Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun, Katar Haber Ajansý'na verdiði röportajda, Katar Emiri Þeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin Türkiye ziyaretinin iki ülke arasýndaki güçlü ve stratejik kardeþlik iliþkilerinin pekiþtirilmesi açýsýndan son derece önemli olduðunu belirtti.
Bölgede dengelerin deðiþtiði bu kritik dönemde, Al Sani'nin Türkiye ziyaretini Katar ve Türkiye'nin bölge siyasetindeki nüfuzunu güçlendirecek bir adým olarak görmenin mümkün olduðunu ifade eden Altun, ziyareti Ankara ve Doha arasýndaki koordinasyon ve iþ birliðini güçlendirmek açýsýndan da oldukça önemli gördüklerini söyledi.
Fahrettin Altun, ikili iliþkilere ivme katacak bu ziyaretin ülkelerin bölgesel ve küresel meselelere yönelik tutumlarýnýn örtüþtüðünü de ortaya koyduðunu dile getirdi.
Ziyaretlerin, Türkiye ve Katar arasýnda ikili iliþkilerin güçlendirilmesine nasýl katkýda bulunacaðý sorusu yöneltilen Altun, Türkiye'nin son dönemde Katar ile ekonomi, güvenlik, diplomasi, kültür ve turizm, eðitim gibi alanlarda geliþtirdiði iliþkilerin stratejik iþ birliðini gerçek bir kardeþliðe dönüþtürdüðünü vurguladý.
Ýki ülkenin son yýllarda önüne çýkan badireleri, yakýn iþ birliði içinde hareket ederek aþmayý baþardýðýný kaydeden Altun, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Bu tür ziyaretlerde alýnan kararlar, yapýlan anlaþmalarýn gerek ekonomik gerekse de siyasi etkileri, iki ülkenin refah ve istikrarýna hizmet edecek etkiler yaratmaktadýr. Türkiye, Katar ile son yýllarda güvenlik, siyasi, askeri, ekonomik, yatýrým, kalkýnma ve kültür olmak üzere tüm alanlarda geliþen ve köklenen güçlü kardeþlik baðlarýný ve stratejik iliþkilerini güçlendirmeyi önemsiyor. Köklü dostluk ve kardeþlik baðlarýmýzýn bulunduðu Katar'la iliþkilerimiz her alanda hýzla geliþmektedir. Karþýlýklý ziyaretler, iliþkilerimize önemli bir ivme kazandýrmaktadýr. Ýki ülke arasýnda bölgesel konularda da yakýn bir iþ birliði ve eþ güdüm bulunmaktadýr."
Fahrettin Altun, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komitesi'nin 2014'te kurulmasýyla iliþkilerin daha da güçlendiðini ve çeþitli alanlarda 80'den fazla iþ birliði anlaþmasý imzalandýðýný aktardý.
- "TÜRKÝYE ÝLE KATAR ÝLÝÞKÝLERÝ EN ÝSTÝKRARLI ÝLÝÞKÝLERDEN BÝRÝ"
Katar ile Türkiye'nin ayný zamanda güvenlik, istikrar ve barýþ ile uluslararasý sorunlarýn çözümü için diyalog, diplomasi ve arabuluculuk çabalarýný desteklediðini anlatan Altun, þu görüþleri paylaþtý:
"Artan ekonomik iþ birliði ve siyasi uyum ýþýðýnda Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Þeyh Temim görüþmesi, Orta Doðu'daki önemli mesele ve krizlere kalýcý çözümler getiriyor. Gelecek vizyonu çizilirken, özellikle gerginliðin yüksek olduðu dönemlerde bu görüþmelere atfedilen önem daha da belirginleþiyor. Bölgedeki koþullar da iki taraf arasýndaki ekonomik, askeri ve ticari iþ birliði ile koordinasyonun güçlenmesine katký sunuyor. Bu yönüyle bakýldýðýnda Türkiye ile Katar arasýndaki iliþkiler en istikrarlý iliþkilerden biri haline geldi."
Ýki ülke arasýndaki siyasi ve ekonomik iþ birliðinin, Katar ve Türkiye arasýndaki iliþkileri nasýl geliþtirebileceði sorulan Altun, Katar Emiri'nin ziyaretiyle iki ülke iþ birliðinin derinleþtirilmesi ve yeni alanlara geniþletilmesi hususunda karþýlýklý siyasi iradenin bir kez daha teyit edildiði yanýtýný verdi.
Son dönemde yapýlan anlaþmalarla birlikte Türkiye-Katar iliþkilerinin çok daha farklý bir zemine kavuþtuðuna dikkati çeken Altun, "Ýkili iliþkilerimizde son yýllarda kaydedilen mesafe dikkate deðer bir boyuta ulaþmýþtýr." deðerlendirmesinde bulundu.
- "2014'TE ÝLK ZÝYARET KATAR'A YAPILDI"
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn baþbakanlýðý döneminde 2013'te Doha'daki Türk Büyükelçiliði'nin yeni binasýnýn açýlýþýný yapmasýyla Katar'la iliþkilerde yeni bir dönemin baþladýðýný kaydeden Altun, Erdoðan'ýn Cumhurbaþkaný seçildikten sonra 2014'te Arap ülkeleri arasýnda ilk ziyaretini de Katar'a yaptýðýný hatýrlattý.
Altun, "2014 yýlýndan itibaren kurumsallaþma eðilimi gösteren iki ülke iliþkileri bugün bölge siyasetini þekillendiren bir niteliðe kavuþmuþtur. Bölgesel ve uluslararasý meselelerde de yakýn bakýþ açýlarýna sahip Türkiye ve Katar iliþkileri, son 20 yýlda yaþanan geliþmelerle ivme kazanmýþtýr. Katar ve Türkiye bir elin parmaklarý gibi. Biz kardeþiz. Ýki ülke iliþkilerinin artarak devam edeceðinden kuþkumuz yok." sözlerini sarf etti.
Fahrettin Altun, "Türkiye ve Katar arasýnda gelecekteki iþ birliði beklentileri nelerdir?" sorusunu ise "Katar ve Türkiye arasýndaki iliþkiler, ikili, bölgesel ve uluslararasý düzeyde daha stratejik ortaklýða doðru gidiyor. Türk-Katar ekonomik iliþkileri altýn çaðýný yaþýyor ve bu iliþkiler yeni sektörleri ve yeni anlaþmalarý içerecek þekilde geniþliyor." diye yanýtladý.
Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun, þöyle devam etti:
"Ýki ülke arasýnda ticaret hacmini 5 milyar dolara çýkarmayý hedefliyoruz. Ayrýca Katar ve Türkiye'nin üçüncü ülkelerde ortak yatýrým imkanlarýný deðerlendirmesinin önemli olacaðýný düþünüyoruz. Türkiye ile Katar arasýnda aðýr sanayi, turizm geliþtirme, tarým ve inþaat alanlarýnda iþ birliði fýrsatlarý mevcut. Yapýlacak yeni iþ birlikleri ile iki ülke arasýndaki ekonomik iþ birliklerinin yeni boyutlara taþýnacaðýný düþünüyoruz. Türkiye ve Katar her zaman koordinasyon ve iþ birliði içinde çalýþmayý sürdürecek, bu da iki ülke arasýndaki ekonomik iliþkilere olumlu katký saðlayacaktýr."
- RUSYA-UKRAYNA KRÝZÝ
Altun, "Türkiye bölgede önemli bir oyuncu. Rusya-Ukrayna savaþýnýn etkisini nasýl görüyorsunuz? Krizi siyasi olarak çözme umutlarý var mý?" sorusu üzerine, Türkiye'nin son 20 yýldýr bölgedeki her türlü çatýþma ve krizde, uyuþmazlýklarýn barýþçýl yollarla çözülmesine yönelik tüm diplomatik çabayý gösterdiðini anýmsattý.
Bölgenin, uzun süredir uyuþmazlýklardan ve çatýþmalardan payýna düþeni aldýðýný, bu saatten sonra barýþ, huzur ve refaha her þeyden çok ihtiyacýnýn olduðunu belirten Altun, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Öncelikle bu savaþ, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn 'Dünya 5'ten büyüktür' iddiasýnýn ne kadar haklý ve yerinde olduðunu bir kez daha göstermiþ, 'Daha adil bir dünya mümkün' arayýþýnýn gerekçesini ortaya koymuþtur. Türkiye bu savaþ karþýsýnda istikrar merkezi olarak bölgede sorunlarýn çözümü için çabalayan en önemli aktörlerden biri olmuþtur. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz, hem Sayýn Putin hem de Zelenskiy ile sürecin en baþýndan beri krizin çözülmesi, tansiyonun düþmesi için yakýn diyalogda bulunmuþtur. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz, hem Sayýn Putin hem de Zelenskiy ile yakýn diyaloðunu, sürecin en baþýndan beri krizin çözülmesi, tansiyonun düþmesi için bir imkan olarak kullanmýþtýr. Türkiye 'istikrarlaþtýrýcý güç' olarak üzerine düþeni þimdiye kadar olduðu gibi bundan sonra da yapmaya devam edecektir."
Fahrettin Altun, Ukrayna'daki savaþýn yaratacaðý mülteci sorunu ve mevcut diðer mülteci krizleri için çözüm geliþtirilmesini, uluslararasý sistemdeki en önemli öncelikler arasýnda gördüklerini vurguladý.
Ukrayna'daki savaþýn yarattýðý insani trajedi ve mülteci sorununu önemsediklerini ve sivil kayýplara yol açan çatýþmalarýn durdurulacaðý bir ateþkes ortamýnýn ivedilikle saðlanmasý gerektiðine inandýklarýný ifade eden Altun, Türkiye'nin bu konudaki diplomatik çabalarýný sonuna kadar sürdürmeye devam edeceðinin altýný çizdi.
- "ÖRNEK ÝÞ BÝRLÝÐÝ DAHA FAZLA ALANA YAYILACAK"
Altun, Katar'ýn birçok bölgesel ve uluslararasý krizin çözümündeki arabulucu rolüne iliþkin deðerlendirmesinin sorulmasý üzerine, bunun, Türkiye ve Katar arasýnda gerek bölgesel gerek küresel krizlere yönelik ortak tutumun varlýðýný gösterdiðine dikkati çekti.
"Türkiye ve Katar'ýn, Orta Doðu'da sinerji ve uyum içinde hareket etmesiyle bölgenin uzun süreli uyuþmazlýklarý için çözüm umudu artacaktýr. Türkiye'nin Katar ile geliþtirdiði askeri iliþkileri, bu açýdan proaktif ve güçlendirici bir unsur olarak görmek gerekmektedir" diyen Altun, þunlarý kaydetti:
"Türkiye ve Katar, baþta siyasi konular ve bölgedeki geliþmeler olmak üzere birçok hususta sürekli iletiþim ve koordinasyon içinde bulunmaktadýr. Ýki ülke Suriye, Filistin ve Libya meseleleri baþta olmak üzere birçok konuda benzer vizyona sahiptir. Türkiye-Katar iliþkileri, köklü dostluk ve kardeþlik baðlarýna dayanýyor. Ýki ülke arasýndaki iliþkiler her alanda hýzla geliþiyor, yapýlan karþýlýklý ziyaretler de söz konusu iliþkiye ivme kazandýrýyor. Özellikle bölgede yaþanan yeni açýlýmlarýn ve atýlan uzlaþý adýmlarýnýn ýþýðýnda, yapýlacak yeni anlaþmalarýn ortak baðlarýmýzý daha da güçlendireceðine inancýmýz tamdýr. Dolayýsýyla, ikili iliþkiler mutlaka Körfez ve Orta Doðu'daki büyüme, huzur ve istikrara yansýyacaktýr. Türkiye ve Katar, her zorlu koþulda birbirine sahip çýkan iki kardeþ ülkedir ve her düzeyde güçlü iliþkilere sahiptir. Tarihi ve kültürel yakýn baðlara sahip Türkiye ve Katar, ikili iliþkilerine ilaveten, uluslararasý meselelerde de örnek alýnacak bir iþ birliði sergiliyor. Eminim önümüzdeki dönem bu örnek iþ birliði daha fazla alana yayýlacak."
- FIFA 2022 DÜNYA KUPASI
Altun, "Orta Doðu'daki ilk turnuva olarak Dünya Kupasý'na ev sahipliði yapacak Katar'ý nasýl görüyorsunuz?" sorusu üzerine, Katar'da düzenlenecek FIFA 2022 Dünya Kupasý organizasyonunu önemle takip ettiklerini bildirdi.
Dünya Kupasý'nýn ilk kez bir Ýslam ülkesinde düzenlenmesini memnuniyetle karþýladýklarýný ve Katar'ýn bu organizasyonunun baþarýlý olmasýný arzu ettiklerini vurgulayan Altun, þunlarý dile getirdi:
"Söz konusu turnuva ayný zamanda Katar'ýn büyük spor etkinlikleri için ana destinasyon olarak dünya spor haritasýndaki konumunu güçlendirecektir. Dünya çapýnda milyonlarca kiþinin izlediði önemli spor organizasyonlarýndan birinin Katar'da düzenlenecek olmasý, uluslararasý sahnedeki varlýðý için bir dönüm noktasý olacaktýr. Diðer taraftan Türkiye'nin de uluslararasý spor etkinliðine ev sahipliði yapma deneyimi bulunuyor. Bu nedenle her türlü yardýma da hazýr olduðumuzu belirtmek isterim. Katar'ýn da daha önce hiç olmadýðý kadar olaðanüstü bir turnuva düzenleyeceðinden eminim."