Dini kimlik azalınca terör tırmandı
ABONE OL

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI PROF. GÖRMEZ: BÖLGEDE KUR’AN KURSU VE İHL SAYISI ÇOK AZ

Terörün dini açıdan tahlilinin yapılmadığını söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bölgede sosyal ve ekonomik iyileştirmenin yanında zedelenen kimliklerin rehabilitasyonu açısından sağlıklı bir İslam bilgisine ihtiyaç olduğunu belirtti. Görmez, “Bölge dini kimlik bakımından adım adım zayıflatıldı. Doğu ve Güneydoğu  Anadolu  bölgesindeki bütün Kur’an kurslarının sayısı sadece Trabzon ve ilçelerindeki Kur’an kursu sayısından daha azdır. İhmaller devletin” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın resmi yayın organı “Artı90” dergisine verdiği mülakatta, terör kıskacındaki Doğu ve Güneydoğu’da  “dini eğitimin” yetersizliğine vurgu yaptı. Görmez, “Türkiye’nin yaşamakta olduğu terör olaylarının analizinde, özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki dini eğitimin yetersizliği konusu bugüne kadar hiç ele alınmadı. Bunu eksiklik olarak görüyorum ve Diyanet olarak önlemini almaya çalışıyoruz” dedi. Görmez, şöyle konuştu:

Bölgede toplam sayı Trabzon’dan az

“Bölge dini kimlik bakımından adım adım zayıflatılmıştır. Bugün Diyanet hizmetleri açısından söyleyeyim Doğu ve Güneydoğu  Anadolu  bölgesindeki bütün Kur’an kurslarının sayısı sadece Trabzon ve ilçelerindeki Kur’an kursu sayısından daha azdır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki imam hatiplerin sayısı sadece Trabzon ve çevrelerindeki imam hatip liselerinin sayısından daha azdır.”

DİNİ AÇIDAN KÜRT SORUNU BUGÜNE KADAR İRDELENMEDİ

“Terörün, şiddetin ve özellikle Kürt meselesinin din açısından tahlili Türkiye’de en az yapılan tahlillerden bir tanesidir. Üzerinde konuşulmadı, tartışılmadı; dolayısıyla yapılacak siyasi, sosyal, ekonomik pek çok iyileştirmenin yanında öncelikle bu zedelenen kimliklerin rehabilitasyonu açısından sağlıklı bir İslam bilgisine, bir kardeşlik hukukunun yeniden ihyasına ihtiyaç var. Biz de kendimizi güvenlik alanlarına yaklaştırmadan, sadece bu alanda tutarak bir hizmet yürütmeye çalışıyoruz diyebilirim. İhmaller hem Diyanet’in hem Milli Eğitim’in hem devletin... Özellikle bu bölgedeki din eğitimi, dini kimlik önemlidir. Çünkü bizi kardeş kılan yegane kaynak İslam.”

YÜZDE 90 DİYANET’İ ÖNEMSİYOR: AB Bakanı Egemen Bağış, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’i kabulünde Diyanet’in kaldırılması tartışmaların hatırlatılması üzerine “Diyanet’in ülke için ne kadar önemli bir kurum olduğunu merak edenler hacca bir gitsinler. O zaman ‘İyi ki Diyanet İşleri Başkanlığı varmış’ noktasına onlar da geleceklerdir” dedi. Görmez de “Ortaya çıkan tablo, milletimizin neredeyse yüzde 90’ı Diyanet’in ülkemiz açısından çok önemli bir kurum olduğu kanaatinde”dedi.

O dergiyi müsait yere göndeririz

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa’da ciddi bir İslamofobi endişesi taşındığını ve bu İslamofobi’nin eylemlere yansıdığını belirterek, “İşte Fransa’da bir dergi (Charlie Hebdo) çıktı. Yine bizim değerlerimize hakaret etmeyi marifet zannediyorlar. Gerçekten bu Fransa’da ortaya çıkan paçavra bizim değerlerimize, Peygamberimize hakaret etmekle bir yere varacağını sanıyorsa yanılıyor. Bir değil, iki değil, üç değil. Eğer o Fransızlar o paçavra ile ilgili gerekli adımları atmazlarsa, biz onları münasip yere göndermeyi de biliriz. Geçmişte Hollandalı parlamenter bize o karikatürü vermeye kalktığında tepkimiz ne olduysa, bu yayın hakkında bizim tepkimiz de aynısı olur. Biz başkalarının değerlerine, başkalarının kutsallarına hakaret edilmesine temelden karşıyız.” 8AA ANKARA