Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Irak ziyareti! Bakan Fidan: 20'den fazla anlaþma imzalanacak
ABONE OL

Fidan, Moritanya Dýþiþleri Bakaný Muhammed Salim Merzuk ile Dýþiþleri Bakanlýðý Ýstanbul Temsilciliði'ndeki görüþmesinin ardýndan düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Bakan Fidan, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Irak ziyaretine iliþkin, "Bizim amacýmýz bölgesel istikrarýn, refahýn ve kalkýnmanýn mümkün olduðu bir iliþki trafiði içerisinde bulunmak, iliþkilerimize bu þekilde kurumsallaþma getirmek, bölgede düzenin ve refahýn geliþmesi için elimizden geleni yapmak." diye konuþtu.

Bu doðrultuda güvenlik, enerji, tarým, su, ziraat, saðlýk ve eðitim gibi alanlarda uzun zamandýr yürütülen çalýþmalara dikkati çeken Fidan, "Cumhurbaþkanýmýzýn ziyareti esnasýnda 20'den fazla anlaþmanýn hayata geçirilmesi için, imzalanmasý için ön mutabakatlarý þu anda tamamlamýþ durumdayýz. Yarýn, inþallah kendileri oradayken bu anlaþmalar siyasi liderlerin huzurunda imzalanacaklar." ifadelerini kullandý.

Fidan, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Irak ziyareti kapsamýnda Baðdat ve Erbil'e gideceðini belirterek, Erdoðan'ýn, Baðdat'ta Irak Baþbakaný Muhammed Þiya es-Sudani ile bir araya gelerek çalýþma toplantýsý yapacaðýný; ardýndan anlaþmalarýn imzalanacaðýný kaydetti.

Bakan Fidan, Erdoðan'ýn Irak Cumhurbaþkaný Abdullatif Reþid ile de görüþeceðini bildirdi.

Bakan Fidan, "Biz, Irak-Türkiye iliþkilerinin bölgemizde önemli bir örneklik teþkil edeceðine inanýyoruz. Özellikle Cumhurbaþkaný'mýzýn da çok önem verdiði Kalkýnma Yolu Projesi'nin hayata geçmesi durumunda hem Irak halký için, hem bölge halklarý için çok önemli bir örnek teþkil edeceðine inanýyoruz." dedi.

Fidan, Moritanya Dýþiþleri Bakaný Muhammed Salim Merzuk ile Dýþiþleri Bakanlýðý Ýstanbul Temsilciliðindeki görüþmesinin ardýndan düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Bakan Fidan, Merzuk'u Türkiye'de ilk kez aðýrlamaktan dolayý duyduðu memnuniyeti belirterek, Merzuk'un "çok tecrübeli bir devlet adamý" olduðunu vurguladý.

Mevkidaþý Merzuk'un Türkiye-Moritanya iliþkilerine "yürekten inanan" birisi olduðuna dikkati çeken Fidan, "Moritanya'yla tarihi baðlarýmýz ve insani yakýnlýðýmýz bulunmakta." dedi.

Bakan Fidan, Adana'nýn Kozan ilçesinde 1920'de Türkiye'ye yerleþen ve Milli Mücadele'ye de katýlan binlerce Moritanya asýllý Türk vatandaþýnýn yaþadýðýný hatýrlatarak, "Bu vesileyle Sayýn Bakan'ýn þahsýnda dost ve kardeþ ülke Moritanya halkýna sevgi ve selamlarýmý iletiyorum." diye konuþtu.

TÜRKÝYE'NÝN SAHEL BÖLGESÝNE VERDÝÐÝ ÖNEM

Türkiye'nin, Sahel bölgesinde barýþ, güvenlik, refah ve kalýcý istikrarýn tesisine büyük önem verdiðini kaydeden Fidan, bölgenin ciddi güvenlik sýnamalarýyla karþý karþýya olduðunu ve önemli bir dönüþümden geçtiðini aktardý.

Fidan, bölge ülkelerinin istikrar ve güvenliði saðlama yönündeki çabalarýna destek verilmesi gerektiðine iþaret ederek, "Türkiye'nin faaliyetlerinde, bölge ülkelerinin terörle mücadele dahil kapasitelerinin artýrýlmasý öncelikli baþlýklardan biridir" ifadelerini kullandý.

Moritanya'nýn "bu çalkantýlý bölgede ve dönemde" istikrar unsuru olarak öne çýktýðýný aktaran Fidan, "Türkiye olarak bölgenin istikrar ve refahý için gerek güvenlik iþbirliðinin gerek ekonomik iliþkilerin geliþtirilmesi konusunda yoðun çaba göstermeye devam edeceðiz." diye konuþtu.

Fidan, bugün yapýlan görüþmede iki ülke iliþkilerinin ayrýntýlý bir þekilde deðerlendirilmesi fýrsatýný bulduklarýný belirterek, her alanda iþbirliðinin geliþtirilmesi yönündeki iradenin teyit edildiðini bildirdi.

EKONOMÝK VE TÝCARÝ KONULARDA GÖRÜÞÜLDÜ

Görüþmede iki ülke arasýndaki ekonomik ve ticari konularda mevcut ve potansiyel iþbirliði fýrsatlarýnýn detaylý biçimde ele alýndýðýný söyleyen Fidan, ilk "Karma Ekonomik Komisyon Toplantýsý"nýn en kýsa sürede düzenlenmesinin istendiðini kaydetti.

Fidan, Türk Hava Yollarýnýn (THY) Moritanya'ya düzenlediði seferlerle iki ülkenin ekonomik iliþkilerine katkýda bulunmaya devam ettiðine dikkati çekerek, Moritanya ile iliþkilerde balýkçýlýðýn önem verilen bir alan olduðunu ve toplantýda balýkçýlýk ve balýk yetiþtiriciliði için "Ortak Komisyon"un toplanmasýnýn öneminin görüþüldüðü söyledi.

Moritanya halký ile insani baðlarýn güçlendirilmesi konusunda da çabalarýn devam ettiðine deðinen Fidan, "Bugün Maarif Vakfýmýz tarafýndan iþletilen okullarda öðrenim gören öðrenci sayýsý 1224'e ulaþmýþ durumda. Moritanyalý kardeþlerimizin Türkiye Burslarýyla ülkemizde eðitim görmelerinden de ayrýca mutluluk duyuyoruz." þeklinde konuþtu.

Fidan, Türkiye'nin Birleþmiþ Milletler (BM) baþta olmak üzere Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT), Afrika Birliði (AfB) gibi kuruluþlarda Moritanya ile beraber çalýþmaya büyük önem verdiði deðerlendirmesinde bulunarak, Moritanya'nýn þubatta AfB dönem baþkanlýðýný aldýðýný hatýrlattý.

AfB ile 2008'den bu yana sahip olunan stratejik ortaklýk çerçevesindeki iliþkilerin geliþtirilmeye devam edildiðini söyleyen Fidan, Moritanya'nýn dönem baþkanlýðýnýn bu konuda fýrsat olduðunu bildirdi.

Fidan, yýlýn son çeyreðinde Türkiye-AfB "Bakanlar Gözden Geçirme Toplantýsý"nýn yapýlmasý hedefini aktararak, bu konuda da mevkidaþý ile istiþarelerde bulunduðunu belirtti.

Bakan Fidan, Gazze'deki durumun da görüþmenin konularýndan olduðunu söyleyerek, þunlarý kaydetti:

"Týpký Türkiye gibi Moritanya da Filistin meselesinde, Gazze meselesinde hassas bir politika izliyor. Bu konuda elinden gelen her türlü desteði veriyor, bu konuda büyük bir dayanýþma içerisindeyiz. Moritanya en baþýndan bu yana Gazze'de akan kanýn durdurulmasý için kararlý bir tutum sergilemiþtir. Acil ateþkes ihtiyacý ve insani yardýmlarýn kesintisiz þekilde ulaþýlmasý hususunda iþbirliðimizi sürdüreceðiz. Ýþgali ve haksýzlýklarý gündeme getirmeye hep beraber devam edeceðiz. 1967 sýnýrlarý temelinde baþkenti Doðu Kudüs olan baðýmsýz, egemen ve coðrafi bütünlüðe haiz bir Filistin devleti kurulana kadar bu çabalarýmýz kesintisiz devam edecek."

Fidan, daha 2 gün önce Filistin'in Birleþmiþ Milletlere tam üye olmasýný ABD yönetiminin engellediðini hatýrlatarak, "Amerika izin vermedi. Bu tutum Filistin halkýna yapýlan büyük bir haksýzlýktýr, uluslararasý toplumu bu yanlýþa karþý çýkmaya ve Filistin devletini tanýmaya davet ediyoruz." dedi.

TÜRKÝYE-IRAK ÝLÝÞKÝLERÝ

Bakan Fidan, konuþmasýnýn ardýndan bir gazetecinin Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Irak ziyaretine iliþkin sorusu üzerine, 2011'den itibaren ilk defa Cumhurbaþkaný düzeyinde Irak'a ziyaret gerçekleþtirileceðini dile getirerek, "Çok uzun zamandýr bu ziyarete hem Irak tarafý, hem Türkiye tarafý olarak büyük önem vermekte ve hazýrlýk yapmaktayýz. Devam eden yoðun çalýþmalar var." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Irak ziyaretinin en verimli þekilde gerçekleþmesini hedeflediklerini söyleyen Fidan, Erdoðan'ýn Türkiye-Irak iliþkilerindeki vizyonunun Türkiye'nin bölgeye iliþkin vizyonunu yansýttýðýný kaydetti.

Fidan, Irak Baþbakaný Muhammed Þiya es-Sudani hükümetinin kalkýnmayla ve siyasi istikrarla ilgili attýðý adýmlarý desteklediklerinin altýný çizerek, "Irak, uzun yýllardýr çok sýkýntýlý dönemlerden geçti. Siyasi istikrarýn saðlanmasý çok güç oldu. Siyasi istikrar olmadýðý zaman da özellikle halkýn ihtiyacý olan temel hizmetlerin götürülmesi konusunda da büyük problemler yaþandý." dedi.

TÜRKÝYE, IRAK'A DESTEK OLMAYA HAZIR

Irak'ýn büyük potansiyele ve imkanlara sahip olmasýna raðmen temel hizmetlerin halka ulaþtýrýlmasý konusunda da büyük sýkýntýlar yaþadýðýný belirten Fidan, mevcut Irak hükümetinin bu konuda büyük farkýndalýk geliþtirdiðini söyledi.

Fidan, Irak ve Türk hükümetlerinin, bu sýkýntýlarýn giderilmesi için neler yapýlabileceði konusunda görüþtüðüne deðinerek, Türkiye'nin, sulama sistemi, eðitim, saðlýk, altyapý, ticaret ve enerji gibi alanlarýn geliþtirilmesi için "her türlü desteði" vermeye kararlý olduðunu vurguladý.

Uzun zamandýr bakanlar, bürokratlar ve iþ adamlarý düzeyinde Irak ile çeþitli temaslarýn yoðun þekilde devam ettiðini bildiren Fidan, gelinen "olgunluk noktasý" itibarýyla Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Irak'a ziyareti ve Stratejik Çerçeve Anlaþmasý'nýn imzalanmasý konusunda mutabýk kalýndýðýný söyledi.

BÖLGEDE ÝSTÝKRAR VE REFAH VURGUSU

Fidan, Stratejik Çerçeve Anlaþmasý'yla çok alanda ve ayný anda nasýl iþbirliði yürütülebileceðinin stratejik vizyonunun ortaya konacaðýna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Bu, iki ülke iliþkilerinin geleceði açýsýndan önemli bir yol haritasý teþkil edecek. Ýliþkilerimizi, daha önce de söylemiþtim, kurumsallaþtýrarak ileriye götürmek, baþarýyý bir tesadüf olmaktan çýkartmak, daha sistemli hale getirmek ve iki ülke arasýndaki iliþkilerde kalýcý faydalarý ortaya koymak arzusundayýz."

Bölgenin ve Irak'ýn iç karýþýklýklarla, savaþla ve çatýþmayla anýlmasýný istemediklerinin altýný çizen Fidan, bu sebeple, ekonomik kalkýnmanýn ve siyasal istikrarýn esas olmasýný temenni ettiklerini belirtti.

Fidan, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki yoðun temaslara ve iþbirliði arayýþlarýna iþaret ederek, "Irak'taki mevcut siyasal dengeleri çok fazla rahatsýz etmeden, terörle mücadelede nasýl büyük adýmlar atýlabileceði" hususunda Baðdat hükümetiyle çok yoðun görüþmeler içerisinde olduklarýný kaydetti.

IRAK ÝLE TEMASLAR

Irak Dýþiþleri Bakaný Fuad Hüseyin'in koordinasyonunda Irak Savunma Bakanlýðý, istihbarat ve diðer güvenlik kurumlarýndan Türkiye'ye gelen heyete iþaret eden Fidan, Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler, Milli Ýstihbarat Teþkilatý (MÝT) Baþkaný Ýbrahim Kalýn ve Ýçiþleri Bakan Yardýmcýsý Münir Karaloðlu ile Irak'ý ziyaret ettiðini hatýrlattý. Fidan, þunlarý söyledi:

"Bu ziyaretimiz esnasýnda Cumhurbaþkaný'mýzýn Irak'a yapacaðý ziyaretin stratejik çerçevesini de Iraklý muhataplarýmýzla uzun uzun tartýþmýþtýk. Biz, Irak-Türkiye iliþkilerinin bölgemizde önemli bir örneklik teþkil edeceðine inanýyoruz. Özellikle Cumhurbaþkaný'mýzýn da çok önem verdiði Kalkýnma Yolu Projesi'nin hayata geçmesi durumunda hem Irak halký için, hem bölge halklarý için çok önemli bir örnek teþkil edeceðine inanýyoruz."

Fidan, bölgenin çatýþmalarla, karýþýklýklarla ve istikrarsýzlýklarla deðil kalkýnmayla, teknolojiyle, refahla, istikrarla, kültürle ve sanatla gündeme gelmesi gerektiðini dile getirdi.

IRAK'IN GAZZE KONUSUNDA TÜRKÝYE'YE DESTEÐÝ

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Irak ziyaretinde Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýnýn da ele alýnacaðýný bildiren Fidan, Baðdat hükümetiyle Gazze konusunda ayný hassasiyetleri paylaþtýklarýna dikkati çekti.

Fidan, Irak'ýn uluslararasý sistemde Gazze'ye iliþkin Türkiye'ye destek verdiðini, oylamalarda Türkiye ile hareket ettiðini vurgulayarak, "Cumhurbaþkaný'mýzýn Erbil ziyareti esnasýnda da özellikle bölgesel yönetim yetkilileriyle bir araya gelerek kendilerine verdiðimiz destek, aramýzdaki iliþkinin artýrýlmasý, Irak iç istikrarýnýn ve barýþýnýn saðlanmasýnda kendilerine düþen birtakým rollerinin hatýrlatýlmasý konusunda da kendileri eminim vizyonlarýný paylaþacaktýr." ifadesini kullandý.