Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: Bu yüzyýlda yeni hedefler ve ufuklarla yolumuza devam ediyoruz
ABONE OL

Yýlmaz, Dünya Gazetesi öncülüðünde Ýstanbul Finans Merkezi Ziraat Bankasý Oditoryumu'nda düzenlenen "Ýklim Ekonomisi-Sürdürülebilirlik Finansmaný Zirvesi"nde yaptýðý konuþmada, ekonominin diðer birçok alanla baðlantýlý olduðunu söyledi.

Ekonominin insan ve yaþam için olduðunu anlatan Yýlmaz, güçlü çevre ve sürdürülebilirlik politikalarýnýn bulunmadýðý bir ortamda nesiller arasý adaletin saðlanmasýnýn mümkün olmayacaðýný vurgulayarak, küresel anlamda da bunun çok tartýþýldýðýný, çevre konularýnýn dünyanýn da sýcak gündemi olduðunu dile getirdi.

Artýk gelecekten deðil þu an etkilerinin hissedildiði somut süreçten bahsedildiðine iþaret eden Yýlmaz, bir taraftan "Dünyayý bu hale kim getirdi?" tartýþmasýnýn diðer taraftan da dünyayý hep birlikte ortak çabayla koruma ihtiyacýnýn olduðunu, bu ikisi arasýnda denge kurulmasýnýn gerektiðini kaydetti.

Yýlmaz, sorumluluklarýn ortak ancak kapasitelerin eþit olmadýðýný belirterek, özellikle geliþmiþ ülkelerin teknoloji transferi ve finans desteðiyle bu sürece katkýda bulunmalarýnýn hem tarihsel hem de bugünkü kapasitelerinin kendilerine yüklediði sorumluluðun gereði olduðunu anlattý.

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, iklim ekonomisinin, çevresel sürdürülebilirliði ve düþük karbonlu teknolojilere geçiþi destekleyen politikalarýn uygulanmasýný gerektirdiðini belirterek, yeþil tahvillerin ve diðer sürdürülebilir finansman araçlarýnýn çevresel fayda saðlayan projelere sermaye akýþýný artýrýp iklim deðiþikliðiyle mücadelede önemli rol oynadýðýný dile getirdi.

Temiz enerjiye, kaynak verimli teknolojilere ve sürdürülebilir geliþmelere yatýrýmlarýn artmasýnýn biyolojik çeþitliliðin korunmasýna da yardýmcý olduðunu söyleyen Yýlmaz, sürdürülebilir projelere yapýlan yatýrýmlarýn istihdam oluþturduðunu kaydetti.

Yýlmaz, 2023'te yeþil tahvil ihraçlarýnýn dünya çapýnda 1 trilyon dolarý aþtýðýný, bunun 2022'ye kýyasla yüzde 42'lik artýþ anlamýna geldiðini belirtti.

Bununla birlikte dünya çapýndaki en büyük 1200 þirketin kazancýnýn yüzde 49'unun "sürdürülebilir kalkýnma amaçlarý"na katkýda bulunan ticari faaliyetlerden elde edildiðini anlatan Yýlmaz, pandemi süreci ve sonrasýndaki etkilerle dünyanýn ilk defa sürdürülebilir kalkýnma hedeflerinde geriye gittiðini, bunun telafisi için þimdi dünya olarak daha fazla çalýþýlmasý gerektiðini söyledi.

Yýlmaz, dünyada sürdürülebilir finans piyasasýnýn büyüklüðünün 2030'da 30 trilyon dolara geleceðinin öngörüldüðüne dikkati çekerek, bu verilerin küresel sürdürülebilir finans piyasasýnýn hýzla büyüdüðünü, yeþil finansman araçlarýna talebin arttýðýný gösterdiðini ifade etti.

- 2053 YILI NET SIFIR EMÝSYON HEDEFÝ VE YEÞÝL KALKINMA VÝZYONU

Türkiye'de de yeþil dönüþüm ve sürdürülebilir finans alanlarýndaki çalýþmalarýn hýzlandýðýna dikkati çeken Yýlmaz, Türkiye'nin 2053'e iliþkin önemli hedeflerinun bulunduðunu vurguladý.

Yýlmaz, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Cumhuriyetimizin 100 yýlýný geride býraktýk. 100 yýllýk bir birikim zemininde 'Türkiye Yüzyýlý' diyoruz, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyýlý. Bu yüzyýlda yeni hedefler ve ufuklarla yolumuza devam ediyoruz. Bunlar arasýnda en önemli hedeflerimizden biri 2053 Yýlý Net Sýfýr Emisyon Hedefi ve Yeþil Kalkýnma Vizyonumuz çerçevesinde düþük karbonlu ekonomiye geçiþ ve iklim deðiþikliði ile mücadeleye yönelik somut adýmlar. Cumhurbaþkanýmýz, bu konuda gerekli vizyonu ortaya koymuþ durumda. Ülkemizin resmi politika dökümanlarýna da bu vizyon yansýmýþ durumda."

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan'ýn baþlattýðý "Sýfýr Atýk" hareketinin de çevre ve atýk yönetiminde yenilikçi çözümler sunup dünyaya ilham verdiðine iþaret eden Yýlmaz, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkýnma amaçlarýyla uyumlu yol haritasý belirlemek açýsýndan güçlü bir birikime ve altyapýya sahip olduklarýnýn altýný çizdi.

- 12. KALKINMA PLANI'NIN OMURGASINI YEÞÝL VE DÝJÝTAL DÖNÜÞÜM OLUÞTURUYOR

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, ekonomik büyümeyi çevresel sürdürülebilirlikle destekleyecek politikalarýn, Orta Vadeli Program ve 12. Kalkýnma Planý'nda geniþ þekilde yer aldýðýný belirterek, ekonomik büyümeyi arzu ettiklerini, bunu da sürdürülebilir kalkýnma perspektifiyle saðlamaya gayret ettiklerini söyledi.

12. Kalkýnma Planý'nýn omurgasýný yeþil ve dijital dönüþümün oluþturduðunun altýný çizen Yýlmaz, "Sürdürülebilirlik Endeksi", "Sürdürülebilir Tahvil Çerçeve Dokümaný", "2022-2025 Sürdürülebilir Bankacýlýk Stratejik Planý", "Yeþil Mutabakat Eylem Planý", "Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarý'nýn yayýmlanmasý" gibi çalýþmalarýn da tamamlandýðýný, Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerini sýnýflandýrmak ve çevresel hedeflere ulaþmak için standartlar belirlemek amacýyla yapýlan "taksonomi" adý verilen çalýþmanýn da çok önemli olduðunu ifade etti.

Avrupa Birliðinin (AB) "Yeþil Taksonomisi"ni sürdürülebilir ekonomik faaliyetleri sýnýflandýrmak için ayrýntýlý kriterler sunan ve örnek oluþturan model olarak kendilerinin de örnek aldýðýný söyleyen Yýlmaz, Türkiye'de hazýrlýk çalýþmalarý devam eden "Ulusal Yeþil Taksonomi"yle "AB Taksonomi"sinin uyumunu saðlayacak þekilde çalýþmalarýný sürdürdüklerini dile getirdi.

- "2023'TE ÜLKEMÝZ HAZÝNESÝNÝN ÝLK YEÞÝL TAHVÝL ÝHRACI GERÇEKLEÞTÝRÝLMÝÞTÝR"

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, iklim dostu politikalarla hedeflere ulaþmak için sürdürülebilir finansmana eriþim saðlamanýn ve finansmandan faydalanmanýn da önemli olduðunu vurguladý.

Dünyadaki bu tartýþmalara iþaret eden Yýlmaz, "Sürdürülebilir kalkýnma hedeflerine sadece devletlerin, kamunun kaynaklarýyla ulaþmamýz mümkün deðil. Hele hele pandemi sonrasý dönemde artan kamu borçluluðunu düþündüðünüzde, kamunun genel tablosuna baktýðýnýzda, mutlaka özel sektörle birlikte bu hedeflere ulaþmanýz gerektiðini görürsünüz." deðerlendirmesini yaptý.

Merkez Bankasýnýn "Yatýrým Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK)" programýný yeni bir çerçevede yapýlandýrdýklarýna deðinen Yýlmaz, finansmanýn tesisinde firmalara Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnca verilen "Teknoloji/Strateji" puanýnda yatýrýmýn yeþil üretim performansýna ve sürdürülebilirliðe katkýsýna da ilave not eklendiðini dile getirdi.

Yýlmaz, farklý piyasalardan fonlama saðlama konusunda uluslararasý sermaye piyasalarýnda aktif ülkelerden biri olduklarýna dikkati çekerek, geleneksel borçlanma piyasalarýnýn yaný sýra son yýllarda önemi giderek artan uluslararasý sürdürülebilir tahvil ve sukuk piyasalarýndan finansman saðlanmasý yönünde de adýmlar attýklarýný belirtti.

Bu doðrultuda ön koþul olan "Sürdürülebilir Finansman Çerçeve Dokümaný"nýn uluslararasý mevzuat ve ilkelerle uyumlu þekilde 12 Kasým 2021'de tamamlanarak yayýmlandýðýna dikkati çeken Yýlmaz, þunlarý ifade etti:

"Ýklim finansmaný ve sürdürülebilir kalkýnma stratejimizin önemli bir kaynaðý olan bu belge, ayný zamanda özel sektörümüz için de yol göstericidir. Bu belge, ülkemiz hazinesinin yeþil, sosyal ve/veya sürdürülebilir tahvil ve sukuk ihracý gerçekleþtirmesine olanak tanýmaktadýr. Çerçeve doküman kapsamýnda 5 Nisan 2023'te ülkemiz adýna uluslararasý sermaye piyasalarýnda 2,5 milyar ABD dolarý tutarýnda ülkemiz hazinesinin ilk yeþil tahvil ihracý gerçekleþtirilmiþtir. Tahvil ihracý öncesinde gerçekleþtirilen yatýrýmcý görüþmelerinin de yardýmý ve yayýmlanan bu belgenin etkisiyle, yatýrýmcýlardan güçlü bir talep geldiðini görüyoruz."

Yýlmaz, orta ve uzun vadeli kalkýnma hedeflerinin finansmanýna, iklim hedeflerinin saðlanmasýna, özellikle depremden etkilenen bölgelerde yeniden sürdürülebilir altyapý sistemlerinin oluþturulmasýna ve ekonomik büyümeyi desteklemek amacýyla sürdürülebilirlik temalý tahvil ihraçlarýna devam edeceklerini vurguladý.

- "ELDE EDECEÐÝMÝZ KAYNAKLAR, ÖZEL SEKTÖRÜMÜZÜN YEÞÝL DÖNÜÞÜM ÝHTÝYACINDA KULLANILACAK"

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, sürdürülebilir finansýn, daha iyi bir gelecek inþa etmenin temel taþýný oluþturduðunu vurgulayarak, þunlarý söyledi:

"Türkiye Yüzyýlý'nda iklim dostu politikalarla geleceðimizi güvence altýna alýrken sürdürülebilirlik finansmanýný güçlendirerek ekonomik büyümemizi de destekleyeceðiz. Geçmiþte çok yaþandý bu tartýþmalar, 'Çevre mi, ekonomik büyüme mi?' þeklinde. Tabii ki kýsa vadede veya dar çerçevede bu tartýþmalar zaman zaman anlamlý olabilir ama geniþ bir perspektifle bakarsanýz bu tartýþmanýn hiçbir anlamý yok. Özellikle de Türkiye için çevreyi koruyucu, sürdürülebilirliði saðlayýcý politikalarla rekabet gücünü arttýrýcý, cari açýðý düþürücü, makro istikrarýmýzý saðlayýcý politikalarýn birbirini destekler mahiyette olduðunu rahatlýkla ifade edebilirim."

Ana politikalarýna çevre politikalarýnýn da entegre edildiðine dikkati çeken Yýlmaz, "Karbon nötr hedeflere ulaþmak için yenilenebilir enerjiye yapýlan yatýrýmlarý artýrarak hem çevreyi koruyucu hem de ekonomik kalkýnmamýzý sürdürülebilir kýlacaðýz. Bu noktada Yatýrým Ortamýnýn Ýyileþtirilmesi ve Koordinasyon Kurulu (YOÝKK) çalýþmalarý kapsamýnda en önemli baþlýklarýmýzdan biri olan 'Ýklim Yasasý' hazýrlýklarýnda son aþamaya gelmiþ durumdayýz. Kanunun 2024 yýlý içerisinde TBMM'nin takdirine sunulmasýný bekliyoruz. Böylece yakýn zamanda ülkemizde, AB Yeþil Mutabakatý'yla uyumlu ulusal bir 'Emisyon Ticaret Sistemi' de kurulmuþ olacaktýr. Emisyon Ticaret Sistemi kapsamýnda elde edeceðimiz kaynaklar, özel sektörümüzün yeþil dönüþüm ihtiyacý için kullanýlacaktýr, ana felsefemiz bu." þeklinde konuþtu.

  • Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý
  • 2053 Net Sýfýr Emisyon
  • Yeþil Kalkýnma Vizyonu