Diyanet Ýþleri Baþkaný Erbaþ: Tüm insanlýk büyük bir tehdit altýnda
ABONE OL

Erbaþ, Taksim Camisi önünde Ýsrail'in Gazze'ye yönelik iþgal ve soykýrýmýna karþý Müslüman alimler ve farklý inançlara mensup din adamlarý ile "Barýþa çaðrý" baþlýklý ortak basýn açýklamasý yaptý.

Filistin ve çevresinde yaþanan soykýrým karþýsýnda insanlýðýn ortak vicdanýnýn sesi olarak bir yýldýr devam eden katliama karþý seslerini yükseltmek için bir araya geldiklerini bildiren Erbaþ, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik baþlattýðý ahlaksýz ve hukuksuz saldýrýlarýn çevreye ve bölgeye yayýlarak bütün acýmasýzlýðý ile devam ettiðini söyledi.

Siyonist cinayet þebekesinin hedef gözetmeksizin yaptýðý bombardýmanlarda 40 binden fazla masum insanýn hayatýný kaybettiðini, 17 binden fazla çocuðun ise hunharca katledildiðini ifade eden Erbaþ, 100 binden fazla insanýn yaralandýðý saldýrýlarda hastanelerin, okullarýn ve ibadethanelerin bombalandýðýný hatýrlattý.

Erbaþ, yýllardýr adeta açýk hava hapishanesi olan Gazze'nin bugün masumlar mezarlýðýna dönüþtürüldüðünü dile getirerek, "Yazýklar olsun ki bazý devletler, iþgalcilerin hiçbir hukuki ve vicdani dayanaðý olmayan bu katliam ve soykýrýmlarýna þartsýz destek verdi, her türlü yardýmý yaptý ve yapmaya da devam ediyor. Bu sorumsuz destekler sebebiyle daha da azgýnlaþan bu cinayet þebekesi, hedef geniþleterek Lübnan'a, Suriye'ye saldýrmaya baþladý. Bütün bu saldýrýlar, Siyonistlerin gerçek niyet ve hedeflerini ortaya koymaktadýr; savaþý bölgeye yayma çabasýnda olduklarýný, daha fazla toprak gasp etmek ve tüm bölgeyi istikrarsýz hale getirmek istediklerini göstermektedir." þeklinde konuþtu.

- "TÜM ÝNSANLIK BÜYÜK BÝR TEHDÝT ALTINDA"

Siyonist katillerin, kendi sapkýn inanç ve ideolojilerine göre hazýrladýklarý plan ve projelerini uygulayarak bölgeyi kan gölüne çevirmek ve tüm insanlýðý bir felakete sürüklemek istediðini söyleyen Erbaþ, "Gasp edilmiþ topraklar üzerinde emperyalist emellerle sistemli bir þekilde terör suçu iþleyen iþgalciler, bugün sadece Filistin ve çevresini ateþe atmakla kalmamýþ, bölgesel bir savaþýn fitilini de ateþlemiþtir. Artýk tüm insanlýk büyük bir tehdit altýndadýr." dedi.

Erbaþ, "Siyonistler bugün bütün dünyanýn huzur ve barýþýna saldýran, insanlýðýn geleceðine kasteden en büyük tehdit ve tehlike haline gelmiþtir ve durdurulmadýðý takdirde daha büyük katliam ve trajediler yaþanacaktýr. Uluslararasý savaþ hukukuna uymak gibi bir niyeti olmayan bu lanetli kavmin bir an önce durdurulmasý, hem bölgemiz hem de bütün dünya için hayati önem taþýmaktadýr. Daha fazla masumun can vermemesi ve daha fazla sivilin yurdundan yuvasýndan edilmemesi için bu bir zorunluluktur. Dolayýsýyla bu zulmü destekleyen devletler, bu gerçeðe gözlerini kapatmaktan artýk vazgeçmek zorundadýr." ifadelerini kullandý.

Baþta Ýslam ülkeleri olmak üzere Birleþmiþ Milletler gibi uluslararasý kuruluþlarýn Filistin ve çevresinde yaþanan soykýrýmý durdurmak için bir an önce harekete geçmesi çaðrýsýnda bulunan Erbaþ, mazlum insanlarý ve masum çocuklarý þer odaklarýnýn vahþetinden korumak için bir an önce bölgeye barýþ gücü gönderilmesi gerektiðini belirtti.

Erbaþ, yaklaþan kýþ mevsimi de dikkate alýnarak Refah Sýnýr Kapýsý ve insani yardým koridorunun ivedilikle açýlmasý, elektrik ve su baþta olmak üzere en temel ihtiyaçlarýn Gazze'ye ulaþtýrýlabilmesi için gerekli tedbirlerin mutlaka alýnmalýsý gerektiðini vurguladý.

- "ZALÝMÝN KARÞISINDA DURMAZSAK BU ATEÞ HEPÝMÝZÝ YAKACAKTIR"

Dünyanýn neresinde olursa olsun zulme engel olmanýn insani ve vicdani bir sorumluluk olduðunu kaydeden Erbaþ, "Filistin ve çevresinde yaþanan vahþet ve soykýrým sadece Müslümanlarýn meselesi deðil bütün insanlýðýn vicdan ve ahlak meselesidir. Ýsrail'in hukuksuz eylemleri, aslýnda bütün insanlýða karþý iþlenen cürüm ve cinayetlerdir. Dolayýsýyla akýl, vicdan ve saðduyu sahibi herkesin bu zulme karþý sesini yükseltmesi, katliama ve soykýrýma karþý durmasý, tüm alanlarda boykota devam etmesi insan olmanýn asgari bir gereðidir. Bugün haklý olan, yurtlarýndan edilmek istenen, katliamlara maruz kalan mazlumlara yardým etmezsek zalimin karþýsýnda durmazsak bu ateþ hepimizi yakacaktýr. Bu sebeple zalim iþgalcilerin katliamlarýna sponsor olan, silah gönderen yönetici ve hükumetlerin kararýný bozmak için yýlmadan usanmadan protestolara devam edelim. Ýnsanlýðýn onurunu kurtarmak için bütün farklýlýklarýmýzý bir kenara býrakalým." ifadelerini kullandý.

Siyonizm karþýtý vicdanlý Yahudilerden de soykýrýma karþý mücadelelerini artýrmalarýný isteyen Erbaþ, konuþmasýný þöyle tamamladý:

"Bilelim ki Siyonist iþgalciler dinen ve aklen hiçbir geçerliliði ve gerçekliði olmayan arz-ý mevud masallarýna asla ulaþamayacaktýr. Katlettikleri masum insanlarýn ve çocuklarýn ahý Siyonizmin sonunu getirecektir. Filistin, Gazze, Kudüs yeniden, farklýlýklarýný zenginlik sayan insanlarýn birlikte yaþadýðý barýþýn yurdu darüsselam olacaktýr. Ýnanýyoruz ki nihai zafer mutlaka zalimlere karþý birlikte mücadele eden iyilerin olacaktýr. Þu bilinmelidir ki dünyayý iyilik deðiþtirecektir."

Basýn açýklamasýna Müslüman Alimler Birliði-Kudüs Komisyonunu temsilen Dr. Mervan Ebu Ras, Mýsýr Sünni Alimler Derneði Genel Sekreteri Dr. Cemal Abdel Sattar, Müslüman Alimler Derneði Genel Sekreteri Dr. Muhammad Abdel Karim, Filistinli Alimler Derneði Baþkaný Dr. Nawaf Takruri, Ermeni Vakýflar Birliði Baþkaný Bedros Þirinoðlu, Ýstanbul Süryani Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Münir Üçkardeþ, Türkiye Katolik Ruhani Reisleri Kurulu Baþkaný Monsenyor Martin Kmetec, Surp Agop Ermeni Katolik Hastanesi Vakfý Baþkaný Bernard Sarýbay'ýn aralarýnda bulunduðu 50'den fazla din adamý ve akademisyen katýldý.