Emine Erdoðan: El birliðiyle ekelim, el birliðiyle toplayalým
ABONE OL

Emine Erdoðan, Tarým ve Orman Bakanlýðý tarafýndan 15 Ekim Dünya Kadýn Çiftçiler Günü dolayýsýyla Cumhurbaþkanlýðý Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen, "Topraða Ýz Býrakan Kadýnlar" programýna katýldý.

Burada yaptýðý konuþmada, Türkiye'nin dört bir yanýndan kadýn çiftçilerle bir arada olmaktan duyduðu mutluluðu dile getiren Emine Erdoðan, Anadolu topraklarýnýn bereketine dikkati çekti.

Avrupa kýtasýnýn tamamýnda 13 bin çeþit bitki türü varken, Türkiye'de 12 bin çeþit bitki yetiþtiðine iþaret eden Emine Erdoðan, "Coðrafyamýzýn bu zenginliði bir ayrýcalýk olduðu kadar, onu korumak, hepimiz için mühim bir sorumluluk." dedi.

Kadýnla toprak arasýnda, emeðe dayalý uzun bir geçmiþ olduðunu vurgulayan Emine Erdoðan, "Anadolu topraðý nasýl bereketliyse, Anadolu kadýný da çalýþkandýr, üretkendir. Tüm dünyada olduðu gibi, ülkemizde de gýda üretiminin yarýdan fazlasý kadýnlarýn ellerinde gerçekleþiyor. Sizler, bir yandan vatanýnýzý doyurarak milletimize analýk yapýyor diðer yandan henüz doðmamýþ evlatlarýmýzýn hakkýný gözetiyorsunuz." diye konuþtu.

- "2017'DEN BERÝ 1537 ÇEÞÝT ATA TOHUMUNU GEN BANKALARIMIZDA KORUMA ALTINA ALDIK"

Emine Erdoðan, Ata Tohumu Projesi'nde de kadýn çiftçilerin önemine deðinerek, "Sandýklarýnýzda, kilerlerinizde, yýllarca sakladýðýnýz ata tohumlarý sahip olduðunuz ferasetin, deneyimin ve ileri görüþlülüðün bir ispatýdýr. Sizlerle birlikte 2017'den beri 1537 çeþit ata tohumunu gen bankalarýmýzda koruma altýna aldýk. 37 yerel çeþit coðrafi iþaretle tescillendi." bilgisini verdi.

Sürdürülebilir tarýmýn yerel çeþitlerin üretimine baðlý olduðuna da dikkati çeken Emine Erdoðan, "Böylelikle, yerel tarým kadar, yerel mutfak ve yerel kültür de ayakta kalýr. Biyoçeþitlilik korunur. Yerel tarýmýn iklim deðiþikliði ile mücadelede çok önemli bir yeri var. O nedenle tarým faaliyetlerimizi iklim deðiþikliðine uyumlu hale getirmemiz çok acil bir meseledir." ifadelerini kullandý.

Kuraklýðýn, dünyanýn en önemli sorunlarýndan biriyken tatlý suyun yüzde 70'inden fazlasýnýn tarýmsal sulamada kullanýldýðýna dikkati çeken Emine Erdoðan, "Hýzlý bir þekilde su tüketimini azaltan sulama sistemlerine geçmeli ve doðanýn tüm kaynaklarýný koruma gayretinde olmalýyýz." deðerlendirmesini yaptý.

Emine Erdoðan, gýda kaybýnýn da dünyanýn çözüm bekleyen baþka bir ortak konusu olduðunu belirterek, israf edilen her gýdanýn onu üretmek için harcanan enerji, su ve iþ gücünün de israfý demek olduðunu vurguladý.

- "DOÐRU TARIM UYGULAMALARIYLA TABÝATA ÝHTÝYAÇ DUYDUÐU ÞÝFAYI VERECEÐÝZ"

Mahsulün büyük emekle sofraya geldiðini ifade eden Emine Erdoðan, þunlarý söyledi:

"O yüzden, tarlada, hasatta, nakliyede ve depolamada gýda kaybýný önleyecek kalýcý çözümler üreteceðiniz kanaatindeyim. Bu noktada, aile çiftçiliði de hem iklim deðiþikliði ile mücadelede hem de sürdürülebilir tarýmda önemli bir güçtür, tarýmsal bilgi ve deneyimin hafýza merkezidir. Bilhassa gençlerimizi bu mirasa sahip çýkmaya teþvik edelim. Tarýmýn en büyük zenginlik olduðu dünyamýzda el birliðiyle kýrsalý gençler için fýrsatlarla dolu bir alana dönüþtürelim. Ýnanýyorum ki biz yerel ve bölgesel üretime sahip çýktýkça hem geleceðimizi koruyacaðýz hem de kýrsalýmýzý kalkýndýracaðýz. Doðru tarým uygulamalarýyla tabiata ihtiyaç duyduðu þifayý vereceðiz."

Emine Erdoðan, Hazreti Muhammed'in, "Kimin tarlasý varsa onu eksin. Kendisi ekmezse din kardeþine ektirsin." hadisini anýmsatarak, kadýn çiftçilere þöyle seslendi:

"Bir verip bin aldýðýmýz topraðýn, üzerimizde hakký vardýr. Bu hakký, onu ekerek, koruyarak, zehirli maddelerden uzak tutarak teslim edebiliriz. Bu hususta sizlerden çok þey beklediðimi ifade etmek istiyorum. Gelin sizler bu konuda öncü olun. Ekilmemiþ tek bir karýþ topraðýmýz kalmasýn. Ýmece kültürümüzü burada da yürürlüðe koyalým. El birliðiyle ekelim, el birliðiyle toplayalým."

- CUMHURBAÞKANLIÐI KÜLLÝYESÝNDE OLUÞAN ORGANÝK ATIKLAR KOMPOST GÜBREYE DÖNÜÞTÜRÜLÜYOR

Topraða yalnýzca karýn doyuracak ürünü deðil, geleceðin de ekildiðinin unutulmamasý gerektiðini dile getiren Emine Erdoðan, özellikle kompost gübreye önem verilmesini istedi.

Emine Erdoðan, "Kompost gübre topraðý zenginleþtirir, su tutma kapasitesini artýrýr, üzerinde yetiþen bitkiler için de þifadýr. Oysa, kimyasal gübreler, zirai ilaçlar, topraðý yorar, küstürür. Mesela, biz Külliyede oluþan organik atýklarýmýzý kompost gübreye dönüþtürüyor ve park-bahçe faaliyetlerimizde kullanýyoruz. Bahçede gördüðünüz bütün bitkiler kompost gübre ile beslenip serpiliyor. Böylece kimyasal gübrenin toprakta birikmesini, derinlere sýzarak yeraltý sularýna karýþmasýný ve gaz halinde havayý kirletmesini de engellemiþ oluyoruz." ifadelerini kullandý.

Tarým uygulamalarý ve toprak kalitesinin toplum saðlýðýný doðrudan etkilediðinin altýný çizen Emine Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Soframýza koyduðumuz ürünler, saðlýklý bir topraktan gelmezse, nesillerimizin saðlýðýný da bozuluyor. Kimyasal ilaç ve gübrelere alternatif doðal yöntemleri kullanmazsak, biyoçeþitliliðimiz de tehlike altýna giriyor. Oysa bu topraklar, Yaradan'ýn yeryüzüne nakþettiði muhteþem bir eserdir. Attýðýmýz her adýmda, topraða ve tabiata muamelemizde, bu gerçeði hiç unutmayalým."

Emine Erdoðan, kadýn çiftçilerin tüm sorunlarýnýn çözümünde ve projelerinde destekçileri olacaðýný vurgulayarak, Tarým ve Orman Bakanlýðý ile programda emeði geçenlere þükranlarýný sundu.

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý ve Mutlu Besin Tarýmsal Kalkýnma Kooperatifi Yönetim Kurulu Baþkaný Cennet Polat'ýn birer konuþma yaptýðý programda kadýn çiftçilere iliþkin hazýrlanan video gösterimi de yapýldý.

Bakan Yumaklý tarafýndan Emine Erdoðan'a, üzümlerin bað bozumunun hikayesinin anlatýldýðý hediye tablo takdim edilmesinin ardýndan, aile fotoðrafý çektirildi.

- EMÝNE ERDOÐAN, KADIN ÇÝFTÇÝLERÝN ÜRETTÝÐÝ ÜRÜNLERÝN SERGÝLENDÝÐÝ STANTLARI GEZDÝ

Emine Erdoðan, Bakan Yumaklý ile 15 Ekim Dünya Kadýn Çiftçiler Günü dolayýsýyla Türkiye'nin çeþitli bölgelerinden 18 kadýn kooperatifince fuaye alanýnda açýlan stantlarý gezdi.

Fuaye alanýnda kadýn çiftçilerin, pamuk dallarýndan yapýlan buketle karþýlanan Emine Erdoðan, daha sonra stantlarda kadýn çiftçilerin AB Tescilli Coðrafi Ýþaretli ürünler ile Ankara Sofu kumaþýndan ürünler baþta olmak üzere tarhana, eriþte, marmelat, reçel, sabun, kolonya, gül yaðý, dokuma ve çeþitli el sanatlarý ürünlerini tek tek inceledi.

Kadýn çiftçilerden kooperatifleri ve ürettikleri ürünlere iliþkin bilgi alan Emine Erdoðan, baþarýlarýndan dolayý kadýnlarý tebrik edip, fotoðraf çektirdi.