi Þansölye Scholz ile paylaþtýðýný dile getiren Erdoðan, bölgesel ve küresel meselelerde de fikir alýþveriþinde bulunduklarýný söyledi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Almanya'nýn Avrupa Birliði (AB) içindeki anahtar rolünden hareketle birlikle iliþkilere dair görüþ ve beklentileri Scholz'a aktardýðýný dile getirdi.
Gümrük Birliðinin güncellenmesi ve vize serbestisi diyaloðu baþta olmak üzere AB'nin atacaðý adýmlarýn herkesin menfaatine olduðunu görüþmede vurguladýðýný aktaran Erdoðan, "Ýsrail'in, Gazze ile iþgal altýndaki Filistin topraklarýnda uyguladýðý soykýrým ve Lübnan'daki saldýrýlar ele aldýðýmýz bir diðer önemli baþlýktý. Bölgede yaþanan insanlýk dramý maalesef devam ediyor. Daha önce de defalarca ifade ettiðim üzere acilen kalýcý ateþkesin saðlanmasý, insani yardýmlarýn ulaþtýrýlmasý ve Ýsrail üzerindeki gerekli baskýnýn oluþturulmasý için uluslararasý toplum olarak elimizden geleni yapmamýz þart." dedi.
Erdoðan, Filistin ve Lübnan'daki katliamlar devam ettikçe bölgenin ve ötesinin huzur bulmasýnýn mümkün olmadýðýnýn altýný çizdi.
Bölgede 50 bini aþkýn insanýn öldürüldüðüne iþaret eden Erdoðan, "Vicdan ve basiret sahibi tüm siyasi aktörlerin artýk inisiyatif almasýný, Ýsrail'in saldýrgan politikalarýna 'dur' demesini bekliyoruz. Türkiye olarak ilk günden beri ortaya koyduðumuz vicdanlý duruþu bundan sonra da devam ettireceðiz." diye konuþtu.
Almanya Baþbakaný Scholz ile heyetine teþekkür eden Erdoðan, toplantýnýn hayýrlara vesile olmasýný temenni etti.
Bir basýn mensubunun Gazze'deki soykýrýma iliþkin sorusu üzerine Erdoðan, 50 bini aþkýn insanýn öldürüldüðü bir katliamýn söz konusu olduðunu söyledi.
Bu katliamda çocuk, kadýn, yaþlý demeden bütün insanlarýn öldürüldüðünü belirten Erdoðan, "Bütün bu insanlarýn öldürülmesi konusunda baþta Güney Afrika olmak üzere Lahey Adalet Divaný'na onlarýn müracaatýyla baþlayan sürece biz de dahil olmak üzere birçok dünya ülkesi Lahey Adalet Divaný'na bu müracaatý onlar da tazelemiþtir, zenginleþtirmiþtir. Bu ülkelerden bir tanesi de biziz. Çünkü 50 bin insanýn öldürülmesi, 100 bini aþkýn insanýn yaralý halde olmasý, herhalde 'F-35'lerle iyi vurdunuz, iyi yaptýnýz.' dedirtmez. Bunlara 'Siz nereye gidiyorsunuz?' dedirtir. O zaman bu Adalet Divaný niye kurulmuþtur? Bu Adalet Divaný'na müracaat etmek niyedir? Bundan dolayýdýr ve yapýlan budur. Ben inanýyorum ki basýn mensubu arkadaþlar dün Ýsrail Dýþiþleri Bakaný'nýn þahsýmla ilgili yaptýðý açýklamayý da bir takip ederseniz, onu þöyle bir öðrenirseniz, herhalde 'Niçin Türkiye'nin Cumhurbaþkaný'na Ýsrail Dýþiþleri Bakaný bu þekilde saldýrdý veya saldýrýyor?', bunun hesabýnýn sorusunu siz de sorarsýnýz. Ben de sizlerden bunu bekliyorum." diye konuþtu.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, bir gazetecinin de göç konusuyla ilgili sorusunu þöyle cevapladý:
"Þunu açýk ve net söylememde fayda var. Malum, Suriye'den ilk etapta bize 4 milyon civarýnda mülteci geldi. Þu anda da 3,5 milyon civarýnda Suriyeli mülteci ülkemizde. Biz, onlarý þu anda ülkemizde aðýrlýyoruz ve Sayýn Merkel döneminde de bunlarý birlikte görüþerek, birlikte bunlara yönelik her türlü desteði vererek bu süreci çalýþtýrdýk. Þu an itibarýyla de Suriye'den ülkemize gelen mülteciler konusunda kapýmýz onlara hep açýk olmuþtur, þu anda da açýktýr. Hele hele böyle bir savaþ döneminde, oradan Türkiye'ye gelebilecek olanlar olursa ki bunlarýn içerisinde Lübnan da var. Lübnan'dan da ülkemize gelenler olursa biz onlara da kapýmýzý açýk tuttuk. Hele hele þu anda Lübnan'da ciddi manada Türkmenler de var ve bu Türkmen soydaþlarýmýzý da bizler aynen içeriye alýrýz. Onlara da kapýmýzý açýk tuttuðumuzu söyledim, söylüyorum. Kapýmýz onlara açýk."
Erdoðan, Ýslam karþýtlýðýyla ilgili bir soru üzerine de þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Aðýrlýklý olarak Avrupa'da maalesef Ýslam düþmanlýðý yaygýn bir þekilde devam ediyor. Maalesef yine üzülerek söylüyorum, Almanya'da Ýslam düþmanlýðý yaygýn bir þekilde devam ederken bunun da baþýný PKK, FETÖ, bu örgütler çekiyor. Bu konuda da bugün deðerli dostumla, Þansölye'yle bizim, bu terör örgütlerine karþý ortak bir tavýr takýnmak suretiyle, ortak bir mücadeleyi de sürdürelim kararýný birlikte verdik. Bu terörle mücadeleyi Almanya'da birlikte sürdüreceðiz. Gerek Dýþiþleri Bakaným gerek istihbarat örgütümüz, muhataplarýyla birlikte burada dayanýþma içinde olacaklar ve dayanýþma halinde de bu mücadeleyi inþallah sürdürecekler."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, bazý ülkelerin Gazze ve Lübnan'a saldýran Ýsrail'e desteðinin hala devam etmesine iliþkin bir soru üzerine þunlarý kaydetti:
"Her þeyden önce Ýsrail'in, Netanyahu'nun kafa yapýsýnda çok açýk, net bu savaþý sadece belli, fasit bir dairede tutmak deðil, yayma anlayýþý var. Zira Ýsrail'in tabii elindeki imkanlar diðer ülkelerle mukayese edilemeyecek derecede fazla. Þu anda F-35'leri de kullanma noktasýna geldi. Öbür tarafta roket, füze, bütün bu imkanlar þu anda Ýsrail'in elinde var. Bunlarla birlikte ne yapýyor, bir yayýlma periyoduna giriyor. Bu yayýlma periyodunda da iþte önce Gazze'de baþlayan bu savaþ sonunda nereye yayýldý, Lübnan'a kadar yayýldý. Lübnan'da da bu ne yazýk ki katliamlarýný acýmasýz bir þekilde Ýsrail devam ettiriyor. Netanyahu devam ettiriyor.
Birçok liderin þehit olmasý bunlar için adeta bir zevk meselesi. Batý, zil takýp oynuyor. Baþta Amerika'nýn yaklaþým tarzý bu süreç içerisinde hiç de farklý deðil. Bunu ayný þekilde devam ettiriyorlar. Zaten Ýsrail için silah, mühimmat, araç, gereç, bunlarý temin etmek zor bir iþ deðil. Bunlar da kendilerine yoðun bir þekilde geliyor ve bu imkanlarla da Ýsrail bu bölgede katliamýný sürdürüyor. Bütün bunlar karþýsýnda özellikle gýda, mühimmat, bütün bunlarla ilgili olarak biz Türkiye ne yaparýz, bunlara bakýyoruz. Elimizden geldiði kadarýyla da bölgeye bu imkanlarýmýzý, baþta Kýzýlay'ýmýz olmak suretiyle onlara aktarýyoruz. Aktarmaya da devam edeceðiz."