Devlet Kürtçe konuşacak
ABONE OL

AK PARTİ’NİN ‘2023 Siyasi Vizyonu’nda Türkçe resmi dil vurgusunun yanısıra, anadilde kamu hizmetine erişim hedefi yer aldı. TRT 6’yla kamuda Kürtçe yayıncılığa geçilmesi ve seçmeli Kürtçe derslerinden sonra Kürtçe kamu hizmeti için düğmeye basıldı. AK Parti   Büyük Kongresi’nde parti programına eklenen “2023 Siyasi Vizyonu”nun “Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci” başlığı altında sıralanan hedeflerin ilk maddesini Kamu hizmetinde dil sorununun aşılması oluşturuyor.

Resmi dil Türkçe, hizmette Kürtçe

AK Parti’nin 2023 manifestosunda “Resmi dilimiz Türkçe’dir. Ancak, vatandaşlarımızın anadillerinde kamu hizmetlerine erişimlerinin sağlanması çalışmalarına hız vereceğiz” denilerek devrim niteliğinde bir hedef de konuldu. Resmi dilin Türkçe olarak vurgusu yapılırken, anadilde kamu hizmetine erişim olanağı tanınacak. AK Parti’nin siyaset vizyonunda “Anadilde savunma konusunu yasal bir düzenleme ile sorun olmaktan çıkaracağız” denilirken, bu adımla KCK davalarında mahkemeyi kilitleme noktasına varan bir propaganda malzemesi ortadan kalkacak. KCK sanıkları hemen her duruşmada Kürtçe savunma yapma gerekçesiyle savunma yapmazlarken, mevcut mevzuatta buna izin verilemiyordu. AK Parti’nin atacağı adımla her türlü dava ve soruşturmada Kürtçe savunma hakkı sağlanacak. Mahkemelerde Kürtçe tercümanlık imkanı oluşturulacak. Vatandaş Türkçe savunmaya zorlanmayacak.

Hastanede, postanede Kürtçe 

 Kürt nüfusun yoğun olduğu illerde ilk olarak sağlık alanında da tercüman görevlendirilmesi planlanıyor. Kürtçe bilen sağlık personeli hasta ve hasta yakınlarıyla Kürtçe olarak konuşabilecek ve sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayacak. Aynı şekilde postane, vergi dairesi, belediye ve benzeri kamu hizmetlerine ulaşımın Kürtçe yapılabilmesinin önündeki engeller de kaldırılacak. Kamuya ait bankacılık işlemlerinin de Kürtçe sunulması mümkün olacak. Yeni vizyonda atılmış adımlar da şöyle anlatıldı: “Özellikle etnik kimlik ve yerel dillerle ilgili vatandaşlarımızın hak ve hukukunun genişletilmesi için ise; bizzat devletin televizyonundan 24 saat anadilde yayın sağlanmış, özel radyo ve televizyonlara anadilde yayın serbestliği getirilmiş,  cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile yakınlarıyla anadilde görüşme yapabilmesi imkanı sağlanmış, çocuklarına istedikleri ismi verme özgürlüğü sağlanmış, yerleşim yerlerine yerel isimler, eski isimlerinin verilmesi imkanı getirilmiş, Türkçe bilmeyen vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine ulaşımı kolaylaştırılmış, üniversitelerimizde farklı yerel dillerde bölüm ve enstitü açılması sağlanmış, bütün vatandaşlarımızın kendi anadillerini öğrenmeleri için kursların açılması düzenlemesi yapılmış, daha da ileri bir adım olarak, tercih ederlerse devlet okullarında kendi anadillerinin öğretilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu ülkede haksız şekilde geçmişte vatandaşların anadillerinde konuşmalarının önünde kısıtlamalar varken, bugün devlet ‘anadili ben öğreteceğim’ demiştir.”

Bin yıllık birlikte yaşama iradesi 

 AK Parti’nin milletin bin yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği kardeşlik ve birlikte yaşama iradesini ileri demokrasi standartları içinde daha da ileriye taşımayı hedeflediği kaydedilirken şöyle denildi: “Tekrar ediyoruz, biz insanımızın farklılıklarını zenginlik olarak görüyoruz. Vatandaşlarımızın birlikte, kardeşlik içinde yaşamaları en önemli hedefimizdir. Bu yönde önümüzdeki süreçte atacağımız yeni adımlar vatandaşlarımızın Türkiye Cumhuriyeti’ne ve büyük milletimize aidiyet duygularını güçlendirecek, tüm renklerin birlikte ve ahenk içinde ilelebet hayatlarını sürdürmesini sağlayacaktır.”