Dersimize iyi çalıştık
ABONE OL

‘KADINA YÖNELİK ŞİDDETE MÜDAHALEDE’ JANDARMAYA İLK EĞİTİM ŞAHİN’DEN

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı arasında imzalan protokolle, hem jandarma subay ve astsubaylara, hem de komutanlık bünyesindeki er ve erbaşlara kadına yönelik şiddete müdahale konusunda eğitim verilecek. Jandarma Okulları Konferans Salonu’nda bugün Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile birlikte ilk dersi verecek olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile eğitimi ve yeni projeleri konuştuk: 

TÜRKİYE YÜZÖLÇÜMÜNÜN YÜZDE 92’Sİ JANDARMA BÖLGESİ

-Bu ilginç proje nasıl ortaya çıktı?

-ŞAHİN: Nisan’da Jandarma Genel Komutanı ile bir protokol yaptık. Her ne kadar nüfus yüzde 8’deyse de Türkiye’de jandarma bölgesi dediğimiz yüzde 92’ye ait bir bölge var. Özellikle kırsal kesimlerde yaşanan olaylara ilk müdahaleyi jandarma yapıyor. Bu bölgeler kız çocuklarımızın okullaşması,  anne bebek ölüm hızı oranları, çocuk yaşta evlilikler gibi bir takım sorunların daha fazla yaşandığı yerler. Kırdan kente göç devam ettiği için buraları iyi yönetemezsek, uzantıları şehirde de yoğun biçimde yaşanıyor.

-Peki derste neler anlatacaksınız?

-ŞAHİN: Şiddet görmüş bir kız çocuğuna, bir kadına ilk müdahalenin nasıl yapılacağına dair eğitimler verilecek. Yeni çıkan yasanın kadına getirdiği hak nedir, oradaki form nasıl doldurulacak gibi konular olacak. Bu eğitim, temel bir eğitime dönüşecek yani bir seminer, konferans gibi değil. Eğitici eğitimiyle beraber müfredatın içine giriyor. Bu da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk.

YILDA 150 BİN SUBAY ASTSUBAY ER VE ERBAŞA EĞİTİM VERİLECEK

-Kaç kişiye eğitim verilecek?

-ŞAHİN: Genelkurmay Başkanlığı’nda subay ve astsubay okullarında her yıl 2 bin civarında mezun var, ayrıca her yıl vatani görevini ifa eden yaklaşık 140 bin er ve erbaş var. Biz her yıl yaklaşık 150 bin kişiyi bu konuda eğiteceğiz.  Bu proje bizim için de ilk olacak. Biz de dersimize iyi çalışarak ilk dersimizi vereceğiz. Bu ilk ders. Bundan sonraki süreçte zaten bizim arkadaşlar eğitici eğitiminde sürekli yanlarında olacak.

Yetişkin erkeğe her yerde eğitim

-Eğitimleri başka alanlarda da sürdürmeyi düşünüyor musunuz?

-ŞAHİN: Amacımız yetişmiş erkeğe nerde ulaşırsak, eğitimi sürdürmek. Diyanet’e de aynı şekilde çalışmayı yapıyoruz. Aile irşat bürolarıyla beraber bir çalışma yapıyoruz. Bayramlarda, Cuma’larda, özel günlerde şiddetle mücadelede onlar da kendi tabanına yetişmiş erkeklere mesaj veriyor. Bu güçlü bir başlangıç. Devamı için takibi yapacağız ve toplumsal duyarlılığı artıracağız. Bu zihinsel dönüşümü yaptığımız zaman yasaları uygulamak da çok kolaylaşıyor.

Kadınları değil aileyi koruyoruz

-Erkeklerden de başvuran oluyor mu?

-ŞAHİN: Geçen yıl 118 kadın şiddet nedeniyle hayatını kaybederken, bu yıl sayı 56’ya düştü. Bu da anında müdahaleyle ‘can gitmeden’ müdahale oranını artırdığımızı gösteriyor. Kadına yönelik şiddetle mücadelede en büyük yardımı erkeklerden istiyoruz. Erkeklerden destek alıp şiddet uygulayan erkekleri yalnızlaştırmamız gerekiyor. Bizden sığınma talebinde bulunan erkekler var.  30’a yakın erkek bize müracaat etti. Hatta geçen hafta hukukçu bir erkek ‘eşim bana şiddet uyguluyor’ diye sığınma talebinde bulundu.

Güvenlik butonu çalışıyor

Güvenlik butonu uygulamasıyla ilgili Adana ve Bursa’da iki ayrı ilde pilot çalışmamız devam ediyor. Aile Mahkemesi hakimleri bu kararı veriyor. Sistem iyi çalışıyor. 155 hattında müdahale ediliyor, sonuç alınıyor. Ayrıca pazar günü Turkcell ile beraber alo şiddet 183 hattını yeniden yapılandırdık.