Ersin Tatar, Lübnan'ý iþaret etti: Kýbrýs'ýn hedef haline gelme ihtimali gündemdedir
ABONE OL

Birleþmiþ Milletler (BM) 79. Genel Kurul toplantýlarý kapsamýnda ABD'nin New York þehrinde bulunan Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, New York Türkevi'ndeki basýn açýklamasýnda, ada barýþý için yaptýklarý yeni çalýþmalarý anlattý.

Tatar, "Kýbrýs'ta iki devletin iyi komþuluk ve iþbirliði iliþkisi içinde bir arada yaþayabileceði, sürdürülebilir bir çözüm saðlayacak, gerçekçi yeni bir pozisyon sunuyorum." dedi.

Refah ve istikrara dayalý bir geleceðe bakmak istediklerini söyleyen Tatar, "Bunu baþarmanýn yolu, tükenmiþ ve geçersiz bir temelde müzakerelerde ýsrarcý olmamak, kalýbýn dýþýnda düþünmektir." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Tatar, adada hidro-karbon yatýrýmlarý, su projeleri gibi çalýþmalarýn Rum kesimiyle birlikte gerçekleþtirilebileceði, göç dalgasýna karþý iki tarafýn birlikte hareket edebileceði temennilerini dile getirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir görüþme gerçekleþtirdiðini belirten Tatar, "Genel Sekreter'e müzakere edilmiþ bir çözüme olan baðlýlýðýmý tekrarladým. Ýki tarafýn eþitlik ve iki taraf için karþýlýklý farklý konularda nasýl iþbirliði yapabileceði konusundaki görüþlerimi sundum." dedi.

Tatar, "egemen ve eþit bir platformda" Rum kesimiyle her zaman görüþmeye hazýr olduðu mesajýný yineledi.

- "MÜCADELEM HALKIMIN TEMEL ÝNSAN HAKLARINI GERÝ KAZANMAKTIR, VAZGEÇMEYECEÐÝM"

Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, uluslararasý toplumun Kýbrýs halkýna yönelik insan haklarý ihlallerine son vermesi çaðrýsýnda bulunurken, "Son 60 yýldýr uygulanan haksýz izolasyonun kaldýrýlma zamanýnýn geldiði" inancýný paylaþtý.

Tatar, "Mücadelem halkýmýn temel insan haklarýný geri kazanmaktýr, vazgeçmeyeceðim." diye konuþtu.

"Kýbrýslý Rum lider þu anda bir zalim gibi davranýyor ve uluslararasý hukuka aykýrý þekilde yatýrýmcýlarý tutukluyor." þeklinde konuþan Ersin Tatar, Güney Kýbrýs mahkemelerinin, Türk tarafýyla iþ yapan yabancý yatýrýmcýlarý hakkýnda tutuklama kararý almasýnýn "kabul edilemez" olduðunu BM Genel Sekreteri Guterres'e ilettiðini belirtti.

Rum kesiminin, turizm acentelerinin faaliyetlerini durdurmak istediðini ve tur operatörlerinin seyahatini kýsýtladýðýný belirten Tatar, bunun, sadece adadaki insanlar arasý temasa zarar vermediðini, ayrýca sonuç odaklý bir diyalog için "uygun bir atmosfer yaratma çabalarýný" da yok ettiðini vurguladý.

- TÜRKÝYE VE CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN'A TEÞEKKÜR ETTÝ

KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, basýn açýklamasýnda, "Cumhurbaþkaný Erdoðan'a, BM Genel Kurulu'nun 79. oturumunda yaptýðý konuþmada Kýbrýs konusundaki açýklamalarý için en gönülden minnettarlýðýmý ifade etmek istiyorum." sözlerine yer verdi.

Tatar, "KKTC'nin tanýnmasý gerektiðini ve artýk uluslararasý toplumun Kýbrýs Türk halkýyla diplomatik, ekonomik, sosyal her türlü iliþkiye daha da yoðunluk göstermesi gereðini, Sayýn Cumhurbaþkaný'nýn buradan (BM Genel Kurulu'ndan) ifade etmesi Kýbrýs Türkünü ihya etmiþtir." dedi.

Erdoðan'ýn, artýk federal temelde bir çözümün mümkün olmadýðý yönündeki sözlerini hatýrlatan KKTC Cumhurbaþkaný, kendilerinin de ayný doðrultuda düþündüklerini belirtti.

KKTC'nin fiili olarak 61 yýldýr kendi kendini yönettiðine vurgu yapan Tatar, bundan sonra iki tarafý bir yönetimde zorla buluþturacak ve Türkiye'nin adadan çekilmesine yol açacak bir federal anlayýþa karþý durmak gerektiðine olan inancýný paylaþtý.

Ersin Tatar, Ýsrail'in Lübnan'a saldýrýlarý ve çatýþmalarýn bölgeye yayýlma riski baðlamýnda, "Coðrafi konumuna baktýðýmýzda, Kýbrýs'ýn da bir hedef haline gelme ihtimali de þu anda gündemdedir." diye konuþtu.

Tatar, daha adil bir dünya kurulacaksa, orada KKTC'nin de söz hakký olmasý gerektiðini kaydetti.