Dünyanýn gözü Soçi'de... Baþkan Erdoðan: Herkes bugün Tahýl Koridoru meselesine bakýyor
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ile görüþmesi baþladý. Ýki lider Rus Sanatoryum'daki görüþmenin baþýnda açýklama yaptý.

Türkiye-Rusya iliþkilerinde çok farklý bir dönemde olunduðunu ifade eden Erdoðan, "Hele hele Rusya-Ukrayna arasýndaki savaþýn geldiði böyle bir dönemde bu ziyareti gerçekleþtirmiþ olmak, sizin bu daveti yapmýþ olmanýz beni ve heyetimi gerçekten mutlu etmiþtir." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Türkiye Rusya arasýndaki iliþkilerde özellikle þu andaki dýþ ticaret hacmimizin 62 milyar dolarda olmasý ve 100 milyar dolar hedefine doðru yürüyor olmamýz bizi gerçekten çok mutlu ediyor. Bugün burada Merkez Bankasý baþkanlarýmýzýn bir araya gelmesi, birbirleriyle ayrýca görüþecek olmalarýnýn, aramýzdaki ikili iliþkilerde yerli para birimine adým atma noktasýnda da önemli olduðuna inanýyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

Akkuyu Nükleer Enerji Santralindeki geliþmelerin gayet iyi devam ettiðini, orada 25 bine yakýn istihdam saðlanmasýnýn önemli olduðunu dile getiren Erdoðan, "Ýlk üniteyle ilgili atýlmýþ olan adým gayet güzel. Kaldý ki bizim daha önce de sizinle görüþtüðümüz gibi Sinop Nükleer Enerji Santraliyle ilgili de bir adým atmamýz söz konusu olacak diye düþünüyorum. Tabii Trakya'da bir 'hub'ýn olacak olmasý o da ayrý bir zenginlik ve bir canlýlýk unsuru." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, Türkiye ile Rusya arasýndaki en önemli adýmlardan birinin turizm noktasýndaki geliþmeler olduðunu belirterek þunlarý kaydetti:

"Turizmde de þu anda Rusya bizde bir numara. Böyle bir konumda. Bütün bunlarla beraber tabii en önemli adým, herkes bugün Türkiye Rusya iliþkilerinde bu ziyaretimizle Tahýl Koridoru meselesine bakýyorlar. Buradan Tahýl Koridoruyla ilgili bugün ne çýkacak diye bunu bekliyorlar. Ýnanýyorum ki yapacaðýmýz görüþmeden sonra da basýn toplantýsýyla verilecek mesaj dünyaya, özellikle az geliþmiþ Afrika ülkelerine yönelik bir adým çok çok önemli olacak.

Bir diðer aramýzdaki en önemli konu savunma sanayiine yönelik attýðýmýz ve atacaðýmýz adýmlar. Enerji sektöründe zaten aramýzdaki adým, özellikle doðal gaz konusunda biz birinci derecede þu anda Rusya ile doðal gazda çok önemli iliþki içerisindeyiz. Bunu daha da geliþtirerek devam ettireceðimize inanýyorum. Bu arada yaz mevsimiyle ilgili malum yangýnlar, orman yangýnlarý ve bu konuda da bize gönderdiðiniz 2 uçakla gerçekten çok ciddi derdimize derman oldunuz. Tabii bunu 2 kat daha, 1 kat daha artýrabilirsek çok daha isabetli olacak, çünkü bu yaz mevsimi devamlý bu tehdidin altýndayýz ve bu tehdidi atlatmamýzda çok ciddi faydalar var."

Görüþme basýna kapalý devam ediyor.