Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Oktay'dan 6'lý masaya çaðrý: Kendisine güvenenleri delikanlýca adaylýðýný ilan etmeye çaðýrýyoruz
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Oktay, TBMM Genel Kurulunda, 2023 yýlý bütçesinin tümü üzerinde hükümet adýna söz aldý.

Bütçe görüþmelerinin sonuna gelindiðine iþaret eden Oktay, harcanan yoðun mesai ve katký için Meclis Baþkaný Mustafa Þentop'a, baþkanvekillerine ve tüm milletvekillerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine, bakanlara, kamu kurumlarýna ve yöneticilerine þahsý ve Cumhurbaþkaný adýna teþekkür etti.

Diyarbakýr'da polis servis aracýna yönelik terör saldýrýsý sonucu yaralanan polislere ve sivil vatandaþlara þifa dileyen Oktay, "Milletimizin birlik ve beraberliðini hedef alan bu saldýrýlar tam tersine milleti birbirine kenetleyecektir, terörle mücadele kararlýlýðýmýzý da perçinleyecektir." diye konuþtu.

Yürütmenin temsilcileri olan Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý ve bakanlarýn muhalefetin emir eri olmadýðýný ifade eden Oktay, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý ve bakanlarýn siyasi parti üyesi, kurucusu, yöneticisi olabileceðini, siyasi açýklama yapabileceðini, Anayasa'ya göre dokunulmazlýklarý bulunduðunu, suç iþlemeleri halinde de Yüce Divanda yargýlanabileceklerini anlattý.

Oktay, sistemin geliþtirilebileceðini, eleþtirilebileceðini dile getirerek, "Biz hiçbir zaman statükocu olmadýk ve hep ileriye baktýk." dedi.

- EKREM ÝMAMOÐLU HAKKINDAKÝ MAHKUMÝYET KARARI

Fuat Oktay, Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu hakkýndaki mahkumiyet ve siyaset yasaðý kararýna deðinerek, Ýmamoðlu'nun aldýðý ceza üzerinden, gerek kamuoyunda gerekse Mecliste konuyla ilgisi olmayan bir gündem inþa edilmeye çalýþýldýðýný belirtti.

Anayasaya göre yargý yetkisinin Türk milleti adýna baðýmsýz ve tarafsýz mahkemelerce kullanýldýðýný, kendilerinin bir yargý kararý hakkýnda beyanda bulunamayacaðýný kaydeden Oktay, "Yargýsal süreçler devam etmektedir. Yani karar henüz kesinleþmemiþtir. Bu kararýn daha istinaf ve Yargýtay aþamalarý bulunmaktadýr. Kararý verecek olan da ne karalama siyasetiyle muhalefet ne yürütme ne de TBMM'dir. Þayet verilen kararda herhangi bir eksik veya yanlýþ varsa, bunun düzeltileceði yer yine yargý kademeleridir. Mahkeme kararlarýnýn arkasýnda 'siyasi akýl' aramak, 'siyasal akýlsýzlýðýn' ta kendisidir." deðerlendirmesinde bulundu.

"KENDÝSÝNE GÜVENENLERÝ DELÝKANLICA ADAYLIÐINI ÝLAN ETMEYE ÇAÐIRIYORUZ"

Cumhurbaþkaný Oktay, bugüne kadarki safahatý ve bundan sonraki süreci açýkça ortada olan bir konuyu, mitinglerle, ateþli beyanatlarla, asýl baðlamýndan kopartýlmýþ çýkarsamalarla gündeme getirmenin baþka bir niyetin ifadesi olduðunu belirterek, þöyle devam etti:

"Bu konuda maðduriyet edebiyatý yapanlarý, yine bu kürsüde 'biz maðduriyet edebiyatý' yapmayýz diye haykýran muhalefet milletvekillerine havale ediyoruz. Siyasette söz millete karþý söylenir, milletin iradesi muhatap alýnýr. Muhalefetin kendi içindeki Cumhurbaþkaný adaylýðý kavgasýna bu mahkeme kararýnýn alet edilmesi trajikomik bir görüntüdür. Maðduriyet ve oyun arýyorsanýz kendi içinizdeki hizipleþmelere bakýn. Hele hele adaylýk kavgasýnýn Cumhurbaþkanýmýza ve Hükümetimize yönelik kirli bir kampanya üzerinden yürütülmeye kalkýlmasý en hafif ifadesiyle bunu yapanlarýn kendi yetersizliklerini ikrarýdýr."

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn bugüne kadarki tüm seçimlerde olduðu gibi, bu seçimde de siyasi rakiplerini yenmek için mahkeme kararýna ihtiyacý olmadýðýný ifade eden Oktay, "Cumhurbaþkanýmýz mücadelesini siyaset meydanýnda verir, desteði milletten ister, neticeyi sandýkta alýr. Kendine güvenenleri, herhangi bir bahaneye sarýlmadan delikanlýca adaylýðýný ilan edip meydana çýkmaya çaðýrýyoruz. Gerisi lafýgüzaftýr. Milletimizin de bu laflara karný toktur." diye konuþtu.

- "BÜTÇE HER ALANDA TÜRKÝYE'NÝN ÖNÜNÜ AÇACAK ÖZELLÝKLERE SAHÝP"

AK Parti hükümetlerinin 21'inci, Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'ne geçiþin ardýndan hazýrlanan 5. bütçenin, Cumhuriyetin 100. yýlýnýn bütçesi olduðunu dile getiren Oktay, þunlarý söyledi:

"Geçmiþ yýllarda olduðu gibi vatandaþlarýmýzýn ihtiyaçlarýna, taleplerine, beklentilerine odaklanan 2023 yýlý bütçesi, Türkiye Yüzyýlý'nýn ilk mali zeminidir. 100'üncü yýlýn bütçesi; 20 yýlda yapýlan Cumhuriyet tarihinin en büyük atýlýmlarýný daha da öteye taþýyacak yapýdadýr. Bütçe görüþmelerinin baþladýðý ilk günden bu yana vurguluyoruz; 2023 bütçe kanun teklifimizi vatandaþýmýzý küresel belirsizliklerden ve risklerden koruyacak, her kesimden insanýmýzý kollayacak þekilde hazýrladýk. Sosyal yönlerinin yaný sýra yerli-milli teknoloji, yenilenebilir enerji, dijitalleþme, herkes için spor, yeni nesil turizm ve ihracat destekleriyle bütçemiz, dengeli þekilde, her alanda Türkiye'nin önünü açacak özelliklere sahiptir."

Oktay, bütçenin 85 milyonun bütçesi olduðunu vurgulayarak, "Biz eser ve hizmet siyaseti derdindeyiz, muhalefetin buram-buram reklam kokan hareketler içinde olduðunu kamuoyu net þekilde görmektedir." ifadesini kullandý.

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Oktay, "yatýrým, üretim, istihdam, ihracat ve cari fazla hedefli büyüme" dedikçe muhalefetin ayrým, gerilim, intikam, fecaat ve icazet hedefli bir modelden yana olduðunu söyledi.

Kimi zaman rakamlarýn ve gerçeklerin muhalefet tarafýndan çarpýtýlmaya çalýþýldýðýný dile getiren Oktay, muhalefetin pandemi hiç olmamýþ, Rusya-Ukrayna savaþý hiç çýkmamýþ, sýnýrlarda her þey güllük gülistanlýkmýþ gibi yaþananlarý görmezden geldiðini belirtti.

Muhalefetin yapýlanlarý görmediðini ve duymadýðýný söyleyen Oktay, "Milletin bütçesini bir kenara býrakýp þahsýma iliþkin aslý astarý olmayan iddialarý, burada, proje ödevi gibi kartonla, el iþi kaðýdýyla sunmaya kalktýðýnýz anlarý da yaþadýk." diye konuþtu.

Oktay, muhalefet mega eserlerin üzerini kara propagandayla örtmeye çabalarken 1 dakika durmadýklarýný vurgulayarak, bütçe görüþmeleri sürerken eþ zamanlý olarak sayýsýz eseri, hizmeti millete kazandýrmaya devam ettiklerini belirtti.

Türkiye'yi ilmek ilmek, emek emek dokuyup yükselttiklerini anlatan Oktay, "Ayýn her haftasýný, günümüzün her anýný büyük bir aþkla, þevkle, azimle çalýþarak geçiriyoruz. Þu an ben burada konuþmamý yaparken ülkemizin dört bir yanýnda yatýrýmlarýmýz yükselmeye devam ediyor." dedi.

Oktay, aralýk ayý sonuna kadar asgari ücreti makul düzeyde belirleyeceklerini, çalýþanlarý enflasyona ezdirmeyeceklerini ifade etti.

2023 yýlý kredi burs rakamlarýný lisans öðrencileri için 850 liradan 1250 liraya, yüksek lisans öðrencileri için 1700 liradan 2 bin 500 liraya, doktora öðrencileri için 2 bin 550 liradan 3 bin 750 liraya çýkardýklarýný aktaran Oktay, emeklilikte yaþa takýlanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeyi hükümet olarak söz verdikleri gibi bu ay tamamlayacaklarýný kaydetti.

Oktay, "Yine durmaya, dinlenmeye niyetimiz yok. Çarpýtmalarla gündemi deðiþtirerek bizi hedeflerimizden alýkoyamazsýnýz. Siz boþ maðduriyet tiyatrolarýyla vakit tüketirken, biz her an hizmet her an eser üretiyoruz." diye konuþtu.

Türkiye Yüzyýlý'ný milletle birlikte inþa edeceklerini ifade eden Oktay, Türkiye Yüzyýlý programýyla, milletin kalkýnma ve demokrasi hayallerini en üst düzeyde hayata geçirmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Türkiye'nin ilk milli haberleþme uydusu Türksat-6A'nýn üretim ve entegrasyon faaliyetlerini tamamladýklarýný, 2023 yýlýnda yörüngesine fýrlatacaklarýný anýmsatan Oktay, ilk milli gözlem uydusu ÝMECE'nin de uçuþ modelinin testlerine baþlandýðýný, uydunun 2023'te yörüngesinde olacaðýný söyledi.

Yeni nesil süper bilgisayar TRUBA'nýn yer alacaðý yeni veri merkezini 2023 yýlýnda Ankara'da açacaklarýnýn bilgisini veren Oktay, böylece Türkiye'de yapay zeka alanýnda yapýlacak çalýþmalarda kapasitenin 5 kat artacaðýný ifade etti.

Elektrikli araç piyasasýnda küresel marka olma hedefiyle hayata geçirilen ve nesnelerin interneti altyapýsýna sahip olan yerli otomobil Togg'un, 2023 yýlýnýn mart ayýnda yollarda olacaðýný belirten Oktay, "O da yetmeyecek, Avrupa'da ve dünyanýn diðer ülkelerinde de yollarda olacak, bunu hep birlikte göreceðiz." diye konuþtu.

Baþta KOBÝ'ler olmak üzere imalat sanayi iþletmelerinin verimlilik artýþlarýna önemli katkýlar sunan Model Fabrikalarý, 2023 yýlý sonuna kadar Kocaeli, Denizli, Eskiþehir, Samsun, Trabzon ve Malatya illerinde de kuracaklarýný dile getiren Oktay, Ankara AKM-Gar-Kýzýlay Metro Hattý, Ýstanbul Gayrettepe-Ýstanbul Havalimaný Metro Hattý, Ýstanbul Baþakþehir-Kayaþehir Metro Hattý inþaatlarýný tamamlayarak açýlýþa hazýr hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Oktay, 1210 yataklý Kocaeli Þehir Hastanesi, 2 bin 60 yataklý Ýzmir Bayraklý Þehir Hastanesi, 1875 yataklý Gaziantep Þehir Hastanesi ve 610 yataklý Kütahya Þehir Hastanesini de gelecek yýl þehir hastaneleri "gurur tablosuna" ekleyeceklerini söyledi.

- "DOÐAL GAZDA KAYNAK ÜLKE OLMA YOLUNDA ÝLERLÝYORUZ"

Karadeniz Sakarya Gaz Sahasý'nda üretilecek doðal gazý 2023'ün ilk çeyreðinde vatandaþlarýn kullanýmýna sunacaklarýný kaydeden Oktay, "Doðal gazda kaynak ülkelere yakýnlýða ek olarak kaynak ülke olma yolunda ilerliyoruz. Trakya'da kurmayý planladýðýmýz doðal gaz merkezi için atacaðýmýz adýmlarla Türkiye bir enerji üssü olacak. Bu yoldaki çalýþmalarýmýz ciddiyetle ve hýzla devam etmektedir. Akkuyu Nükleer Güç Santrali ilk ünitesinin 2023 yýlýnda devreye alýnmasý planlanmakta." ifadeleri kullandý.

Eskiþehir Kýrka'da 600 tonluk, Balýkesir Bandýrma'da 100 tonluk olmak üzere toplam 700 ton kapasiteli lityum karbonat üretim tesisinin kurulma çalýþmalarýný ilerleteceklerini ve böylece yeþil dönüþümde önemli bir adým daha atacaklarýný söyleyen Oktay, "Bu tesisin özelliði dünyada nadir bulunan elementlerden olmasý. Bu anlamda tesislerimiz önem arz ediyor." dedi.

- "GELÝR KORUMA SÝGORTASI'NI YAYGINLAÞTIRACAÐIZ"

Oktay, Konya'da pilot olarak baþlatýlan ve üreticileri hem verim düþüþü hem de fiyat azalýþ riskine karþý koruyan en geliþmiþ tarým sigortacýlýðý ürünü olan Gelir Koruma Sigortasý'ný 2023'te tüm illerde yaygýnlaþtýracaklarýný ifade etti.

Türkiye'nin 100. yýlýnýn bütçesiyle, Cumhuriyetin yeni yüzyýlýna, 'Türkiye Yüzyýlý'na güçlü bir baþlangýç yapacaklarýný kaydeden Oktay, "Türkiye Yüzyýlý vizyonumuzun öncelikli hedeflerinden birisi, ülkemizde huzurun kökleþtirilmesi. Güvenliðimize yönelik tehditleri sýnýrlarýmýza dayanmadan kaynaðýnda bertaraf eden, yerli, milli teknolojilerle donanmýþ, etki alaný üç kýta, ilgi alaný ise bütün dünya olan bir milli savunma anlayýþýyla stratejik güvenliðin yüzyýlý olacak." deðerlendirmesinde bulundu.

Yeni yüzyýlýn, dýþ temsilcilik aðýyla dünyayý saran, bölgesel ve küresel meselelerde söz sahibi, belirleyici diplomasinin yüzyýlý olacaðýný anlatan Oktay, "Bugüne kadar aþtýðýmýz badireler, katettiðimiz mesafe ve taviz vermeden geldiðimiz noktaya da kolay gelmedik. Bugün de sergilenen tiyatrolardan zerrece etkilenecek deðiliz. Siz kara bulutlardan örülü senaryolar yazsanýz da biz aydýnlýk geleceðimize yürüyoruz. Küresel piyasalardaki olumsuzluklar da bizi yýldýramaz. Yine zorluklarý geride býrakacak, milletimizi feraha çýkaracak olan bizleriz. Cumhur Ýttifaký olarak milletimize fayda, ülkemize katma deðer saðlayacak adýmlara birlikte imza atmayý sürdüreceðiz." diye konuþtu.

Türkiye'nin son 20 yýldýr karþýlaþtýðý krizleri fýrsata, sýnamalarý kazanca dönüþtürme konusunda tecrübe sahibi olduðunu belirten Oktay, vesayetin ayak oyunlarýndan terör örgütlerinin saldýrýlarýna, darbe giriþimlerinden küresel ekonomik tuzaklara kadar nice engeli aþarak Türkiye'yi dünyada hak ettiði yere getirmek için çalýþtýklarýný söyledi.

- "ULUSLARARASI KURULUÞLAR BÜYÜME TAHMÝNLERÝNÝ YÜKSELTTÝ"

Oktay, Türkiye'nin geçmiþten edindiði tecrübelerle bütçeyi, yatýrým, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla hedefiyle Türkiye'yi büyütme esasýna dayanan ekonomi politikasýna uygun þekilde hazýrladýklarýný belirtti.

Oktay, "Her bütçemiz gibi 2023 teklifinde de bir yanda çalýþanýndan iþverenine, öðrencisinden emeklisine, esnafýndan çiftçisine tüm kesimleri koruyacak, diðer yandan da yatýrýmý, üretimi kesintisiz destekleyecek bir yaklaþýmý esas aldýk." ifadelerini kullandý.

Küresel ekonominin temel belirleyicisi konumundaki ürünler baþta olmak üzere, emtia fiyatlarýnda keskin artýþlarýn yaþandýðýný anýmsatan Oktay, iþsizliðin küresel bir sorun olarak varlýðýný devam ettirdiðini, pek çok ülkede bütçe açýklarý, enflasyon ve borçluluk oranlarýnýn tarihi seviyelere ulaþmýþ durumda olduðunu aktardý.

Pek çok yerde resesyon, yani ekonomik durgunluk ve daralma tartýþmalarýnýn yaþandýðýný vurgulayan Oktay, uluslararasý kuruluþlarýn Türkiye ile ilgili 2022 yýlý büyüme tahminlerini yükselttiðini hatýrlattý. Oktay, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Biz ekonomi politikalarýmýzý insanýmýzýn iþini, aþýný, geçimini birinci sýraya koyduðumuz bir yaklaþýmla uygulamaktayýz. Yeni hükümet sistemi döneminde de ülkemiz ekonomisi, arz güvenliðindeki kýrýlmalar ve salgýn, küresel belirsizlik, çatýþmalara ve savaþlara raðmen dirayetle yönetilmiþtir.

Bu dönemde ortalama yüzde 4,2 büyüme performansý gösteren ülkemizde istihdam edilen kiþi sayýsý 2017 yýl sonundaki toplam 28,2 milyon seviyesinden 2022 yýlý Ekim ayý itibarýyla 31,6 milyon seviyesine ulaþmýþtýr. Salgýnýn tüm dünyada büyük hasarlar verdiði, maalesef milyonlarca insanýn öldüðü 2020 yýlýnda dünya ekonomisi yüzde 3 daralýrken, hatta Avro Bölgesi yüzde 6,1 oranýnda daralýrken, Türkiye ekonomisi Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi çerçevesinde aldýðý proaktif kararlarla yüzde 1,9 oranýnda büyümeyi baþarabilmiþtir. 2021 yýlýnda yüzde 11,4 büyüme ile rekor bir seviyeye ulaþarak G20 ülkeleri arasýnda en hýzlý büyüyen ülke olmayý da baþarmýþtýr."

Oktay, TBMM Genel Kurulunda, 2023 yýlý bütçesinin tümü üzerinde hükümet adýna yaptýðý konuþmada, Türkiye ekonomisinin en hýzlý büyüyen ve istihdam oluþturan ekonomilerin baþýnda geldiðini söyledi.

Türkiye'nin OECD ülkeleri arasýnda sanayi üretimini en hýzlý artýran 5. ülke olduðuna iþaret eden Oktay, bu dönemde Türkiye'nin turizmde de sürekli zirveyi zorladýðýný belirtti.

Dünyanýn borç seviyelerinde rekor kýrarken Türkiye'nin AB tanýmlý borç stokunu yüzde 39'da tutmayý baþardýðýný kaydeden Oktay, "AB üyesi ülkeler bile Maastricht Kriteri olan yüzde 60'ýn üzerinde borçluluk oranýna sahipken, Türkiye son dönemdeki küresel geliþmelere raðmen bu oraný düþük tutmayý baþarmýþtýr." diye konuþtu.

Ayný dönemde vatandaþlarýn borçluluk oranlarýnýn da hýzla gerilediðine dikkati çeken Oktay, "2017 yýlýnda hane halký borcunun milli gelire oraný yüzde 16,7 iken 2022 yýlý ikinci çeyreði itibarýyla bu oran yüzde 12,2'ye gerilemiþtir. Ülkemiz satýn alma gücü paritesine göre milli gelirde 2021 yýlýnda 2,95 trilyon dolara çýkmýþ ve dünyanýn en büyük 11. ekonomisi olmuþtur." bilgisini verdi.

Oktay, koþullar ne olursa olsun mali disiplinden taviz vermediklerini bildirerek, Ocak-Kasým 2022 döneminde bütçe açýðýnýn 20 milyar 449 milyon lira olarak gerçekleþtiðini ifade etti.

2022 yýl sonu bütçe açýðýnýn milli gelire oranýnýn, OVP ile tahmin edilen yüzde 3,4 seviyesinin oldukça altýnda gerçekleþeceðini öngördüklerini vurgulayan Oktay, þöyle devam etti:

"Bununla birlikte küresel ekonomi açýsýndan öngörülen riskler, piyasa ihtiyaçlarý ve maliyet avantajlarý da dikkate alýnarak borçlanma programý revize edilmiþtir. Bu revizyon, borç geri ödemesi ve borçlanma takvimi arasýndaki uyum dikkate alýnarak yapýlmýþtýr. Özellikle yatýrým amaçlý projelere uygun koþullu dýþ finansman saðlanmasý ve geçtiðimiz yýllarda olduðu gibi önümüzdeki yýlýn baþýndaki ödemelerimiz için yeni yýla güçlü nakit rezervi girilmesi amaçlanmýþtýr. Yeni bütçemizle aksaklýklarý azaltýp kazanýmlarý artýrarak daha müreffeh imkanlarý milletimize sunuyor olacaðýz. Hedefimiz ve uygulamalarýmýz, üreterek ekonomiyi canlý tutmak ve arz açýðýný kapatarak enflasyonu program dönemi sonunda kalýcý olarak düþürmek yönündedir.

2022 yýlý baþlangýç ödeneklerine göre, Tarým ve Orman Bakanlýðý bütçesinin artýþ oraný yüzde 106,9 ve ek bütçe dahil ödeneklere göre ise yüzde 35,1'dir. 2023 yýlýnda bütçemizden tarýma ayýrdýðýmýz kaynaðý 142,9 milyar liraya çýkartýyoruz. 2023 yýlý bütçesinde, 2022 yýlý bütçesine göre mazot desteðini yüzde 282, gübre desteðini yüzde 140 oranýnda artýrýyoruz. Tarým ürünlerindeki net dýþ ticaret fazlasý 2021 yýlýnda 7,2 milyar dolara, son 20 yýlda ise toplam 87 milyar dolara ulaþmýþtýr. Ülkemiz tarým ürünleri dýþ ticaretinde net ihracatçý konumunu devam ettirmektedir. 125 milyon dolar saman ithal edilmesi olayý, böyle bir þey yok, nereden geldi size veriler."

- "DÜNYANIN EN GENÝÞ TEMSÝL AÐINA SAHÝP ÝLK 5 ÜLKESÝNDEN BÝRÝYÝZ"

Oktay, Türkiye'nin, küresel ve bölgesel sorunlarýn çözümünde inisiyatif alan dýþ politikasýyla etrafýnda barýþ ve refah kuþaðý kurulmasý için çalýþmaya devam ettiðini dile getirdi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde yürütülen akil, gerçekçi, giriþimci, insani ve milli dýþ politikayla dünyadaki krizler karþýsýnda Türkiye'nin küresel aktör olarak öne çýktýðýný vurgulayan Oktay, "2002'de 163 olan yurt dýþýndaki temsilcilik sayýmýzý, yükselen diplomatik gücümüzle orantýlý olarak 255'e çýkararak dünyanýn en geniþ temsil aðýna sahip ilk 5 ülkesinden biri haline geldik." deðerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaþýnýn baþlamasýndan sonra müzakereler yoluyla çatýþmalarý sona erdirmek için yoðun çaba gösterdiðini anýmsatan Oktay, Türkiye'nin ara buluculuk giriþimleri sonucunda imzalanan Ukrayna tahýlýnýn Karadeniz üzerinden uluslararasý piyasalara ulaþtýracak Ýstanbul Mutabakatý ile küresel bir gýda krizinin önüne geçildiðini söyledi.

Oktay, her iki ülkeyle görüþmelerin devam ettiðini, önce ateþkesi, ardýndan da bölgede kalýcý barýþý saðlamaya dönük umutlarýný koruduklarýný ifade etti.

Suriye halkýnýn içinde bulunduðu çatýþma, insani kriz ve terör sarmalýndan kurtulmasý için de 10 yýlý aþkýn süredir çaba gösterdiklerini vurgulayan Oktay, þunlarý kaydetti:

"Terör örgütleri üzerinden Suriye krizinin ülkemize ihracý gayretleri, bizi bu meselede sahada fiilen var olmak mecburiyetiyle karþý karþýya býrakmýþtýr. Sýnýrlarýmýza dayanan tehditleri yaptýðýmýz harekatlarda güvenlik güçlerimizin gösterdiði kahramanlýkla baþarýya ulaþtýrdýk. Ülkemizi itibarsýzlaþtýrmaya yönelik nice sinsi giriþimi dik duruþumuzla ve tavizsiz mücadelemizle boþa çýkardýk. Milletin kanýný emen terör bataklýðýnýn kaynaðý her neredeyse, orada bulup yerinde kurutacaðýz. Güvenlik güçlerimiz tarafýndan sýnýr ötesinde icra edilen terörle mücadele harekatlarýný 'savaþ' olarak nitelendirerek, terör örgütlerinin ekmeðine yað sürülmesini de kesinlikle kabul etmiyoruz. PKK/YPG/PYD, FETÖ ve DEAÞ olmak üzere terörün her türlü biçim ve tezahürüyle mücadelemizi hem sahada hem masada sürdürüyoruz."

- "MÜCADELE KARARLILIÐIMIZI SORGULAYAMAZLAR"

Ýnsani yardýmlar ve göç yönetiminde Türkiye'nin dünyada örnek ülke konumunu sürdürdüðüne dikkati çeken Oktay, "Bugüne kadar 525 binden fazla Suriyeli terörden arýndýrdýðýmýz bölgelere geri döndü." dedi.

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Son bir yýl zarfýnda; Doðu Akdeniz ve Körfez'de aleyhimizde oluþturulan ittifaklarý bertaraf ederek bölge ülkeleri ve ülkemiz lehine kazan kazan iþbirliðine dönüþtürme yolunda ciddi adýmlar attýk, açýlýmlar yaptýk. Bu çerçevede Suudi Arabistan, Birleþik Arap Emirlikleri ve Ýsrail ile iliþkilerimize olumlu anlamda ciddi bir ivme kazandýrdýk. Mýsýr ile de benzer çerçevede iliþkilerimiz olumlu bir atmosfere doðru ilerlemektedir.

Biz, Doðu Akdeniz'de egemenlik haklarýmýzý savunup, deniz yetki alanlarýmýzý netleþtirmeye çalýþýrken 'Libya'da ne iþiniz var?' diye sorgulayanlarýn bugün bizim normalleþme adýmlarýmýzý anlamalarýný beklemiyoruz. Fýrat Kalkaný, Zeytin Dalý, Barýþ Pýnarý dahil Suriye ve Irak sýnýrýndaki terör kamplarýna yaptýðýmýz operasyonlara destek vermeyenler, Suriye'de bir terör devleti kurulmasýný engellemeye yönelik mücadele kararlýlýðýmýzý sorgulayamazlar."

Muhalefetin, "Arkamda Cumhurbaþkaný var." diyebilen kimsenin olmadýðý eleþtirisine Oktay, "Bugün dünyanýn neresinde olursa olsun baþýna bir iþ gelen, hastalanan ya da herhangi bir afette zarar gören her bir vatandaþýmýz güvenle ve gururla 'Arkamda devlet, Cumhurbaþkanýmýz var.' demektedir. Siz milletten kopuk olduðunuz için bunlarý göremiyorsunuz." karþýlýðýný verdi.

- "SÝZ DUYMADIYSANIZ, O SÝZÝN PROBLEMÝNÝZ"

Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn, küçük yaþta evlilikle net ifadesinin olmadýðý iddialarýný da Oktay, "Bugün cumaya giden ve hutbeyi dinleyen herkes Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn erken yaþta çocuklarýn evlendirilmesinin 'Ýslam dýþý' olduðunu ifade ettiðine açýkça þahit olmuþtur. Siz duymadýysanýz, o sizin probleminiz." diye yanýtladý.

Bütçenin, Türkiye Yüzyýlý'nýn sýçrama zemini olacaðýna inandýðýný belirten Oktay, bu inançla insanlarýn iþini, aþýný ve geleceðini güvence altýna almaya devam edeceklerini vurguladý.

Oktay, "2023 bütçemiz ile ülkemizin bütünlüðü, milletimizin birliði ve devletimizin gücünü daha da perçinleyerek, Cumhur Ýttifaký olarak, Cumhuriyetimizin 100. yýlýnda yeni yükseliþ destanlarý yazacaðýz." dedi.

Cumhuriyetin 100. yýlýnýn bütçesiyle milletin istikbalinde yeni bir sayfa, aydýnlýk bir ufuk açýldýðýna dikkati çeken Oktay, "Türkiye Yüzyýlý'nda maziden aldýðýmýz güçle atiye daha güçlü yürümeye, istiklalimize ve istikbalimize birlik, beraberlik, kardeþlik içinde sahip çýkmaya devam edeceðiz." diyerek sözlerini tamamladý.