Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: Türkiye'ye yatýrým yapanlar kazanýr
ABONE OL

Yýlmaz, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek ile Uluslararasý Yatýrýmcýlar Derneði (YASED) ev sahipliðinde düzenlenen Küresel Yatýrým Günleri programýna katýldý.

Burada konuþan Yýlmaz, Türkiye'nin sahip olduðu stratejik konumu, genç ve dinamik nüfusu, güçlü altyapýsý ve ekonomik potansiyeliyle her zaman uluslararasý yatýrýmcýlar için cazip bir ülke olduðunu vurguladý.

Yýlmaz, seçimlerin bittiði bir ortamda siyasi istikrar ve öngörülebilirliðin saðlandýðýný, geçen yýl hazýrlanan Orta Vadeli Program ve 12'nci Kalkýnma Planý ile politika anlamýnda öngörülebilir bir çerçeve oluþturduklarýný belirtti.

Küresel uluslararasý doðrudan yatýrýmlarýn, çok olumlu bir seyir sergilemediðini, geçen yýl bu rakamýn 1,3 trilyon dolar civarýnda olduðunu belirten Yýlmaz, bu rekabetçi ortamda Türkiye'nin payýný yükseltmesinin, gelecekte küresel sermaye hareketleri yükseldiðinde, nicelik olarak çarpan etkisinin çok daha yüksek olacaðýný ifade etti.

Türkiye'nin, jeostratejik konumu ve nitelikli insan kaynaðý sayesinde uluslararasý doðrudan yatýrýmlar için akla ilk gelen ülkelerden biri olduðuna dikkati çeken Yýlmaz, son 20 yýlda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde aralýksýz bir þekilde uygulanan reform gündemiyle yatýrýmcýlarýn farklý ihtiyaç ve beklentilerini karþýlamaya öncelik verdiklerini vurguladý.

Yýlmaz, 2003 yýlýndan önceki 30 yýla bakýldýðýnda sadece 15 milyar dolar uluslararasý doðrudan yatýrým görüldüðünü ve Türkiye'nin bu dönemlerde küresel pastanýn sadece binde 2'sine sahip olduðunu, 2003 yýlýndan bu yana geçen 21 yýllýk dönemde toplam 262 milyar dolarlýk uluslararasý doðrudan yatýrým giriþi gerçekleþtiðini, yüzde 1'e yakýn bir pay sahibi konumuna gelindiðini söyledi.

2003 yýlýnda Türkiye'nin yalnýzca 5600 uluslararasý sermayeli þirketi varken, bugün 80 binden fazla uluslararasý þirkete ev sahipliði yaptýðýný dile getiren Yýlmaz, Türkiye'nin artýk bu þirketlerin üretim faaliyetlerinin, AR-GE merkezleri, tasarým ekipleri, satýn alma ofisleri, lojistik üsleri ve bölgesel yönetim merkezleriyle desteklendiði bir ekonomik merkeze dönüþtüðünü kaydetti.

Yýlmaz, Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi'nin çalýþmalarýna göre, son 15 yýllýk süreçte ihracatýn yaklaþýk yüzde 31'ini uluslararasý sermayeli þirketlerin gerçekleþtirdiðini dile getirerek, bu ihracatýn yüzde 60'ýndan fazlasýnýn yüksek ve orta yüksek teknolojik ürünlerden oluþtuðunu, özel sektör AR-GE harcamalarýnýn da yüzde 30'unu uluslararasý yatýrýmcýlarýn gerçekleþtirdiðini ve bu þirketlerin 1 milyon 300 bin kiþiye istihdam saðladýðýný ifade etti.

- "ENFLASYONLA MÜCADELEMÝZÝ KARARLI BÝR ÞEKÝLDE SÜRDÜRÜYORUZ"

Ernst & Young tarafýndan geçen haftalarda yayýmlanan rapora göre, Türkiye'nin 2023 yýlýnda çektiði 375 yatýrýmla Avrupa'da 4. sýrada yer aldýðýný, kýta genelinde duyurulan yatýrým projesi sayýsý yüzde 4 oranýnda düþerken, Türkiye'de yüzde 17'lik bir artýþ gerçekleþtiðini aktardý.

Türkiye'nin küresel tedarik zincirlerinin yeniden þekillendiði bir dönemde yeni bir global üretim merkezi olmaya aday olduðunu belirten Yýlmaz, bu kapsamda uluslararasý þirketlerin yatýrýmlarýný daha da artýrmalarýný beklediklerini ve gerekli desteði vermeye hazýr olduklarýný söyledi.

Yýlmaz, dünyada yükselen korumacýlýk ve Doðu ile Batý arasýndaki jeostratejik ve jeopolitik rekabetlere dikkati çekerek, bu ortamýn Türkiye'ye çok önemli avantajlar sunduðunu ve global siyaset açýsýndan da önemli fýrsatlar barýndýrdýðýný belirtti.

Türkiye'nin ekonomik büyüklüðünün 1 trilyon 158 milyar dolara ulaþtýðýný ve bunu daha yukarýlara çýkarmak istediklerini vurgulayan Yýlmaz, þöyle devam etti:

"Bizim hedefimiz bir sýçrama gerçekleþtirerek, üst orta gelir liginden yüksek gelirli ülkeler ligine çýkmak. Bunun planýný, programýný yapmýþ durumdayýz ve özel sektörümüzle birlikte, uluslararasý sermayeyle birlikte teknolojik düzeyimizi yükselterek katma deðerimizi artýrarak, beþeri sermayemizin niteliðini daha üst sýralara taþýyarak, dünyaya daha çok ihraç ederek rekabet gücümüzü, verimliliðimizi daha yüksek düzeylere çýkararak, kurumsal yapýmýzý daha etkili hale getirerek bunu baþaracaðýmýza inanýyoruz."

Yýlmaz, rasyonel, öngörülebilir ve kurala dayalý politikalarla ekonominin daha dengeli ve sürdürülebilir bir þekilde büyümesini gerçekleþtirdiklerini belirterek, þöyle konuþtu:

"Büyüme kompozisyonumuzda bir düzelme söz konusu ve bir taraftan da tepe noktasýný artýk bulmuþ düþme eðilimine giren bir enflasyon söz konusu. Bunu da bütüncül bir politikayla hayata geçiriyoruz. Para politikalarýmýz, maliye politikalarýmýz ve yapýsal reformlarla bir bütünlük içinde enflasyonla mücadelemizi kararlý bir þekilde sürdürüyoruz. Bir taraftan da iþsizlik rakamlarýmýz tek haneli seviyelerde devam ediyor. Bu da bizim için tabii çok kýymetli. Ýstihdam sadece ekonomik bir veri deðil, ayný zamanda sosyal bir veri."

- "TEK TANELÝ ENFLASYONUN POLÝTÝKALARINI, PLANLARINI, UYGULAMALARINI GERÇEKLEÞTÝRÝYORUZ"

Enflasyonla mücadele ile belli bir düzeyde büyümeyi eþ zamanlý olarak baþarmak için çalýþtýklarýný ifade eden Yýlmaz, son çeyrekte elde edilen rakamlarýn bu politikalarýn iþe yaradýðýný gösterdiðini, bu baþarýnýn para, maliye politikalarý ve yapýsal reformlarla bütüncül bir yaklaþýmla elde edildiðini vurguladý.

Yýlmaz, ekonomiyi büyütmenin amacýnýn daha fazla kalýcý refah artýþý saðlamak olduðunu dile getirerek, önümüzdeki süreçte en temel meselenin ve önceliðin enflasyonu düþürmek olduðunu söyledi.

Merkez Bankasý'nýn bu yýl sonu enflasyona iliþkin öngörüsünün yüzde 38 olduðunu hatýrlatan Yýlmaz, "Gelecek yýl yüzde 20'nin altýna düþen bir enflasyon tahminimiz, planlamamýz var. Bir sonraki yýl yani 2026'da ise tek taneli enflasyona ülkemizin yeniden döneceðine inanýyoruz. Ýnanmakla kalmýyoruz. Bunun politikalarýný, planlarýný, uygulamalarýný gerçekleþtiriyoruz" þeklinde konuþtu.

Yýlmaz, cari açýðýn düþtüðünü, rezervlerin arttýðýný ve risk göstergelerinin iyileþtiðini belirterek, "Yatýrým için doðru bir zamanda olduðumuzu özellikle ifade etmek istiyorum. Türkiye'ye yatýrým yapanlar kazanýr, Türkiye'ye de kazandýrýrlar, kendileri de kazanýr." dedi.

12. Kalkýnma Planý'nýn odaðýna yeþil ve dijital dönüþümü koyduklarýna dikkati çeken Yýlmaz, enerjiyi daha verimli kullanan ve daha az karbonla üretim yapan bir Türkiye'nin cari açýðýný daha da düþüreceðini ve rekabet gücünü artýracaðýný vurguladý.

- "ULUSAL VE ULUSLARARASI YATIRIMLARI ARTIRMAYI HEDEFLÝYORUZ"

Yýlmaz, çeþitli düzenlemelerle yatýrýmcý için uygun ortam oluþturmanýn önemli olduðunu belirterek, Yatýrým Ortamýný Ýyileþtirme Koordinasyon Kurulu'nda (YOÝKK) 57 maddelik bir eylem planý üzerinde tam uzlaþma saðlandýðýný ve bu maddelerin uygulanmaya baþlandýðýný, izleme mekanizmasýnýn sýký olduðunu, üç ayda bir geliþmelerin bütün kurumlardan takip edildiðini ve gerçekleþme oranlarýna baklýdýðýný kaydetti.

Para ile maliye politikalarýný tamamlayan öncelikli üç sac ayaðýndan biri olan yapýsal reformlarýn YOÝKK eylem planýnýn da esasýný oluþturduðunu hatýrlatan Yýlmaz, "Nitelikli ve katma deðeri yüksek alanlarda, ulusal ve uluslararasý yatýrýmlarý artýrmayý hedefliyoruz. Cari açýðý düþürmeyi ve cari açýðýn finansman kalitesini yükseltmeyi amaçlýyoruz. Kalkýnmakta olan bir ülkeyiz ve iç tasarruf oranlarýmýzý elbette artýrmaya çalýþýyoruz. Yatýrýmlarý düþürerek dengeyi saðlamayý deðil, tasarruf oranlarýný artýrarak dengeyi saðlamayý hedefliyoruz. Hem iç tasarruf oranlarýmýzý artýrarak hem de dýþ tasarruflarý, uzun vadeli dýþ kaynaklarý ülkemize cezbederek kalkýnmakta ve önemli hedefleri olan bir ülke olarak yatýrýmlarýmýzý daha saðlýklý bir þekilde finanse etmeyi öngörüyoruz." dedi.

- "EYLÜL AYINDA YATIRIM DANIÞMA KONSEYÝ TOPLANTISINI GERÇEKLEÞTÝRMEYÝ PLANLIYORUZ

Yýlmaz, kamu hizmetlerinin dijitalleþmesi ve bürokratik süreçlerin azaltýlmasýna, yapay zeka ve büyük veri teknolojilerine öncelik verdiklerini, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu'nda önemli kararlar aldýklarýný aktararak, "Bir stratejimiz var. Bu stratejiyi güncelliyoruz. Güncellerken de çeþitli sektörlerde eðitimden saðlýða, enerjiden sulamaya her alanda yapay zekayý nasýl daha etkili kullanýrýz diye çalýþýyoruz." ifadelerini kullandý.

"Ülkemizin yeni Uluslararasý Doðrudan Yatýrým Stratejisi'ni yakýn zamanda kamuoyuyla paylaþacaðýz." diyen Yýlmaz, Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi tarafýndan hazýrlanan yeni stratejinin, yüksek katma deðerli, sürdürülebilir dijital dönüþümü destekleyen, yüksek teknolojiye dayalý ve kaliteli istihdam saðlayan yatýrýmlarý ülkeye çekmeyi hedeflediðini söyledi.

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Ülkemizin küresel sermaye pastasýndan aldýðý payý 2028 yýlý itibarýyla yüzde 1,5'a çýkarmak istiyoruz. Bugün yüzde 1 civarýnda olan payýmýzý yüzde 1,5'a yükseltmek istiyoruz. Stratejimizde yine sürdürülebilirlik, dijitalleþme, küresel deðer zincirine entegrasyon, yetenek havuzunun geliþtirilmesi ve ülkemizin yatýrým ortamýnýn etkin tanýtýmý gibi alanlara odaklandýk. Tamamladýðýmýzda bunu kamuoyuyla paylaþacaðýz. Son aþamalara gelmiþ durumdayýz. Ayrýca yine eylül ayýnda Yatýrým Danýþma Konseyi Toplantýsý'ný gerçekleþtirmeyi planlýyoruz. Burada da Sayýn Cumhurbaþkanýmýz ile uluslararasý þirketlerin CEO'larýný bir araya getirip uluslararasý doðrudan yatýrým meselelerini tartýþmak istiyoruz."

  • Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz
  • Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz
  • YASED Küresel Yatýrým Günleri ve Ankara Resepsiyonu