Baþbakan Ahmet Davutoðlu, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularýný cevaplayarak, gündeme iliþkin açýklamalarda bulundu. Davutoðlu, çözüm sürecine iliþkin HDP EÞ Baþkaný Selahattin Demirtaþ'ýn açýklamalarýnýn sorulmasý üzerine, "Bu bir süreç yani baþladýðý nokta ve bugüne geldiði nokta itibarýyla bir süreç. Bu süreç esnasýnda herkesin farkýnda olmasý gerekir ki sanki yeni bir þey baþlýyormuþ gibi kamuoyunda beklenti oluþturmanýn anlamý yok. Türkiye’nin demokratikleþmesi süreci içinde bütün farklý toplum kesimlerinin herkesin eþit vatandaþlýk haklarýndan istifade ettiði bir Türkiye ideali bizim zaten 2002’den beri takip ettiðimiz bir ideal. Bundan sonra atýlacak adýmlarda, biz bu süreci 2002'den beri Türkiye'de herkesin taleplerini karþýlayan ivmede sürdürdü. Silahlarýn ve þiddetin tümüyle esasý çerçevesinde atýlacak adýmlar da konuþuldu ve bu o zamandan beri de süren bir süreç. Maalesef her zaman söylüyoruz böyle bir çözüm süreci Türkiye’de bu tür yaralarýn sarýlmasý aþamasýna gelindiðinde bir takým sabotajlarla karþýlaþýlýyor. Yeni hükümet sonrasýnda bu yasanýn gerektirdiði Bakanlar Kurulu kararý alýndý. Neler yapýlabileceði konusunda bir karara baðlandý.
Çözüm sürecini kendi doðasýna döndürüp netice almaya çalýþtýk. Son günlerde de olumlu yönde artan sinyaller var. Ýmralý’da yapýlan görüþmeler var. Bunlar bir trafik içinde kedi doðasý içinde seyrediyor. Þu iradeyi görmek istiyoruz. Silah bir hak talep etme aracý olmaktan çýkacak. 6-7 Ekim olaylarýnýn bir daha olmamasý için her türlü tedbiri aldýk. Almaya devam edeceðiz. Kamu düzeninin devlet tasarrufundan tesis edileceði bir müzakere deðil. Bütün taraflarla görüþülerek yönetilmesi, þiddetin tümüyle terk edildiði çerçevede ele alýnmasý, bundan sonraki adýmlarýn o çerçevede konuþulmasý. Bugün Selahattin Demirtaþ’ýn açýklamasý müzakereler üzerinden sanki þiddet sona erecekmiþ gibi. Bu çerçevede gelebilecek toplumsal talepleri, görüþmeler esnasýnda çýkacak hususlar ele alýnýr. Bu iradeyi, kararlýðý þu zamanda terk edilecek denilen silahlý unsurlar terk edilmediði zaman, bu iradeyi görmek istiyoruz.
Hükümetimizin iradesi on derece açýktýr. Çözüm sürecindeki kararlýlýðýmýzý hep vurguladýk. Bütün kamuoyu araþtýrmalar çözüm sürecine olan, görüþmelerin yürütülmesi noktasýnda olumlu bir aþamaya geldiðimizi söyleyebilir. Sürekli açýklamalar yapmak yerine spesifik adýmlarla yol almak lazým” dedi.
“HELE AÇIKLAMALARDA TEHDÝT DÝLÝNDEN KAÇINMAK LAZIM”
Pervin Buldan’ýn çözüm sürecine iliþkin açýklamalarýnýn ayda bir yapýlacaðý sözlerinin hatýrlatýlmasý üzerine Davutoðlu, “Ortak açýklama konusunda þart deðil. Olabilir de. Açýklama enflasyonu var. Esas olan þu, kimsenin çok böyle spontane her ayak üstü açýklamayla yürüyen süreci etkilememeye özen göstermesi lazým herkesin. Sürekli zaman verilmesi, bu açýklama konusunda da bizim kanatta da açýklamanýn kimin tarafýndan yapýlacaðý belli. Sayýn Akdoðan yaptýðý görüþmeler sonrasýnda yapýyor, ben de yapýyorum. Ayný þeyin HDP tarafýnda da olmasý lazým. Hele açýklamalarda tehdit dilinden kaçýnmak lazým. Pervin hanýmýn söylediði doðru bir husus” dedi.
“HÝÇ KÝMSE TÜRKÝYE CUMHURÝYETÝ DEVLETÝNE DÖNÜK OLARAK ÝMALI DA OLSA TEHDÝT DÝLÝ KULLANAMAZ”
Davutoðlu bir soru üzerine, "Bu tür sanki hiç üzerinde konuþulmamýþ konular konuþulmuþ gibi gündeme getirip o varsayým üzeriden imalý dil kullanmak biz buna gelmeyiz. Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti devletine dönük olarak imalý da olsa tehdit dili kullanamaz. Bu konuda en fazla rahatsýzlýk duyan da aslýnda bölge halkýmýz. Çözüm süreci iþliyor, taraflar görüþüyor. Kamu düzeni anlamýnda da ciddi tedbirler alýndý. Böyle bir olumlu atmosfer içinde þiddet dilini kullanmak, silah taþýmak baþlý baþýna olmamasý gereken bir durum. Türkiye Suriye, Irak gibi kamu düzeninin sarsýldýðý bir ülke o anlamda deðil. Süreç kendi doðasý da son günlerde olumlu bir yönde seyrediyor” þeklinde konuþtu.
"TEK BÝR TASLAK YOK"
Müzakere taslaðýyla ilgili tarihlerin dolaþtýðýnýn ve muhalefetin yeterince bilgilendirilmediði yönündeki açýklamalarýnýn hatýrlatýlmasý üzerine Davutoðlu þunlarý söyledi:
"Tek bir taslak yok. Yani o taraftan gündeme getirilen, bizim benimsediðimiz temel ilkeler var. Bunlar konuþularak, adým adým kararlý bir þekilde yürüyecek süre. Muhalefetle þimdiye kadar hangi þeyi paylaþmýþsak süreci dumura uðratmaya yönelik açýklamalar yaptýlar. Çözüm süreci hepimizin meselesidir, muhalefet de dahil bütün taraflarla görüþülür. Bu anlamda tavýr görülürse bazý konular paylaþýlabilir” dedi.
Öncelikli olarak ele alýnan konulan olduðunu söyleyen Davutoðlu, “Karþý taraftan gelen öncelikler var. Ýki yýldýr bu sürüyor. MÝT Müsteþarýmýzýn adaya gidiþlerine bakýn. Baþbakan yardýmcýlarýmýzýn görüþmeleri, yeni baþlayan bir süreç deðil çözüm süreci. Son aþamasý bunun yaklaþýk 2 yýldýr, doðrudan görüþmelerle bu meselenin Türkiye içinde milli ve özgün bir proje olarak neticelendirilmesi. Kendi vatandaþlarýmýzla parlamento içindeki siyasi partilerle görüþmek. Bir buçuk yýllýk þeyde iki kez bu yavaþladý. Bir söz verildiði halde silahlý unsurlarýn terk edilmemesi. Çözüm sürecinde ileri bir aþamaya gelindi mi baþka þey çýkarýlýyor, Gezi olaylarý. Þu söylendi, bir yasaya ihtiyaç var. Bu sefer de 6-7 Ekim olaylarý çýkartýldý. Biz treni tekrar raya oturttuk, bu treni raya oturtmak için herkesin dikkatli olmasý lazým. Müzakere yeni baþlýyor gibi bir þey doðru deðil” dedi.
“Seçimlerden evvel PKK'nýn Türkiye dýþýna çýkmasýný öngörüyor musunuz?” sorusu üzerine Davutoðlu, "Geldiðimiz atmosfer doðru deðerlendirilse bu doðrudur. Mümkün olan en kýsa zamanda sürekli teyit ederek, Suriye'de öyle bir atmosfer oluþtu ki bölgede baþka konjonktür var diye bu yavaþlatýldý. Biz, bu çerçevede hem kamu düzeni ile ilgili tedbirleri almaya devem edeceðiz hem de silahlý gruplarýn Türkiye’yi terk etmesi yönündeki çalýþmalarýmýzý sürdüreceðiz. Bu konular görüþülüyor” dedi.
“ÖNCELÝKLE GÖRMEK ÝSTEDÝÐÝMÝZ BU KONULARDA ÝYÝ NÝYETÝN ORTAYA KONMASI”
Davutoðlu, "Kurumlar arasýnda koordinasyon var. Çözüm süreci toplantýlarýmýzda bu konularý ele alýyor ve orada talimatlandýrýyor. Baþbakan Yardýmcýmýzýn söyleyeceði þeyler de orada beyan ediliyor. Diðer siyasi partilerle yapýlacak görüþmeleri de orada belirliyoruz. Ýçiþleri Bakanlýðýmýz kamu düzenindeki adýmlarý tesis ediyor. Herkesin ne yaptýðýnýn tesis edildiði bir süreç iþliyor. Her 15 günde bir toplanýp, süreçte þuradayýz diye son derece dikkatli pozitif ve vizyoner yaklaþýmla bunu yürütmeye çalýþýyoruz. Bundan sonraki aþamalarda ne olacaðý ele alýndý. Heyetin geniþlemesi konularý hep ele alýnabilecek hususlardýr. Öncelikle görmek istediðimiz bu konularda iyi niyetin ortaya konmasý” dedi.
Genel af ile ilgili soru üzerine Davutoðlu, þu ana kadar böyle bir konunun görüþülmediðini ve gündemlerinde olmadýðýný söyledi.
"ÝÇ GÜVENLÝK PAKETÝNÝN BÝR AY ÝÇÝNDE GEÇMESÝNÝ BEKLÝYORUZ"
Ýç güvenlik paketine HDP tarafýnýn yaptýðý itirazlarýn hatýrlatýlmasý üzerine Davutoðlu, “Ýç güvenlik ve özgürlüklerin korunmasý paketi. Bu, sadece HDP'yi ilgilendiren husus deðil. Son olaylarýn ortaya çýkmasýyla, bunu sadece doðu, güneydoðuya has diye düþünmedik. Özgürlüklerin korunmasý, toplantý ve gösteri yürüyüþleri yapma hakký bütün vatandaþlarýn hakkýdýr. Bir grup diðer vatandaþlarýn can güvenliðini tehdit ediyorsa burada özgürlüðü sýnýrlayan hususlar var demektir. Molotofa neden silahlý kiþi muamelesi yapýlsýn deniliyor. Molotof kokteylini bir insan niye eline alýr. Ýç güvenlik ve özgürlüklerin korunmasý reform paketi, uluslararasý standartlarda olmayan hiçbir þey yok. Almanya, Ýsviçre, Amerika standardý mý hepsini inceledik. Bu ülkelerde de özgürlüklerin korunmasý için o þartlarýn engellenmesi çalýþmasý var. Dünyanýn herhangi bir yerinde molotof kokteyli kullanma gibi bir özgürlük var mý? Molotof kullanmanýn müeyyidesinin olmadýðý bir ülke göstersinler. Türkiye’de barýþçýl yapmak isteyenler ayný gün gösteri yapmak istediklerinde, farklý bir görüþte insanlarýmýzý Diyarbakýr'da gösteri yapmak isteseydi yapabilir miydi? Diyarbakýr annelerine bu zihniyet Diyarbakýr'da þans verdi mi? Bir tek size mi ait, toplantý ve gösteri yapma hakký? Bir kere burada netleþelim, bu pakette evrensel demokrasi standartlarýna aykýrý bir þey yok. Bir ay içinde geçmesini bekliyoruz paketin. Vatandaþlarýmýzýn can güvenliði her þeyden öncedir. Yasin Börü'nün babasýnýn annesinin feryadýný dinledim. Burada herkesin empati yapmasý lazým. Benim gösteri toplantý yapma hakkým varsa baþkasýnýn da var demesi lazým.
Bu tüm Türkiye için geçerli bir düzenlemedir. Bu ülkede kamu düzeni ihdas edilecek. Paket müzakere meselesi deðil. Bunu meclise gönderdik. Kimse bize molotofkokteyli kullanmanýn bir özgürlük olduðunu iddia edemez” þeklinde konuþtu.
Seçimler öncesi belli bir noktaya geleceði noktaya çözüm süreciyle gelinebileceðini düþünüyor musunuz? Ýzleme kurulu gündeminizde mi” sorusu üzerine Davutoðlu, þunlarý söyledi:
“Sütten aðzýmýz yandýðý için dikkatli bir dil kullanýyoruz. Gelinen noktayý görünce, gereksiz ümit heyecan oluþturmak, temelsiz bir beklenti oluþturmak doðru deðil. Bu meselenin çözümü konusunda hepimiz kararlýyýz. Ýzleme Kurulu veya adý þu veya bu þekilde olur. Akil Ýnsanlar Heyeti içinde bir þekilde bu misyonu devam ettiren bir grup arkadaþla bu çalýþma yürütülebilir. Akil insanlar heyeti, omurgasý buradan gelir. Yeni isimler eklenebilir ama arkadaþlarýma da talimat verdim. Bu konu önümüzdeki aylarda ne zaman nereye gidersek oradaki STK ve kanaat önderleriyle görüþülecek. Hatay'da da vatandaþlarýmýzla bir araya gelip konuþacaðýz. Yeni çalýþma gruplarýnýn oluþmasý düþünülebilir. Ama þu anda kesin varýlmýþ bir mutabakat yok.”
"HALA BÝZ GÜÇLÜYÜZ MESAJI VAR"
Paralel yapýyla mücadele ve Beþir Atalay’ýn “Hanefi Avcý’ya tuzak kuruldu” sözleriyle ilgili soru üzerine Davutoðlu, “Tamamýyla burada bir anlamda hala biz güçlüyüz mesajý var. Bir ara neredeyse sembolleþmiþti, dokunan yanar gibi bir kavram. Hanefi Avcý bir örgüt üyesi gibi gösterilerek tenkibete uðratýldý. Hiçbir zaman yargýyý yargýlayýcý bir tutum takýnmamaya özen gösterdim. Son derece sembolik bir davada neredeyse pazardan mal kaçýrýr gibi ifade vardýr, hala biz buradayýz. Paralel yapýnýn hoþlanmadýðý dini görüþü savunmak ve eleþtiri getirmek. Paralel yapý emniyet ve yargýda odaklanmýþ ve beklemiþ ki kendisiyle ilgili eleþtiri getirenlere bir örgüt suçuna sokup. Tahþiye, onlar da bir kitap yayýnýnda bu paralel yapýyý eleþtirdikleri için 2010'da bir baskýya maruz kaldýlar. Hanefi Avcý örgüt üyesiyle hangi örgüt üyesi ne yaptý? Bu sorularý sormak lazým. Dönemin Baþbakaný dediler ya Cumhurbaþkanýmýz için. Sayýn Baþbakanýmýz o zaman için söylüyorum, hepimiz uluslararasý teröre destek vermekten tutunda belki Hanefi Avcý gibi suçlanýyor olacaktýk” dedi.
"BUNLARDAN BÝZ KORKMAYIZ"
“Bunlardan biz korkmayýz” diyen Davutoðlu, “Biz, böyle bir darbe teþebbüsü baþarýlý olup bize dönük þiddet uygulandýðýnda þu anda bu imzayý atan aydýnlar özgürce yaþayacaklar mýydý? Hayýr. Onlara da Hanefi Avcý gibi ayný uygulama yapýlacaktý. 14 Aralýkla ilgili her türlü yayýný yaptýlar. Olayý sadece 17 Aralýkla iliþkilendirme için söylüyorum, kendisi gibi düþünmeyen herkesin sindirilmesi, meþru hükümetin kurumlarýna dönük operasyonlar... Biz, bu yapýya sessiz mi kalacaðýz? Özgürlüklerimiz tehdit altýna girdiðinde toplumumuz sessiz mi kalacak. Hükümetin alacaðý tedbir dýþýnda herkesin bu soruyu sormasý lazým” diye konuþtu.
Baþbakan Ahmet Davutoðlu, hukuk devletinde kimsenin imtiyazýnýn olmadýðýný belirterek, “Türkiye'de herhangi bir isim için yapýlacak iþlem neyse Fethullah Gülen'e de ayný iþlem uygulanýr. Normal süreç neyse o iþliyor. Yurtdýþýnda olmak, þu vasfý taþýmak dolayýsýyla kimseye ayrým yapýlamaz” dedi.
Baþbakan Ahmet Davutoðlu, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularýný cevaplayarak, gündeme iliþkin açýklamalarda bulundu. Hanefi Avcý’nýn açýklamalarýný deðerlendiren Davutoðlu, "Hep dikkatli ve temkinli olmaya özen gösterilmesi gerekir diye düþünüyorum. 2007 seçimlerini düþünün hemen öncesinde e muhtýra. Genç subaylar rahatsýz diye atýlan. Hep bir hareketlilik gündeme geliyor seçimlerle birlikte. Eðer baþarýlý olmuþ olsalardý nasýl bir Türkiye olurdu. Geçen sene neden bu yoðunlaþtý, çünkü 30 Mart seçimleri vardý. Bu seçilerde bizi sendeletselerdi halkýn iradesi dýþýnda AK Parti kadrolarý dýþýnda bir cumhurbaþkanýnýn gelmesinin önünü açacaklardý. Olmadý, kazandýk. Ahmet Necdet Sezer dönemi AK Parti’nin kararlarýnýn uygulanmadýðý bir dönem. Sonra Ak Parti'nin içinde bir hareketlilik yaratabilir miyiz? 12 yýllýk istikrar devam edecek mi gibi yansýtýlýyor. Görev deðiþimlerinden sonra AK Parti'nin oylarý düþmedi. Þu anda gelen bütün þeyler, yüzde 48 ile 52 arasýnda. Öyle veya böyle hayalleri AK Parti'yi yüzde 40 bandýna indirebilir miyiz? Bütün teþkilatýmýza ne yorumlar yapýldý. 3 dönemlikler kongreden sonra þöyle yaparlar, böyle yaparlar. AK Parti yeni hükümet sürecini aþtý ve tek bir fire vermedik. Bu bizim grubumuzun asaletini gösteriyoruz. Her hafta sonu 3 veya 4 ildeyim. Her yerde büyük bir heyecan var. AK Parti'de hiçbir motivasyon eksikliði yok. Bir CHP'nin yaptýðý toplantýya bakýn bir bizimkiye. Bütün bunlarý gördükleri için, AK Parti üzerinde operasyon olmayacaðýný gördükleri için seçime kadar birçok þey karþýmýza gelebilir. Ýstihbari þeyle söylemiyorum bunu. Seçimlere giden süreçlerle yaþananlarla. 12 Eylül'de ayný þekilde bir sene sonra seçim olacaktý Hep seçimlere gidip de milli iradenin tecelli edeceði anlarda, o iradeyi yönlendirebilir miyiz diye bir þey yönetiyorlar. AK Parti kadrolarý bu tür komplolara karþý aþýlý. Heyecan veren þey þu, bütün bu komplolara mümkün olduðunca derinden çabalarla güçlü derinden geçen bir dalga var” dedi.
“KÝM NE VARSA ELÝNDE ORTAYA KOYSUN”
“Yeni ses kayýtlarý olabilir mi?” þeklindeki soru üzerine Davutoðlu, “Olabilir. Kim ne varsa elinde ortaya koysun. Kaygýmýz yok. Komplo birtakým düzmece þeylerle. Toplumda algý operasyonu... Normal þartlarda geç refleks veren çevreler paralel yapýyla ilgili geliþmeler olduðunda nasýl refleks veriyorlar? Hükümet olarak biz yönlendirmiþ deðiliz ama bu gruba karþý 14 Aralýk’ta maðdur edilenlerin davasý hak arama davasýdýr. O grup haksýz bir þekilde terör örgütü olarak ilan edildi. Ülkede her bir vatandaþýn haklarýný korumak için ne gerekiyorsa yaparýz. Gelebilecek herhangi bir komplo ya da sabotaj demokrasiye sabotaj anlamýnda söylüyorum, aþýlýyýz” dedi.
“BÖYLE BÝR MEKTUP BÝZE ULAÞMADI”
Ekrem Dumanlý'nýn mektup gönderdiði iddialarýyla ilgili soru üzerine Davutoðlu, þunlarý söyledi:
"Böyle bir mektup bize ulaþmadý. Bu nasýl medyaya sýnýrlama getirmek ki bir yýldýr bahsi geçen yayýn organlarý her gün hükümete, Cumhurbaþkanýmýza söylenebilecek her türlü hakareti yapýyorlar. Hala yapýyorlar. Herhangi bir sýnýrlama yapýldý mý? Kendileri böyle þeyleri çýkartarak biraz da bir baský atmosferi oluþturup tahrik ediyorlar. Gerçekten üzülüyorum. Bu gazetelerin yayýn organlarýnýn o hale gelmesi için benim de tanýdýðým masum insanlarýn katkýsý var ki. Herkesin bildiði katkýda bulunduðu geniþ bir toplumsal kesim var. Tanýdýðýmýz insanlar bunlar. Þimdi açýnýz bu yayýn organlarýný. Bir tek olumlu haber yoktur. Mavi Marmara olayý olduðunda, þimdi menfi olan ne varsa onu iþliyorlar. Toplumun yayýný bozan yayýnlarý temel yayýn politikasý gibi her yayýn hep bu iþleniyor. Herhangi gelen bir sýnýrlama yok. Bu tip haberlerle Batý’da bazý kimseleri hareketlendirmeye çalýþýyorlar. Hiçbir dönemde bu çapta kampanya yürüten bir tecrübe yok neredeyse. Türkiye'yi kötülemek için ne söylenecekse onu söyleyeceksiniz, gerçekten herkesin bir muhasebe yapmasý lazým. Bunlar basýn özgürlüðü içinde deðerlendirilebilir. Neler yayýnlýyorlar. Herhangi bir kýsýtlama mý geldi? Onlarýn emniyette ve yargýda hakim olduðu dönemde sabahýn köründe hayatlarý zehir edilirken neden sesleri çýkmýyorlardý? O zaman ses çýktýðýnda yine bizim hükümetimiz eleþtirildi. Onlar perde gerisinde bunlarý yaparken yine hükümetimize eleþtiri yapýldý. Bu ülkenin aðýr sorumluluðunu üstlenmiþ, bu sorumluluðu yerine getirmek dýþýnda bi rþey taþýmayan biri olarak, hiçbir topluluðun bu devletin mekanizmalarýnýn kullanmak suretiyle vatandaþýmýza haksýzlýk yapýlmasýna izin verilmeyecek. Basýn özgürlüðü bu çerçeve içinde ayný ölçüde deðerlendirmek gerekir. Bizim dönemimizde herhangi bir gazetenin kapatýldýðýný gördünüz mü? Herkes yine görüþünü söyleyebilir ama bu görüþünü söylerken baþka insanlarýn özgürlüðünü..Hukuki süreç devam eder, sonucunu görürüz. Hükümetin talimatýyla yapýlmýþ deðil. Hükümet her zaman bunlarýn karþýsýnda yer alacak.”
“HUKUK DEVLETÝNDE KÝMSENÝN ÝMTÝYAZI YOKTUR”
Fethullah Gülen hakkýnda kýrmýzý bülten çýkýp çýkmayacaðýyla ilgili soru üzerine Davutoðlu, "Hukuk devletinde kimsenin imtiyazý yoktur. Kimseye pozitif veya negatif anlamda ayrým yapýlmaz. Yargý böyle bir talepte bulunduðunda bunun böyle bir prosedürü var. Türkiye'de herhangi bir isim için yapýlacak iþlem neyse Fethullah Gülen'e de ayný iþlem uygulanýr. Normal süreç neyse o iþliyor. Yurtdýþýnda olmak, þu vasfý taþýmak dolayýsýyla kimseye ayrým yapýlamaz. Ülkeler arasýnda bu konuda ahdi anlaþmalar vardýr. bu konuda gereklilik neyse ABD'in de onu yapmasý bekleriz” dedi.
TÝB'in merkezinin gömülmesinin planlandýðýna dair haberlere iliþkin Davutoðlu, “Burada bir tedbir alacaðýz. TÝB birçok suçun geçmiþte iþlendiði, yasadýþý dinlemelerin yapýldýðý, insanlarýn mahremiyetinin tehdit edildiði birçok uygulamaya tabi oldu. Böyle bir kurum, bu kurum zaruri. Ýletiþim çaðýnda böyle bir yapýya ihtiyacý var. Bu kurumun yeniden yapýlandýrýlmasý da zaruridir. Vatandaþýmýzýn hukukunu zedeleyen hiçbir faaliyetin olmayacaðý þeklinde tedbirler alýnacak. Maalesef yanlýþ yaklaþýmlar ve yapýlanmalara þey olmuþtur, bu istismar edilmiþtir. Buna dönük olarak her türlü tedbir alýnacak. Bir daha böyle bir að ile devlet otoritesi üzerinden, birileri bir masaya oturup giden bütün telefonlarý dinleyip mahremiyeti yok etme þeklinde faaliyete girmemesi için gereken yapýlacak. Bir daha yasal olmayan dinlemenin yapýlmayacaðý bir ortam olacak” dedi.
“CUMHURBAÞKANIMIZI ENGELLEYECEKLERÝNÝ DÜÞÜNDÜLER”
Birgül Ayman Güler'in açýklamalarýyla ilgili Davutoðlu, “Bu çok önemli açýklama. CHP'nin eskiden beri antidemokratik giriþimlerle bir akrabalýðý vardýr. Ben Mecliste darbecisiniz dediðimde alýndýlar. Belki en yakýn örneði budur. CHP ve bazý baþka partiler kendileri halktan destek alamayacaklarýný bildikleri için 17 Aralýk'ta bir fýrsat doðdu diye düþündüler. Biz oyunu seyredelim, sonra o birileriyle birlikte seçim baþarýsýna yönelelim. CHP ile HDP ile bazý ilginç paslaþmalar, diðer parti yapýlanmalarý içinde bunu yapacaklar. Çatý adayda örneði var. Hepsi bir aday üzerinde bütünleþtiler, o aday üzerinde birleþmek suretiyle Cumhurbaþkanýmýzý engelleyeceklerini düþündüler” diye konuþtu.
4 eski bakan ile ilgili alýnacak karar ve toplantýnýn ertelenmesiyle ilgili soru üzerine Davutoðlu, “Eðer bunlardan, MÝT TIR'larýna baskýnýn yolsuzlukla ne alakasý var. MÝT Müsteþarýný yerinden ederek o zamanki Baþbakanýmýzý yerinden etmenin ne anlamý var. Eðer bir yolsuzluk varsa bu kim tarafýndan yapýlmýþ olursa o olsun biz o yolsuzluðun karþýsýnda yer alýrýz. Saldýrdýklarý bir anlamda yýpratmaya çalýþtýklarý Cumhurbaþkanýmýz yolsuzluklarla yýpranmýþ bir ekonomiyi ayaða kaldýrdý. Bu bir darbe teþebbüsüdür. Bu darbe teþebbüsünün hedefindeki kiþi, hedef olarak gösterilen Sayýn Cumhurbaþkanýmýz yolsuzluklara karþý mücadelesi dolayýsýyla bütün bu kaynaklarýn oluþmasýný saðlayan yeni dönemin Cumhurbaþkanýdýr. Eðer birisi yanlýþ yapmýþsa, bu yanlýþý birileri istismar etmiþ olsa dahi.. Hukuki süreç vardýr, devam ediyor. Meclis içinde komisyon var. Komisyonu AK Parti kurdu. AK Parti'nin çekindiði bir þey olsaydý buna izin vermezdi. Bu komisyon çalýþýyor. Ben bu komisyonun çalýþmalarýna müdahil olmadým. Buna kimse müdahale etmemelidir, ben etmedim. Sonuçta neye ulaþýrsa o ulaþtýðý sonuç üzerinden tablo ortaya çýksýn. Burada herhangi bir þekilde ikircikli bir tavýr, bazý olaylarýn örtülmesi gibi tavýr yok. Erteleme olayý ise yeni bazý evraklar sunulduðu için ertelendi. Komisyon ne sonuç alýrsa alsýn, ne sonuca ulaþýrsa ulaþsýn bu 17 Aralýk'ýn, 25 Aralýk'ýn bir darbe teþebbüsü halklarý olduðu gerçeðini deðiþtirmez. Burada bir darbe teþebbüsü vardýr. Eðer, kardeþimiz olsa yolsuzluk yaparsa affetmeyiz dedik. Bunu tekrar da söyledim. Bilgilendirilmiþ, delillendirilmiþ þekilde yolsuzluk dosyasý önümüze konulursa kardeþimiz olsa affetmeyiz. Cumhurbaþkanýmýzýn da benim de hassasiyetle üzerinde durduðumuz husustur. Ben komisyonun çalýþmalarýna müdahil olmadým, olmayacaðým. Netice çýkar, deðerlendiririz. Yolsuzluk görüntüsü vererek darbe teþebbüsünü örtme çabasýna tahammül göstermeyiz.
Tartýþma her zaman sürer. Bu tartýþmalar kamuoyunda sürer. Gitse de baþka tartýþmalarýn önü açýlýr. Komisyonumuzun yapacaðý çalýþmalarýn neticesini beklemek lazým. Ýki þey konusunu tekrar vurguluyorum, bu yaþananlarýn darbe teþebbüsü olduðunu ortadan kaldýrmaz. Öncelikle komisyonun nasýl bir sonuca ulaþacaðýný görelim AK Parti grubu kendi iç bütünlüðü konusunda sýnavlardan geçmiþtir. Biz, bu sýnavlarý aþtýk” þeklinde konuþtu.