Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan anayasa açýklamasý: Ýlk dört madde ile ilgili  sorunumuz yok
ABONE OL

Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki Kabine Toplantýsý'nýn ardýndan millete seslendi.

Türkiye Yüzyýlý'nýn inþasý için içeride ve dýþarýda gece gündüz koþturmaya devam ettiklerini belirten Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Daha adil bir dünya, daha müreffeh bir Türkiye idealine ulaþýncaya kadar inþallah durmadan dinlenmeden çalýþacaðýz. Son kabine toplantýmýzdan bu yana iç siyasette ve dýþ politikada yine yoðun bir gündemle çalýþmalarýmýzý sürdürdük. 1 Ekim Salý günü Türkiye Büyük Millet Meclisimizin 28. Dönem 3. Yasama Yýlý'nýn açýlýþýný yaptýk. Meclis hitabýmýzda Türk demokrasisini darbe anayasasý utancýndan bir an önce kurtararak yeni, sivil bir anayasayla buluþturma irademizi teyit ettik. 12 Eylül rejiminin silah dipçiðiyle millete dayattýðý mevcut anayasamýzýn, yapýlan onca revizyona raðmen Türkiye'ye ve demokrasisine dar geldiðini, Türkiye'nin ihtiyaçlarýný karþýlamaktan uzak olduðunu her geçen gün net bir þekilde görebiliyoruz. Önyargýlarýn esiri olarak ileri demokrasi hedefimize varýlamayacaðýný herkesin idrak etmesini bekliyor, tüm siyasi partilerin yeni anayasa çaðrýmýza yapýcý cevap vermelerini samimiyetle temenni ediyoruz. Anayasa'nýn ilk 4 maddesiyle ilgili, daha önce defalarca kamuoyuna açýkladýðýmýz üzere partimizin ve Cumhur Ýttifaký'nýn herhangi bir sorununun olmadýðýný, ilk 4 madde üzerinden yapýlan tartýþmalarýn da sürece katký saðlamadýðýný tekraren ifade etmek istiyorum."

- "SON SALDIRILAR ENDÝÞELERÝMÝZÝN YERÝNDE OLDUÐUNU GÖSTERDÝ"

Erdoðan, yeni yasama yýlý açýlýþýnda Türkiye'nin karþý karþýya olduðu güvenlik sýnamalarýný da kamuoyuyla paylaþtýklarýný anýmsatarak, þunlarý söyledi:

"Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýsýyla yaktýðý ateþ, dini fanatizmle hareket eden mevcut hükümet tarafýndan tüm bölgeye yayýlýyor. 7 Ekim'den itibaren meselenin ne Gazze ne de Hamas olmadýðýný, asýl niyetin iþgal politikasýný devam ettirmek olduðunu çok sýk dile getirdik. Ýsrail'in Gazze'de durmayacaðýný, gözünü bölgedeki diðer ülkelere dikeceðini ilk günden beri her fýrsatta ifade ettik. Bu ikazlarýmýzdan dolayý bazý dostlarýmýzýn ve ülkemiz içindeki malum kesimlerin haksýz eleþtirilerine maruz kaldýk. Bizi niyet okuyuculuðuyla, krizi abartmakla itham edenler oldu. Bizi dýþ politikayý iç siyasete alet etmekle suçlayanlar oldu. Ancak Ýsrail'in Lübnan'a yönelik baþlattýðý son saldýrýlar, endiþelerimizin ne kadar yerinde olduðunu bir kez daha gösterdi."

- "HAKÝKATLERÝ GÜR BÝR SESLE DÝLLENDÝRMEYE DEVAM EDECEÐÝZ"

Netanyahu kabinesinden yapýlan açýklamalarýn, Ýsrail'in Lübnan'ý iþgalle yetinmeyeceðini çok net biçimde iþaret ettiðine dikkati çeken Erdoðan, þu ifadeleri kullandý:

"Ýsrail yönetiminin Lübnan'daki Birleþmiþ Milletler Geçici Barýþ Gücü'ne saldýracak, Barýþ Gücü'nü tehdit edecek kadar küstahlaþmasý, idrak kapýlarý halen açýk olanlar için konunun ciddiyetini ispata kafidir. Burada þunu da söylemek zorundayým. Kendi personellerini dahi koruyamayan bir Birleþmiþ Milletler görüntüsü, uluslararasý sistem adýna utanç ve kaygý vericidir. Güvenlik Konseyi'nin Ýsrail'i durdurmak için daha neyi beklediðini açýkçasý biz de merak ediyoruz. Düþünebiliyor musunuz? Ýsrail tanklarý UNIFIL bölgesine giriyor, Barýþ Gücü askerlerine saldýrýyor, hatta bir kýsmýný yaralýyor. Ancak Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi tüm bu haydutluklarý tribünden sadece seyrediyor. Bunun adý acizliktir. Ýsrail saldýrganlýðýna teslim olmaktýr. Biz iþte bunun için yýllardýr 'Dünya 5'ten büyüktür' diyoruz. Bu adaletsiz tablonun deðiþmesi için bundan sonra da hakikatleri gür bir sesle dillendirmeye devam edeceðiz."

- "GEREKEN TÜM TEDBÝRLERÝ ALIYORUZ VE ALACAÐIZ"

Siyonist emeller peþinde koþan Ýsrail hükümetinin, Amerika ve Avrupa'nýn koþulsuz desteðini aldýðý müddetçe saldýrýlarýný durdurmayacaðýný vurgulayan Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Dýþiþleri ve Savunma bakanlarýmýz, Meclisin kapalý oturumunda amacýn, niyetin, asýl planýn ne olduðunu izah etmiþlerdir. 7 Ekim sonrasýndaki vahþete raðmen tehdide gözlerini kapatanlara ne yaparsak yapalým bazý gerçekleri kabul ettiremeyeceðimizi biliyoruz. Bugün Ýsrail'in gönüllü sözcülüðünü üstlenenlerin geçmiþte bölücü terör örgütünün Suriye uzantýsý içinde ayný cümleleri kurduklarýný unutmadýk.

Terör tehdidini bertaraf etmek amacýyla Suriye'nin ve Irak'ýn kuzeyine yönelik operasyonlarýmýza en fazla tepki gösterenler de yine bunlardý. FETÖ ihanet çetesine karþý mücadelemizi dinamitlemeye çalýþanlarýn ayný kesimler olmasý elbette þaþýrtýcý deðildir. Bakýnýz burada mesele asla tehdidin kaynaðý deðildir, Ýdrak melekelerinin tamamen kapalý olmasýdýr. Öyle bir hayal dünyasýnda yaþýyorlar ki hem Türkiye'nin gerçeklerinden kopuklar hem de bölgemizi ve dünyayý takip etmekten acizler. Geliþmeleri Türkiye eksenli okumak yerine, Batý merkezli okuma hastalýðýndan kendilerini bir türlü kurtaramýyorlar. Tekrar ediyorum, Savunma ve Dýþiþleri Bakanlarýmýz karþýmýzdaki tabloyu çok net biçimde ortaya koymuþlardýr. Tüm bu gerçeklere raðmen ülkenin ve milletin güvenliðine dair meseleleri, polemik konusu yapanlarý milletimizin takdirine býrakýyorum. Biz onlara itibar etmeden gereken tüm tedbirleri alýyoruz ve alacaðýz. Ülke olarak caydýrýcýlýk gücümüz ne kadar yüksek olursa bölgemizdeki ateþten kendimizi koruma imkanýmýzýn o derece artacaðýnýn farkýndayýz. Tüm bölgemizi kasýp kavuran bu kriz fýrtýnasýndan Türkiye'yi suhuletle çýkartmakta kararlýyýz."

- "ÝHTÝYAÇ OLMASI HALÝNDE TAHLÝYE OPERASYONLARIMIZ SÜRECEK"

Yakýndan ilgilendikleri bir baþka acil konunun Refah Sýnýr Kapýsý'nýn Ýsrail güçlerince iþgalinin ardýndan Gazze'ye ulaþtýrýlan yardým miktarýnda düþüþ olduðunu belirten Erdoðan, þöyle devam etti:

"Ýsrail özellikle bölgede önemli faaliyetler yürüten Filistin Mültecilerine Yardým Ajansýný terörize ederek yardýmlarý engellemeye çalýþýyor. Kýþ mevsimi gelmeden mümkün olan tüm yollarý kullanarak, ihtiyaç sahibi Gazze halkýna yardýmlarýmýzý ulaþtýrmanýn gayretindeyiz. Artan hava ve kara saldýrýlarý karþýsýnda Lübnan'daki vatandaþlarýmýzýn tahliyesini de gerçekleþtiriyoruz. Geçtiðimiz günlerde hem bölgeye 300 ton civarýnda yardým ulaþtýrdýk hem de Beyrut Limaný'ndan Bayraktar ve Sancaktar gemilerimizle toplam 966 kiþinin tahliyesini yaptýk. Ýhtiyaç ve talep olmasý halinde tahliye operasyonlarýmýz sürecek. Buradan bir kez daha Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýmýzý, AFAD'ýmýzý, MÝT Baþkanlýðýmýzý, sürecin koordinasyonunu yürüten Dýþiþleri ve Savunma bakanlýklarýmýzý ayrý ayrý tebrik ediyorum. Böylesi insani bir meselede dahi ýrkçý atak geçiren, yalan ve iftiralarla tahliye operasyonumuza kara çalan gazeteci ve siyasetçi kýlýklý insanlýk müsveddelerini de milletimizin vicdanýna havale ediyorum."

Türkiye'nin markasý haline dönüþen TEKNOFEST'in dokuzuncusunun Adana'da gerçekleþtirildiðini hatýrlatan Erdoðan, bir gençlik destaný olarak görülen TEKNOFEST'in 2018'ten beri dalga dalga büyümesinin gurur vesilesi olduðunu ifade etti.

Erdoðan, TEKNOFEST'in 14 farklý kategoride 4 bin 333 takým ve 20 bin yarýþmacýyla baþlandýðýný belirterek, bu sene 50 farklý kategoride 790 binden fazla takým, 1 milyon 650 binden fazla yarýþmacýya ulaþýldýðýný söyledi.

Çoðu genç 1 milyon 100 bin kiþinin ziyaret ettiði, TEKNOFEST Adana'nýn Türkiye'nin geleceðine dair umutlarý tekrar güçlendirdiðini dile getiren Erdoðan, Türkiye'yi savunma ve ileri teknolojilerde hak ettiði yere getirene kadar bu yolda sabýrla yürüyeceklerini vurguladý.

Savunma sanayisinde muhatap olunan gizli, açýk pek çok ambargoya raðmen nereden nereye gelindiðini milletin çok iyi bildiðini ifade eden Erdoðan, Türkiye'nin insansýz hava araçlarýnda dünyanýn ilk üç, dört ülkesi arasýnda yer aldýðýný belirtti.

Erdoðan, "ÝHA ve SÝHA satýþ sayýsýnda ise zirvede Türkiye olarak biz varýz. Geçen yýl bu alanda dünya genelinde satýþlarýn yüzde 65'i Türk savunma sanayisi þirketleri tarafýndan gerçekleþtirildi. 2023'te savunma ihracatýmýz 5,6 milyar dolar rakamýný yakaladý. Türkiye'nin savunma ve havacýlýk ürünleri, ihracat gelirleri ocak-eylül döneminde geçen yýlýn ayný dönemine kýyasla yüzde 12,2 arttý. Böylece ihracatýmýz yýllýk bazda yüzde 10,4'lük yükseliþle 6 milyar dolarý geçti." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 2024'te 178 ülkeye ürün ihraç ederek ciddi rekora imza atýldýðýna dikkati çekerek, savunma sanayisinin seferberlik ruhuyla desteklenmesinin sürdürüleceðini, milli teknoloji hamlesiyle çok daha iyi yerlere gelineceðini söyledi.

21. yüzyýlý, Türkiye Yüzyýlý yapma hedefine kilitlenilen bir süreçte inovasyon ve ileri teknolojide yakalanacak baþarýnýn vazgeçilmez olduðuna iþaret eden Erdoðan, "Bunun için her þeyden önce dünyadaki geliþmeleri doðru okuyacak, çýðýr açmýþ teknolojilerin kuluçka dönemlerini çok iyi analiz edecek ve bugünü kurtarmayý kafi görmeyerek yarýnlarý doðru planlayacaðýz." dedi.

Erdoðan, 2024-2025 Akademik Yýl Açýlýþý'nda diðer hususlarla birlikte özellikle bilimsel araþtýrmalarda üniversitelerden beklentileri vurguladýklarýný hatýrlatarak, yeni akademik yýlýn öðrencisi, öðretim görevlisi ve çalýþanýyla tüm üniversite camiasý için hayýrlý olmasýný diledi.

- "TÜRKÝYE'NÝN ÝYÝLÝÐÝNÝ ÝSTEMÝYORDUR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 5 Ekim Cumartesi günü sismik araþtýrma gemisi Oruç Reis'i Ýstanbul Boðazý'ndan Somali'ye yolcu ettiklerini, Mavi Vatan'da çok sayýda sismik faaliyet yürüten Oruç Reis'in ayný görevi, Somali denizlerindeki her biri yaklaþýk 5'er bin kilometrekarelik alaný temsil eden 3 ruhsat sahasýnda icra edeceðini bildirdi.

Bölgenin içinde bulunduðu karanlýk atmosferde dýþarýdaki meselelerle çok yakýndan ilgilenirken iç cepheyi tahkim ve takviye etmenin önemine vurgu yapan Erdoðan, þöyle devam etti:

"Bunun yolu da evvelemirde siyasette diyalog zeminini güçlendirmekten, farklý siyasi partiler ve toplum kesimleri arasýndaki müþterek paydayý olabildiðince büyütmekten geçiyor. Sýnýrlarýmýzýn hemen ötesinde her gün yeni bir çatýþma patlak verirken þunu çok net söylemek isterim ki siyaset kurumunun eski alýþkanlýklarla yoluna devam etmesi mümkün deðil. Mevlana Hazretleri'nin 'Þimdi yeni þeyler söylemek lazým' ifadesinde anlamýný bulan ruha bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz.

Bu noktada esasen yapmamýz gereken bellidir. Türkiye'nin umutsuzluk girdabýna sürüklenmesini bekleyenlerin ve onlarýn içimizdeki lejyonerlerinin gerilimi körüklemesine, 85 milyonun bin yýllýk kardeþliðine gölge düþürmesine müsaade etmemeliyiz. Türkiye'yi kendi iç dinamikleri üzerinden köþeye kýstýrarak denklem dýþýna atma giriþimlerine rýza gösteremeyiz.

Þunu hepimiz görmeli ve uyanýk olmalýyýz. Her kim, siyasetten topluma yayýlan yumuþama iklimini baltalamak için hamle yapýyorsa kesinlikle Türkiye'nin iyiliðini istemiyor demektir. Her kim siyasi hýrslarýný ve ideolojik ön kabullerini bir tarafa koyma erdemi sergilemiyorsa ülkemize ve milletimize büyük bir kötülük yapýyor demektir. Her kim ülkemizin güvenlik kuþaðýný güçlendirmeyi hedefleyen çabalarýný sureti haktan görünerek hedef alýyorsa, milletin zihnini bulandýrýyorsa, acý hatýralarý tekrar deþiyorsa apaçýk bir ihanet içerisinde demektir."

Türkiye'nin son dönemde siyasette bir yumuþama iklimine girdiðini, siyasi aktörler arasýnda bilhassa milli meselelerde ortak paydada buluþma arayýþlarýnýn artmaya baþladýðýný ifade eden Erdoðan, siyaset kurumunu üst üste yaþanan üç seçimin sürüklediði yüksek gerilim hattýndan çekip çýkarma iradesinin siyasi partilerle birlikte toplumda da makes bulduðunu belirtti.

- "YUMUÞAMA ÝKLÝMÝ, ÜLKEMÝZ VE MÝLLETÝMÝZÝN GÜVENLÝÐÝNDEN TAVÝZ VERECEÐÝMÝZ ANLAMINA GELMÝYOR"

Erdoðan, terörün ve þiddetin Türk siyasetini esir almasýnýn ilanihaye önüne geçmek için bir kapý aralandýðýný, hüsnüniyet göstergesi olan bazý adýmlarýn atýldýðýný belirterek, ancak tüm bunlarla eþ zamanlý olarak bu atmosferi henüz meyveye durmadan zehirlemeye dönük giriþimlerin de yoðunlaþtýðýný söyledi.

Partisi tarafýndan dýþlanmýþ, hatta "istenmeyen adam" ilan edilmiþ kimi eski siyasetçilerin ekran ekran dolaþýp kutuplaþtýrýcý söylemlerle saða sola sataþmasýný, özellikle siyasette yumuþama atmosferini provokatif ifadelerle hedef tahtasýna koymasýný asla iyi niyetli bulmadýklarýný dile getiren Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Karþýmýzda girdiði tüm seçimleri kaybeden, son olarak parti içi yarýþý da kaybederek rekor kýran bir zatýn, bizimle, ittifak ortaklarýmýzla, daha vahimi Türkiye'yi birlikte yönetmeye talip olduðu eski ortaklarýyla ilgili hakaretamiz ifadelerine cevap vermeyi kendimize zül addediyoruz. Ayný þekilde dün, bazý illerimizde ortaya çýkan son derece kötü, son derece kýþkýrtýcý terörü ve þiddeti öven sahneleri de kesinlikle tasvip etmiyoruz. Terörle ve þiddetle arasýna mesafe koymasý beklenenlerin tam tersine terör diline sarýlmasý samimiyetsizliðin iþaretidir.

Bakýnýz biz sadece milletimizin farklý kökenden fertleri arasýnda deðil bölgemizin tamamýnda Türk, Türkmen, Arap, Kürt demeden herkesi kucaklayan bir kardeþlik ekseni kurmaya çalýþýyoruz. Ama bakýyorsunuz birileri hemen bu kardeþlik eksenini sabote edecek hal ve hareketlere giriþiyor. Kimse kusura bakmasýn. Uzatýlan elin sýkýca tutulmak yerine kopartýlmaya çalýþýlmasýna biz, izin vermeyiz. Buna kayýtsýz da kalmayýz. Bölgemizde bunca ateþ varken ve bu ateþ her gün biraz daha ülkemiz sýnýrlarýna yaklaþýrken herkes aklýný baþýna almalý, sorumlu davranmalý, sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir.

Burada þunu da hatýrlatmakta fayda olduðuna inanýyorum. Yumuþama iklimi, ülkemiz ve milletimizin güvenliðinden taviz vereceðimiz, provokasyonlara göz yumacaðýmýz anlamýna asla gelmiyor. Bölücü terör dahil Türkiye'ye ve Türk demokrasisine yönelik her türlü tehdidi bertaraf etme irademiz tamdýr. Milletimizin hafýzasýnda yer edinmiþ kötü sahnelerin tekrar yaþanmasýna müsaade etmeyiz ve etmeyeceðiz."

Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki Kabine Toplantýsý'nýn ardýndan millete seslenen Erdoðan, istikrarsýzlýklarýn hüküm sürdüðü bir dönemde Türkiye ve etrafýnýn bir barýþ ve istikrar adasýna dönüþmesi için dýþ temaslara hýz kazandýrdýklarýný belirtti.

Balkan coðrafyasýnda gerilimin son dönemde iyice týrmanmaya baþladýðýna dikkati çeken Erdoðan, 10-11 Ekim'de yaptýðý Arnavutluk ve Sýrbistan ziyaretlerinin bu bakýmdan çok önemli mesajlar içerdiðini söyledi.

- "BALKAN COÐRAFYASINDAKÝ DÝÐER ÜLKELERLE DE ÝÞBÝRLÝÐÝMÝZÝ ÝLERLETECEÐÝZ"

Erdoðan, her iki ülkeyle imzaladýklarý toplam 15 anlaþmayla, ikili münasebetleri daha da ilerlettiklerini vurgulayarak, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýþ dünyamýzdan bölgedeki kardeþ topluluklara kadar, ziyaretimiz boyunca çok farklý kesimlerle bir araya geldik. Temelini 2015 yýlýnda bizzat attýðým Balkanlar'ýn en büyük camisi olan Namazgah Camisi'nin açýlýþýný yapmak benim için ayrý bir bahtiyarlýktý. Rabbime, þahsýma böyle bir imkaný bahsettiði için hamdediyorum. Muhteþem mimarisiyle Tiran'ýn tam kalbindeki merkezi konumuyla, toplam 8 bin kiþilik cemaat kapasitesi ve diðer özellikleriyle Namazgah Camisi her açýdan gurur ve ilham verici bir eser olmuþtur. Bugün bir kez daha Sayýn Edi Rama'ya ve camimizin açýlýþýnda emeði geçen herkese, mimarýndan mühendisine, tüm iþçi kardeþlerimize, kurumlarýmýza teþekkür ediyorum."

Sýrbistan Cumhurbaþkaný Aleksandar Vucic ile çok verimli geçen görüþmelerin olumlu yansýmalarýný pek çok alanda yakýnda göreceklerini ifade eden Erdoðan, "Her iki dostuma, bize ve heyetimize gösterdikleri misafirperverlikleri için þükranlarýmý iletiyorum. Balkan coðrafyasýndaki diðer ülkelerle de iþbirliðimizi ilerleteceðiz. Ziyaretlerimizi bu anlayýþla önümüzdeki dönemde de sürdüreceðiz." diye konuþtu.

- TÜRK DÜNYASI

Cumhurbaþkaný Erdoðan, bir diðer kritik bölgenin de tasada ve sevinçte bir olduklarý Türk dünyasý olduðunu ifade etti.

Türk Devletleri Teþkilatý bünyesinde Türk dünyasý ile iliþkilerinin sürekli geliþtiðini ve serpildiðini anlatan Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Baþta, can Azerbaycan olmak üzere kardeþlerimizin 6 Þubat depremleri sonrasýnda yaptýklarý yardýmlarý asla unutmayýz, unutmayacaðýz. Ýnþallah biz de kara günlerinde bize ihtiyaç duyduklarý her anda karþýlýk beklemeden gardaþlarýmýzýn imdadýna koþacak, tüm imkanlarýmýzla, tüm kapasitelerimizle bugüne kadar olduðu gibi yine yanlarýnda olacaðýz. 'Dilde, fikirde, iþte birlik' diyen merhum Gaspýralý Ýsmail Bey'in hayalini gerçeðe dönüþtürmek için hep birlikte çalýþmaya devam edeceðiz."

- CEZASIZLIK ALGISININ ORTADAN KALDIRILMASI

Erdoðan, bugünkü Kabine Toplantýsý'nda gündemdeki diðer konularý da etraflýca deðerlendirdiklerini dile getirdi.

Son dönemde, millette serzeniþlere sebep olan cezasýzlýk algýsýnýn ortadan kaldýrýlmasý için gereken kanuni düzenlemeleri mutlaka hayata geçireceklerini ifade eden Erdoðan, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Bununla ilgili genel çerçeveyi partimizin geçen haftaki grup toplantýsýnda zaten çizmiþtik. Bugün de Kabine üyelerimize gerekli talimatlarý verdik. Ýlgili bakanlýklarýmýz ve AK Parti Meclis Grubu'muz, Cumhur Ýttifaký'ndaki ortaklarýmýzla beraber çalýþarak hukuki adýmlarýn atýlmasýný saðlayacak. Aile Bakanlýðýmýz da baðýmlýlýk, dijital baðýmlýlýk, intihar, çocuk istismarý, þiddetle etkin mücadele için sosyal risk haritalarý oluþturacak. Aile rehberi sistemiyle bu tür sorunlar ortaya çýkmadan çok erken safhada müdahale etme imkaný bulacaðýz. Suç ve suçlularla etkin mücadelede özellikle suçun önlenmesine yönelik çalýþmalara daha fazla aðýrlýk vereceðiz."

- GIDA DENETÝMLERÝ

Cumhurbaþkaný Erdoðan, bir baþka hususun da gýda konusunda süregiden tartýþmalar olduðunu aktardý.

Devletin görevinin vatandaþýnýn saðlýklý, güvenilir, mevzuatta belirlenen þartlara uygun þekilde imal edilmiþ gýdaya eriþimini temin etmek olduðunu dile getiren Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Tarým Bakanlýðýmýzýn yaptýðý denetimlerin gayesi budur. Gýda kontrol ekiplerimiz geçen yýl 1,3 milyon, bu sene ise þimdiye kadar 990 bin denetim yapmýþtýr. Bu denetimleri bundan sonra artýrarak devam ettirecek, vatandaþýmýzýn saðlýðýnýn tehlikeye atýlmasýna asla göz yummayacaðýz. Ýhmalkarlýktan veya fýrsatçýlýktan kaynaklanan her türlü sýkýntýlý durumu da adil, hýzlý ve þeffaf bir þekilde kamuoyumuzun bilgisine sunacaðýz."

Erdoðan, alanýnda yaptýðý çalýþmalarýyla 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'ne layýk görülen ekonomist Daren Acemoðlu'nu tebrik etti.

Ýzlanda'ya karþý oynayacaklarý müsabakada A Milli Futbol Takýmý'na baþarýlar dileyen Erdoðan, toplantýda aldýklarý kararlarýn hayýrlara vesile olmasýný temenni etti.