Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan emekliye müjde: En düþük maaþ 10 bin TL'ye yükseldi
ABONE OL

Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki Cumhurbaþkanlýðý Kabine Toplantýsý'nýn ardýndan millete seslendi.

Yeni yýlýn ilk Kabine Toplantýsý'nýn ardýndan vatandaþlarla beraber olmaktan büyük bir memnuniyet duyduðunu belirten ve yeni miladi yýlýn ülke, millet ve tüm insanlýða hayýrlar getirmesini niyaz eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, Irak'ýn kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatý bölgesindeki bir üs bölgesine sýzmaya çalýþan teröristlerle çýkan çatýþmada þehit düþen askerlere Allah'tan rahmet, yakýnlarýna baþsaðlýðý diledi.

Tedavileri devam eden yaralý askerlere acil þifalar temenni eden Erdoðan, "Saldýrýlarýn ardýndan þehit yakýnlarýmýzýn bir kýsmýyla telefonda görüþtük. Kendilerine hem taziyelerimizi sunduk hem de devletimiz ve milletimiz adýna minnettarlýðýmýzý ifade ettik. Tarih bilmez, kutsal tanýmaz edepsizlere raðmen þehit ailelerinin metaneti, vakarý ve sabrý karþýsýnda duygulanmamak elde deðil. Merhum Mehmet Akif'in o veciz ifadesiyle, 'Sýksan þüheda fýþkýracak' bu mübarek topraklarda gazi ruhu, þehitlik ve þehadet bilinci hiç eksik olmuyor. Ne diyor þair? 'Bayrakla dertleþen toprakla birleþen, can verip devleþen birileri var. Ezan dinmez diyen, bayrak inmez diyen, þehit ölmez diyen birileri var." ifadelerini kullandý.

Ýstiklal Marþý'ndan bir mýsra okuyan Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmasýna þöyle devam etti:

"Her karýþý þehit kanlarýyla yoðrulmuþ vatanýn dört bir yanýnda, 'Caný, cananý, bütün varýmý alsýn da Hüda etmesin tek vatanýmdan beni dünyada cüda.' þuuruna sahip milyonlarca gencimiz, kardeþimiz, vatandaþýmýz var. Rabb'im kahraman askerlerimizi cennetiyle, cemaliyle müþerref eylesin. Þehitlerimizin kanlarýný her zaman olduðu gibi yerde býrakmadýk. Sadece son 5 günde Suriye ve Irak'taki terör unsurlarýna düzenlenen hava harekatlarýmýz neticesinde 114 hedef vuruldu, 78 terörist etkisiz hale getirildi. Milli Ýstihbarat Teþkilatýmýz 12 Ocak'tan bugüne kadar terör örgütüne ait toplam 60 kritik altyapý ve mühimmat tesisini imha etmiþtir. Emniyet ve jandarma birimlerimizin operasyonlarýnda, yýlbaþýndan bu yana terörle iltisaklý 465 kiþi gözaltýna alýnmýþtýr."

"TÜM TERÖR UNSURLARINI YOK ETME TALÝMATI VERDÝK"

Cumartesi günü gerçekleþtirilen Dar Kapsamlý Güvenlik Toplantýsýnda sahadaki güncel durumu deðerlendirdiklerini söyleyen Erdoðan, "Güvenlik birimlerimize, yanýnda, yöresinde, arkasýnda kim olduðuna bakmadan tespit ettikleri tüm terör unsurlarýný yok etme talimatý verdik." diye konuþtu.

Bugünkü Kabine Toplantýsýnda diðer konularýn yaný sýra son dönemde artan terör saldýrýlarýný da tüm yönleriyle ele aldýklarýný aktaran Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Öncelikle þu hususun altýný tekrar çizmek istiyorum, Türkiye'nin bir süredir kararlýlýkla uyguladýðý terörü kaynaðýnda bertaraf etme stratejisi, en çok bölgemizde bir 'teröristan' kurma hesabý yapanlarý rahatsýz etmiþtir. Bu rahatsýzlýk farklý yol ve yöntemlerle defalarca dýþa vurulmuþtur. Hazýmsýzlýðýn ifadesi, kimi zaman ülkemiz içindeki aparatlarýný harekete geçirerek, kimi zaman ülkemizi iþgalci olarak suçlayarak, kimi zaman uluslararasý arenada bizi sýkýþtýrmaya çalýþarak, kimi zaman sosyal medya üzerinden yalan yanlýþ bilgiler yayarak, kimi zaman tetikçiliðini yaptýrdýklarý basýn yayýn organlarýný kullanarak, kimi zaman da doðrudan canýmýzý acýtmaya yönelik hain terör eylemlerini destekleyerek gerçekleþmiþtir."

Türkiye'nin, bölücü elebaþlarýný kendilerini güvende hissettikleri yerde imha ettikçe ülkenin önünü kesmeye yönelik giriþimlerin daha da arttýðýný söyleyen Erdoðan, "Bölücü terör örgütü PKK'ya silah, mühimmat, eðitim ve himaye desteði saðlayarak palazlandýrma giriþimleri hýz kazanmýþtýr. Ülkemizin Suriye'de ve Irak'ta gerçekleþtirdiði sýnýr ötesi harekatlar sayesinde hedefine ulaþamayan bu çabalarýn halen ýsrarla ve inatla sürdürüldüðünü çok iyi biliyoruz." dedi.

Bir gerçeðin altýný özellikle ve kalýn çizgilerle çizmekte fayda gördüðünü belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Her ne kadar birileri anlamasa da biz sýnýr ötesi operasyonlarýmýzla sadece güney sýnýrlarýmýzýn huzur ve güvenliðini garanti altýna almadýk. Bu operasyonlarla ayný zamanda ülkemizi bir terör koridoruyla kuþatma senaryolarýný da yýrtýp attýk. Yine bu þekilde teröristlerin zulümleri sebebiyle göç edecek 3-4 milyon sýðýnmacýnýn kendi topraklarýnda kalmasýný temin ettik. Sýnýr ötesi harekatlarýmýz, Türkiye'yi düzensiz göç dalgasý üzerinden iç karýþýklýða sürüklemeye dönük oyunlarý da boþa çýkarmýþtýr." ifadelerini kullandý.

"BUNDAN GERÝYE DÖNÜÞ ASLA SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Geçici sýðýnmacý statüsüyle Türkiye'de bulunan 620 binden fazla Suriyelinin, terörden kurtarýlmýþ güvenli bölgelere geri döndüðünü bildiren Erdoðan, þu açýklamalarda bulundu:

"Beslenme kaynaklarý kesilen, yeni militan devþiremeyen, sahada sürekli güvenlik güçlerimizin baskýsý altýnda ezilen terör örgütü kendisine biçilen bölücü rolü uygulama imkaný bulamamýþtýr. Sýnýrlarýmýz ötesindeki askeri mevcudiyetimiz hem vatanýmýzýn güvenliði hem vatandaþlarýmýzýn huzur ve esenliði açýsýndan hayati öneme sahiptir. Bundan geriye dönüþ asla söz konusu olamaz. Karþýmýzdaki tablo gayet açýktýr. Türkiye, bölücü terör tehdidini ya kaynaðýnda kurutacak ya da eskiden olduðu gibi terörle mücadeleyi sýnýrlarý içinde þehirlerinin sokaklarýnda, mahallelerinde verecektir. Ülkemizin böyle bir felaketle karþý karþýya kalmasýna kesinlikle müsaade edemeyiz. Dolayýsýyla bu mücadeleyi sadece kendimiz, kendi güvenliðimiz için deðil, evlatlarýmýzýn terörsüz bir iklimde büyüyebilmeleri için de sonuna kadar vermek mecburiyetindeyiz.

Bu hakikatler dikkate alýnmadan gündeme getirilen ister iyi niyetli, ister art niyetli olsun, hiçbir teklifin ülkemize faydasý, bizim nezdimizde de karþýlýðý yoktur. Aksi yöndeki ýsrarlý beyanlar, sýnýrlarýmýz ötesinde cansiperane bir þekilde görev yapan askerlerimiz baþta olmak üzere milletimizin canýný sýkmaktan baþka hiçbir iþe yaramayacaktýr. Esasen bu tür gündemlerin ülkemizin planlarýný bozduðu çevreler tarafýndan kasýtlý olarak körüklendiðine inanýyorum. Çünkü Türkiye baþarýlý sýnýr ötesi operasyonlarýyla topraklarý üzerinde ameliyat yaptýrmayacaðýný çok açýk ve net göstermiþtir. Bu da özellikle haritalarý deðiþtirmekten, bunu sürekli gündemde tutanlarýn bölgemize yeni Sevr dayatmasýnda bulunanlarýn hesabýný altüst etmiþtir. Þu an üzerinde durulmasý gereken asýl husus, sýnýr ötesi operasyonlarýn nasýl daraltýlacaðý, bu bizim gündemimizde yok, nasýl geniþletileceðidir. Yarým kalan iþlerin ne zaman ve nasýl tamamlanacaðýdýr."

"TERÖR YUVALARININ TAMAMINI DARMADAÐIN ETMEDEN DURMAYACAÐIZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Irak'ta veya Suriye'de eli kanlý caniler var oldukça bizim de içimiz rahat etmeyecektir." ifadesini kullanarak, þunlarý kaydetti:

"Emperyalistlerin, Irak ve Suriye'de bir 'teröristan' kurma planlarý masada oldukça hiçbirimiz kendimizi güvende hissedemeyiz. Bu bölgede yaklaþýk 40 yýldýr milletimizin canýný yakan terör eylemlerinin kaynaðý durumundaki Kuzey Irak daðlarýnýn her karýþýný güvenli hale getirene kadar bu bölgedeki harekatlarýmýz sürecektir. Ayný þekilde Suriye'de Tel Rýfat'tan Aynularap'a, Haseke'den Münbiç'e kadar, bu hatta sinsi niyetlerle kurulmuþ terör yuvalarýnýn tamamýný darmadaðýn etmeden durmayacaðýz. Bilindiði gibi geçmiþte buralarla ilgili ülkemize verilmiþ ancak tutulmamýþ sözler vardýr. Madem bize verilen sözler yerine getirilmiyor, öyleyse Türkiye'nin kendi güvenliði için gerekli tedbirleri almasýna kimse itiraz edemez. Kimse, bizden farklý bahanelerle bölücü alçaklarýn semirtilmesine seyirci kalmamýzý bekleyemez. Ýnþallah önümüzdeki aylarda kimin ne dediðine, hangi tehditleri savurduðuna, hangi hesaplar içinde olduðuna bakmadan bu doðrultuda yeni adýmlarý muhakkak atacaðýz."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, terörle mücadelede yeni yapýlacak harekatlarla sadece þehitlerin dökülen kanlarýnýn, yitirilen canlarýn hesabýný misliyle sormakla kalmayacaklarýný, geleceði de güvence altýna alacaklarýný söyledi.

"Söz konusu terörle mücadele, ülkemizin bekasý, huzuru ve güvenliði olduðunda herkes ya yanýmýzda yer alýr ya da karþýmýzda. Bu iþin ortasý, idareimaslahatçýlýðý, gri alaný, görmezden gelinecek veya saðýra yatýlacak tarafý yoktur." diyen Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Biz bu hususta çok netiz, kararlýyýz, azimliyiz. Terör örgütünü, dýþarýdaki destekçileri ve içerideki uzantýlarýyla beraber tamamen yok etmenin boynumuzun borcu olduðuna inanýyoruz. Bu konuda milletimizin hükümetimize desteðinin tam olduðunu biliyoruz. Bu vesileyle terörle mücadeleyi siyaset üstü bir konu olarak görerek güçlü desteðini asla esirgemeyen Cumhur Ýttifaký'ndaki ortaklarýmýz baþta olmak üzere tüm siyasi partilere buradan þükranlarýmý sunuyorum. Terör gibi milli bir meselede dahi bozgunculuk yapanlarý, bölücü örgütün tezleriyle hükümetimize saldýranlarý ise maþeri vicdana havale ediyorum. "'Üç beþ oy daha fazla alacaðýz' diye bölücü örgütün muhiplerini kýrmýzý halýyla karþýlayanlar elbette bu yaptýklarýnýn hesabýný sandýkta milletimize vereceklerdir."

CUMHURÝYET'ÝN 100. YILI

Erdoðan, geride býrakýlan 2023 senesinin Cumhuriyet'in 100. yýl dönümü sebebiyle tarihte daha özel bir yere sahip olduðunu belirtti.

Yaþanýlan tüm sýkýntýlara raðmen yurt içinde ve yurt dýþýnda düzenledikleri çeþitli etkinliklerle 2023'ün hakkýný vermeye çalýþtýklarýný ifade eden Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Bu kapsamda özellikle Ýstanbul Boðazý'nda yapýlan TCG Anadolu'nun öncülüðünde 100 savaþ gemimizin gerçekleþtirdiði geçit töreni hafýzalara kazýnmýþtýr. Boðazdaki geçit töreni ayný zamanda kimin Cumhuriyet'e ve Atatürk'ün mirasýna sahip çýktýðýný, kimin de bunlarýn sadece istismarýný yaptýðýný ortaya koymuþtur. Hiç þüphesiz 100. yýl etkinlikleri Türkiye karþýtlarý kadar Cumhuriyet'i ve kurucusunu siyasi ekmek teknesi haline getirmiþ piyasa Atatürkçülerini de ciddi manada endiþelendirmiþtir. Siyasetten medyaya, akademiden kültür sanata, geniþ bir alana tezgah açan bu iþportacýlarýn ortak özelliði menfaatperestliktir, mürailiktir, samimiyetsizliktir. Bir süredir gündemde tutulmaya çalýþýlan tartýþmalar bu hazýmsýzlýðýn halen geçmediðinin ispatýdýr. Halbuki Türkiye'nin rejimiyle ilgili tereddütler 29 Ekim 1923'te 'Yaþasýn Cumhuriyet' nidalarý eþliðinde bitmiþ bir tartýþmadýr. Anayasamýzýn ilk maddesindeki 'Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir' ifadesi bu iradenin sembolüdür. Bu konunun siyasi polemik meselesi haline getirilmesi doðru olmadýðý gibi anayasal bakýmdan zaten mümkün de deðildir."

"BÝRÝLERÝ AYNI KARANLIK SENARYOLARI TEKRAR SAHNELEMEYE ÇALIÞMAKTADIR"

Erdoðan, ülkede kimsenin Cumhuriyet'le ilgili bir tereddüdü ve Cumhuriyet'in banisiyle ilgili bir derdinin olmadýðýný dile getirdi.

Ülkede kimsenin devletin bütünlüðüyle, milletin birliðiyle, ülkenin esenliðiyle sýkýntýsýnýn olmadýðýna dikkati çeken Erdoðan, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Her kim bu kavramlar üzerinden kendine alan açmaya çalýþýyorsa bir büyük yanlýþýn içindedir. Her kim bu tartýþmalarý farklý niyetlerin koçbaþý gibi kullanmaya kalkýyorsa bir büyük yanlýþýn içindedir. Her kim bu tartýþmalarý siyasi rant kapýsý haline getirmeye uðraþýyorsa bir büyük yanlýþýn tam merkezindedir. Elbette, varmýþ gibi gösterilen bu tür tartýþmalar üzerinden eskiden beri ülkemizde siyaset ve toplum mühendisliði yapýldýðýný da unutmuyoruz. Siyasi tarihimizde 27 Mayýs'tan 12 Mart'a, 12 Eylül'den 28 Þubat'a kadar bunun pek çok örneðini görmek mümkündür. Bu tartýþmalarý kimin alevlendirdiðini, bunlardan kimin çýkar saðladýðýný, hangi piyonlar kullanýlarak ülkemizin nerelere sürüklendiðini, milletimize hangi acýlarýn yaþatýldýðýný hepimiz gayet iyi biliyoruz. Birileri ayný karanlýk senaryolarý tekrar sahnelemeye çalýþmaktadýr. Milli hafýzamýzýn 28 Þubat sürecinden çok iyi bildiði marjinal karakterlerin ve kadrolu provokatörlerin bir anda saðda solda yeniden arzýendam etmesi herhalde tesadüf deðildir. Ýster bu oyunun aktörleri arasýnda ister dýþarýdan bakýp gazýna gelenlerden olsun, her kim niyetini bozar ve yolunu þaþýrýrsa son on yýlda yaþananlar akýbetinin ne olacaðýný göstermeye yeterlidir.

Býrakýnýz bireyleri ve kurumlarý, FETÖ'den PKK'ya kadar bu senaryoda kullanýlan örgütlerin acý sonlarý dahi tek baþýna almasýný bilen için bir ibret vesikasýdýr. Milletimiz ayný yol ve yöntemlere tevessül edenlerin sadece yüzüne tükürmekle kalmayacak, gerektiðinde baþýný da ezecek basirete, dirayete, kudrete ve cesarete sahiptir."

REJÝM TARTIÞMALARI

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Cumhuriyet'in 100. yaþýnýn kutlandýðý bir dönemde hortlatýlmaya çalýþýlan rejim tartýþmasýnýn gerisindeki niyetin gayet açýk olduðunu ifade etti.

Önlerine kurulan tuzaklarýn tamamýnýn Türkiye'yi kalkýnma ve demokrasi odaklý asýl gündeminden kopartýp, kendi içine kapatarak bölgesinde ve dünyada artan etkinliðini kýrmaya yönelik olduðunu dile getiren Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Türkiye'yi tekrar emperyalistlerin boyunduruðu altýna almak isteyenlerin tezgahýna gelmeyeceðiz. Ülkemize, milletimize ve demokrasimize hiçbir faydasý olmayan suni gündemlerle, vaktimizin ve enerjimizin çalýnmasýna izin vermeyeceðiz. Bize dayatýlan gündemlerin deðil, hayallerimizin peþinden koþacaðýz. Bizim gündemimizde sadece Türkiye var. Bizim gündemimizde eser ve icraat var. Bizim gündemimizde mazluma el uzatma, düþenin elinden tutma var. Baþkalarý ne yaparsa yapsýn. Biz iþimize bakýyoruz, gece gündüz demeden Türkiye Yüzyýlý'nýn inþasý için koþturuyoruz. Ülkemizi büyütmenin, þehirlerimizi geliþtirmenin, aziz milletimizi daha fazla huzura ve refaha kavuþturmanýn derdindeyiz."

Erdoðan, Kabine olarak güvenlikten adalete, ulaþtýrmadan þehirciliðe, kültür-sanattan dýþ politikaya, aileden gençlik ve spora geniþ bir yelpazede programý adým adým hayata geçireceklerini söyledi.

Erdoðan, 31 Mart Mahalli Ýdareler Seçimlerini de demokratik bir olgunlukla, þehirlere hizmet yarýþý þeklinde tamamlayarak geride býraktýktan sonra, Türkiye Yüzyýlý gündemiyle yola devam edeceklerini ifade etti.

Ekonomide bölgesel ve küresel krizler sebebiyle ortaya çýkan sýkýntýlarýn yansýmalarýyla boðuþulan bir yýlýn geride býrakýldýðýný belirten Erdoðan, gelecek 5 yýl boyunca küresel büyümenin düþük seviyelerde gerçekleþmesi ve buna baðlý kayýplarýn artmasýnýn beklendiðini kaydetti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Bu süreçte Türkiye olarak biz kendi hedeflerimize sýký sýkýya baðlý kalarak yatýrým, üretim, istihdam, ihracat ve cari fazla yoluyla büyümeye inþallah devam edeceðiz. Her küresel kriz, Türkiye'nin önüne büyüme ve rekabet liginde üst sýralara çýkma konusunda yeni fýrsatlar getirmektedir. Cumhuriyet'imizin ilk asrýnda yýlda ortalama 4,8'lik bir büyüme oraný yakaladýk. Hükümetlerimiz döneminde bu oran ortalama yüzde 5,4 olarak gerçekleþti. Bu yýlý ise dünya ortalamasýnýn 1,5 katýna denk gelen bir büyümeyle kapatacaðýmýz anlaþýlýyor. Önümüzdeki yýllar için büyüme oranlarýmýzý hep beklentilerin üzerinde tutacaðýmýza inanýyorum." ifadelerini kullandý.

"TARÝHÝMÝZÝN EN YÜKSEK SEVÝYESÝNÝ YAKALADIK"

Hükümet programlarýnda vatandaþlara taahhüt edilen yatýrýmlarý birer birer hayata geçirdiklerini, depremle yýkýlan þehirleri ayaða kaldýrma çalýþmalarýnýn önceliklerin en baþýnda yer almayý sürdürdüðünü belirten Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Sadece ulaþtýrmada halen inþasý süren 26 ayrý yol, raylý sistem, havalimaný ve uydu projesinin ülkemize kazandýracaðý deðeri muhalefetin bizi çekmek istediði içi boþ tartýþmalarýn tamamýna deðiþmeyiz. Ýl ziyaretlerimizde inþasý biten ulaþtýrma yatýrýmlarýmýzýn açýlýþlarýný yapacaðýz. Üzerine en çok titrediðimiz husus istihdamda yaklaþýk 32 milyon kiþiyle tarihimizin en yüksek seviyesini yakaladýk.

Yüzde 9'a düþürdüðümüz iþsizliði daha da aþaðýlara çekmemiz gerekiyor. Bunun için aktif 'iþ gücü piyasasý programlarýmýzýn' çerçevesini geniþletiyoruz. Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýmýzýn uyguladýðý programlar için iþveren tarafýnda aranan istihdam yükümlülüðünü 3 kattan 2 kata, istihdam taahhüt oranýný yüzde 70'ten yüzde 60'a düþürüyoruz. Böylece iþverenlerimiz ihtiyaç duyduklarý nitelikli iþ gücünü kendi iþ yerinde yetiþtirme imkanýný daha esnek þartlarda kullanabilecektir."

Deprem bölgesindeki þehirlerde ise bu programý daha fazla destekle yürüteceklerini belirten Erdoðan, 6 Þubat sonrasý deprem bölgesindeki iþ yerlerinin bu kurs ve programlarla ilgili yükümlülüklerini kaldýrdýklarýný anýmsattý.

Erdoðan, "Ayný þehirlerimizdeki kurs ve programlarýn 2024 yýlý için iþveren yükümlülük süresi 3 kat yerine 1 kat, istihdam tarihinde yüzde 70 yerine yüzde 30 olarak uygulanacak. Bunlara ilave olarak cep harçlýklarý da deprem bölgesi illerimizde asgari ücretin yüzde 30'u düzeyinde verilecek. Amacýmýz depremden etkilenen þehirlerimizdeki iþ gücü piyasasýnýn bir an önce toparlanmasýný temin etmektir. Ayný þekilde depremde hayvanlarý telef olan vatandaþlarýmýzýn zararlarýný karþýlýyoruz. Bütçemizden toplam 910 milyon lira kaynak kullanarak depremzede yetiþtiricilerimizin telef olan hayvanlarýnýn yerine yenilerini verdik." ifadelerini kullandý.

"ÇALIÞANLARIMIZI ENFLASYONA EZDÝRMEME SÖZÜMÜZÜ TUTMAYA DEVAM EDECEÐÝZ"

En çok yoðunlaþtýklarý alanlardan birinin de hayat pahalýlýðý ve enflasyona karþý verdikleri mücadele olduðunu ifade eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Aylýk çekirdek enflasyonun eylüldeki yüzde 5,3 seviyesinden aralýk ayýnda yüzde 2,3 seviyesine gerilemesi yürüttüðümüz kararlý mücadelenin iþaretidir. Ancak hayat pahalýlýðý ve enflasyonla mücadelemizde milletimizin yardýmýný bekliyoruz. Çünkü bu meselenin teknik boyutu kadar psikolojik boyutu da önemlidir. Öncelikle ürettiði ve sattýðý malýn, verdiði hizmetin fiyatýný enflasyonla orantýlý olmayan düzeylerde artýran tamahkar anlayýþý ortadan kaldýrmalýyýz. Çalýþanlarýmýz ve emeklilerimiz baþta olmak üzere, insanýmýzýn refah düzeyini yükseltmek için de canla baþla çalýþýyoruz. Ýþçi, memur, emekli maaþlarýnda ve onlara endeksli ödemelerde yaptýðýmýz yüksek oranlý artýþlarla bunu kýsmen saðladýk. Ýnþallah önümüzdeki dönemlerde ayný anlayýþla çalýþanlarýmýzý enflasyona ezdirmeme sözümüzü tutmaya devam edeceðiz. Türkiye büyüdükçe ortaya çýkan katma deðerden milletimizin her kesiminin hak ettiði payý almasý konusunda samimi gayret gösteriyoruz."

"TÜM EMEKLÝLERÝMÝZÝN YILLIK MAAÞ ARTIÞ ORANLARI ÖNÜMÜZDEKÝ TEMMUZDA EÞÝTLENECEK"

Geçen yýl 16 milyon emeklinin tamamýna bir defaya mahsus 5'er bin liralýk ödeme gerçekleþtirdiklerini hatýrlatan Erdoðan, çalýþan emeklilerin de týpký diðer emekliler gibi yýl bitmeden 5 bin lira tutarýndaki ödemelerini aldýðýný söyledi. Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Bütçe imkanlarýmýzý zorlama pahasýna da olsa emeklilerimizi asla darda býrakmýyoruz. Emekli aylýklarýndaki artýþlarý da yine bu anlayýþla belirliyoruz. Bilindiði gibi 2024 yýlýnýn ilk 6 ayý için memur emeklisi aylýklarýnda yüzde 49,25, SSK ve Bað-Kur emeklisi aylýklarýnda ise yüzde 37,57 artýþ oldu. Bu farklý artýþlarýn emeklilerimizde yol açtýðý rahatsýzlýklarý gördüðümüz için emeklilerimizin aylýklarýndaki artýþý birbirine yakýnlaþtýracak yeni bir adým atýyoruz. Nispeten daha düþük artýþ alan SSK ve Bað-Kur emeklisi aylýklarýna ilave yüzde 5 daha artýþ yapacaðýmýzýn müjdesini buradan vermek istiyorum. Böylece SSK ve Bað-Kur emeklilerimizin Ocak 2024'ten itibaren 6 aylýk artýþ oraný yüzde 42,6'ya yükseliyor. Önümüzdeki temmuz ayýndaki artýþlarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklaþýk ayný oranlarda maaþ artýþýna kavuþacaklardýr. Yani memur, SSK ve Bað-Kur ayrýmý yapmadan tüm emeklilerimizin yýllýk maaþ artýþ oranlarý önümüzdeki temmuzda eþitlenecektir. Burayý özellikle altýný çizerek ifade etmiþ oldum. Çünkü yýlýn ikinci yarýsýndaki maaþ artýþlarýnda memur emeklileri enflasyon farkýný alýrken SSK ve Bað-Kur emeklileri enflasyonun tamamýný alacaklarý için maaþ artýþ oranlarýndaki dengesizlik giderilecektir. Ayrýca sosyal devlet ilkemiz gereðince uygulamaya aldýðýmýz emekli maaþý alt sýnýrýný 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çýkarýyoruz. Ekonomi yönetimimiz orta vadeli programda bu artýþlarý öngörmüþ hazýrlýklarýný buna göre yapmýþlardý."

Meclisin de onayýný aldýktan sonra artýþlarý bir an önce emeklilerin maaþlarýna yansýtmak istediklerini aktaran Erdoðan, böylece toplam 200 milyar liralýk ilave bir kaynaðý da emeklilerin istifadesine sunmuþ olacaklarýný kaydetti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, tüm bu artýþlarýn emeklilere, ülkeye ve millete hayýrlý olmasýný dileyerek, Kabinede bugün alýnan bir diðer kararla 2024'ü "emekliler yýlý" olarak ilan ettiklerini duyurdu.

Erdoðan, "Amacýmýz bu vesileyle emeklilerimizin hayat kalitesini artýracak, sosyal haklarýný geniþletecek, onlara özel hizmetler sunacak yeni hizmetleri devreye almaktýr. Saðlýktan ulaþýma, sosyal imkanlardan kültürel faaliyetlere kadar geniþ bir yelpazeye yayýlan bu hizmetler þimdiden emeklilerimize hayýrlý olsun." dedi.

Ýhracatýn, ekonomi programlarýnýn en kritik baþlýklarý arasýnda olduðunu belirten Erdoðan, geçen yýl ihracatta 256 milyar dolarla hedeflerin üzerine çýkýlarak Cumhuriyet tarihinin rekorunun kýrýldýðýný bildirdi.

Erdoðan, dýþ ticaret açýðýnda da gözle görülür bir kapanma olduðunu ifade ederek mal ve hizmet ihracatýný bu yýl 375 milyar dolara çýkarmayý hedeflediklerini söyledi.

"1,3 TRÝLYON LÝRA HARCAMA YAPMAYI ÖNGÖRÜYORUZ"

Turizmde de 2023 rakamlarýnýn çok iyi geleceðinin anlaþýldýðýný anlatan Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Elbette tüm bu iþleri yaparken mali disiplinden taviz vermeyeceðiz. Deprem sebebiyle artan harcamalara raðmen geçtiðimiz yýlýn bütçe açýðýný, öngörülen seviyenin altýnda tutmayý baþardýk. Geçtiðimiz yýl deprem için 950 milyar lira harcama yaptýk. Bu yýl ayný çerçevede 1,3 trilyon lira harcama yapmayý öngörüyoruz. Sadece son 20 yýlda depremler nedeniyle oluþan hasarlarýn giderilmesiyle yenileme ve güçlendirme çalýþmalarý için harcadýðýmýz para, vergi gelirlerinin 8 katýdýr."

"DEPREM KONUTLARININ TESLÝMATINA ÝNÞALLAH ÇOK YAKINDA BAÞLIYORUZ"

Erdoðan, devlet olarak tüm kaynaklarý milletin yaralarýnýn sarýlmasý ve tehditlerin bertaraf edilmesi yolunda seferber ettiklerine dikkat çekerek þöyle devam etti:

"Ýnþasý ve çevre düzenlemesi tamamlanan deprem konutlarýnýn teslimatýna inþallah çok yakýnda baþlýyoruz. Ýllerimizi ziyaret ederek hem depremzede kardeþlerimizle kucaklaþacak hem sahada yürütülen çalýþmalarýn denetimini yapacak hem de teslimi hazýr konutlarýn anahtarlarýný hak sahiplerine inþallah takdim edeceðiz."

"DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMÝSÝ ARASINA GÝRME HEDEFÝMÝZE ULAÞANA KADAR ÇALIÞMAYA DEVAM EDECEÐÝZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Küresel ve bölgesel krizlerin maliyeti yanýnda maruz kaldýðýmýz ekonomik tuzaklarýn olumsuz etkilerine raðmen her alanda yatýrýmlarý sürdürüyor, döviz rezervlerimizi de artýrýyoruz. Yaklaþýk 146 milyar dolarlýk bir döviz rezerviyle girdiðimiz 2024'te bu rakamý daha da artýracaðýmýza inanýyorum. Ülkemizin risk priminin düþmesi, yabancý yatýrýmcýlarýn piyasalarýmýza ilgisinin artmasý, derecelendirme kuruluþlarýnýn görünümümüzü olumluya çevirmesi gibi pek çok iþaret, doðru yolda ilerlediðimizi gösteriyor. Türkiye'nin küresel rekabette giderek artan gücü, uyguladýðýmýz ekonomi programýný baþarýyla yürütmemize imkan veriyor. Dünyanýn en büyük 10 ekonomisi arasýna girme hedefimize ulaþana kadar durmadan duraksamadan çalýþmaya, üretmeye, büyümeye devam edeceðiz."

"ALPER KARDEÞÝMÝZÝN BU YOLCULUÐU MÝLLETÝMÝZ ÝÇÝN HAYIRLI OLSUN"

Yarýn gece saat 01.11'de uzaya uðurlanacak ilk Türk astronotunu, büyüyen, güçlenen ve iddia sahibi Türkiye'nin yeni bir niþanesi olarak gördüklerini belirten Erdoðan, "Alper (Gezeravcý) kardeþimizin özellikle bu yolculuðu, milletimiz için gençliðimiz için hayýrlý olsun diyorum. Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'nda yürüteceði bilimsel çalýþmalarda þimdiden kendisine baþarýlar diliyorum." dedi.