Türkiye’nin 63 yýllýk nükleer santral hayalinde tarihi adým dün 20 milyar dolarlýk yatýrýmla geldi. Mersin’in Gülnar ilçesi Akkuyu bölgesinde yapýmý planlanan Akkuyu Nükler Santrali’nin temeli, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin tarafýndan atýldý. Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi’ndeki resmi karþýlama töreninin ardýndan iki lider video konferans yöntemiyle Akkuyu’daki tören alanýna baðlandý.
TARÝHÝ BÝR ESER
Cumhurbaþkaný Erdoðan, tören alanýndaki Kalkýnma Bakaný Lütfi Elvan’dan butona basmasýný istedi. Ankara ile eþzamanlý olarak butona basýlmasýyla, projenin ilk harcý döküldü. Santralin 29 Ekim 2023 yýlýnda devreye girmesi bekleniyor. Türkiye’yi nükleer teknoloji ile de tanýþtýracak olan törende konuþan Erdoðan, konuþmasýna tüm katýlýmcýlarý selamlayarak baþladý. Erdoðan, Putin’e ve heyet üyelerine “Hoþgeldiniz” dedi. “Tarihi bir ana þahitlik ediyoruz” diyerek 2023’te devreye girecek santralin Cumhuriyet’in 100. yýlýný tarihi bir eserle taçlandýracaðýný söyledi.
STRATEJÝK HAMLE
Cumhurbaþkaný Erdoðan, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temelini bugün burada deðerli dostum Putin ile atmanýn bahtiyarlýðýný yaþýyorum. Kendisine ve kýymetli heyet üyelerine bu anlamlý günde heyecanýmýza ortak olduklarý için þükranlarýmý sunuyorum” diye konuþtu. Rusya ile birçok stratejik projeyi hayata geçirdiklerini belirten Erdoðan, S-400 Hava Savunma Sistemleri, Türk Akým Doðalgaz Boru Hattý ve temeli atýlacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin bunlardan sadece birkaçý olduðunu söyledi.
BÜYÜK PROJELER
Türkiye’nin 2003-2017 yýllarý arasýnda ortalama yüzde 5,8 büyüdüðünü, 2017 yýlýnda da yüzde 7,4 büyüme baþarýsý sergilediðini ifade eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yýl dönümü olan 2023’te dünyanýn en büyük 10 ekonomisinden biri olmayý hedefliyoruz. Bu durum, enerjiye olan ihtiyacýmýzýn da artmasý anlamýna geliyor. Gerek petrol ve doðalgaz gerekse yenilenebilir kaynaklarda son 15 yýlda daha önce hayali dahi kurulamayacak projeleri hayata geçirdik” deðerlendirmesinde bulundu.
KESÝNTÝSÝZ YATIRIM
Enerji güvenliðinin geliþtirilmesi hedefi doðrultusunda, enerji sektörünün her alanýnda yatýrýmlarýn kesintisiz devam ettiðini söyleyen Erdoðan, “Ülkemizin güvenli, sürdürülebilir enerjiye sahip olacaðý bir gelecek için yaptýðýmýz planlamalar içinde nükleer enerji önemli bir yer tutuyor” ifadesine yer verdi.
Türkiye’nin dev proje ile kazanýmlarýný özetleyen Erdoðan, þöyle devam etti:
2023 TAÇLANACAK
“Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörünün 2023’te devreye alýnmasýyla Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler ailesine dahil olacaktýr. Böylece Cumhuriyetimizin kuruluþunun 100’üncü yýlýný enerji alanýnda da tarihi bir eserle taçlandýrmýþ olacaðýz. Akkuyu, tüm üniteleriyle devreye girdiðinde, tek baþýna ülkemizin elektrik ihtiyacýnýn yüzde 10’unu karþýlayabilecektir. Böylece, halen aðýrlýklý olarak petrol, doðalgaz ve kömüre dayanan enerji sepetimizi daha saðlýklý hale getirmiþ olacaðýz.”
ÝÞBÝRLÝÐÝ RUHU
Türkiye’nin pek çok yatýrýmý ve eseri gibi yarým asýrlýk hayali Akkuyu projesini hayata geçirmenin de kendilerine nasip olduðuna iþaret eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý kaydetti: “Böylesine çetrefilli bir konuda kýsa sürede mesafe almamýzýn sebebi süreç boyunca iki tarafýn ortaya koyduðu iþ birliði ruhudur. Bunun için dostum Putin baþta olmak üzere tüm Rus yetkililere teþekkür ediyorum. Ayný þekilde sayýn Baþbakanýmýza, Türkiye Büyük Millet Meclisi Baþkaný ve milletvekillerine de bu süreçte verdikleri destek için daha önceki enerji bakanlarým için hepsine de ayrýca teþekkür diyorum. Tabii gece gündüz demeden çalýþarak, bu projeyi hayata geçiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanýmýz ile her düzeyden yetkilimize de tebriklerimi iletiyorum.”
‘BU KONU ÖNCELÝÐÝMÝZ’
RUSYA Devlet Baþkaný Putin S-400 hava savunma füze sistemlerinin Türkiye’ye tedarikinin öncelikleri olduðunu söyledi. Putin, gelecek günlerde hükümetler arasý komisyon toplantýlarýnda Türkiye’ye modern Rus askeri ürünlerin tedariði konusunun ele alýnacaðýný ifade etti.
S-400’de teslimat Temmuz 2019’da
Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, Külliye’de yapýlan Türkiye-Rusya Üst Düzey Ýþbirliði Konseyi Toplantýsý’na katýldý, ortak basýn toplantýsý düzenledi. Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinin atýldýðýný, projenin ilk aþamasýný 2023 yýlýna kadar tamamlamak istediklerini belirten Erdoðan, “Her ne kadar belirlenen dört aþamalý ise de temenni ederim ki çok daha hýzla, çok daha seri gidip bunu öne çekmenin de gayreti içinde oluruz” diye konuþtu. Erdoðan, TürkAkým kapsamýnda boru hattý inþasýnýn devam ettiðini, ikinci hattla alakalý çalýþmalarýn da hýzla sürdüðünü söyledi. Rusya’dan hava savunma sistemi satýn alýnmasý konusuna da deðinen Erdoðan, þunlarý söyledi:
TÜRKÝYE’NÝN KARARI
“S-400 füzeleriyle alakalý konu, tamamýyla Türkiye’nin kendi kararýdýr. Bu konuda deðerli dostlarýmýz Rusya Federasyonu’nun bu talebimize olumlu yaklaþýmý, aramýzda bu anlaþmanýn yapýlmasýný getirmiþtir ve biz de S-400 konusunda anlaþmamýzý yaptýk ve biz bu defteri kapadýk, bitti o iþ. Þu anda artýk bu iþin imalat süreci devam etmektedir. Hatta hatta biraz da teslimatý erkene almak suretiyle Rusya, bize olan bu noktadaki samimiyetini çok daha güçlü hale getirmiþtir.” Suriye meselesi baþta olmak üzere bazý bölgesel konularda da fikir alýþveriþinde bulunduklarýný aktaran Erdoðan, Suriye meselesine siyasi çözüm bulmaya matuf gayretleri sürdürme noktasýnda hemfikir olduklarýný dile getirdi. Erdoðan, þunlarý kaydetti: “Suriye’de istikrar, huzur ve güvenliðin saðlanmasý noktasýnda beraber çalýþmayý sürdüreceðiz. Suriye’nin geleceði DEAÞ, YPG, PYD gibi proje terör örgütlerine býrakýlmayacak kadar önemli.” Basýn toplantýsýnýn ardýndan Savunma Sanayii Müsteþarý Ýsmail Demir, twitter’dan iki liderin görüþmesinde S-400’lerin teslimat tarihinin Temmuz 2019’a çekildiðini duyurdu.
Törende iki ülkenin yöresel kýyafeterini giyen çocuklar da yer aldý.
TÜRK MÜHENDÝSLER GÖREV YAPACAK
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temeli, Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Rusya Devlet Baþkaný Putin’in katýldýðý törenle atýldý. Ýki lider tören sýrasýnda Rusya’da nükleer enerji alanýnda eðitim alan öðrencilerle hatýra fotoðrafý çektirdi. Akkuyu NGS’de çalýþmak üzere Rusya’da eðitim alan 248 öðrenciden, 6.5 yýllýk eðitim sonunda mezun olan 35’inin bu aydan itibaren projede görev almasý bekleniyor.
KÜLLÝYE’DE BAÞBAÞA ZÝRVE
Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Rusya lideri Putin, Akkuyu Nükleer Santrali Temel Atma Töreni’nin ardýndan Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi’nde baþ baþa görüþtü. Ýki lider arasýndaki görüþme yaklaþýk 1.5 saat sürdü. Zirvede ikili ve bölgesel konularýn yaný sýra Suriye krizi de konuþuldu.
NÜKLEER TEKNOLOJÝMÝZ ÝÇÝN MÝLAT
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Berat Albayrak, temel atma töreninin Türkiye için bir gurur töreni olduðunu belirten Albayrak, 63 yýllýk rüyanýn gerçeðe dönüþtüðünü dile getirdi. Akkuyu’nun nükleer teknolji için bir milat olduðunu anlatan Albayrak, proje için Rusya ve Türkiye arasýnda hükümetler arasý anlaþmanýn 2010’da imzalandýðýný hatýrlatarak, “20 milyar dolar maliyetiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiþ geçmiþ en büyük projesinin temelini atýyoruz. Akkuyu NGS Türkiye’de kapasite ve enerji arz güvenliði yönünden çok önemli bir rol oynayacak. Bu proje sayesinde iklim ve mevsim koþullarýna baðlý olmadan 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üreteceðiz. Bunu sýfýr emisyonla yani çevreye zararlý hiçbir sera gazý salýmý yapmadan gerçekleþtireceðiz” ifadelerini kullandý. Nükleer enerjinin, sanayiden tarýma, uydu haberleþmeden saðlýða kadar birçok alanda önemli bir kapasite kazandýracaðýnýn altýný çizen Albayrak, þunlarý kaydetti: “Bu nükleer teknoloji kapasitesini düþününce bugün Türkiye için enerji ve teknoloji alanýnda önemli bir miladý yaþadýðýmýz açýktýr. Akkuyu NGS ile en yüksek güvenlik standartlarýna sahip son teknoloji enerji üreteceðiz. Ýnþaatýn baþlamasýyla 10 bin kiþilik istihdam olacak ve bunun yüzde 80’i Türk çalýþan olacak. Santral iþletmeye alýndýðýnda da 3 bin 500 kiþi tüm bu tesislerde çalýþýyor olacak. Ýhtiyaç duyulan mal ve ekipmanlarýn büyük kýsmý Türk þirketler tarafýndan tedarik edilecek.”
TÜRK-RUS DOSTLUÐUNUN SÝMGESÝ
Törende Putin de konuþma yaptý. Rusya lideri yaptýðý konuþmada, “Bu yenilikçi proje son derece deðerli ve önemlidir. Bugün sadece Türkiye’de ilk nükleer santralinin inþaasýna baþlamýyoruz, Türkiye’nin nükleer iþ sektörünü kurmaktayýz. Yeni bir sektör oluþturuyoruz” dedi. “Bu tamamen yeni bir adým. Türkiye’nin ekonomisinin geliþiminde yeni bir basamak” diyen Putin, þunlarý söyledi: “Güvenlik standartlarý en yüksek seviyede olacak ve projemiz çevre dostu olacak. Santral, Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 10’unu saðlayacak. 350’yi aþkýn Türk þirketi potansiyel tedarikçi listesine dahil olmak istedi. NGS hem Türkiye’de hem de Rusya’da yeni iþ yerlerinin kurulmasýna, yüksek gelirli ve kalifiye uzmanlarýn yetiþmesinde iþ birliði yürütülmesine imkan saðlayacak. Rusya’da enerji alanýnda 200’ü aþkýn Türk öðrenci öðrenim görüyor. Mezunlara Akkuyu Nükleer Þirketinde istihdam edilmeleri yönünde teklifte bulunuldu. Ben TBMM milletvekillerine de ayrýca teþekkürlerimi sunmak istiyorum bundan dolayý.”
Son derece iddialý bir hedefleri olduðunu vurgulayan Putin, “2023 senesinde ilk enerji bloðunun devreye girmesini saðlamak istiyoruz. Türkiye’nin yüzüncü yýl dönümünde bunu yapacaðýz. Bu projenin baþarýlý bir þekilde gerçekleþtirilmesi ikili iþbirliðimizin dinamik bir þekilde geliþmesinin bir simgesi olacaktýr. Rus Türk dostluðunun bir simgesi haline gelecektir” ifadelerini kullandý.
10 bin kiþiye iþ imkaný saðlayacak
- Akkuyu NGS yaklaþýk 20 milyar dolarlýk maliyetiyle Türkiye’de tek kalemde yapýlan en büyük yatýrým olacak.
- Akkuyu NGS, bin 200 megavatlýk 4 üniteden oluþacak ve toplamda 4 bin 800 megavatlýk kurulu güce sahip olacak.
- Ülkede kaynak çeþitliliði saðlayarak enerji arz güvenliðine katký verecek Akkuyu Nükleer Güç Santrali, iþletmeye alýndýðýnda Türkiye’nin elektrik ihtiyacýnýn yaklaþýk yüzde 10’unu karþýlayacak.
- Akkuyu NGS’de, inþaatýn en yoðun olduðu dönemde yaklaþýk 10 bin kiþi, 60 yýllýk iþletme döneminde ise 3 bin 500 kiþi çalýþacak.
8 MÝLYAR DOLAR KATMA DEÐER
- Akkuyu NGS inþaatýnda ünite baþýna toplamda 80 bin parça ekipman kullanýlacak, projede yerli yabancý 80 þirket, 200 de ekipman tedarikçisi yer alacak.
- Projede yer alacak Türk þirketlerinin ekonomiye 6-8 milyar dolar arasýnda katma deðer getirmesi beklenirken, savunma sanayiinden saðlýk sektörüne uzanan geniþ bir alanda yeni teknolojiler geliþtirilmesinin de yolu açýlacak.
- Santralde Türk mühendislerin de çalýþacak olmasý nükleer teknolojilerin geliþtirilmesinin de ilk adýmý olacak.
- Nükleer santraller sadece elektrik üretimi deðil, teknoloji ve know-how edinimi de saðlýyor. Güney Kore, 35 yýl içinde nükleer santralleri anahtar teslim yüzde 100 yerli olarak yapabiliyor. Türkiye’nin nihai olarak bu noktaya gelmesi hedefleniyor.
Çevre ve bütçeye katkýsý büyük
Tamamen devreye girdiðinde yýlda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek Akkuyu NGS’ye eþdeðer enerji saðlamak için yaklaþýk 6 bin 585 megavatlýk bir ithal kömür santrali kurup ömrünün tamamlandýðý 30’uncu yýlda yenisini inþa etmek gerekiyor. Ayrýca bu santrallerde yýllýk 13,5 milyon ton, 60 yýl için ise yaklaþýk 800 milyon ton ithal kömüre ihtiyaç duyuluyor.
- Ýthal kömür santrali yerine NGS kurulmasýyla atmosfere 60 yýllýk sürede yaklaþýk 2 milyar ton karbondioksit gazý salýmý engellenmiþ olacak, ayrýca 56 milyar dolarlýk kömür ithalatýnýn da önüne geçilecek.
- Akkuyu NGS’ye eþdeðer elektrik üretmek için yine her biri 30’ar yýl ömürlü yaklaþýk 6 bin 400 megavatlýk iki doðalgaz santrali kurmak gerekiyor. Akkuyu santrali, yýllýk 7 milyar metreküplük doðalgaz ithalatýnýn önüne geçerek yaklaþýk 1.8 milyar dolarlýk ithalatý önleyecek.
Nükleer santral 63 yýldýr Türkiye gündeminde
Nükleer enerji Türkiye gündemine ilk olarak ABD ile 1955 yýlýnda imzalanan ‘Sulh Ýçin Atom’ anlaþmasý ile girmiþti. Bu süreç, 1976 yýlýnda Akkuyu Sahasý’nýn nükleer güç santrali yeri olarak uygun görülüp lisanslanmasý ile devam etmiþti. Akkuyu bölgesinde bir nükleer güç santrali yapýlmasý için birçok kez giriþimde bulunulmasýna raðmen her seferinde süreç akamete uðradý. AK Parti hükümetinin Rusya ile kararlýlýkla yürüttüðü görüþmeler 2010 tarihinde iki ülke arasýnda, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (Akkuyu NGS) Tesisine ve Ýþletimine Dair Ýþbirliði Anlaþmasý’nýn imzalanmasýyla sonuçlandý ve süreç baþladý. Ýkinci santral ise Sinop’ta Japonlar tarafýndan yapýlacak.
Genelkurmay’da Rus konuk
Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Hulusi Akar, Rusya Federasyonu Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Valery Gerasimov ile görüþtü. Genelkurmay Baþkanlýðýndan yapýlan açýklamaya göre, Akar, Orgeneral Gerasimov ile Genelkurmay Karargahý’nda bir araya geldi. Görüþme basýna kapalý gerçekleþti.
SURÝYE TOPLANTISI VAR
Ankara polisinde zirve alarmý
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn ev sahipliði yapacaðý “Suriye” konulu üçlü zirvede buluþacak Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ile Ýran Cumhurbaþkaný Hasan Ruhani’nin güvenliðini 4 bin polis saðlayacak. Putin ve Ruhani’nin kalacaðý oteller ile çevresindeki sokaklarda ve güzergahlarýnda geniþ güvenlik önlemleri alýnacak. Liderlerin kalacaklarý katlar tamamen kapatýlýrken, çevre sokaklarda oluþturulacak uygulama noktalarýnda araç ve yayalarýn, aramalarý yapýldýktan sonra giriþlerine izin verilecek.
Ruhani Ankara’da
Ýran Cumhurbaþkaný Hasan Ruhani, dün Ankara’ya geldi. Ruhani’yi havalimanýnda Milli Savunma Bakaný Canikli karþýladý. Ruhani, Rus lider Putin ile birlikte Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn ev sahipliðinde bugün yapýlacak Suriye konulu üçlü zirveye katýlacak.
Mazbatasýný aldý Ankara’ya geldi
Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, devlet baþkanlýðý mazbatasýný teslim aldý. Putin, Kremlin’deki ofisinde Rusya Merkezi Seçim Komisyonu Baþkaný Ella Pamfilova’yý kabul etti. Pamfilova, 18 Mart seçimlerinde yüzde 76,69 oy alarak yeniden Devlet Baþkaný seçilen Putin’e mazbatasýný teslim etti. 4. dönem baþkanlýk mazbatasýný alan Putin, seçim komisyonuna teþekkür ederek “Bu bizim tarihimizdeki en temiz ve en þeffaf seçimdi” dedi.
Minik Alya’dan Erdoðan gözyaþlarý
Adana’nýn Yüreðir ilçesi Serinevler Mahallesi’nde oturan Mehmet Göçmez ile Aþkýn Göçmez’in kýzlarý Alya Dua Göçmez (6), Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn katýldýðý Yüreðir Serinevler Spor Salonu önündeki mitinge gitmek istedi. Anasýnýfýna giden Alya Dua Göçmez’i annesi, yoðun kalabalýk nedeniyle ezilme tehlikesine karþýn, minik kýzýnýn bu isteðini geri çevirdi. Alya, Erdoðan’ý göremediði için de hüngür hüngür aðladý. Bu anlarý annesi cep telefonunun kamerasýyla kayda aldý. Televizyonda gördüðü Erdoðan’ý öpen minik kýz, “Tayyip dede için aðladým. Çünkü onu çok seviyorum. Televizyonda görebildim, yanýna gidemedim. Çünkü annem ile anneannem beni göndermedi. 3 tane bayraðýmýz var. Birini ona hediye edeceðim” dedi.