Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: Dosta güven, düþmana korku veren bir güç olmak zorundayýz
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, bir otelde düzenlenen Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi'nde yaptýðý konuþmada, teknolojik geliþmelerin ülkelerin ekonomik büyüme, güvenlik ve küresel rekabetteki yerini belirleyen önemli faktörlerden baþýnda geldiðini belirtti.

Bilgiye dayalý teknolojik üretimin, ülkelerin stratejik hedeflerine ulaþmalarýný saðlayan en kritik alaný oluþturduðunu ifade eden Yýlmaz, bilim ve mühendislik gibi alanlarda uzmanlaþan insan kaynaðýnýn bu tasarým ve üretimin temelini oluþturduðunu söyledi.

Zirvede izlenen videoda yer alan "Baþarýnýn arkasýnda insan var" þarkýsýna atýfta bulunan Yýlmaz, kalkýnma ve geliþme sürecinin arkasýnda esas itibarýyla insanýn olduðunu dile getirdi.

Cevdet Yýlmaz, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bunlarý üreten nedir diye baktýðýmýzda, arkasýnda, donanýmlý, nitelikli, birlikte çalýþma iradesini gösterebilen bir insan topluluðu var. Hedefler koyabilen, o hedefler etrafýnda güçlü bir þekilde organize olabilen toplumlar kalkýnmýþ toplumlardýr. Yapamayacaklarý iþ yoktur. Bunun da özünü insan oluþturmaktadýr. Ýnsan kalkýnmanýn amacý, hedefi olduðu gibi en büyük vasýtasýdýr. Savunma sanayi alanýnda durum tabii ki farklý deðil. Ýnsan kaynaðý savunma sanayinin en önemli unsuru olarak karþýmýza çýkmaktadýr."

Cevdet Yýlmaz, yenilikçi projelerin hayata geçirilmesi ve teknolojik üstünlüðün saðlanmasýnýn, yetkin insan kaynaðýyla mümkün olduðunu vurguladý.

Savunma sanayisinin yüksek teknolojinin en ileri uygulamalarýnýn gerçekleþtiði bir alan olduðuna iþaret eden Yýlmaz, þöyle konuþtu:

"Sektördeki baþarý, doðrudan doðruya uzman mühendislerin, araþtýrmacýlarýn ve teknisyenlerin bilgi birikimiyle þekillenir. Bu açýdan Savunma Sanayii Baþkanlýðýmýz bünyesinde kurulan Savunma Sanayi Akademisi'ni son derece önemli bir hamle olarak görüyorum. Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi'nin yine bu kapsamda savunma sanayi kazanýmlarýmýzý yarýnlara taþýmak ve daha da güçlendirmek için faydalý bir platform olacaðýna inanýyorum. Ýlkini gerçekleþtiriyoruz. Bu devam edecek, bir gelenek olarak inþallah çok daha güçlü bir þekilde yarýnlara taþýnacak."

- "BAÞKALARINA MUHTAÇ OLANLAR, BAÞKALARININ MERHAMETÝNE GÜVENMEK ZORUNDA"

Yýlmaz, savunma sanayisindeki temel amaçlarýnýn kendi imkanlarýyla üretebilecekleri hiçbir ürünü dýþarýdan temin etmemek ve yerlilik, millilik oranlarýný sürekli artýrmak olduðunu anlattý.

Geçmiþte edindikleri deneyimlerin, savunma ürünlerinin tasarýmý ve üretiminde tam baðýmsýzlýða ulaþmanýn vazgeçilmez bir gereklilik olduðunu açýkça ortaya koyduðuna dikkati çeken Yýlmaz, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Daha dün yaþananlar, bu anlamda hepimize çok þeyler söylüyor. Ülkeler, artýk birbirleriyle çok farklý þekillerde çatýþmalar yaþayabiliyor. Hem terör saldýrýlarýnda hem de ülkeler arasý çatýþmalarda çok farklý yöntemlerin, teknolojilerin kullanýldýðýný görüyoruz. Bu konuda, kendi ayaklarý üzerinde durabilen toplumlar kazanacak. Baþkalarýna muhtaç olanlar, baþkalarýnýn merhametine de güvenmek zorundadýrlar. Dünyamýzýn çok da merhametli bir dünya olmadýðýný hep birlikte görüyoruz. Güçlü olmak, kendi ayaklarýmýzýn üstünde durmak, kendi imkanlarýmýzý oluþturmak zorundayýz. Geleceðimiz, güvenliðimiz için bu son derece önemli."

- "DOSTA GÜVEN, DÜÞMANA KORKU VEREN BÝR GÜÇ OLMAK ZORUNDAYIZ"

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, Türkiye'nin bölgesel jeopolitikte bir yandan küresel güvenlik dinamiklerinde söz sahibi, diðer yandan da savunma alanýnda daima hazýrlýklý olmasý gerektiðini söyledi.

Milli savunma sanayiyi güçlendirdikçe, küresel barýþ, istikrar ve güven ortamýna saðlayacaklarý katkýnýn da artacaðýna inandýklarýný dile getiren Yýlmaz, "Dosta güven, düþmana korku veren bir güç olmak zorundayýz. Bunu, barýþ, istikrar için yapýyoruz. Herhangi bir tehdidi önceden caydýrmak için gerçekleþtiriyoruz. Halkýmýzýn emniyeti, güvenliði için yapýyoruz. Dolayýsýyla Türkiye güçlendikçe, bölgemizin de istikrarý artacaktýr, küresel istikrara da katkýmýz güçlenecektir." diye konuþtu.

- "SÝYASÝ ÝRADE VE TEKNÝK YETKÝNLÝKLER BÝRLEÞTÝÐÝNDE SONUÇ ÜRETEBÝLÝYORUZ"

Yýlmaz, Türk savunma sanayinin elde ettiði baþarýlarýn hem istatistiklerde hem de sahada somut bir þekilde kendini gösterdiðini aktardý.

Savunma sanayi ekosisteminin bugün 3 bin 500'den fazla firmasý ve 90 bini aþkýn çalýþanýyla ülke ekonomisine en yüksek katkýyý veren sektörlerden biri haline geldiðini anlatan Yýlmaz, konuþmasýna þu sözlerle devam etti:

"Savunma sanayi sadece bir güvenlik meselesi deðil ayný zamanda bir refah meselesidir. Savunma sanayinde oluþturulan teknolojiler, yetkinlikler, ekonominin tamamýna sirayet ederek katma deðeri daha yüksek bir ekonomi oluþturmamýza, dolayýsýyla halkýn refahýnýn artmasýna da katkýda bulunmaktadýr. Cumhurbaþkaný'mýzýn savunma sanayi konusundaki kararlýlýðýyla yüzde 20'lerde olan savunma sanayi yerlilik oraný bugün yüzde 80'leri aþmýþtýr. Bunun iftihar ediyoruz. Bu konuda çok güçlü bir siyasi irade ortaya koyan, bunu da sürekli bir þekilde devam ettiren Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'a þükranlarýmýzý sunuyoruz. Siyasi irade ve teknik yetkinlikler birleþtiðinde sonuç üretebiliyoruz. Ýkisi de tek baþýna sonuç üretmenize yetmiyor. Güçlü bir siyasi irade ve güçlü bir teknik yetkinlik ve beceriyle sonuç alýyorsunuz. Ýþte Türkiye tecrübesi bunun çok güzel bir örneði."

- SAVUNMA SANAYÝSÝNDEKÝ GELÝÞMELER

Cevdet Yýlmaz, baþarýsýný sahada ispat etmiþ insansýz hava araçlarýnýn tasarýmý, üretimi ve satýþýnda Türkiye'nin dünyanýn ilk 3-4 ülkesi arasýnda yer aldýðýný anýmsattý.

Diðer taraftan kara ve deniz savunma araçlarýnda, dünyada kendi savaþ gemisini tasarlayan, inþa eden ve idamesini gerçekleþtirebilen 10 ülkeden biri olduklarýný söyleyen Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Milli savunma projesi sayýmýz 1000'i aþmýþ durumdadýr. Ürünlerimiz dünyanýn dört bir yanýna ihraç ediliyor. Dost ve müttefik ülkelerin envanterlerinde yerlerini alýyor. Savunma sanayi ülkemizin yüksek katma deðerli ihracatýnda önemli bir rol oynuyor. Ýnþallah gelecekte daha da yükselerek devam edecek. Sadece 2024 yýlý içerisinde 171 farklý ülkeye ihracat yapýlmýþ olmasý takdire þayan bir baþarýdýr. "Defence News Top 100 for 2024" araþtýrma sonuçlarýna göre dünyanýn en büyük 100 savunma þirketi arasýnda ASELSAN, TUSAÞ, ROKETSAN, MKE ve ASFAT olmak üzere beþ Türk þirketi yer almýþtýr. Marlin SÝDA'dan modüler zýrhlý kuleye, ANKA 3'ten GÖKDOÐAN'a her bir projemiz ayrý bir baþarý hikayesi ve gerisinde nice fedakarlýklar, emekler, çabalar. Savunma sanayi baþarýlarýmýzýn arkasýnda, tasarýmdan üretime kadar hayalleri gerçeðe dönüþtüren mühendislerimizin elleri var. Teknokentlerden organize sanayi bölgelerine, üniversitelerden AR-GE merkezlerine insan kaynaðýmýzýn alýn teri var, akýl teri var. Bunun kýymetinin farkýndayýz. Milli yetkinlik hamlesiyle bu alandaki insan kaynaðý kalitemizi daha ileri seviyelere taþýyacaðýmýza inanýyoruz."

- "FARKLI BAKIÞ AÇILARI BÝR ARAYA GELECEK KÝ ORADAN YENÝ FÝKÝRLER ÇIKSIN"

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, savunma sanayinde artýk tek bir alanda uzmanlaþmýþ yetkinliklerin yeterli olmadýðýnýn altýný çizdi.

Mühendislik, bilgisayar bilimleri, matematik, fizik ve biyoloji gibi çeþitli disiplinlerde uzmanlaþmýþ, ayný zamanda esnek ve yenilikçi düþünebilen yeteneklere ihtiyacýn arttýðýný dile getiren Yýlmaz, þu ifadeleri kullandý:

"Farklý eðitimlerden, disiplinlerden gelen insanlarýn bir araya gelmeleri yenilikçiliðin de zeminini oluþturuyor. Farklý bakýþ açýlarý bir araya gelecek ki oradan yeni fikirler çýksýn, yeni bakýþ açýlarý oluþsun. Diðer taraftan, teknolojik geliþmeler hýzlý olduðundan çalýþanlarýn sürekli öðrenmeye ve geliþime açýk olmalarý gerekiyor. 'Biz eðitimi aldýk, olay bitti' yok. Artýk bugünkü dünya Peygamber Efendimizin sözüyle 'Beþikten mezara kadar ilim'. Baþka türlü bu dünyada ayakta kalmanýz mümkün deðil. Bu hem yeni teknolojilere adapte olma hem de mevcut becerileri sürekli geliþtirme anlamýna geliyor. Özellikle yapay zeka uzmanlarý, veri bilimcileri ve siber güvenlik profesyonelleri, savunma sanayinin geleceði için vazgeçilmez roller üstlenmeye baþladý. Siber güvenlik giderek güvenliðin genel yapýsý içinde daha kritik bir noktaya geliyor. Bu alanda biz de kendi kurumsal yapýmýzý gözden geçiriyoruz. Daha güçlü, daha bütünleþik bir siber güvenlik sistemi oluþturma yönünde hükümet olarak çalýþmalarýmýz var. Bunlarý önümüzdeki dönemde kamuoyuyla paylaþacaðýz. Kurumsal yapýmýzý da çok daha güçlü ve çok daha bütüncül bakabilen hale getirme yönünde hazýrlýklarýmýzý sürdürüyoruz."

- "GENÇ NESÝLLERÝ GELECEÐE HAZIRLAMAK DURUMUNDAYIZ"

Savunma sanayi insan kaynaðýnýn daha teknoloji odaklý, esnek, çok disiplinli ve sürekli geliþen yetkinliklere sahip olmasýnýn gerektiðini vurgulayan Yýlmaz, "6 Aðustos 2024 tarihinde Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan baþkanlýðýnda gerçekleþtirilen Savunma Sanayii Ýcra Komitesi toplantýmýzda bu yönde karar alýnmýþtýr. Savunma sanayinin yarýnlarý için ihtiyaç duyulan insan kaynaðý yetkinlik envanterinin belirlenmesi ve yetenek yönetimi konularýnda gençlerimize odaklanacaðýz." dedi.

Sadece bugünün ihtiyaçlarýna odaklanmýþ bir eðitimle geleceði inþa edemeyeceklerinin altýný çizen Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Gelecekte oluþacak ihtiyaçlarý þimdiden görerek genç nesilleri geleceðe hazýrlamak durumundayýz. Bu anlamda hem bugünün ihtiyaçlarýný karþýlayan hem de geleceðin ihtiyaçlarýna cevap veren bir eðitim sistemiyle yolumuza devam etmek durumundayýz. TEKNOFEST gibi, DENEYAP Atölyeleri gibi çocuklarýmýzý ve gençlerimizi küçük yaþtan itibaren inovasyona ýsýndýran giriþimlerin ne kadar etkili olduðunu görüyoruz. Mesele sadece teknik bir uzmanlýk meselesi deðil. Gençlerimize o heyecaný verme, özgüveni kazandýrma, birlikte çalýþma baþarma tecrübesini kazandýrma meselesi. Savunma sanayinde saðlanan baþarýlarýn diðer sektörlere yansýyarak bir kalkýnma modeli haline geldiðine hep birlikte þahitlik ediyoruz. Ýnsan kaynaðýmýzýn daha da zenginleþmesiyle sektördeki liderlik konumumuzu güçlendireceðiz. Yetenekli ve donanýmlý profesyonellerle hem yerel hem de küresel ölçekte rekabet gücümüzü artýracak ve baþarýmýzý sürdürülebilir kýlacaðýz."

Yýlmaz, Milli Yetkinlik Hamlesi'ni baþlatan Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý ve tüm paydaþlarýný tebrik etti, Türkiye Yüzyýlý'nda Türkiye'yi öncü konuma taþýyacak yeniliklerde payý olan iþçisinden mühendisine herkese teþekkürlerini sundu.

Cevdet Yýlmaz, günün anýsýna Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi paydaþlarý ile hatýra fotoðrafý çektirdi.