Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun'dan ABD'ye FETÖ uyarýsý: Bizim için olduðu kadar sizin için de tehdit
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðýnca New York'taki Türk Günü Yürüyüþü etkinlikleri kapsamýnda Türkevi'nde "Kültürel Baðlarý Güçlendirmek Türk Amerikan Ýliþkilerinde Yeni Bir Vizyon" paneli düzenlendi.

Video mesajla panelin katýlýmcýlarýna hitap eden Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, düzenlenen panel ve organizasyonlarý Türk-Amerikan iliþkilerinin mevcut durumunu ele almak, gelecekteki muhtemel seyrini konuþmak için fýrsat olarak gördüklerini, bugünkü programý da 41. Türk Günü Yürüyüþü Etkinlikleri kapsamýnda gerçekleþtirdiklerini söyledi.

Türk Günü Yürüyüþü'nün ilk kez 1981 yýlýnda Türk diplomatlarýn terör örgütü ASALA tarafýndan þehit edilmesine tepki amacýyla yapýldýðýný anýmsatan Altun, yýllar içinde geleneksel hale gelerek Türk-Amerikan toplumunun ABD'deki en önemli etkinliklerinden biri haline geldiðini belirtti.

Altun, "Türk Günü Yürüyüþü artýk, Amerika'nýn ekonomik ve sosyokültürel hayatýna önemli katkýlarda bulunan Türk-Amerikan toplumunun birlik ve beraberliðini pekiþtirten bir etkinliktir. Türkiye-ABD iliþkileri açýsýndan da son derece kýymetli olan etkinlik kapsamýnda düzenlediðimiz bu program, iki ülke iliþkilerinin farklý boyutlarýyla ele alýnmasýný hedefliyor." ifadelerini kullandý.

Türkiye-ABD iliþkilerinin uzun yýllara sâri bir geçmiþe sahip olduðuna iþaret eden Altun, bu süreçte dünyanýn karþý karþýya olduðu bölgesel ve küresel sýnamalar dikkate alýndýðýnda iki ülke arasýndaki iþbirliði ve diyalogun ne denli önemli olduðunun daha iyi anlaþýlacaðýný belirtti.

Yakýn zamanda salgýndan Rusya-Ukrayna Savaþý'na, tedarik zincirinin bozulmasýndan gýda krizinin çözümüne kadar Türkiye'nin bu süreçteki yapýcý rolünün, daha büyük ve derin krizlerin önüne geçilmesini saðladýðýný vurgulayan Altun, þunlarý kaydetti:

"Bölgemizi ve tüm küresel aktörleri etkileyen son geliþme ise sizlerin de malumu olduðu üzere Ýsrail'in 7 aydan beri devam eden saldýrýlarýdýr. Ýsrail'in Filistin'deki saldýrýlarý küresel sorunlarý artýran, barýþa olan inancý zayýflatan, uluslararasý deðerlere olan güveni ortadan kaldýran bir mahiyet arz ediyor. Bu katliamlara karþý da Türkiye ilk günden itibaren saldýrýlarýn durmasý için insani ve diplomatik imkanlarýný seferber etmiþtir. Türkiye, Gazze'de Ýsrail'in yol açtýðý insanlýk dramýný sona erdirecek çözüm perspektifi ile diplomatik giriþimlerini sürdürmektedir.

Türkiye'nin ABD ile iþbirliði yapmayý beklediði konular bunlarla sýnýrlý deðil. Türkiye-ABD iliþkilerinin müttefiklik ve stratejik ortaklýk anlayýþýna saygý çerçevesinde bölgesel ve küresel meselelere barýþ, güvenlik ve refah odaklý yaklaþýmlar geliþtirme potansiyeline olan inancýmýzý hala koruyoruz."

Bölgesel bir güç ve küresel bir aktör olarak Türkiye'nin karþý karþýya kaldýðý meselelere dair gerçekçi ve kapsayýcý politikalar üreten, parçasý olduðu ittifak ve ortaklýklarý güçlendiren, onlarý deðerli kýlan bir ülke olduðunu dile getiren Altun, Türkiye'nin düzensiz göç, mülteciler ve terör baþta olmak üzere yerel ve uluslararasý düzlemde her soruna kapsayýcý ve kalýcý çözümler getirmeyi odaðýna alan bir perspektif ve vizyona sahip olduðunu bildirdi.

Altun, sahip olduðu imkanlar, bu imkanlarý kullanma biçimi, hedefleri ve vizyonunun Türkiye'nin bölgesel ve küresel düzlemde istikrar saðlayýcý rolünü pekiþtirdiðinin altýný çizdi.

- "TERÖR ÖRGÜTLERÝNE DESTEÐÝN KESÝLMESÝ, TÜRKÝYE'NÝN MÜTTEFÝKLERÝNDEN EN DOÐAL BEKLENTÝSÝDÝR"

Türkiye'nin, milli güvenliðini tahkim ederken bölgesel ve küresel istikrarý da hedefleyen çok boyutlu mücadelesinin müttefikleri nezdinde hak ettiði teveccühü görmesinin müttefiklik ruhunun gereði olduðuna dikkati çeken Altun, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Bu baðlamda FETÖ'nün ABD'deki varlýðý ve faaliyetleri bizim için olduðu kadar, Amerikan toplumu için de bir tehdittir. Türkiye'nin mücadele ettiði terör örgütlerinin desteklenmesi, teröristlerin teslim edilmemesi stratejik ortaklýk ve müttefiklik anlayýþý ile örtüþmemektedir.

Teröristlerin teslimi, terör örgütlerine desteðin kesilmesi, Türkiye'nin müttefiklerinden en doðal beklentisidir. Ýkili iliþkilerimizi olumsuz etkileyen sorun alanlarýnýn ve görüþ ayrýlýklarýnýn yapýcý, gerçekçi ve kararlý bir yaklaþýmla etkin bir þekilde yönetilmesi, hem Türkiye'nin hem de ABD'nin faydasýna olacaktýr. Türkiye ve ABD'nin ayný zamanda NATO müttefiki olduðunu da hatýrlatmak istiyorum. NATO müttefiki iki ülkenin iliþkilerindeki çok boyutlu ve derinlikli iþ birliðinin ülkelerimizin güvenlik, istikrar ve barýþý için elzem olduðunu tekrar vurgulamak istiyorum."

Altun, panelin iki ülke iliþkilerinin geliþtirilmesine katký saðlamasýný temenni etti.