Cumhurbaşkanlığı için büyük final
ABONE OL

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, 3 saat 45 dakika süren AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından gazetecilere açıklamada bulundu. Soruları da yanıtlayan Akay, toplantıda, başkanlık sistemine yönelik Anayasa değişikliği çalışmalarının değerlendirildiğini vurguladı. AK Parti ve MHP arasında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Aktay, “Yarın da (bugün) Sayın Devlet Bahçeli’yle Sayın Başbakanımız Genel Başkanımız  Binali Yıldırım bir araya geleceklerdir ve öyle zannediyorum ki yarın (bugün) itibarıyla metne son şekli verilerek en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine sunulacaktır” dedi.  

ÜÇ ÖNERİ SUNDUK     

İlk etapta üç öneri sunduklarını ancak bunların ikisinin tamamen elendiğine dikkat çeken Aktay, “Tamamen yönetim şekli üzerine odaklanmış bir revizyon. Yine adı Cumhurbaşkanı olacak, cumhurbaşkanlığı sistemi olarak devam edecek ama teknik itibarıyla gereken değişikliklerin yapılacağı bir metin olacak” diye konuştu.

“MHP’nin, Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişkisi konusunda bir talebi olduğunu biliyoruz. AK Parti bu konuda ne düşünüyor?” sorusuna Aktay, şu yanıtı verdi: 

ANLAŞMAZLIK YOK

“Bir pürüz,  ‘kriz’ veya ‘anlaşmazlık’ yok. Evet, bazı görüş farklılıkları var ama bu görüş farklılıkları yine diyalog içerisinde çözülebilecek nitelikte. İki taraf da olumlu yaklaşıyor. Yıllarca partisine genel başkanlık yapıp partisinin felsefesine olan bütün bağlılığını bir gece de cumhurbaşkanı seçildiğinde tamamen bırakması zaten fiilen düşünülemez.  Geçmiş dönemlerde cumhurbaşkanlarının tarafsızlığı da zaten tamamen göstermelik bir tarafsızlıktı. Hiçbir cumhurbaşkanı, tarafsız davranmamıştır.  Hiçbir zaman kendi partisine karşı veya kendi geldiği siyasi geleneğe, siyasi kesimlere karşı hiçbir tarafsızlık durumu ortaya koyamamıştır.”   

METİN DEKLARE EDİLİR

Parti Sözcüsü, Anayasa metniyle ilgili olarak da, şunları söyedi: “Ayrıntısı henüz tam kesinleşmemiş olduğu için yine de ortaya çıkacak olan metin hakkında kesin bir şey söylemeyeyim ama inşallah yarın (bugün) bütün kamuoyuyla büyük bir ihtimalle bu durum belki de paylaşılacaktır. Öncelikle yarınki (bugünkü) toplantıda tabii ki iki liderin görüşmelerinin neticesinde nasıl bir karara varılır onu bilemem, söyleyemem şimdi ama büyük bir ihtimalle mutabık olunan bir metin deklare edilebilir. Onun dışında tabii ki mutabık olunan metin çıkarsa AK Parti bu anayasa değişikliği önerisinin kamuoyuna daha iyi tanıtılması için gerekli bütün faaliyetleri yapacaktır.”

PÜRÜZLERİ LİDERLER ÇÖZECEK

AK Parti MYK toplantısında Anayasa değişikliğinin kapsamı ele alındı. Başbakan Yıldırım bilgilendirme yaparken, teklifin 12 maddeden oluştuğu bilgisi verildi. AK Parti ile MHP arasında birkaç küçük pürüz olduğu, bu “küçük pürüzlerin” de liderlere bırakıldığı belirtildi. AK Parti’nin hazırladığı ancak MHP’nin de katkı verdiği teklifin her iki partinin ortak imzasıyla Meclis’e verilmesi konusu da MYK’da değerlendirildi. AK Parti, bu yöndeki önerisini MHP’ye iletirken, Bahçeli’nin olumlu yaklaşması durumunda teklif metninin, iki partinin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığı’na verileceği kaydedildi.