Dünya beş daimi üyenin iki dudağı arasına bırakılamaz
ABONE OL

ERDOĞAN: ESAD REJİMİ BM SİSTEMİNDEKİ TIKANIKLIKTAN CESARET ALARAK VAHŞETİ SÜRDÜRÜYOR

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya’nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu’nun açılış oturumunda konuştu. “Bugün artık demokrasi başta olmak üzere tüm bu kavramlar konusunda yeni bir muhasebeye ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz”diyen Erdoğan, başta BM küresel yapıların büyük kısmının günün şartlarına göre reforma ihtiyaç duyduğunu söyledi. Erdoğan şu mesajları verdi:

Demokrasi evrensel bir ihtiyaç

Küresel değerlerden taviz vermeden ancak ülkelerin, toplumların gerçek sorunlarına çözümler üretebilen, etkin ve adil bir demokrasi anlayışına ihtiyaç var. Bu değişim, uluslararası sistem açısından da gerekli. İnsanlar demokrasiye sadece kendi ülkeleri içinde değil uluslararası düzeyde de ihtiyaç duyuyor. Başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere Somali’de, Myanmar’da, Suriye’de sınavlar veren küresel yapıların, sorunların çözümü karşısında yetersiz kaldıklarını görüyoruz. Bu durum küresel yapıların etkinlik ve meşruiyetlerini aşındırdı. BM artık, insanlığın geleceğini tehdit eden korkuları ortadan kaldırabilecek bir liderlik sergileyemiyor. Dünya, 5 tane daimi üyenin iki dudağının arasına bırakılamaz, bırakacak olursak işte burada insanlık her geçen gün kan kaybeder.

IMF’nin de reforma ihtiyacı var

Suriye’de ölen insan sayısı 50 bine ulaştı. 2.5 milyon insan kendi ülkesinde evlerinden ayrı yaşıyor, uçaklardan bombalarla insanlar öldürülüyor. BM nerede? BM, 5 tane daimi üyenin iki dudağının arasından vereceğe karara bağlı. Bunun için biz, BM’nin, bütün insanlığın hukukunu koruyacak, uluslararası toplumu ortak değerler ve adalet temelinde örgütleyecek şekilde yeniden yapılanması gerektiğini savunuyoruz. BM’de, Güvenlik Konseyi’nde tüm insanlığın temsilcilerinin bulunması lazım, tüm kıtaların temsilcilerinin bulunması lazım, tüm inanç gruplarının temsilcilerinin bulunması lazım. BM’nin hem vizyonu hem de yapısı yenilenmeli.

Tarih önünde sorumluluğumuz var

Suriye rejimi, BM sistemindeki tıkanıklıktan cesaret alarak kendi halkına vahşeti sürdürmektedir. Bu dram karşısında hareketsiz kalmayı sadece uluslararası dengeler ile açıklamak vicdanları tatmin etmeyeceği gibi bizleri tarih önündeki sorumluluğumuzdan da kurtaramaz. Suriye’de halkın meşru beklentileri doğrultusunda tüm etnik ve dini grupların temsil edileceği bir yönetime geçilmesini arzu ediyoruz. Sadece Suriye’de değil, Orta Doğu’da veya insanların dikta rejimlerinin şiddeti altında acı çekerken kimse kendi ülkesinde huzur içinde yaşayamaz. Kendi sınırları içerisinde kaygısız şekilde demokrasinin nimetlerinden yararlanabileceğini düşünenler büyük bir yanılgı içerisinde.

Obama’nın ikinci zaferini telefon açarak kutladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’deki seçimleri kazanarak yeniden Başkan olan Barack Obama’yı telefonla arayarak, Başkanlık seçimlerindeki başarısından dolayı tebrik etti. Yaklaşık 10 dakika süren görüşmede Obama’nın birinci döneminde tesis edilen yakın çalışma ilişkisinin önümüzdeki dönemde de devam etmesi temennisinde bulunulduğu belirtildi. Erdoğan önceki gün Obama’nın tekrar seçilmesiyle ilgili, “Bizler 4 yıllık bir çalışma arkadaşlığı dönemi itibarıyla tanıdığımız, bildiğimiz ve müşterek dünya siyasetinde çalışmamızın olduğu süreci yaşadık. Stratejik ortaklığımızı Sayın Obama ile model ortaklığa tırmandırdığımız bir dönemi yaşadık. Şahsım ve ülkem adına kendilerini bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum” diye konuşmuştu.

Beyaz Saray: İşbirliğine devam

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Obama’nın, dünya genelindeki muadillerinden, başkanlığa yeniden seçilmesi dolayısıyla kutlama mesajları aldığı belirtilerek, “Başkan, tüm bu mesajlar için teşekkür ediyor ve dünyada yüz yüze olduğumuz ciddi meseleleri ele almada tüm dost liderlerle çalışmayı sürdürmeyi arzu ediyor’’ ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Obama’nın, mesajların bazılarına geri döndüğünü ve her bir telefon görüşmesinde, muadiline şu ana kadarki dostluğu ve ortaklığı için teşekkür ederek, gelecek dönemde yakın işbirliğini sürdürme arzusunu dile getirdiği kaydedildi. Obama’nın görüştüğü ülkeler şöyle bildirildi: Türkiye, Avustralya, Brezilya, Kanada, Kolombiya, Mısır, Fransa, Almanya, Hindistan, İsrail, Arabistan ve İngiltere.

AHMEDİNEJAD’LA AYAK ÜSTÜ SOHBET

5. Bali Demokrasi Forumu’nda konuşan Erdoğan, sırasıyla Forum’un diğer katılımcıları Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, Avustralya Başbakanı Gillard ve Tayland Başbakanı Shinawatna ile ayrı ayrı bir araya geldi. Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Forum katılımcılarına verilen yemeğe giderken karşılaştı. Erdoğan ve Ahmedinejad bir süre ayaküstü sohbet etti. Karzai, Ahmedinejad ve Gillar da yaptıkları konuşmalarda BM gibi küresel kurumların reforma ihtiyacı olduğunu vurguladı.