NATO’dan Türkiye’yi kuþatma tatbikatý
ABONE OL

Terör örgütü PKK/PYD’yi müttefik seçen ve aðýr silahlarla donatan ABD’nin 15 Temmuz darbe giriþiminden sonra iyice ayyuka çýkan Türkiye karþýtý hamlelerine bir yenisini daha ekledi. Türkiye’ye örtülü silah ambargosuna uygulayan Washington, “Türkiye’yi iþgalden” bahseden Almanya ile Yunanistan’da ortak  füze tatbikatý yapýyor. Türkiye’nin NATO’nun tüm tehditlerine raðmen Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almakta kararlý tutumuna karþý Ankara’nýn NATO’da müttefiki olan üç ülke Patriot ve Stinger füzeleriyle ’Potansiyel rakipleri caydýrmak’ ve ’Tartýþmalý bölgelerde savaþmaya hazýr olmak’ için manevralara baþladý. Askeri uzmanlara göre, buradaki ’potansiyel rakip’ ise Türkiye, ’tartýþmalý bölge’ ise Ege’deki gri bölgedeki adalar... 

AMAÇ GÖZDAÐI 

Türkiye’nin satýn almak istediði ancak ABD’nin vermediði fýrkateyn, helikopter, füze ve akýllý mühimmat listesine geçen hafta F16’larýn yerini alacak F-35’leri de eklediðine dikkat çeken emekli Tuðgeneral Fahri Erenel, Yunan-ABD-Alman ortak tatbikatýyla Ankara’ya verilmek istenen mesajýn “baðýmsýz yerli ve alternatif savunma sistemleri geliþtiren ve baðýmsýz politikalar üreten Türkiye’nin NATO’nun yeni potansiyel düþmaný ilan edilebileceði” tehdidi olduðunu söyledi.

ABD Savunma Bakanlýðý’ndan (Pentagon) yapýlan açýklaya göre, Almanya, ABD ve Yunanistan, Rusya’dan gelen S-300 füzelerini konuþlandýrdýðý Girit Adasý’nda bulunan Chania NATO Füze Fýrlatma Üssü’nde Patriot ve Stinger füzelerinin kullanýldýðý  tatbikata baþladý. 200’den fazla Amerikan ve 370 Alman askerinin katýldýðý ve 9 Kasým’a kadar sürecek tatbikata “Artemis Saldýrýsý” adý verildiði kaydedildi. ABD’nin Kara Kuvvetleri 10’uncu Hava ve Füze Savunma Komutanlýðý’nýn bölgeye intikal edeceði ve Avrupa Müttefik Kuvvetler Karargahý’nýn (SHAPE-NATO Karargahý) operasyonel teyakkuz deðerlendirme kriterleri kapsamýnda taktiksel bir senaryo  ile gerçek füzeler fýrlatacaðý da belirtildi. Emekli  general Fahri Erenel, Pentagon açýklamasýndaki “Artemis Saldýrýsý gibi  tatbikatlar þimdiki ve gelecekteki kuvvetlerin, potansiyel rakipleri caydýrmak, caydýrýcýlýðýn baþarýsýz olduðu zaman da onlarý hýzlýca yenmek gibi kabiliyetleri nasýl edindiklerini ve farklý alanlarda veya tartýþmalý bölgelerde savaþmaya hazýr olduklarýný gösteriyor” cümlesine dikkati çekiyor. Erenel, bu açýklamanýn askeri literatürdeki anlamýnýn “NATO’nun yeni potansiyel düþmaný Türkiye” anlamýna geldiðini belirtiyor. Erenel, þunlarý kaydetti: 

TÜRKÝYE KUÞATILIYOR 

“Bunun anlamý askeri anlamý, ABD ve Almanya’nýn Türkiye’yi çevreleme harekatýdýr. Zaten Suriye ve Irak’ta üsleri vardý. Türkiye’nin Karadeniz’deki komþusu Bulgaristan ve Romanya’daki askeri yapýlanmasýný artýrdý. Þimdi de Yunanistan’da hedef olarak direkt Türkiye’yi tarif eden bir tatbikat yapýyor. Üstelik, Ýran ve Irak’tan gelecek tehditlere karþý konuþlandýrýlan Patriotlarý Türkiye’den çekip Türkiye’ye karþý Yunanistan’da tatbikatta  kullanarak bunu yapýyor.” 

ABD’de, “Türkiye’nin Ortadoðu’da ellerinden kaçtýðýný ve kendi isteklerinin dýþýnda politikalar ürettiði” düþüncesi olduðuna dikkati çeken güvenlik uzmaný Erenel, “Türkiye ve Ýran, Irak Baþbakaný’ný da yanlarýný alarak, ciddi bir politik baþarýya imza attýlar. Kan dökülmeden, caydýrýcýlýkla Ortadoðu’da sonuç alýnabileceðini gösterdiler. Bu ABD ciddi bir rahatsýz yarattý” dedi.  

ANKARA’YA VERÝLEN 3 MESAJ

NATO üyesi bir ülkeye karþý NATO’nun diðer ülkelerince yeni savunma konsepti geliþtirildiðine dikkat çeken Erenel, þunlarý söyledi: “ABD örtülü silah ambargosunun da ilerisine geçti. Yunanistan’ý tehdit eden bir ülke mi var? Ayrýca herkes biliyor ki Yunanistan’ýn savunmasý tarihsel olarak doðudan gelecek yani Türkiye’den gelecek tehditlere karþýdýr, NATO’nun tarihsel düþmaný Rusya deðil. NATO tarihinde ilk defa, NATO üyesi bir ülke olan Türkiye ‘potansiyel rakip’ olarak nitelendiriliyor. Buradaki üç mesaj þöyle: 

1- Türkiye’nin NATO’nun potansiyel yeni düþmaný olduðunun ilan edilmesi. 

2- Türkiye’nin S-400 füzelerinin ardýndan hava savunmasýndaki füze ve 5’inci nesil savaþ uçaklarýný ABD dýþýndaki ü lkelerden temin etmesine gösterilen tepkinin yansýtýlmasý. 

3- Türkiye’nin Akdeniz’e açýlan PKK koridoruna karþý duruþunda olduðu gibi baðýmsýz politikalar üretmesinden duyulan rahatsýzlýðý hissettirmek.

Türkiye’den geri çekmiþti

ABD ve Almanya,  Suriye’den gelebilecek tehditlere karþý  Türkiye’ye yerleþtirilen Patriot füzelerini, tehlike geçmemesine raðmen geri çekmiþti.  

AMERÝKA  VERMEYÝNCE KENDÝMÝZ YAPTIK

ABD, Türkiye’nin terörle mücadelede ve ulusal güvenliðinde hayati önemde olan beþ ayrý silah sistemini, 2000’li yýllarýn baþýndan beri ‘senato onayý’ gibi göstermelik nedenlerle 20 yýldýr Türkiye’ye vermiyor. ABD, Silahlý Ýnsansýz Hava Araçlarý’nýn (SÝHA) yaný sýra akýllý mühimmat, fýrkateyn ve füze sistemlerini hala Türkiye’ye satmadý. ABD’nin vermediði MQ-1 Predator ve  MQ-9 Reaper ÝHA’larýn yerine Türkiye yerli silahlý ÝHA›sý Bayraktar’ý üretti. Türkiye’nin 1990’dan beri istediði Süper Cobra helikopterlerden 22 yýl sonra sadece üç tane verdi. Bunun üzerine Türkiye, kendi taarruz helikopteri ATAK’ý üretti. Türkiye, ABD’nin vermediði akýllý mühimmatlar yerine, lazer güdümlü Cirit gibi pek çok yerli projeyi hayata geçirdi. Türkiye, F-16 savaþ uçaklarý ve Atak helikopterlerinde, kendi kripto haberleþme sistemlerini de geliþtirdi. ABD’nin vermediði yeni nesil fýrkateynler yerine  MÝLGEM ile radara takýlmayan milli korvet ve fýrkateyn projelerini hayata geçirdi. Almanlar ise ‘yedek parça ambargosu’ ile TSK envanterindeki leopar tanklarýný hedef aldý ancak Türkiye yerli milli tanký Altay’ýn prototipini üretti. Türkiye, ABD’nin vermediði füze savunma sistemleri için Rusya ile ortak S-400 ve S-500 füze üretimini, Fransa ve Ýtalya ile orta ve uzun menzilli balistik ortak füze üretimini de gündemine aldý. Ýngiltere ile TF-X 5’inci nesil savaþ uçaðý anlaþmasý yaptý. 

F-35 UÇAKLARI AMBARGOSU!

Bir ay önce Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn koruma ekibi için alýnmak istenen silahlara ambargo koyan ABD, son olarak S-400 füze sistemlerini üreten Rus þirketini ‘kara listeye’ ekleyerek, bu sistemlerin Türkiye’ye gelmesini engellemek istediðini gösterdi. ABD, kýsa süre önce Ýsrail’e 60 adet verdiði F-35 savaþ uçaklarýnýn Türkiye’ye  ‘teknik sorunlar nedeniyle’ verilemeyeceðini bahanesiyle baþka bir ambargo baþlattý. Ancak, ABD’nin son 20 yýldýr uyguladýðý örtülü silah ambargosunu Türkiye yerli silahlar ve Rusya baþta olmak üzere üçüncü ülkelerle ortak üretimle aþmaya baþladý.