Elitaş: Bizim için tarih önemli değil
ABONE OL
Elitaş, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. 'Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliğini bugün veya yarın iade etmesi durumunda, düzenlemenin 27 Ekim tarihine yetişme şansı var mı?' sorusu üzerine Elitaş, Cumhurbaşkanı Gül'ün hangi yönde takdir kullanacağını bilmediklerini vurguladı.

27 Ekim tarihinde ısrar edilmesini de anlayamadığını dile getiren Elitaş, şöyle devam etti:

'Bazı hukukçular, '27 Ekim tarihini geçtikten sonra Anayasa'nın 67. maddesindeki bir yıllık süreye takılır mı' diye söylüyorlar. Hukukçu arkadaşların bu konuyu yeniden değerlendirmelerinin uygun olacağını düşünüyorum. Anayasa'ya geçici bir madde koyduğunuzda, siz 2013'ün Mart ayında da bunu değiştirebilirsiniz, Ocak ayında da değiştirebilirsiniz. 2007 yılında, 18 Nisan seçimleriyle ilgili yapılan bir değişiklik vardı. Anayasa değişiklikleri, bir yıllık süreye takılmaz. Anayasa'nın 67. maddesi, 'seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler, bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz' diyor. Anayasa'yı seçim kanunu olarak değerlendirmek hukuk nosyonu açısından eksi işarettir. 27 Ekim'le ilgili tartışmaların bitmesi gerekir.'

Cumhurbaşkanı Gül'ün Anayasaya göre 15 günlük inceleme süresi bulunduğunu hatırlatan Elitaş, anayasa değişikliğinin referanduma gitmesi durumunda da partisinin her türlü seçime hazır olduğunu bildirdi.

-'Partilerle bir araya geliriz'-

Cumhurbaşkanı'nın düzenlemeyi iade etmesi durumunda, değişiklikle ilgili siyasi partilerle bir araya geleceklerini ifade eden Elitaş, şunları kaydetti:

'Bizim için önemli olan sonuca ulaşabilmek. 'Şu tarih' deyip ısrarla dayatmak anlamında değil. Hangi tarih olursa olsun, yerel seçimlerin mevsim şartlarının uygun olduğu bir zamanda, sonbahar aylarında yapılması, hem ekonomiklik, hem savurganlığın önlenmesi açısından hem de hayati riskler ve kış şartları açısından değerlendirmek gerektiğini ifade ediyoruz. Yoksa AK Parti'nin, 'şöyle hesabı var, geri planda bunlar var' deyip, önce evet arkasından vazgeçmenin bir anlamı yok. Bu siyasi öngörüsüzlüktür. Siyasetten kaçmaktır, meydandan kaçmaktır.'

Elitaş, '3 Kasım sizin için uygun mu?' sorusuna, 'Bizim için önemli olan tarih değil. Önemli olan sonuca ulaşabilmek. Mevsim zorluklarının ortadan kaldırıp mahalli idareler seçimlerinin sonbaharda yapılmasıdır. 27 Ekim olabilir. 3 Kasım olabilir. 10 Kasım olabilir. 17 Kasım olabilir. Ama 10 Kasım'ın farklı bir özelliği var. 10 Kasım'da yapılması uygun olmayabilir diye düşünüyorum' karşılığını verdi.

'Düzenleme bayramdan önce çıkar mı?' sorusu üzerine de Elitaş, 'Sayın cumhurbaşkanı daha Meclis'e iade etmedi. Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdir yetkisiyle bizi zorlamayın, siz de zorlanmayın. Cumhurbaşkanı'nın 15 günlük süresi var, daha dün Meclis'ten gönderildi. Bugün, yarın veya 14. gün karar verebilir, veya hiç göndermeyebilir' diye konuştu.

Elitaş, iade durumunda BDP ile görüşme yapıp yapmayacaklarına ilişkin soru üzerine de 'Gereklililerle, gerekli görüşmeyi yapmıştık' dedi.