Dýþiþleri Bakaný Fidan Belçika'ya gidiyor
ABONE OL

Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, "Filistin" konulu toplantýlara katýlmak üzere Belçika'nýn baþkenti Brüksel'e ziyarette bulunacak.

Bakanlýktan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, Bakan Fidan, yarýn Brüksel'e resmi ziyaret gerçekleþtirecek.

Buradaki toplantýlarda, Gazze'deki son geliþmeler ve insani durumun yaný sýra Filistin devletinin daha fazla ülke tarafýndan tanýnmasýna yönelik çabalar ele alýnacak.

Bakan Fidan, ziyaret kapsamýnda ikili görüþmeler de yapacak.

- BRÜKSEL'DE DÜZENLENECEK "FÝLÝSTÝN" KONULU TOPLANTILAR

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, yarýn Norveç ve Suudi Arabistan'ýn ev sahipliðinde Brüksel'de bakanlar düzeyinde düzenlenecek toplantýda, "Filistin'in tanýnmasý meselesi dahil iki devletli çözümün uygulanmasý" konusuna odaklanýlacak.

Toplantý, 29 Nisan'da Riyad'da düzenlenen bakanlar toplantýsýnýn takibi kapsamýnda yapýlacak.

Toplantýda, Ýsrail-Filistin meselesine siyasi çözüm bulunmasýna ve iki devletli çözüm temelinde Filistin devletinin teþkiline yönelik çabalar ele alýnacak.

Yaklaþýk son bir aylýk sürede Barbados, Trinidad ve Tobago, Jamaika, Bahamalar, resmi olarak Filistin devletini tanýrken, Ýspanya, Norveç ve Ýrlanda da tanýyacaðýný açýkladý.

Türkiye, her vesileyle ülkelerin Filistin'i tanýmalarýna yönelik çaðrýda bulunuyor. Toplantý, iki devletli çözüme Türkiye'nin verdiði güçlü desteðin vurgulanmasý açýsýndan uygun bir platform teþkil ediyor.

Öte yandan, Bakan Fidan, Filistin'e yönelik yardýmlarýný sürdüren uluslararasý partnerlerin Filistin Baþbakaný Muhammed Mustafa ile bir araya geleceði "Uluslararasý Partnerler Toplantýsý"na katýlacak.

Toplantýda, Filistin Baþbakaný Mustafa'nýn, hükümetinin öncelikleri ve planlarý hakkýnda sunum yapmasý, bu çerçevede ayrýca Filistin'in karþýlaþtýðý sýnamalara iliþkin beklentilerini paylaþmasý öngörülüyor.

Bu toplantý vesilesiyle uluslararasý partnerlerin, Filistin hükümetiyle interaktif diyalog yürütmesi söz konusu olacak.

Yeni Filistin hükümetinin öncelikleri, ana hatlarýyla Gazze'de acil ve kalýcý ateþkesin tesisi, buraya insani yardýmlarýn ulaþtýrýlmasý ve Gazze'nin yeniden imarý, reform gündemi ile ekonomik ve mali istikrar olarak belirtildi.

Gazze'ye insani yardýmlarýn büyük kýsmý Türkiye tarafýndan saðlanýyor. Türkiye, siyasi olarak da Filistin'e her platformda destek veriyor ve Filistinliler arasý birlik çabalarýný teþvik ediyor.