Erken yerel seçime referandum yolu
ABONE OL
TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi 72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edildi.

Genel Kurul'da, 2. turda teklifin tümü üzerindeki oylamaya 440 milletvekili katıldı. Teklif, 72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edilirken 1 oy boş çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı. Oylamada 4 milletvekili ise çekimser kaldı.

'Anayasa'nın değiştirilmesi, seçimlere ve halk oylamasına katılmayı' düzenleyen 175. maddesi uyarınca, düzenleme Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halk oylamasına sunulacak.

Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçilmeden önce ara verdi. Aradan sonra Başkanlık Divanı'na, Meclis Başkanı Cemil Çiçek çıktı.

Teklifin tümü üzerindeki oylamanın tamamlanmasının ardından oyların tasnifine geçilmeden bir süre beklendi. CHP ve AK Parti'den bazı milletvekilleri Başkanlık Divanı'na giderek, konuyla ilgili bilgi aldı.

Bu sırada CHP'li katip üye Rıza Yalçınkaya, oylamadan 360 kabul oyu çıktığını yüksek sesle söyledi.

Tasnif işleminin ardından Cemil Çiçek'in sonucu açıklaması, Genel Kurul'da şaşkınlık yarattı. Çiçek'in birleşimi, 16 Ekim Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapatırken, AK Parti Grup Başkanvekilleri ve milletvekilleri gruplar halinde toplanarak sonucu değerlendirdi.

AK Parti'ten 3, MHP'den ise 4 milletvekili mazeretleri nedeniyle katılmadı

TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifine AK Parti'ten 3, MHP'den ise 4 milletvekili mazeretleri nedeniyle katılmadı.

Alınan bilgiye göre, Genel Kurul'da, 72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edilen teklifin 1. maddesindeki oylamaya AK Parti'den, TBMM Başkanı Cemil Çiçek de dahil olmak üzere 7 milletvekili, 2. maddesindeki oylamaya 6 milletvekili, tümü üzerindeki oylamaya ise 4 milletvekili katılmadı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in birleşimi yönettiği tümü üzerindeki oylamada, mazeretleri nedeniyle AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl ve Amasya Milletvekili Naci Bostancı hazır bulunmadı.

Oylamaya MHP'den ise İstanbul Milletvekili Engin Alan ile birlikte, Konya Milletvekili Faruk Bal, Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Trabzon Milletvekili Koray Aydın ve Ankara Milletvekili Mustafa Erdem katılmadı.

Anayasa değişikliği teklifini CHP ve BDP desteklemedi. Teklifi ortak veren AK Parti'nin 326, MHP'nin ise 51 milletvekili bulunuyor.