Darbeci savcıya ­Başsavcı ayarı
ABONE OL

Türkiye'yi 17 Aralık’tan beri meşgul eden seçim ayarlı operasyonun önceki gün yapılmak istenen ikinci halkasının yarattığı gerilim dün de devam etti. İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı, kendilerine haber vermeden operasyon talimatı veren savcı Muammer Akkaş’tan dosyayı aldı. Çolakkadı kendisinden habersiz 2 yıldır soruşturma yürüten savcı Muammer Akkaş’ın, arkasına medyanın gücünü alarak operasyon yaptığını söyledi.

Akkaş genelgeyi ihlal etti

TMK savcısı Muammer Akkaş’ın  önceki gün emniyete önemli işadamları ve yüksek bürokratlara operasyon ve gözaltı talimatı vermesi üzerine yaşanan gerginlik dün de devam etti. Savcı Akkaş’ın “Soruşturma Başsavcılıktan gizli yapılamaz” genelgesini ihlal ederek, operasyon talimatı vermesi üzerine Başsavcı Çolakkadı’nın dosyayı kendisinden alarak TMK bürosundan sorumlu Başsavcıvekili Oktay Erdoğan’a verdi. Bunun üzerine Akkaş, yazılı bir açıklama dağıtarak “Baskı altında” olduğunu iddia ederek dosya hakkında 24 Aralık’ta Başsavcı Çolakkadı ve Başsavcıvekili Oktay Erdoğan’a bilgi verdiğini savundu. Meslektaşlarından destek istedi.

Bizden iki yıl saklanan dosya 

Savcı Akkaş’tan bir saat sonra basının karşısına geçen Başsavcı Çolakkadı Akkaş’ı ağır bir dille eleştirdi. Çolakkadı, “TMK’nın ve bizim görev alanımıza girmeyen soruşturmalar yapılıyor. İki yıl boyunca saklanan dosyalar var” dedi. Çolakkadı o dosyanın şu an 5 savcı tarafından incelendiğini de söyledi. Çolakkadı, soruşturmalar üzerinde başsavcıların denetim yetkisi olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Soruşturmaları başsavcılar başlatır ya da yetki verdiği vekiller ve savcılar yapar. Başsavcılığımızdaki 200 kadar savcı  rastgele kendi kendine ne soruşturma başlatır ne de bitirir. Çalışma talimatımız var. Bildirim olmazsa kaos olur. Her önüne gelen kendiliğinden bir şey yaparsa olmaz.” 

Rastgele yetki kullanımı olmaz

Çolakkadı, savcıların yetkilerini diledikleri gibi kullanmalarının doğru olmadığını da belirterek şöyle dedi: “Talimatımızda diyor ki; soruşturmaların hukuka uygun yürümesi, gizliliğe riayet edilecek. Biz basın açıklaması yapabiliriz. Ya başsavcımız yada basın sözcümüz var o yapar. Buna riayet etmeyen, elindeki soruşturma bilgilerini medyaya aktaranlar, hukuka uygun soruşturma yürütemeyenlerin soruşturması başka savcıya verilir.” 

Görev alanına girmeyen soruşturmayı yürüttü

Akkaş'tan alınan dosyanın şu an beş savcı tarafından incelendiğini aktaran Çolakkadı, şöyle dedi: “Bir başsavcıvekilimiz, TMK’dan sorumlu vekil olmak üzere beş savcımız şu an dosyayı inceliyor. Bu beş savcı yanlış yapacak tek savcı mı doğru yapacak? Olayın aslını size açıklıyorum. Son bir yönetmelik çıktı, başsavcıya bildirilecek. Esasen önceden de bildirilecekti ama. Salı günü soruşturma savcımızla konuştuk. Böyle bir dosyası var öğleden sonra bize anlattı. Vekiliyle beraber geldi, vekilin  haberi yok. Bir kısmı İzmir’de bir kısmı başka şehirlerde, TMK görevine gören bir suç yok. Şimdi cebir ve şiddet yok ise savcı böyle bir soruşturma yürütemez. TMK savcısı organize suçlara bakmaz. Şimdi arkadaşımız bazı bilgi verdi ama. Dedim ki dosyayı iyice başsavcıvekilimizle okuyun kapsamlı bana bilgi verin. Anlaştık, bilgi veririz diye gittiler. Ama sabahleyin geldik ki olay medyada. Bunun üzerine bir de basın açıklaması yaptık. Gizlice hemen emniyete medyaya intikal ettiriliyor. Medyanın gücüyle savcı çalışır mı? Soruşturmalar böyle orta yerde yapılabilir mi? Medyaya aktarmak suç değil mi? Savcının bu hareketi karşısında, ben bugün yazı yazdım. Talimatı uygula diye, o da uygulayarak beş savcı kendisi de dahil görevlendirdi. Şimdi inceliyor.” Çolakkadı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Huzurunuzda ilan ediyorum. 35 seneden fazla bu meslekteyim. Hiç kimseden emir almam. Türkiye’de en uzun terör mahkemelerinde çalışmış bir savcıyım. Benim bütün amacım, hukuk uygulansın, soruşturmalarımız sırf adalet adına yürüsün. Şu bu amaçla yürümesin. Başkaları ne diyorsa desin. Kimseden emir almam. Soruşturmalar yapılacak, ne fazla ne eksik. Durum bu. Yani Türkiye’nin en büyük adliyesi, 600 kadar hakim ve savcının çalıştığı adliye, şu veya bu sebeple yargının rencide edilmesini, yanlış anlamlara sebebiyet verilmesini önlemek için bu açıklamayı yapıyorum.Bir savcı, başsavcısıyla vekiliyle konuşup, yarın gizlice her şeyi medyaya aktarır mı? Aktarıyorsa bunun amacı ne? Neyi kimden kaçırıyor?”  Çolakkadı gazetecilerin, “Bu dosyaya baskı yapıldığı iddiaları var” sorusuna karşılık da şunları kaydetti: “İki gün öncesine kadar bizim de bilgimiz yok. İkincisi lojmanım 24 saat özel güvenlik var, kapıları şifreli. Bakan geldi, bu evde görüştük. Yahu bu nasıl iş? Hiçbir delil karartılamaz. Kim suçluysa, kimin oğlu olursa olsun. Adalet neyi gerektiriyorsa bunlar yapılacaktır.”