Ersin Tatar: Baþkan Erdoðan'ýn konuþmasý dengeleri etkileyebilecek bir aðýrlýkta konuþmaydý
ABONE OL

KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, BM'nin 78 Genel Kurulu toplantýsý için bulunduðu New York'ta, Akþam Gazetesi'nin sorularýný cevapladý.

■ Baþkan Erdoðan, BM kürsüsünden KKTC'nin tanýnmasý çaðrýsý yaptý, benzer bir çaðrýyý geçen yýlki toplantýda da yapmýþtý. Özellikle geçen yýl verilen o mesajdan sonra olumlu bir etki gördünüz mü?

Sayýn Erdoðan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaþkaný olarak dünyada söz sahibi olan bir isim... Yaptýklarýyla dünyanýn önemli liderleri arasýnda ve çok iyi biliyorum ki Sayýn Guterres'in Sayýn Erdoðan'a büyük saygýsý var. Guterres Portekiz Baþbakaný iken de Türkiye'nin AB'ye girmesi için çok çaba sarf etmiþti. Erdoðan'ýn konuþmasý dengeleri etkileyebilecek bir aðýrlýkta konuþmaydý.

ÝKÝ DEVLETLÝ ÇÖZÜM

Türkiye Cumhuriyeti Kýbrýs Türkü'nün anavatanýdýr. Sayýn Erdoðan, Kýbrýs Türkü'nün aleyhine insan haklarýna uluslararasý anlaþmalara nasýl aykýrý hareket edildiðini çok iyi bilir. Hatýrlayýn 2003-2004'te Annan Planý'na Türkiye destek verirken Kýbrýs Türkü buna 'evet' demiþ, Rum halký 'hayýr' dedi. Buna raðmen Rumlar AB'ye alýndý. Þimdi birtakým oyunlarla Kýbrýs Türkü'nün önünü kesmeye çalýþýyor, Türkiye'ye karþý veto haklarýný kullanýyorlar. Ama hamdolsun Türkiye son zamanlardaki iddialarýyla, Doðu Akdeniz politikasýyla, savunma sanayiindeki atýlýmlarý ve bölgede kurduðu hakimiyetle Kýbrýs Türkü'ne her zamankinden daha fazla sahip çýkmaya baþlamýþtýr. Bir anlaþma olacaksa mutlak suretle iki devletli bir anlaþma olacaktýr. Sayýn Erdoðan BM Genel Kurulu'nda da bu vizyonu ortaya koymuþ, KKTC'nin tanýnmasý gerektiðin güçlü bir þekilde vurgulamýþtýr. Bu konuþma Kýbrýs Türkü'nün yüreðine su serpmiþtir.

BÝZ AZINLIK DEÐÝLÝZ

■ Peki BM'nin KKTC'ye karþý tavrýný nasýl görüyorsunuz? Liderlerin tavrýný samimi buluyor musunuz?

BM, yine bu binada 4 Mart 1964'te Kýbrýs'a BM askerini göndermek için Makarios'un devletini muhatap almýþtý ama herhangi bir ülkede azýnlýk deðiliz, devletin kurucu ortaðý olarak farklý bir muamele görmemiz lazýmdý. Olmadý. Aradan 60 yýl geçti ve biz þimdi devletimizin 40. yýlýný kutlayacaðýz. Artýk öyle iç içeyiz ki Türk dünyasýndan kopmamýz mümkün deðildir. Tam tersine Türk Devletleri Teþkilatý'na gözlemci üye olarak Türk dünyasýna daha fazla entegre olduk. Ýnþallah oradan ayrý bir devlet olarak gerekli karþýlýðý da bulacaðýz.

ARTIK SESÝMÝZ GÜR

■ Çözüm buysa, iki devletli yapý neden istenmiyor?

Çünkü kendi inançlarýna göre burasý bir Helen adasýdýr. Denizlerle birlikte öyle bir harita çiziyorlar ki ta Kýbrýs'a kadar. Bakarsan Türkiye'den daha büyük. Kýbrýs'ý dahil ettiðinizde Türkiye'yi kuþatacak bir Yunanistan, Türkiye'nin güvenliðini çok olumsuz etkilerdi. Bu kurgu görüldü, bu oyun bozuldu. Bugün 200 milyona yakýn nüfusuyla tüm dünyadaki Türkler, doðru bir liderle büyük bir potansiyeli yakalayabilir. Biz de Kýbrýs Türkü olarak büyük bir milletin parçasý olarak oradayýz. Milletimin güvenliði orada geçiyor, benim oradaki varlýðým önemli, bayraðýmýn orada dalgalanmasý önemli. Bütün Türk dünyasýnýn da lideri konumunda Türkiye ve Erdoðan'ýn güçlü pozisyonu ile bahsettiðim potansiyel gücün yavaþ yavaþ kazanýldýðýný görmek beni mutlu ediyor. Kýbrýs'ta þu anda 144 farklý ülkeden öðrenci var, 100'den farklý ülkeden turist geliyor ve 100'den farklý ülkeyle ticaret yapabiliyoruz. Artýk sesimiz tüm dünyada daha gür duyuluyor, bu da bizi gerçekten mutlu ediyor.

BM, PÝLE'DE YANLIÞ YAPTI

■ BM ile Pile yolu yüzünden bir kriz yaþandý? Çalýþmalarda son durum nedir?

Erdoðan, BM kürsüsünde de deðindi, orada bir yanlýþ yapýlmýþtýr ve gerekli mesaj BM'ye BM binasýnda verildi. Nitekim, Pile'den Güney Kýbrýs'a Larnaka'ya her türlü yollar, binalar yapýlmýþ BM buna seyirci kalmýþtýr. Burada büyük haksýzlýk yine bize yapýldý. Pile Köyü'nden bizim bölgemize gelmek isteyen Kýbrýs Türkü eziyet çekiyor. Bizim yapacaðýmýz yola Rum'un itirazýyla BM'nin taþ koymasýný kabul edemeyiz. BM ile bizlerin iliþkisi Rum onayýna kalmýþ bir þey deðildir. Asýl dertleri Türkler çile çeksin Pile'yi terk etsin... Biz bu yolu yaparsak Türk gençleri orayý terk etmeyecek, hatta geri dönüþler olacak. Yolu tamamlayacaðýz.

BU SÝLAHLAR KÝME KARÞI?

■ Rumlarla yapýlan silah anlaþmalarýyla ilgili neler düþünüyorsunuz?

Bunlar tabii hoþ þeyler deðil. Gerginlik ve bir takým istenmeyen hadiselere alt yapý hazýrlama derdi yoksa bunun kimseye bir faydasý yok. Çünkü Kýbrýs küçük bir ada, burada silahlanmanýn bir mantýðý yok. Peki bu verilen silahlar kime karþý? Bizim öyle bir niyetimiz yok, Rum kesiminden toprak almak gibi bir niyetimiz yok. Tek amacýmýz 1974'ten sonra oluþan barýþýn korunmasý.