Cumhurbaþkaný Erdoðan, Birleþmiþ Milletler (BM) 78. Genel Kurulu genel görüþmelerine katýlmak üzere gideceði ABD'ye hareketinden önce Atatürk Havalimaný'nda düzenlenen basýn toplantýsýnda konuþtu.
Erdoðan, BM'nin 78. Genel Kurulu'na iþtirak etmek üzere New York'a doðru yola çýkacaklarýný anlatarak, BM üyesi tüm ülkelerin temsil edildiði Genel Kurul görüþmelerine 150'den fazla ülkenin devlet ve hükümet baþkaný düzeyinde katýlýmýnýn beklendiðini söyledi.
Her yýl olduðu gibi bu sene de ABD'de son derece yoðun bir temas ve toplantý trafiðinin olacaðýna dikkati çeken Erdoðan, bu yýl Genel Kurul genel görüþmelerinin "Güvenin yeniden tesisi ve küresel dayanýþmanýn yeniden canlandýrýlmasý" temasýyla yapýldýðýný aktardý.
Erdoðan, Genel Kurul görüþmelerinin ilk günü olan 19 Eylül Salý günü kendisinin de BM Genel Kurulu'na hitap edeceðini dile getirerek, konuþmasýnda kalkýnmadan insani yardýmlara, uluslararasý barýþ ve güvenliðin korunmasýndan küresel dayanýþmanýn yeniden tesisine kadar attýklarý adýmlara deðineceðini kaydetti.
Bu vesileyle uluslararasý gündemdeki temel meselelere iliþkin görüþlerini de paylaþacaðýna iþaret eden Erdoðan, konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"Ayrýca mevcut küresel sýnamalar karþýsýnda Türkiye'nin oynadýðý kritik rolü vurgulayacaðýz. Bir süredir her platformda dillendirdiðimiz 'Dünya 5'ten büyüktür.' tespitimizin daha fazla kabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz. Son olarak BM Genel Sekreteri Sayýn Guterres bu konuda çok net bir tavýr ortaya koydu. Sayýn Genel Sekreter'in '2. Dünya Savaþý sonrasý kurulan yapýlarýn bugünün dünyasýný yansýtmadýðý' tespitine biz de katýlýyoruz. Bunu görüþmemizde kendisine de bizzat ifade edeceðim. Genel Kurul marjýnda BM Genel Sekreteri'nin yaný sýra çok sayýda ülkeden mevkidaþlarýmla görüþmeler gerçekleþtireceðim."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, ziyaretinde ABD'de yaþayan vatandaþlar ve soydaþ topluluklarla bir araya geleceðini belirterek, ayrýca düþünce kuruluþu temsilcileriyle de istiþarelerinin olacaðýný anlattý.
- "BÝZ SON 21 YILDIR OLDUÐU GÝBÝ YÝNE SADECE ÝÞÝMÝZE BAKIYORUZ"
ABD iþ dünyasýnýn seçkin üyeleri ile görüþerek Türkiye'deki yatýrýmlarýný artýrmalarý noktasýnda atýlabilecek adýmlarý ele alacaklarýna vurgu yapan Erdoðan, þunlarý kaydetti:
"Ülkemizde 14 ve 28 Mayýs seçimlerinin demokratik olgunluk içinde tamamlanmasýnýn iþ çevrelerinin Türkiye'ye yönelik ilgisini artýrdýðýný görüyoruz. Gerek kabinemize gerek ekonomideki kurmay kadromuza gerekse kýsa süre önce açýkladýðýmýz Orta Vadeli Program'a uluslararasý yatýrýmcýlar büyük güven duyuyor. Sadece son 3 ayda rezervlerimizde 22 milyar dolarlýk artýþ oldu. Bugün itibarýyla Merkez Bankamýzýn toplam brüt rezervleri 120 milyar dolarý geçmiþ bulunuyor. Dünya Bankasýnýn geçen hafta yaptýðý açýklama, ülkemize duyulan güvenin bir baþka örneðidir. Ýnþallah buna yakýnda yenileri eklenecektir. "
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin bölgesinde barýþ ve istikrarýn tesisi amacýyla yürüttüðü diplomatik hamlelerin takdirle karþýlandýðýný dile getirerek, "Ülkemize karþý oluþan bu müspet havayý, yatýrým, üretim, istihdam ve cari fazla yoluyla kaliteli büyüme hedeflerimize katký yapacak bir þekilde deðerlendirmek istiyoruz." dedi.
Türkiye Yüzyýlý vizyonunu hayata geçirmek için içeride ve dýþarýda her türlü çabayý gösterdiklerini anlatan Erdoðan, þöyle devam etti:
"Küresel sistemde taþlarýn yerinden oynadýðý bu dönemi ülkemiz ve milletimiz adýna fýrsata geçirmekte kararlýyýz. Bu süreçte kavgadan, tartýþmadan ve Bizans'ý çýrak çýkartacak taht oyunlarýndan baþlarýný kaldýramayanlarý ise kendi hallerine býrakacaðýz. Varsýn onlar didiþmeye, birbirlerine laf yetiþtirmeye devam etsinler. Varsýn onlar koltuklarýný korumak için daha düne kadar savunduklarý tüm ilkeleri ayaklar altýna alsýn. Biz bunlarý asla önemsemiyoruz. Biz son 21 yýldýr olduðu gibi yine sadece iþimize bakýyoruz. Tüm vaktimizi ve enerjimizi milletimize hizmet için sarf ediyoruz. Ýnþallah bundan sonra da ayný hassasiyetle çalýþmaya devam edeceðiz."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, gerçekleþtirecekleri ziyaretler ve görüþmelerin ülke, millet ve tüm insanlýk için hayýrlara vesile olmasý temennisinde bulundu.
Karabað'da tansiyonun yeniden yükseldiði ve Azerbaycan ile Ermenistan liderleriyle görüþtüðü hatýrlatýlarak, Ermenistan'ýn tutumunu nasýl bulduðu ve kendisi öncülüðünde üçlü bir toplantý söz konusu olup olmayacaðýnýn sorulmasý üzerine Erdoðan, "Þu anda tabii bizim öncülüðümüzde üçlü bir görüþme teklifimizi kendilerine ilettik ama bu konuda üçlüden öte biz dörtlü bir teklifte bulunduk. Yani deðiþik, buralarla ilgisi, alakasý olmayan liderlerle deðil, 'Gelin þu anda iþin içinde olan Sayýn Putin, Sayýn Aliyev, þahsým ve Paþinyan hep birlikte dörtlü olarak böyle bir toplantýyý yapalým. Adýmý da ona göre atalým' diye böyle bir teklifte bulunduk. Henüz bize olumlu-olumsuz bir dönüþ olmadý ve konuyla ilgili Sayýn Aliyev'le de daha da görüþeceðiz, olgunlaþtýracaðýz ve geliþmeleri yakýndan takip edeceðiz." ifadelerini kullandý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, G20'de ABD Baþkaný Joe Biden ile bir görüþme gerçekleþtirildiði, burada Ýsveç'in NATO üyeliðinin de gündeme geldiði anýmsatýlarak, Ýsveç'te terör örgütü üyelerinin gösterilerinin devam etmesiyle ilgili görüþlerinin sorulmasý üzerine, "Bu konuda özellikle Batý, ikide bir 'Ýsveç, Ýsveç, Ýsveç' diyor, biz de diyoruz ki 'Bizim parlamentomuz kararý vermedikten sonra bizim kalkýp da yolda yürürken 'evet' veya 'hayýr' dememiz mümkün deðil. Öncelikle, Ýsveç'in üzerine düþen görevi yerine getirmesi lazým." dedi.
Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Peki þu anda Ýsveç üzerine düþen görevi yerine getiriyor mu? Bize ikide bir þunu söylüyorlar. Ýþte 'Yasa hazýrladýlar.' Yasayý hazýrlamak yetmez, yasayý uygulamak gerekir. Þu anda Ýsveç ister anayasa ister yasa deðiþikliði, ne yaparsa yapsýn ama kalkýp da teröristleri Ýsveç polisinin korumasý altýnda gösteriye sevk ediyorlarsa bu ne demektir? Bunlar görevini yerine getirmiyor demektir ve yine terör eylemleri Stockholm caddelerinde devam ediyor demektir. O zaman bize verilen sözler tutulmuyor. Bize verilen sözler tutulmadýðý zaman, benim parlamentom bu konuda nasýl bir tavýr takýnýr, bunu herkes takdir etsin. Yani F-16'larla ilgili ne deniyor? 'Temsilciler Meclisi karar vermeden bu olmaz.' Tamam da þimdi orada Temsilciler Meclisi varsa benim de parlamentom var. Parlamentonun nasýl bir karar vereceðini ben kestirip atamam. Sevk etmekse, biz böyle bir talebi parlamentomuza sevk ederiz ama parlamentomuzdan nasýl bir karar çýkar, o parlamentomuzun takdirindedir."
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 2022 raporunda yer alan Türkiye'nin AB'ye katýlým süreciyle ilgili ifadeler hakkýndaki deðerlendirilmeleri sorulan Erdoðan, "Deðerli arkadaþlar benim deðerlendirmemi çok açýk net öðrenmek istiyorsanýz, Avrupa Birliði Türkiye'den kopmanýn gayreti içerisinde. Avrupa Birliði'nin Türkiye'den kopuþ hamlelerini yaptýðý bu dönem içerisinde biz de bu geliþmeler karþýsýnda deðerlendirmelerimizi yaparýz ve bu deðerlendirmelerden sonra da Avrupa Birliði ile gerekirse yollarý ayýrabiliriz." þeklinde konuþtu.