Erdoğan sitem etmişti: Onları kimse yargılayamıyor!
ABONE OL

Adli Kolluk Yönetmeliği'ndeki değişikliklerin Anayasa'ya aykırı olduğu yönündeki açıklamalarıyla görev suçu işledikleri tartışması başlayan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri hakkında soruşturma ve dava açılmasının önünde kesin engeller bulunuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Sakarya'da yaptığı konuşmada "Peki bu HSYK'yı kim yargılayacak...

Sabah'ın haberine göre; Millet yargılayacak" sözünün altında da açıklamayı yapan Kurul üyelerinin HSYK Kanunu'ndan kaynaklanan soruşturulma usulleri yatıyor. Yasadan kaynaklı soruşturma ve dava engelleri aşama aşama şöyle:

* SORUŞTURACAK DAİRE BAŞKANI YOK: Yasaya göre HSYK üyelerinden biri veya birkaçı hakkında ihbar veya şikayet olursa Adalet Bakanı'nın, üç daire başkanından birine, o üye veya üyelerle ilgili "ön inceleme" yaptırması gerekiyor. Bu kural işletilemiyor çünkü açıklamanın altında Kurul'daki üç Dairenin başkanının da imzası bulunuyor. Kurul başkanı olarak Bakan "ön inceleme" talimatını zaten açıklamanın altında imzası bulunan 1'inci Daire Başkanı İbrahim Okur, 2'nci Daire Başkanı Nesibe Özer veya aynı zamanda Başkanvekili de olan 3'ncü Daire Başkanı Ahmet Hamsici'ye veremeyecek.

* DOĞRUDAN GETİRSE DE OLMAZ: Yasada, Adalet Bakanı'nın, Kurul üyeleri ile ilgili suç duyurularını "soruşturma açılması" için, Daire başkanlarından birine "ön inceleme yaptırmadan" doğrudan Genel Kurul'a getirme yetkisi de bulunuyor. Ancak 22 üyeli Genel Kurul'un 13 üyesinin açıklamanın altında imzası var. Başkan olarak Adalet Bakanı, bu 13 üye hakkındaki "görev suçu işledikleri" iddiasını HSYK Genel Kurulu'na getirse de sonuç alamayacak.

* KARAR ÇOĞUNLUĞU YOK: 22 üyeli HSYK Genel Kurulu'nda kararlar en az 15 üyenin katıldığı toplantıda, toplantıdaki üyelerin salt çoğunlukla alınıyor. Bu kural da işleyemeyecek çünkü 22 üyeden 13'ü zaten kendileri hakkındaki suç duyurusunun değerlendirileceği toplantıya katılamayacağından geriye 9 üye kalıyor. Kurul da 9 üye ile toplanamıyor.

* DAVA İMKANSIZ: Yasaya göre; HSYK üyeleri hakkında soruşturma, 'Soruşturma Kurulu'nun hazırlayacağı rapor Genel Kurul'da oylandıktan sonra geçerlilik kazanıyor. Kurul üyeleri hakkında dava açılabilmesi için Genel Kurul'un vereceği "soruşturma yapılması" ve dava açılması kararı 'şart'. Yargıtay Başsavcılığı ancak bu kararla "Soruşturma Kurulu Raporu"nu tekrar ederek iddianame hazırlıyor. Yargıtay Başsavcılığı kendisine bir suç duyurusunda bulunulsa ve iddialar çok ciddi olsa bile HSYK'dan "Soruşturma Kurulu Raporu" gelmeden Kurul üyeleri hakkında iddianame hazırlayamıyor. Dava açılması yolu kapalı olmasa Kurul üyeleri, yaptıkları açıklamadan dolayı Yüce Divan'da yargılanacaklardı.