Yýlmaz, TOBB Ýkiz Kuleler Konferans Salonu'nda düzenlenen TOBB Genel Ýdare Kurulu toplantýsýna katýldý.
Toplantýnýn açýlýþýnda konuþan Yýlmaz, ABD Merkez Bankasý ve Avrupa Merkez Bankasýnýn faiz indirim döngüsüne geçmiþ olmasýnýn Türkiye için olumlu bir haber olduðunu, böylece dünya büyümesinin artýþýyla dýþ talep koþullarýnýn iyileþeceðini, likiditenin ve geliþmekte olan ülkelere yönelik fon akýþlarýnýn artacaðýný söyledi.
Milli gelir büyüklüðünün geçen sene 1,1 trilyon dolarý ilk defa aþtýðýný, bu yýl dövizdeki istikrarýn da katkýsýyla 1,3 trilyon dolarý aþan milli gelire ulaþýlacaðýný bildiren Yýlmaz, bu yýl 15 bin dolarý aþan kiþi baþýna gelire ulaþmayý öngördüklerini ifade etti.
Yýlmaz, dezenflasyon sürecinde, haziran ayýndan bugüne yýllýk enflasyonda 27 puan civarýnda düþüþ meydana geldiðini hatýrlatarak, "Önümüzdeki dönemde de bu düþüþ eðiliminin devam etmesini bekliyoruz. Elbette aylýk bazlar, bazen beklentilerden yüksek bazen düþük olabilir ama istikamet burada çok önemli." diye konuþtu.
- "REZERVLERÝMÝZDE TARÝHÝMÝZDEKÝ EN HIZLI GELÝÞMELERÝ SAÐLADIK"
Bütçe açýðýný depreme ve diðer bir takým harcamalara raðmen makul bir düzeye taþýdýklarýný vurgulayan Yýlmaz, açýðý bu yýl sonu itibariyle yüzde 4,9'a, gelecek yýl yüzde 3,1'e düþürmeyi planladýklarýný anlattý.
"Rezervlerimizde tarihimizdeki en hýzlý geliþmeleri saðladýk. Bugün geldiðimiz noktada brüt rezervlerimiz 160 milyar dolara yaklaþmýþ durumda, swap hariç net rezervlerimiz 45 milyar civarlarýna gelmiþ durumda. Muazzam hýzlý bir rezerv birikimi saðladýðýmýzý söyleyebilirim." diyen Yýlmaz, bu yýl sonunda yüzde 1'in altýna düþebilecek bir cari açýk beklediklerini kaydetti.
Cevdet Yýlmaz, þöyle konuþtu:
"Özellikle sanayide, reel sektörde verimliliði ve rekabet gücünü arttýrarak, dönüþümleri hýzlandýrarak, enerji baþta olmak üzere yine belli ithal kalemlerimizde dönüþümleri hýzlandýrarak cari açýðýmýzý kalýcý, uzun vadeli bir þekilde düþürmek en temel politikalarýmýz arasýnda. Bütün bu riskleri düþürdüðümüz için bir taraftan da KKM, geçen yýlýn ortalarýnda 126 milyar dolar civarýndaydý. Bugün geldiðimiz noktada 40 milyar dolarýn altýna düþmüþ durumda. Finansal piyasalarýmýzda da herhangi bir istikrarsýzlýða yol açmadan burada da çok dramatik bir þekilde, hýzlý bir þekilde KKM'nin gerilediðini görüyoruz. Bütün bu risk göstergelerinin düþmesiyle birlikte CDS dediðimiz ülke risk primimizde ciddi bir iyileþme oldu. Üç kredi derecelendirme kuruluþu ikiþer kademe artýþ yaptý. Bu artýþlarýn yapýldýðý tek ülke Türkiye dünyada. Dolayýsýyla burada da hem içeride hem dýþarýda politikalarýmýza olan güvenin, desteðin güçlü olduðunu ifade etmek isterim."
- "ÝÞSÝZLÝK SEVÝYELERÝMÝZ TEK HANELÝ RAKAMLARDA DEVAM EDÝYOR"
Enflasyonla mücadelenin kolay olmadýðýný, bazý katýlýklar bulunduðunu dile getiren Yýlmaz, "Ýnanýyoruz ki gelecek yýl çok daha olumlu bir noktaya geleceðiz. Ondan sonraki 2026'da ise artýk enflasyon ülkemizin gündeminde çok fazla tartýþýlmayacak. Þimdiden temel mallarda yüzde 30'un altýna gelmiþ durumda enflasyon. Mallarda genel olarak yüzde 40'ýn biraz üstünde. Esas katýlýk hizmetler sektöründe görülüyor. Kiralar baþta olmak üzere. Dolayýsýyla buralarda da zaman içinde kýrýlmalarla enflasyon çok daha makul düzeylere doðru düþecektir." ifadelerini kullandý.
Yýlmaz, bu yýl yüzde 3,5 civarýnda büyüme tahminleri olduðunu, istihdamdaki artýþýn da devam ettiðini belirterek, "Toplam istihdam sayýmýz 32,8 milyon kiþiye, istihdam oranýmýz da yüzde 49,7 yükselmiþ durumda. Ýstihdam çok önemli hem ekonomik hem sosyal hayat açýsýndan çok kýymetli. Bu açýdan tabii bu istihdamýn çok büyük bir kýsmýný saðlayan özel sektörümüze, giriþimcilerimize þükranlarýmýzý sunuyoruz. Ýþsizlik seviyelerimiz tek haneli rakamlarda devam ediyor." deðerlendirmesinde bulundu.
Reel sektöre yönelik bazý programlara sahip olduklarýný dile getiren Yýlmaz, Yatýrým Taahhüdü Karþýlýðý Avans Kredisi'nde ilk aþamada süreci olumlu olarak tamamlayan 25 proje bulunduðunu, bu projelerin bedelinin 226 milyar Türk lirasý olduðunu ve bu projelerin finansal aþamaya geldiðini söyledi.
- "YENÝ EYLEM PLANLARI DA HAZIRLAMIÞ DURUMDAYIZ"
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, bölgesel kalkýnmaya iliþkin de çalýþmalara devam ettiklerini aktararak, þöyle devam etti:
"GAP bölgesi, DAP bölgesi, DOKAP ve KOP bölgesi, yani Güneydoðu Anadolu, Doðu Anadolu, Doðu Karadeniz ve Konya Ovasý dediðimiz daha çok Orta Anadolu. Bu dört bölgede kiþi baþýna gelir Türkiye ortalamasýnýn altýnda. Dolayýsýyla bu bölgelerimizi özellikle ortalamalara daha fazla yaklaþtýrma yönünde yeni eylem planlarý da hazýrlamýþ durumdayýz. Bunlarý da her birini kendi bölgesinde ilgili arkadaþlarýmýzla birlikte ilan edeceðiz. Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantýlarýmýzý da bu vesileyle ilgili bölgelerde gerçekleþtireceðiz. Sizleri de iþ dünyamýzý da hem bölgedeki iþ dünyasýný hem de merkezdeki iþ dünyasýný da bu toplantýlarýmýza davet edeceðiz."
Konuþmalarýn ardýndan toplantý basýna kapalý olarak devam etti.