Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Oktay: Hep birlikte inþa etmek zorundayýz
ABONE OL

Oktay ve KKTC Baþbakaný Ersan Saner, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde ortak basýn açýklamasý yaptý.

Fuat Oktay, KKTC'de yürütülen tüm projeler ile siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki geliþmeler üzerinde detaylý görüþ alýþveriþinde bulunduklarýný söyledi.

Görüþmenin son derece faydalý geçtiðini belirten Oktay, "Zaten devam eden bir süreç. Her ortamda bütün kurumlarýmýzla, Sayýn Cumhurbaþkanlarýmýz, Baþbakanýmýz ve bakanlarýmýz nezdinde bu iþ birliði, yakýn diyalog ve görüþ alýþveriþi çok ciddi þekilde devam ediyor." diye konuþtu.

Oktay, bundan sonraki sürecin de ayný þekilde devam edeceðinin altýný çizerek, özellikle ekonomik anlamda, sektörel olarak yürüyen projelerin olduðunu ve Türkiye'nin desteðinin süreceðini ifade etti.

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay, þöyle devam etti:

"Özellikle ulaþtýrmada, yol yapým projeleri þu anda tüm hýzýyla devam ediyor. KKTC'deki kardeþlerimiz de buna þahit oluyorlar. Çok hýzlý bir þekilde altyapý çalýþmalarý devam edecek. Yine havalimaný, özellikle salgýn dönemi sonrasýna, turizmde, eðitimde ve diðer alanlarda hazýr bir KKTC olsun istiyoruz. Sayýn Baþbakan ve hükümet, bu konuda son derece kararlýlar, biz de ayný þekilde kararlýyýz. Dolayýsýyla proje bazýnda tekrar gözden geçirdik. Hamdolsun son derece hýzlý devam ediyor. Kýsmet olursa yýl sonu itibarýyla sonlandýrmaya çalýþacaðýz. Onun iyi gittiðini gördük."

Fuat Oktay, KKTC'deki sulama kanallarýyla ilgili çalýþmalarýn hýzla devam ettiðini belirterek, Mesarya Ovasý'nýn sulanmasý projesinin hazýrlýklarýna iliþkin de ilgili kurumlardan gerekli bilgileri aldýklarýný anlattý.

- "Türkiye, salgýnýn baþýndan itibaren KKTC'ye her türlü desteði veriyor"

Ekonomik anlamda salgýnýn getirdiði bir takým sýkýntýlarýn, bütün dünyada olduðu gibi KKTC'de de hissedildiðini vurgulayan Oktay, "Salgýnla mücadele konusunda, Türkiye olarak en baþýndan her türlü desteði vereceðimizi ifade etmiþtik. Bu sözümüzün de sonuna kadar zaten arkasýnda duracaðýmýzý bütün Kýbrýs halký da oradaki Kýbrýs Türkü kardeþlerimiz de yakinen biliyorlar zaten." þeklinde konuþtu.

Oktay, Türkiye'nin bir söz verdiðinde arkasýnda durduðunu, fiilen de bunu gösterdiklerini dile getirdi.

Görüþmede, gençlik ve spor, saðlýk alanlarýndaki çalýþmalarý gözden geçirdiklerini aktaran Oktay, 500 yataklý hastanenin etüt çalýþmalarýnýn iyi gittiðini, çalýþmalarýn bir an önce sonuçlanacaðýný kaydetti. Oktay, acil hastanelerin yapýlmasý, hastalarýn hava ambulanslarýyla Türkiye'ye taþýnmasý ve tedavilerin burada yapýlmasý gibi konularý da gözden geçirdiklerini anlattý.

Fuat Oktay, açýklamasýný þöyle sürdürdü:

"Türkiye aþýya ulaþtýðý anda Kýbrýs'a da ulaþtýrýlacaðýyla alakalý, hamdolsun þu ana kadar da 340 bini buldu, burada da sonuna kadar destek vereceðiz. Burada bir sorun olmayacak. Ekonomik anlamda desteklerimiz devam edecek. Çok detay þekilde üzerinden geçtik çalýþmalarýn. Çiftçinin, esnafýn, çalýþanýn sahadaki hemen hemen herkesin burada Türkiye'nin gerek hibe gerek kredi boyutundaki çalýþmalarý, burada yine Türkiye'nin katkýsý devam edecek. Buradaki kararlýlýðýmýzý ifade ettik. Bunlarýn zaten çok hýzlý bir þekilde de sahaya yansýyacaðýndan biz eminiz, sizler de yine kamuoyu da buna þahit olacak."

Oktay, yerel yönetimler bazýnda yürüyen projelerde de Türkiye'nin desteðinin, yine imzalanan mali protokol çerçevesinde kararlýlýkla devam edeceðini belirterek, "Bu kararlýlýðýmýzý bir kez daha teyit ettik." ifadesini kullandý.

-"Türkiye'nin katkýsý ekonomik anlamda devam edecektir"

"Türkiye'nin katkýsý ekonomik anlamda devam edecektir." diyen Oktay, Baþbakan Saner ile fikir teatisinde bulunarak, görüþ birliðine vardýklarýný söyledi.

Oktay, Türkiye'nin KKTC'ye destek ve katkýsý konusunda, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn talimatlarýnýn net olduðunu hatýrlatarak, þunlarý kaydetti:

"Kendi ayaklarý üzerinde duran ve üreten bir Kuzey Kýbrýs'ý hep birlikte inþa etmek zorundayýz. Özellikle egemen, iki eþit devlet temeline dayalý, kendi kaynaklarýný çýkarabilen, üretebilen, kendi haklarýný koruyabilen güçlü bir KKTC devletinin, egemen, eþit bir devletin oluþturulmasý, bunun inþa edilmesiyle alakalý, burada da yine birlikte çalýþýyor olacaðýz. Cumhurbaþkanýmýzýn buradaki iradesi nettir. KKTC Cumhurbaþkaný Sayýn Ersin Tatar'ýn burada iradesi nettir. Hükümetin, bizlerin iradesi nettir. Dolayýsýyla bu netlik, iþ birliðine çok daha kolay odaklayabiliyor. Bunun sonuçlarýný da yine Kýbrýs'taki vatandaþlarýmýz, oradaki Kýbrýs Türkü kardeþlerimiz yakinen görecekler."

Bunlarýn ötesinde, kültürel anlamda da iþ birliklerinin devamýný arzu etiklerini dile getiren Oktay, yerel yönetimlerle, kültürel iþ birliði çalýþmalarýnýn da yürütüldüðünü bildirdi.

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay, "Türkiye Belediyeler Birliði Baþkaný Fatma Þahin ve ekibiyle de görüþtük. Yapýlan çalýþmalarý ben yakinen takip ettim. Sayýn Cumhurbaþkanýmýza da yine arz ettik. Son derece güzel çalýþmalar orada devam ediyor. Bu çalýþmalarýn da hýzla, sahaya yansýyacak þekilde sonuçlanmasýný arzu ediyoruz." diye konuþtu.

Oktay, görüþmede, eþit, egemen iki devlet temelinde, baðýmsýz bir KKTC inþa etme fikir birlikteliðini bir kez daha teyit ettiklerini kaydetti.