Bakanlýktan yapýlan bilgilendirmeye göre, Çavuþoðlu, Tunus Dýþiþleri Bakaný el-Cerendi ile telefon görüþmesi yaptý.
Çavuþoðlu, görüþmede, Türkiye'nin Tunus'un istikrarý ile huzuruna verdiði önemi ve Tunus halkýna olan desteðini vurguladý.
- Tunus'ta ne oldu?
Tunus'ta, 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kiþinin katýlýmýyla protesto gösterileri yapýlmýþ, çýkan olaylarda baþta Nahda Hareketi olmak üzere, parti merkezlerine saldýrýlar düzenlenmiþti.
Tunus Cumhurbaþkaný Kays Said de Meclis'in tüm yetkilerini dondurduðunu, milletvekillerinin dokunulmazlýðýný askýya aldýðýný, mevcut Baþbakan Hiþam el-Meþiþi'yi görevden aldýðýný ve kendi atayacaðý bir baþbakanla yürütmeyi devralacaðýný duyurmuþtu.
Said, kendisini baþsavcý ilan ederek yargýnýn alanýna da müdahale etmiþti.
Hükümete yönelik bu darbe giriþiminin ardýndan askerler, Tunus Meclis Baþkaný ve Nahda Hareketi Lideri Raþid el-Gannuþi ile beraberindeki milletvekillerini Meclis'e almamýþtý.
Cumhurbaþkaný Kays Said'in kararlarý üzerine halký barýþçýl mücadeleye çaðýran Gannuþi, yasal bir dayanaðý bulunmayan bu adýmýn bir "darbe" olduðunu vurgulamýþtý.
Kays Said ise tarihi bir sorumluluk üstlendiðini, aldýðý kararlarýn anayasaya uygun olduðunu belirterek, bunu "darbe" olarak nitelendirenlerden "hukuk derslerini gözden geçirmelerini" istemiþti.